Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

r mogę przyjąć taktykę że jest wszystko ok

i jest super.

pytaj się to będę jak najmniej ściemniał:D

podaję z dokladnością do kg brykiet dębowy to też niedobrze-to lepiej jak mam sciemniać że kominek do ozdoby?.

a ja uważam że dzisiejsza rozmowa tutaj nie jest do dupy- moze ktoś za rok dwa będzie szukal info przed zakupem.

przebija się powoli info tutaj że powietrzna niech pracuję w zwykłej taryfie g11

użytkownicy mogą nad tym się zastanawiać sprzedawcy informować

ps dzisiaj to weżmie mi z 6kwh

Ja uważam że powietrzne mogą chodzić na jednej taryfie ale to moja opinia i tyle...

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po paru zmianach w instalacji uzyskaliśmy wyższą temperaturę na zasilaniu niż była wcześniej..

I teraz trzeba chłodu aby sprawdzić co się dzieje ;)

wlasnie na razie jest + za oknem to i osiagnac zadana temp. latwiej. defrosty jak byly tak sa a i bywaja nawet po 35min przy zaszronieniu jednostki mniej niz w 50%

defrosty 'kradna' mi cieplo z grzejnikow przez co PC musi lazic na okraglo praktycznie, krecac licznikiem jak chomik bebnem

W przypadku mojego domu również ? Zwłaszcza,że interesuje mnie tylko kompleksowa usługa,bez ingerencji moich rąk ?

Proszę,wylicz mi "opłacalność" takiej pompy przy zużyciu w sezonie grzewczym na c.o i cwu ok.7500kWh(5000kWh na c.o i 2500kWh na cwu) i obciążeniu cieplnym przy parametrach -20st.C +21st.C na poziomie 3,5kW.

Chętnię zobaczę takie wyliczenie z niezależnych rąk ;)

Przy COP2 i jednej taryfie będzie to około 2250zł

Przy COP4 i dwóch taryfach, będzie to około 750zł

Wybór należy do ciebie.

Firmy, które każą sobie płacić za obowiązkowe przeglądy odrzuciłem w przedbiegach :yes:

Ważne, żeby klient był o nich poinformowany przed, a nie po zakupie. Miki informuje jakie są zasady, więc jest OK. Postawi rejestrację parametrów pracy pc, to zobaczymy, czy Twoje wyliczenia są dobre - sam jestem tego ciekaw.

Gość Arturo72
Przy COP2 i jednej taryfie będzie to około 2250zł

Przy COP4 i dwóch taryfach, będzie to około 750zł

Wybór należy do ciebie.

Przy jednej taryfie COP będzie zdecydowanie większy :)

Ale niech będzie.

A koszt inwestycji ?

Rocznie różnica w rachunkach wychodzi przy Twoim liczeniu 1500zł .

Powietrzną 8kW liczę już za 20tys.zł a gruntowa robiona od A-Z z DZ pionowym ile ?

Pradwopodobnie ze 40tys.zł

Czyli jakby nie było mam 20tys.zł na przyszłe większe rachunki na 13 lat ;)

Zalezy kto co woli ;)

Dla mnie pompa gruntowa była nie opłacalna i nie miałem na nią kasy i tyle.

Firmy, które każą sobie płacić za obowiązkowe przeglądy odrzuciłem w przedbiegach :yes:

A jak kupujesz auto z 3 letnią gwarancją i masz obowiązkowe,płatne przeglądy gwarancyjne w serwisie autoryzowanym to takze takie auta odrzucasz ?

Edytowane przez Arturo72

Masz 5 lat gwarancji a wymogiem jest przegląd który jest płatny.

Pozdrawiam

Podczas trzech lat użytkowania miałem jedną awarię PC. Zadzwoniłem do producent (na szczęście w Polsce) i spytałem się co może być przyczyną. Okazało się, że padł (markowy) czujnik zaniku fazy. Pojechałem więc do sklepu, wydałem 50zł i w 5 minut wymieniłem. Opłata serwisowa 0zł.

Przy gruntowych serwisy są chyba zbędne, no ale przecież mówimy tu o powietrznych :)