hydraulik_ 06.08.2011 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Też mam solary .Działają . Ale ja robię u siebie różne doświadczenia(Mam 4 domy+dom brata +rodziców). Nie podchodzę do tego aptekarsko.Ale widzę tendencję . Ja oczekuję informacji i z nich korzystam.\ Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 06.08.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Czasami brak COP na poziomie 6 uważny jest za dyskwalifikujący dla pomp ciepła.Ale ja jestem zadowolony z opłat za ciepło . i to jest najwazniejsze - rowniez dla mnie tymbardziej ze mam 4 sasiadow - 1 grzeje gazem, 1 eko groszkiem - koszty dla domow o kubaturze 1/2 mojego ocieplenie podobne, mniej maja okien(za ostatni sezon 7m-cy) - gaz 4900PLN, eko groszek - 5600PLN, moje 2500pln pytanie czy bylo warto? - odpowiedz TAK!!! jeden z nich ma solary - ale to lato nie bardzo pozwala na ich wykorzystanie i podgrzewa wode dodatkowo - wiec przez caly okres po ogrzewaniu ja mam CWU za kwote do 30pln/m-c -sasiedzi za 3-4, a moze 5 razy tyle, i dlatego uwazam moj wybor zrodla ciepla za sluszny. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o kolektory, to jako ich użytkownik podam Ci przykładowo ilość dni w ostatnich trzech miesiącach, w których dzięki kolektorom miałem temperaturę w zbiorniku w zakresie np. 40-65stopni: maj - 22 czerwiec - 15 lipiec - 13 U mnie statystyka jest inna. Od marca-kwietnia grzałem wodę gazem chyba ze 2 lub 3 dni. Reszta słońcem, przez długi czas ponad 70 stopni. Ale i tak uważam, że przy pc, czy gazie są ekonomicznie nieopłacalne. Może masz niedowymiarowaną instatalację ? Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.08.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 U mnie statystyka jest inna. Od marca-kwietnia grzałem wodę gazem chyba ze 2 lub 3 dni. Reszta słońcem, przez długi czas ponad 70 stopni. Ale i tak uważam, że przy pc, czy gazie są ekonomicznie nieopłacalne. Może masz niedowymiarowaną instatalację ? Prawdopodobnie masz lepszy stosunek powierzchni kolektorów do dobowego zużycia wody [to zawsze jest jakiś kompromis, podobnie jak kąt pochylenia]. Gdzieś w ogólnych wytycznych dla instalacji solarnych wyczytałem, że w prawidłowo zaprojektowanej instalacji temperatura wody w zbiorniku nie powinna przekraczać ok. 70stopni. Więc takie założenie przyjąłem i nawet [mniej więcej] się udało. Po dodaniu PC p-w układ mam kompletny:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.08.2011 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 U mnie statystyka jest inna. Od marca-kwietnia grzałem wodę gazem chyba ze 2 lub 3 dni. Reszta słońcem, przez długi czas ponad 70 stopni. Ale i tak uważam, że przy pc, czy gazie są ekonomicznie nieopłacalne. Może masz niedowymiarowaną instatalację ? Ile zpłaciłeś opłaty stałej w marcu i kwietniu.Bo ja za wode z opłatami 80 zł dla PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.08.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ile zpłaciłeś opłaty stałej w marcu i kwietniu.Bo ja za wode z opłatami 80 zł dla PC Parę zł, bo mam najtańszy abonament W1- nie zużywam 300m3 rocznie. Wiem, że gaz jest u mnie bez sensu, ale wolę gotowanie na gazie i skoro go mam to nie będę go odcinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.08.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) a mogę ja też prosić o wyliczenie bardzo proszę: cop jest równy: 1,2*13*0,3=4,68 przeciętne zapotrzebowanie pc 2,143kW Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 07.08.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 a mogę ja też prosić o wyliczenie? Zbiornik dwupłaszczowy z mamką 300/100 temperatura początkowa, 37C, jak woda zaczeła się mieszać, to spadła do 35C i potem grzana do 48C Energia pobrana 1kwh czas pracy:28m na początku temperatura DZ 23C(temperatura pomieszczenia), na końcu temperatura 18C mi wyszło około COP około 4,5...z góry dzięki Kolega kbab był szybszy, ale skoro mnie pytałeś, zatem odpowiem. Dla 300l i przyrostu temp. 13stopni, [licząc jak poprzednio] COP=4,53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.08.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) Kolega kbab był szybszy, ale skoro mnie pytałeś, zatem odpowiem. Dla 300l i przyrostu temp. 13stopni, [licząc jak poprzednio] COP=4,53 policzmy ten 1 przykład 1,2*24,6*0,3/2,5=3,54 skąd te "groszowe" różnice? Nie jestem już dzisiaj w stanie tego dochodzić. 3,43/3,54 oraz 4,54/4,68 ta różnica to zaokrąglenie ciepła właściwego wody w kWh- powinno być 1,1667 a nie 1,2 - wtedy wyniki są jednakowe Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.08.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Również jestem zaskoczony. Pytanie czy to tylko chwyt marketingowy, czy akurat w tym przypadku jest coś nie tak? Myślę, że większość pomp glikolowych latem osiąga podobny COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.08.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Również jestem zaskoczony. Pytanie czy to tylko chwyt marketingowy, czy akurat w tym przypadku jest coś nie tak? Myślę, że większość pomp glikolowych latem osiąga podobny COP. jezeli to do mnie -to musze cie rozczarowac zawsze podaje rzeczywiste wyniki moj cop jest niski - wiec jezeli moglbym miec cos nie tak, to co???? z wrazenia wyczyscilem filtr wody, ale nie byl mocno zabrudzony mozliwe jest przeklamanie temperatury poczatkowej- odczyt z panelu uzytkownika w PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.08.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Dlaczego rozczarować? Nie zależy mi przecież na tym byś miał niski COP, ale jednak jak na hasła marketingowe odnośnie PC p-w taki masz. Pytanie dlaczego? Czy to tylko puste hasła czy u ciebie jest coś nie tak.Coś nie słychać tu opinii instalatorów. Panowie, może wy się wypowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.08.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 moj cop jest niski - wiec jezeli moglbym miec cos nie tak, to co? Ten wyliczony cop wcale nie musi być niski, to trzeba sprawdzić w dłuższym czasie, może kilka takich prób, jeśli w tym czasie był pobór cwu to pc musi to uzupełnić, również straty systemu ogrzewania cwu mają niebagatelny wpływ na jego sprawność, np włączona w tym czasie cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.08.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ten wyliczony cop wcale nie musi być niski, to trzeba sprawdzić w dłuższym czasie, może kilka takich prób, jeśli w tym czasie był pobór cwu to pc musi to uzupełnić, również straty systemu ogrzewania cwu mają niebagatelny wpływ na jego sprawność, np włączona w tym czasie cyrkulacja. przy nastapnym pomiarze zakaze uzywania cieplej wody do mojego powrotu do domu - nie pomysllem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.08.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ja osobiście w czasie pomiaru umyłem ręce,więcej poboru wody nie było, cała rodzina juz spała, a ja czekałem na kąpiel, aż sie pomierzy. Cyrkulacja włączona cały czas. Jeżeli do określania Cop nie wyłączyłeś cyrkulacji .To obliczenia są do .....bani.Grzałeś wodę i podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.08.2011 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Proponuję wrócić do źródła tego tematu -Ogrzewanie budynków pc pW.Oczywiście wszelkie sposoby wspomagania istniejących systemów ogrzewania są mile widziane.Np ogrzewanie budynku pompą do cwu w temperaturach powyżej zera zamiast palenia węgla ,propanu ,czy oleju.Koszty tych rozwiązań a w przyszłości koszty eksploatacji takich systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.08.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Jeżeli do określania Cop nie wyłączyłeś cyrkulacji .To obliczenia są do .....bani.Grzałeś wodę i podłogę. Ja jestem zwolennikiem obliczania sprawności całego systemu cwu, dlatego najważniejsza jest jej zużyta ilość, temperatura zw i cwu oraz dostarczona energia. Bo co mi daje wysoki cop, duża ilość dostarczonego ciepła np ponad 30kWh/dobę skoro zużycie cwu np mieści się w 150l? W takim przypadku system jest zupełnie nieefektywny i generuje poważne straty chociaż pc pobrała ok 7kWh (cop ponad 4). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Np ogrzewanie budynku pompą do cwu w temperaturach powyżej zera zamiast palenia węgla ,propanu ,czy oleju. Już sporo wcześniej sugerowałem instalowanie takiej taniej pc do cwu w sposób umożliwiający wykorzystanie nadwyżki mocy do ogrzewania domu w okresach przejściowych, przecież 4 osobowa rodzina potrzebuje ok 10kWh/dobę na podgrzanie cwu, a taka pci potrafi dostarczyć kilka razy więcej, zatem dlaczego tej nadwyżki nie wykorzystać do ogrzewania, jest to ekonomicznie uzasadnione. Zwłaszcza, że nie ma problemu takiej pc podłączyć w posiadanych systemach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.08.2011 03:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Ja jestem zwolennikiem obliczania sprawności całego systemu cwu, dlatego najważniejsza jest jej zużyta ilość, temperatura zw i cwu oraz dostarczona energia. Bo co mi daje wysoki cop, duża ilość dostarczonego ciepła np ponad 30kWh/dobę skoro zużycie cwu np mieści się w 150l? W takim przypadku system jest zupełnie nieefektywny i generuje poważne straty chociaż pc pobrała ok 7kWh (cop ponad 4). Masz rację ,jeżeli interesuje cię COP budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.08.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Przepraszam, na jakiej podstawie tak sądzisz? obiegówki z CO nie pracowały...tylko pompka cyrkulacyjna z CWU. Biorąc to pod uwagę, to tylko COP był większy... ok, policzmy sprawność systemu w sytuacji kiedy ręcznie ustawiam temp cwu na np 60stC i wyjeżdżam z rodziną na urlop, po powrocie okazuje się, że zużycie cwu = 0, pc pobrała 100kWh, dostarczyła do systemu 400kWh (cop=4) - inaczej nie można w takiej sytuacji interpretować zużycie energii jak strata, co obniży sprawność systemu w podliczeniu rocznym. Jeśli sprawność samego kotła może być wysoka, to już nie musi być taka dla całego systemu grzewczego w domu, bo jeśli ten będzie generował duże straty to one będą uwzględnione w rocznym zapotrzebowaniu domu co bezpośrednio odczujemy w kosztach nośnika energii. Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts