Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po pierwsze :)

Pompy ciepła PW czy to będzie DAIKIN, ATLANTIC, PANASONIC czy ME to bardzo podobne urządzenie i technologia ta sam każdy kto chce kupuje na co go stać ;)

Po drugie ;)

Atlantic nie ma żadnego czasowego "DEFROST-a"

Defrost działa w oparciu o termistory mierzące temperaturę w urządzeniu i na tej podstawie wyliczany jest czas pomiędzy odszranianiem i to kiedy on jest potrzebny a kiedy nie :)

Po trzecie ;)

U Naszego Magnolii spędziłem kilkanaście godzin sprawdzając instalację krok po kroku i eliminując - wykluczając każdy kolejny element układanki :)

Taki serwis full wersja ;)

Po wszystkich możliwych krokach pompa nadal miała odszranianie tak jak w zegarku i na samym końcu wpadł nam pomysł że może to jednak termistor się rozjechał i bingo :)

Okazało się że termistor nr 23 się wysypał = prozaiczny ale tak rzadki błąd - nigdy jeszcze go nie miałem że aż trudno uwierzyć :)

W wekeend zostanie wymieniony termistor i temat pójdzie do pamięci że taki prosty termistorek może narobić tyle bałaganu i stresu u serwisant i użytkownika :)

Prawda i nieprawda.

Prawda, bo prawa pana Carnota nikt nie przeskoczy, a nieprawda, bo urządzenia działające w oparciu o to zjawisko mogą być lepiej, lub gorzej sterowane.

Jak na przykład sterowanie defrostami w Atlanticu, czy np Daikinie.

po to sie rejestrowales by to oznajmic? wiemy juz to. po co siejesz wicher. ze mi wbijasz CUS nie wsponme

*CUS. tu gwozdz, szpilka, to cus co we loodooo

Na razie mamy twoje przypuszczenie przeciw schematowi przytoczonemu przez clarnet. A firma Atlantic ma jak rozumiem zarówno użytkowników jak i własnych serwisantów głęboko w d...ie i nie udostępnia dokładnej dokumentacji?

Trochę przesadziłeś :)

Nie ma mnie w d...ie..

Mam pełną dokumentacją łącznie z dokumentacją ustawień OEM :)

Fakt że duża ilość dtr-ek jest w języku innym niż ojczysty ale trzeba dać sobie radę :)

Prawda i nieprawda.

Prawda, bo prawa pana Carnota nikt nie przeskoczy, a nieprawda, bo urządzenia działające w oparciu o to zjawisko mogą być lepiej, lub gorzej sterowane.

Jak na przykład sterowanie defrostami w Atlanticu, czy np Daikinie.

Ktoś kogoś wprowadził w błąd,być może nie zamierzenie a być może... ;)

Atlantic nie ma żadnego czasowego "DEFROST-a"

Defrost działa w oparciu o termistory mierzące temperaturę w urządzeniu i na tej podstawie wyliczany jest czas pomiędzy odszranianiem i to kiedy on jest potrzebny a kiedy nie :)

po to sie rejestrowales by to oznajmic? wiemy juz to. po co siejesz wicher. ze mi wbijasz CUS nie wsponme

*CUS. tu gwozdz, szpilka, to cus co we loodooo

Za dużo piwa wypiłeś ?

Albo masz problemy ze wzrokiem ?

A już pomijaąc to niezrozumiałe dla mnie zdanie związane z "rejestrowaniem się", to czyż napisałem nieprawdę ?

I żadne CUS w twoim kierunku, tylko stwierdzenie faktu (może ktoś skorzysta)

Edytowane przez fotohobby

[quote=miki121;5681944

W wekeend zostanie wymieniony termistor i temat pójdzie do pamięci że taki prosty termistorek może narobić tyle bałaganu i stresu u serwisant i użytkownika :)

Nie potwiedzam

ale tez i Nie zaprzeczam

i prosze nie wyciagc z tego zadnych wnioskow

Pelna relacje zdam po wszystkim. Howgh !

Za dużo piwa wypiłeś ?

Albo masz problemy ze wzrokiem ?

A już pomijaąc to niezrozumiałe dla mnie zdanie związane z "rejestrowaniem się", to czyż napisałem nieprawdę ?

I żadne CUS w twoim kierunku, tylko stwierdzenie faktu (może ktoś skorzysta)

Mea Culpa. Fakt. To ze wzrok to jedno a ipiwo drugie. Wybaczysz ?

Dostałem ale zawsze go zapominam ;)

A ty jak mniemam zapamiętałeś ;)

drogi Michasiu, ja go pamietam, tudziez jego wszelkie zmiany i zawsze sluze pomoca jakby CI panowie z Atlantica zapomnieli. Oni tez sie szybko krusza, poza Panem Slawkiem "Wilgotnosc'..nazwiska nie podam

Edytowane przez Magnolia18

drogi Michasiu, ja go pamietam, tudziez jego wszelkie zmiany i zawsze sluze pomoca jakby CI panowie z Atlantica zapomnieli. Oni tez sie szybko krusza, poza Panem Slawkiem "Wilgotnosc' .. 142

A ja mam chyba 40 kodów do różnych urządzeń i producentów i czasami muszę iść do kalendarza a jak mi się nie chcę to porostu dzwonię :)

No to jakiś oficjelny dokument rozwiązałby sprawę, kto wprowadza w błąd.

Dokumentację techniczną posiada Atlantic i... miki(?) ale jeśli u Magnolii padł czujnik w jednostce zewnętrznej odpowiedzialny za defrosty to chyba wszystko jasne.

Aczkolwiek w sprawach bardziej technicznych jestem jeszcze "nie dokształcony" i moja wypowiedź nie może być narazie wiążąca :)

Edytowane przez ArturWi