Pyxis 15.12.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 To dlaczego taki sie dziwnie składa, że zarówno Sofath, jak i Zirius podają dużo niższe wymagane długości DZ (czy to poziomego, czy pionowego), niż ich "glikolowa" konkurencja ? I to w dodatku DZ jest umieszczone płycej. Nie słychać, aby użytkownicy tych pomp marzli na skutek przemrożenia DZ pod koniec zimy.... Moze w stosunku do pomp tego typu prawa fizyki sie zalamuja. Taka osobliwosc. A powaznie, to pytanie jest zle postawione. To ze producent sobie do swojej pompy sugeruje mniejsze DZ to jego sprawa, tylko co to ma wspolnego z iloscia energii zgromadzona w jakiejs okreslonej objetosci gruntu, ktora jest dla danych warunkow wartoscia stala? Ja bym jednak bardziej polegal na uniwersalnych prawach fizyki niz na ich modyfikacji na podstawie ulotki producenta pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Moze czas zaczac od jakiegos "energetycznego elementrza"? Lekcja nr 1: "Z gowna bata nie ukrecisz". Zeby cieplo "przepompowac" z ziemi w dom, to to cieplo musi w tej ziemi siedziec, Malo ziemi nad kolektorem - malo energii. Zasada nader prosta do zapamietania i NIEZMIENNA. Sugerujesz, że zirusy nie działaja z przyzwoitym COPem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Moze w stosunku do pomp tego typu prawa fizyki sie zalamuja. Taka osobliwosc. A powaznie, to pytanie jest zle postawione. To ze producent sobie do swojej pompy sugeruje mniejsze DZ to jego sprawa, tylko co to ma wspolnego z iloscia energii zgromadzona w jakiejs okreslonej objetosci gruntu, ktora jest dla danych warunkow wartoscia stala? Ja bym jednak bardziej polegal na uniwersalnych prawach fizyki niz na ich modyfikacji na podstawie ulotki producenta pompy. A co się dzieje z prawami fizyki w twoim DZ. bo temperatury takie mizerne masz, a rury masz zakopane o wiele więcej niż np. ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No cóż, uważam, że nie po to producent tak projektuje DZ, aby w styczniu/lutym odbierać telefony z reklamacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 15.12.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Większość firm podaje parametry które są nazwijmy to laboratoryjne... I na papierze to wygląda zawsze bosko a zima i mróz weryfikuje wszystko... Wolę stosować pewne i sprawdzone rozwiązania.... Z cyklu... Przeżyjmy to jeszcze raz Wypowiedź dotyczy pomp Panasonica. Minęło kilka miesięcy i już Panasonic się sprzawdził.... można sprzedawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No cóż, uważam, że nie po to producent tak projektuje DZ, aby w styczniu/lutym odbierać telefony z reklamacjami No to jakie moze byc wytlumaczenie tego "zjawiska"? Ja mysle, ze chodzi tu po prostu o koszta. Jak zakopujesz miedz w ziemie, to o prostu troszke mniej zapasu daja, zeby to sie jakos im kosztowo zamknelo. Na glikolu przewymiarowanie DZ o 20 czy 25% to sa "grosze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 A co się dzieje z prawami fizyki w twoim DZ. bo temperatury takie mizerne masz, a rury masz zakopane o wiele więcej niż np. ja. Te "chinczyk", a w miske chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Moze w stosunku do pomp tego typu prawa fizyki sie zalamuja. Taka osobliwosc. A powaznie, to pytanie jest zle postawione. To ze producent sobie do swojej pompy sugeruje mniejsze DZ to jego sprawa, tylko co to ma wspolnego z iloscia energii zgromadzona w jakiejs okreslonej objetosci gruntu, ktora jest dla danych warunkow wartoscia stala? Ja bym jednak bardziej polegal na uniwersalnych prawach fizyki niz na ich modyfikacji na podstawie ulotki producenta pompy. Objętość gruntu z jakiej pobierana jest energia jest faktycznie znacznie mniejsza, zatem logicznym jest, że dla tej samej ilości energii pobranej, ta objętość musi zostać znacznie bardziej wychłodzona. I tak się dzieje. Ktoś tu kiedyś wspominał, że grunt może zostać ochłodzony do -15*C (jeśli dobrze pamiętam). O szczegóły trzeba pytać fachowców. Ja tylko się zastanawiam, jakie faktyczne temperatury parowania te układy osiągają np. w miesiącach styczeń/luty? Przy głębokości zakopania 1m, nawet bez pobierania jakiejkolwiek energii, w środku zimy z temperaturą "szału nie będzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Objętość gruntu z jakiej pobierana jest energia jest faktycznie znacznie mniejsza, zatem logicznym jest, że dla tej samej ilości energii pobranej, ta objętość musi zostać znacznie bardziej wychłodzona. I tak się dzieje. Ktoś tu kiedyś wspominał, że grunt może zostać ochłodzony do -15*C (jeśli dobrze pamiętam). O szczegóły trzeba pytać fachowców. Ja tylko się zastanawiam, jakie faktyczne temperatury parowania te układy osiągają np. w miesiącach styczeń/luty? Przy głębokości zakopania 1m, nawet bez pobierania jakiejkolwiek energii, w środku zimy z temperaturą "szału nie będzie". No dla niektorych ta logika nie jest sprawa oczywista Te pompy maja znacznie mniejsze straty wewnetrzne, wiec moze takie wychlodzenie gruntu pozwala utzrymac jeszcze jakis znosny "ekonomicznie" COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No to jakie moze byc wytlumaczenie tego "zjawiska"? Ja mysle, ze chodzi tu po prostu o koszta. Jak zakopujesz miedz w ziemie, to o prostu troszke mniej zapasu daja, zeby to sie jakos im kosztowo zamknelo. Na glikolu przewymiarowanie DZ o 20 czy 25% to sa "grosze". Oczywiście, miedź kosztuje, ale nikt nie zaryzykuje niedowymiarowania DZ, bo miałby "ciepło" w lutym. Jednak DZ dla 11kW to 280m ( deklarują COP=3,3) to fakt Czy jak pisze Sofath " niewielka powierzchnia poziomego kolektora gruntowego, w budynkach dobrze ocieplonych 1:1 powierzchni ogrzewanej" Jakieś rozsądne wytłumaczenie musi być, ale to nie noja działka. Lecz fakt, że na małą działkę BP jest idealne Ktoś tu (Puzodom ?) Ziriusem handluje, więc mógłby wyjaśnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.12.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Te "chinczyk", a w miske chcesz he , he , dobrze że tak daleko od ciebie mieszkam , a na dodatek taka odwilż .że do tej wiochy w której mieszkam to raczej amfibią byś musiał przyjechać. A tak na poważnie , ja nie neguje praw fizyki bo one raczej są niezmienne, ale interpretacja czasami jest taka dziwna .Dajmy na ten przykład dwa odwierty po 70 m głębokości, to ile gruntu otacza te sondy wpuszczone w głąb ziemi, czy aby nie tyle samo co dwie nitki kolektora poziomego po 70 mb bieżących każda.Zaraz napiszesz, że tam głębiej w ziemi są wyższe temperatury, a i owszem.Tylko ja uważam że jednak jak wywiercisz dwa odwierty po 70 mb o średnicy np 15 cm to te dwie sondy otacza mniej ziemi niż np dwie rury zakopane w ziemi i oddalone od siebie o np 1 m.Owszem temperatury są trochę niższe, ale to wystarcza aby np ten zirus działał poprawnie.I nie ma tu mowy o żadnym łamaniu praw fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ktoś tu (Puzodom ?) Ziriusem handluje, więc mógłby wyjaśnić... puzondm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Z cyklu... Przeżyjmy to jeszcze raz Wypowiedź dotyczy pomp Panasonica. Minęło kilka miesięcy i już Panasonic się sprzawdził.... można sprzedawać Serwisuje kilka panasoniców zamontowanych kilka lat temu przez inną firmę.. Przekonałem się że jest też przyzwoita i jak napisałem powiększyłem ofertę o te pompy ze względu na trójfazowego T-CAP o mocy 9kW ( brak urządzenia o mocy poniżej 10kW w ofercie Atlantica ) oraz ze względu na brak w Polskiej ofercie Atlantica monobloków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No twój marketing chińczyków jest w pełnie profesjonalny ;) Nie jest na pewno profesjonalny, nie zajmuje się marketingiem chińskich PC , nie jestem zawodowo powiązany z branżą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 15.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Serwisuje kilka panasoniców zamontowanych kilka lat temu przez inną firmę.. Przekonałem się że jest też przyzwoita i jak napisałem powiększyłem ofertę o te pompy ze względu na trójfazowego T-CAP o mocy 9kW ( brak urządzenia o mocy poniżej 10kW w ofercie Atlantica ) oraz ze względu na brak w Polskiej ofercie Atlantica monobloków T-CAPy weszły do sprzedaży rok temu. Z marca tego roku pochodzi Twoja wypowiedź wcześniej przeze mnie zacytowana. Więc nie pisz, że przekonała Cię jakość, tylko, że sprzedajesz je w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 T-CAPy weszły do sprzedaży rok temu. Z marca tego roku pochodzi Twoja wypowiedź wcześniej przeze mnie zacytowana. Więc nie pisz, że przekonała Cię jakość, tylko, że sprzedajesz je w ciemno. Serwisuje PC a nie PC T-CAP A o t-capie piszę że przy małej wydajności - 9kW mamy sprężarkę trójfazową Czytaj ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 15.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Serwisuje PC a nie PC T-CAP A o t-capie piszę że przy małej wydajności - 9kW mamy sprężarkę trójfazową Czytaj ze zrozumieniem Nie mam problemów z rozumieniem tego co czytam. Skoro kilkuletnie pompy panasonic są przyzwoite to skąd wiesz, czy modele aquarea, w tym t-capy są przyzwoite, skoro jeszcze w marcu tego roku uważałeś je za niesprawdzone. Nie minął jeden sezon grzewczy, a już uważasz je za ok. Takie trele morele marketingowca i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.12.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Nie mam problemów z rozumieniem tego co czytam. Skoro kilkuletnie pompy panasonic są przyzwoite to skąd wiesz, czy modele aquarea, w tym t-capy są przyzwoite, skoro jeszcze w marcu tego roku uważałeś je za niesprawdzone. Nie minął jeden sezon grzewczy, a już uważasz je za ok. Takie trele morele marketingowca i tyle. Z opinii użytkowników A marketing to ja mam ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 15.12.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 a to np do tego, że kolega Artur, był zaciekłym przeciwnikiem PC i niejednokrotnie obrażał ludzi którzy mieli PC lub się nie decydowali, gloryfikując grzanie prądem. Teraz zmieniło mu sie może nie o 180 stopni, ale tak w okolicy 150 na pewno - oczywiście jest to związane z faktem, że sam zajmuje się sprzedażą i montażem PC i jak się przypomni te posty sprzed 2-3 lat i skonfrontuje z terazniejszością, to ja doskonale rozumiem wpisy co poniektórych forumowiczów...... a wnioski to każdy sobie sam wyciągnie... nie jest przypadkiem tak, ze Arturo zdecydowal sie na pompe znacznie wczesniej niz sam zostal marketingowcem/wspolnikiem/kimkolwiek w firmie Cieply Dom ? Chyba tak bylo ale reki uciac sobie nie dam, natomiast pamietam, iz jednym z powodow, ktory przekonal Go do zakupu PCi byla o wiele nizsza cena zakupu urzadzenia niz wczesniej przez Niego zakladana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) nie jest przypadkiem tak, ze Arturo zdecydowal sie na pompe znacznie wczesniej niz sam zostal marketingowcem/wspolnikiem/kimkolwiek w firmie Cieply Dom ? Chyba tak bylo ale reki uciac sobie nie dam, natomiast pamietam, iz jednym z powodow, ktory przekonal Go do zakupu PCi byla o wiele nizsza cena zakupu urzadzenia niz wczesniej przez Niego zakladana ... Dokładnie tak było i tak jest Na pewno nie wydałbym kilkudziesięciu tys.zl na pompę,nie mój budżet Ze wględu na duże zużycie cwu zakładałem od poczatku pompę ciepła tylko do cwu a c.o miałem grzać prądem ale stwierdziłem,że za kilka tys.zł więcej mam powietrzną pompę do całości i z tego skorzystałem Jakby nie było okazji to grzałbym prądem. A że straciłem pracę przed dwoma miesiącami to trzeba było coś sobie znaleść... Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts