Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczysz dobrze.

COP jest ok.

Do obliczeń przyjąłeś przyrost temp od 33 do 48 C i temp zew 13 C

COP byłoby większe gdyby pompa podgrzewała od 10 do 48 C.Cop spada wraz ze wzrostem temperatury wody.Zawsze ustawiaj jak najniższą wystarczającą.

Ja nie liczyłem COP .Ale podgrzanie wody dla rodziny na miesiąc wyszło trochę powyżej 40 zł (dane z dwóch miesięcy) dla pompy chińskiej.

Dobra pompa , taka na cały dom miała porównywalne wyniki.

I to mi się podoba - krótko i na temat.

hydrauli, jesteś GOŚĆ.

Liwko - cop mały, bo grzeje od 33 do 48C - no ale swoją drogą ja też grzeję mniej więcej w takim samym zakresie temperatur....

druga kwestia, że temperatury tego lata znacząco odbiegają od standardowych....piekną jesień mamy tego lata :D

Interesują mnie wartości zmierzone, a nie szacowane. Nie potrafię obliczyć przyrostu energii w zbiorniku o temperaturach zróżnicowanych, więc muszę czekać aż się wyrównają [stąd prawdopodobnie lekko zaniżony COP]. A co do pomiaru, to jego celem ma być obliczenie rzeczywistej sprawności, a nie poprawa samopoczucia właściciela PC.

Moje dobowe zużycie energii przez PC to średnio 2-2,5kWh.

Moja PC pracuje tylko gdy nie ma słońca, a wtedy z reguły jest chłodno i często pada. Ostatnio mam idealne warunki na pomiary:).

Przepraszam, bywam złośliwy, a jak jest słońce to grzeją solary???? Przy pompie ciepła to już "miszczostwo" świata:)

A na czym opierasz twierdzenie, że PC [w tym przypadku - małej mocy, do CWU] musi być jedynym żródłem ciepła w domu?

Kolektory zainstalowałem sobie wcześniej, więc PC już kupić nie mogę?

Jeśli już ją kupiłem, to powinienem kolektory zdemontować?

Gdybym miał PC wcześniej, to chyba logicznym jest, że kolektorów bym nie montował.

W kotle C.O. latem palić nie zamierzam, a grzałkami to się już przez minione lata dość nagrzałem.

Edytowane przez Zigobar

A na czym opierasz twierdzenie, że PC [w tym przypadku - małej mocy, do CWU] musi być jedynym żródłem ciepła w domu?

Kolektory zainstalowałem sobie wcześniej, więc PC już kupić nie mogę?

Jeśli już ją kupiłem, to powinienem kolektory zdemontować?

Gdybym miał PC wcześniej, to chyba logicznym jest, że kolektorów bym nie montował.

W kotle C.O. latem palić nie zamierzam, a grzałkami to się już przez minione lata dość nagrzałem.

Mając solary kupiłeś PC???? Kompletnie tego nie czaję. Ludzie mają różne zboczenia...

Cholera, wyhodowałem sobie następnego wroga na forum...:D

Mając solary kupiłeś PC???? Kompletnie tego nie czaję. Ludzie mają różne zboczenia...

Cholera, wyhodowałem sobie następnego wroga na forum...:D

A co tu jest do czajenia? Poczytałem, spodobało mi się, kupiłem i podobnie jak kolektory - działa i cieszy. Satysfakcji z własnoręcznie wykonanej i działającej instalacji wycenić nie sposób. Na dodatek jakiś zysk przecież przynosi.

Co do zboczeń, to słyszałem o gorszych...

Z tym wrogiem, to nie przesadzaj. Wystarczy odrobina tolerancji i będzie git:).

Proponuję na tym zakończyć, bo zaśmiecamy wątek.

Edytowane przez Zigobar

I by się prawie zgadzało. Jeżeli prawdą jest to co pisał HenoK, że jego glikolowa pobiera 15W, to zużycie kWh na samą CWU będziemy mieli podobne. Tylko co z tym wysokim COP pompy P-W w okresie letnim? Napisz może jeszcze do jakich temperatur grzejesz, może to coś wyjaśni.

mozesz mi pomoc wyliczyc COP - nie daje rady:mad:

temp poczatkowa 20.4stC

temp koncowa 45stC

czas podgrzewania 1h 30 min

zuzycie pradu 2,5kWh

a jezeli nie Liwko to moze ktos inny ...

mozesz mi pomoc wyliczyc COP - nie daje rady:mad:

temp poczatkowa 20.4stC

temp koncowa 45stC

czas podgrzewania 1h 30 min

zuzycie pradu 2,5kWh

a jezeli nie Liwko to moze ktos inny ...

Zbiornik masz podobno 300l.

Podgrzałeś o 24,6 stopnia.

Energia pobrana 2,5kWh.

Energia uzyskana 4189,9*24,6*300=30,92MJ

30,92:3,6=8,58kWh

COP=8,58:2,5=3,43

Z ciekawości - jaka była temperatura powietrza?

Rozumiem, że w chwili rozpoczęcia pomiaru, temperatura u góry i u dołu zbiornika była taka sama?

Edytowane przez Zigobar

Czyli jakieś 1,3 zł za 300 l

Działa w dzień i w nocy.

A solary pracowały w tym roku pare dni .Resztę czasu trzeba dogrzewać jakoś

nie wiem jak policzyles ze 2,5kWh to 1,3PLN

bo u mnie 2.5KWh *0.32= 0,8PLN

tak czy inaczej taki jest u mnie rzeczywisty COP - i mysle ze jest podobnie u kazdego kto ma PCi P-W

swoja droga temp dzis u mnie byla ok 24 C

zmierzymy jeszcze raz zima

p.s. dziekuje Zigobar za policzenie COP

mnie wychodzilo nierealne 6 :no:

Edytowane przez QQQQ

nie wiem jak policzyles ze 2,5kWh to 1,3PLN

bo u mnie 2.5KWh *0.32= 0,8PLN

Wiozłem fakturę za prąd podzieliłem kwotę przez kWh, a potem pomnożyłem przez 2,5.

Ale 80 gr za 300 l jeszcze lepiej .To tylko potwierdza przewagę pc nad solarami.

Czasami brak COP na poziomie 6 uważny jest za dyskwalifikujący dla pomp ciepła.Ale ja jestem zadowolony z opłat za ciepło .Oczywiście gdy jest zimno opłaty rosną .Ale solary nie działają już w tych drogich okresach .A w tym roku to niewiele działają.

Wiozłem fakturę za prąd podzieliłem kwotę przez kWh, a potem pomnożyłem przez 2,5.

Ale 80 gr za 300 l jeszcze lepiej .To tylko potwierdza przewagę pc nad solarami.

Czasami brak COP na poziomie 6 uważny jest za dyskwalifikujący dla pomp ciepła.Ale ja jestem zadowolony z opłat za ciepło .Oczywiście gdy jest zimno opłaty rosną .Ale solary nie działają już w tych drogich okresach .A w tym roku to niewiele działają.

Mówiąc o kosztach ogrzewania i chcąc uniknąć nieporozumień, lepiej może poprzestać na podaniu zużycia energii przez PC. Koszty - każdy może sobie przeliczyć, zależnie od stawki za 1kWh. Lecz trzeba również podać [o czym niektórzy zapominają] ilość podgrzanej wody lub chociaż pojemność zbiornika i ile razy jest podgrzewany/dobę. Operowanie podczas dyskusji samym poziomem zużycia energii elektrycznej prowadzi również do nieporozumień [to akurat nie do Ciebie:no:].

A przy okazji, jeśli o kosztach - trafiłem na forum na zarzuty wobec właścicieli PC, jakoby zaniżali koszty ogrzewania CWU. Hmm...nie wiem jak tu można coś ukryć?

Moc pobierana - znana.

Moc grzewcza - znana.

Każdy może sobie obliczyć wymagany czas pracy PC [danej mocy] dla podgrzania wymaganej ilości wody. Uwzględni ew. drugą taryfę i koszty [mniej więcej] gotowe.

Jeśli PC p-w basenowe uzyskują podobno COP=ok.5-6, przy różnicy temperatur między DZ i GZ kilka stopni lub nawet zero, to jak uzyskać podobny wynik przy wspomnianej różnicy rzędu 30 i więcej stopni?

Jeśli chodzi o kolektory, to jako ich użytkownik podam Ci przykładowo ilość dni w ostatnich trzech miesiącach, w których dzięki kolektorom miałem temperaturę w zbiorniku w zakresie np. 40-65stopni:

maj - 22

czerwiec - 15

lipiec - 13

Grzeją cały rok [oczywiście z różną sprawnością], lecz dla dużej mocy grzewczej muszą "widzieć" słońce. Przy świetle rozproszonym moc grzewcza spada kilkakrotnie.

PC słońca nie potrzebuje i tu jej wyższość, lecz to jest chyba oczywiste dla każdego i nie ma za bardzo o czym dyskutować. Każde z tych urządzeń dla pewnych zastosowań może być lepsze od drugiego i to użytkownik decyduje o wyborze.

hydrauli, pozwoliłem sobie na cytat, ale właściwie spora część mojej wypowiedzi ma charakter ogólny i niekoniecznie nawiązuje do tego co napisałeś. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe:).

Edytowane przez Zigobar