Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile płacicie za prąd napędzający pompę w rozliczeniu miesięcznym. W jakich miesiącach pompa pracuje.

juz cos konkretniej ;)

moja PCi pracuje codziennie, poniewaz podgrzewa mi rowniez CWU - obecnie dzienne zużycie padu wynosi ca.2,5kWh/dobe - ca. 3,3kWh/dobe wraz z "podtrzymaniem zycia elektroniki"

za caly sezon grzewczy ( pierwszy - w konczonym podczas zimy domu) zaplacilem za prad ca. 2500zł

u mnie 1 kWh kosztuje - 0,32zł

pozdr

mam , ale nie uzywam

kuchnie od pralni ( gdzie jest zasobnik do cwu) dzieli sciana, a do najblizszego kranu w lazience mam ok. 8m

sytuacja zmieni sie diametralnie gdy uruchomie lazienke na poddaszu - ok 15m do najblizszego kranu :(

To do jasnej cholery, dlaczego jeżeli masz podobnie jak ja, a pompę P-W z większą sprawnością latem, zużywasz więcej kWh? Mi wychodzi 54kWh miesięcznie a tobie 75. Czyżby u ciebie tyle żarła ta elektronika? Dowiedz się bo coś jest nie tak.

To do jasnej cholery, dlaczego jeżeli masz podobnie jak ja, a pompę P-W z większą sprawnością latem, zużywasz więcej kWh? Mi wychodzi 54kWh miesięcznie a tobie 75. Czyżby u ciebie tyle żarła ta elektronika? Dowiedz się bo coś jest nie tak.

moze jest to wynik innego rozwiazania z zasobnikiem, z tego co pamietam masz 2 szt po 120l, a ja 1 szt 300l - 1 raz na dobe grzeje CWU

u mnie na "zycie" elektronika pobiera 30W/h - czyli 0,72kWh na dobe(podawalem to w topiku o kosztach cwu)

a tak poza tym - to kalkulacje kalkulacjami, a zycie zyciem;)

Coś mi się zdaje, że te dwa moje zbiorniki powodują większe straty niż ten twój jeden. Zgaduję. Myślę, że problem tkwi bardziej w tej elektronice. Sam jestem ciekaw ile moja pobiera. Gdy mi się trafi jakiś wyjazd, ustawię niskie temperatury CWU by sprężarka się nie załączyła i sprawdzę zużycie. Nie sądzę by było większe niż kilka W/h

Coś mi się zdaje, że te dwa moje zbiorniki powodują większe straty niż ten twój jeden. Zgaduję. Myślę, że problem tkwi bardziej w tej elektronice. Sam jestem ciekaw ile moja pobiera. Gdy mi się trafi jakiś wyjazd, ustawię niskie temperatury CWU by sprężarka się nie załączyła i sprawdzę zużycie. Nie sądzę by było większe niż kilka W/h

na 23 str tego topiku sa moje wyliczenia na temat zuzycia energii na potrzeby elektroniki

I by się prawie zgadzało. Jeżeli prawdą jest to co pisał HenoK, że jego glikolowa pobiera 15W, to zużycie kWh na samą CWU będziemy mieli podobne. Tylko co z tym wysokim COP pompy P-W w okresie letnim? Napisz może jeszcze do jakich temperatur grzejesz, może to coś wyjaśni.

do 45 C i w sobote rano do 60 C i utrzymuje przez 10 min

jutro sprawdze z jaka temp rozpoczyna sie grzanie cwu

hmm. Ja mam podbicie do 45 dwa razy na dobę. Rano i wieczorem. W pozostałym okresie 40. Do 70 podbija mi raz w tygodniu grzałka ale ona jest też podpięta pod ten sam licznik. Może niepotrzebnie grzejesz cały czas do 45?

nie moge grzac mniej, bo nie starczalo mi cieplej wody jak grzalem do 40 C

teraz mam tak ustawione, ze grzeje 1 raz dziennie i wystarcza cieplej wody

mysle ze 1200kWh to niezly roczny wynik na grzanie wody (razem z podtrzymaniem zycia elektroniki)

no moze ciut wiecej wyjdzie , bo zima cop spadnie

Edytowane przez QQQQ

Dzięki za odpowiedz Zigobar. Kupię to maszynę i zobaczymy jak się będzie sprawować. Jeszcze pytanie, da się coś zrobić z zimnym powietrzem ( np. schłodzić salon ), czy pęd powietrza jest tak duży, że generuje zbyt duży hałas ? Druga taryfa przy grzaniu tylko wody latem jest opłacalna ?

Szum powietrza jest umiarkowany, coś jak duży wentylator. Wykorzystanie ochłodzonego powietrza wydaje się dobrym pomysłem, o ile dom posiada system rur do jego rozprowadzenia. U mnie tego brak, więc powietrze wraca tam skąd przyszło.

Witam, kolego hydrauli. Potrzebuję opinii fachowca i będę wdzięczny jeśli zechcesz zerknąć na wyniki jednego z moich pomiarów [niedawno kupiłem sobie licznik energii elektrycznej do mojej PC p-w].

Temperatura powietrza: 13stopni.

Zbiornik: 300l.

Czas trwania pomiaru: 1h 29minut.

Przyrost temperatury w zbiorniku: od 33 do 48stopni.

Pomiar przy zamkniętym odpływie ze zbiornika. Początek pomiaru - po ujednoliceniu się temperatur w zbiorniku [dokładniej już nie potrafię].

Energia pobrana: 1,79kWh.

Energia otrzymana: 4189,9*300*15=18,85MJ

[1kWh=3,6MJ]

18,85:3,6=5,23kWh

COP=2,92

Pytania:

-czy dobrze liczę?

-jakie wartości COP [mniej więcej] w podobnych warunkach pracy osiągają montowane przez Ciebie PC p-w?

Edytowane przez Zigobar

Liczysz dobrze.

COP jest ok.

Do obliczeń przyjąłeś przyrost temp od 33 do 48 C i temp zew 13 C

COP byłoby większe gdyby pompa podgrzewała od 10 do 48 C.Cop spada wraz ze wzrostem temperatury wody.Zawsze ustawiaj jak najniższą wystarczającą.

Ja nie liczyłem COP .Ale podgrzanie wody dla rodziny na miesiąc wyszło trochę powyżej 40 zł (dane z dwóch miesięcy) dla pompy chińskiej.

Dobra pompa , taka na cały dom miała porównywalne wyniki.