Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy jednej taryfie COP będzie zdecydowanie większy :)

Ale niech będzie.

A koszt inwestycji ?

Rocznie różnica w rachunkach wychodzi przy Twoim liczeniu 1500zł .

Powietrzną 8kW liczę już za 20tys.zł a gruntowa robiona od A-Z z DZ pionowym ile ?

Pradwopodobnie ze 40tys.zł

Czyli jakby nie było mam 20tys.zł na przyszłe większe rachunki na 13 lat ;)

Zalezy kto co woli ;)

To ile ty chcesz robić tych odwiertów przy twoim zapotrzebowaniu? Głębsze bywają dziury w zębach :D

No właśnie każde urządzenie trzeba przeglądać i kocioł i pompę a nie typowo po polsku dzwonić jak się rozpiep....

Typowo Polskie podejście.

A powiedz, co by w moim przypadku dał serwis? Jakoś lodówki też nie serwisuję a działa. Jak będę ją serwisował za 300zł netto to będzie działać lepiej?

Gość Arturo72
A z poziomym ile ? Nie ma takich ?

Do poziomego trzeba mieć działkę a piszę o moim domu,ja mam 670m2 na której stoi dom o pow.zabudowy 180m2 :)

A nie pozwolę sobię,zeby na reszcie działki była tylko trawa ;)

Gość Arturo72
To ile ty chcesz robić tych odwiertów przy twoim zapotrzebowaniu? Głębsze bywają dziury w zębach :D

Kurde,zaraz będę miał zgryza,że nie łyknąłem gruntowego chińczyka za 20tys.zł z odwiertami 2x70mb ;)

Gość Arturo72
A wiesz ile ja mam odwiertów przy zapotrzebowaniu ponad dwa razy większym?

Nie wiem,mi by stykło pewnie z 70m ale nikt mi nie ofertował takich cen co na powietrzną i dlatego powietrzna a nie z jakiegoś tam sentymentu.

Ja lubię prąd z COP1 i gdybym miał prysznic a nie wannę to grzeję prądem.

Gdyby ktoś mi powiedział,chłopie za 20tys.zł montuje Ci gruntową z DZ nawet poziomym o odpalam ją i masz gwarancje 5 lat to przeboleję i biorę ;)

No niestety,cuda się nie zdarzają ;)

nie łyknąłem gruntowego chińczyka

Arturo, nie opowiadaj, że nie wiesz, że teraz wszystko jest produkowane w Chinach i okolicy. Taki model gospodarki, gdzie produkcję wypycha się w tańsze strefy - tak działa globalizacja. Do pracy potrzebna jest tania siła robocza, a resztę zrobią roboty. Chińczycy nie są głupi i szybko się uczą, przez co robią coraz lepsze produkty, robią też tanie i badziewne, ale to kwestia ceny za tonę danego produktu, te po 10$ za tonę będą badziewne... Później taki produkt po 10$ za tonę jest sprzedawany z 1000% marżą i jest świetnie.

Chciałbym żeby polski przemysł był w połowie tak nowoczesny jak chiński...

Edytowane przez rwxw

Nie wiem,mi by stykło pewnie z 70m ale nikt mi nie ofertował takich cen co na powietrzną i dlatego powietrzna a nie z jakiegoś tam sentymentu.

Ja lubię prąd z COP1 i gdybym miał prysznic a nie wannę to grzeję prądem.

Gdyby ktoś mi powiedział,chłopie za 20tys.zł montuje Ci gruntową z DZ nawet poziomym o odpalam ją i masz gwarancje 5 lat to przeboleję i biorę ;)

No niestety,cuda się nie zdarzają ;)

A na chińczyka nie dawali gwarancji? Na dwa lata muszą! A ja w tym czasie by ci się nie rozleciał, to i dalej jakoś by to było :D

A jak kupujesz auto z 3 letnią gwarancją i masz obowiązkowe,płatne przeglądy gwarancyjne w serwisie autoryzowanym to takze takie auta odrzucasz ?

Ale dziwne pytanie, każdy wie ze szkoda kasy na serwisy płatne, w ogóle nie należy wymieniać oleju bo niby po co? Ważne, żeby przy sprzedaży móc z całą pewnością powiedzieć ze się do samochodu nie dołożyło ani złotówki ;)

Gość Arturo72
Arturo, nie opowiadaj, że nie wiesz, że teraz wszystko jest produkowane w Chinach i okolicy. Taki model gospodarki, gdzie produkcję wypycha się w tańsze strefy - tak działa globalizacja. Do pracy potrzebna jest tania siła robocza, a resztę zrobią roboty. Chińczycy nie są głupi i szybko się uczą, przez co robią coraz lepsze produkty, robią też tanie i badziewne, ale to kwestia ceny za tonę danego produktu, te po 10$ za tonę będą badziewne... Chciałbym żeby polski przemysł był w połowie tak nowoczesny jak chiński...

Ale tu nie chodzi tylko o części,tu jest ważna a nawet bardzo ważna sprawa serwisu i gwarancji na to.

Nie raz pisałem,że mimo tego,że części do zachodnich marek pochodzą z chin to duże firmy mają kontrole jakości tutaj lub tam i patrzą na ręcę i nie dopuszczą bubla.Co innego jak pompa montowana jest na rynek chiński i nie ma naklejki.

W zakładach Opla w Gliwicach kadra kierownicza,kontrola jakości jest niemiecka a nie polska...

A na chińczyka nie dawali gwarancji? Na dwa lata muszą! A ja w tym czasie by ci się nie rozleciał, to i dalej jakoś by to było :D

W czasie jak mi oferowali była rozmowa o rocznej gwarancji,tylko sprzedawcy a nie producenta.

Ale dziwne pytanie, każdy wie ze szkoda kasy na serwisy płatne, w ogóle nie należy wymieniać oleju bo niby po co? Ważne, żeby przy sprzedaży móc z całą pewnością powiedzieć ze się do samochodu nie dołożyło ani złotówki ;)

Lodówę serwisujesz? Arturo powiedział, że kupi PC jak będą w cenie lodówek. Nadal nie są (choć są też tak drogie lodówki), choć zasada identyczna. Jednak nikt nie wymaga ich serwisowania!!! To tak jak z czyszczeniem kanałów wentylacji mechanicznej. Znajdą się zawsze owce (Arturo często o nich pisał, ale dzisiaj zmienił mu się punkt siedzenia) by je ostrzyc ;)