Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Oj będzie go kręciło i to nawet mocno :)

A co do poprawności montaży to fakt często robię uruchomienia zewnętrzne :)

I nieraz mam różne dziwne sytuacje.

Ogólnie nie piszę o nich tak samo jak pisałem koledze z mgły aby nie pisał jaki instalator zrobił babola.

Bo uważam że ktoś kto się uczy montować pompy ciepła musi mieć czas i trochę się nagłowić przy tych rzeczach :)

Spieprzył, powinien poprawić, ale rozumiem, że inwestor miał już dość współpracy.

Skoro się podjął montażu to zakładał, że umie to zrobić, inaczej ja dziękuję, żeby się taki ktoś na mnie uczył.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja w ostatnie trzy miesiące miałem 5 uruchomień hydraulików którzy się uczyli.

Zazwyczaj sprawę można łatwo naprawić ale nieraz są to duże koszty.

Z mojego punktu wiedzenia jest fakt aby wyprostować to do wymagań karty gwarancyjnej i dtr-ki.

Koszt kto ponosi czy inwestor czy instalator to już umowa między nimi :)

co do tematu: ludzie nie widzą co montują, a potem wyżywają się na kim popadnie, miki na twoim miejscu (i artura) nie bawiłbym się w opisywanie na forum spraw związanych z serwisem. nic na tym nie zyskasz, a stracic mozesz wiele.

Jestem na tak ;)

Nie, no jasne, niech będzie tylko sielanka, a problemów zero.

Lepiej głośno mówić o takich sprawach, np. masz grzejniki to tanio nie będzie.

Co innego opisywanie przez użytkowników wrażeń z działania pompy a co innego serwis przez forum ;)

Poniżej różnica w mocy pompy i zużyciu energii jeśli chodzi o temp.zasilania w przypadku 16kW:

tri.jpg

Edytowane przez ArturWi

Oj ... koledze z mgły aby nie pisał jaki instalator zrobił babola.

Bo uważam że ktoś kto się uczy montować pompy ciepła musi mieć czas i trochę się nagłowić przy tych rzeczach :)

Mnie nic nie trzeba pisać, ja nikogo nie chcę oczerniać. ja jestem cierpliwy i doskonale rozumiem że każdy się może pomylić, no też mam pracę... to jedno a drugie to że ktoś przyszedł zamontował było trochę cyrków, skasował ... a teraz ku..wa nawet się tu przestał wypowiadać (o jakim kolwiek kontakcie ze mną nie wspominając)... trudno tacy są ludzie... ja ich po prostu nie będę polecał ale czarnego PRu nikomu robić nie będę bo to nie ten charakter

miki121 - a macie tam na stanie PC PW taką aby przy -20C miała tej mocy grzewczej 4-5 kW

rzuć jakimś modelem :)

Najbardziej optymalną będzie Extensa 8kW,inne nie są uzasadnione ekonomicznie,chociaż jak ktoś dysponuje trochę większą kasą to T-CAP 9kW tyż będzie dobry,różnica w cenie ok.2,5tys.zł

Najbardziej optymalną będzie Extensa 8kW,inne nie są uzasadnione ekonomicznie,chociaż jak ktoś dysponuje trochę większą kasą to T-CAP 9kW tyż będzie dobry,różnica w cenie ok.2,5tys.zł

Artur, skąd wiesz jaką moc ma T-CAP przy -20 stopni, skoro sam producent tego nie podaje?

Heh... no to przy gruntowej jakas pomylka w montazu i nauka to co najwyzej zamiana DZ i GZ jak hydra nie widzi juz na oczy. :-)

W czym sie mozna tak strasznie pogubic przy instalacji pompy PW?

Oj zdziwiłbyś się przy czym można narobić problemów..

Źle dobrane średnice orurowania, okablowanie - złe przekroje i zabezpieczenia, rury gięte na kolanie załamania itp. nieszczelność układ.

Błąd w kolejności faz, nieodpowietrzona instalacja, pomylone zasilanie z powrotem przy podłogówkach, źle podłączony zasobnik, brak próżni po montażu, nie dobita instalacja po przekroczonej długości rurociągu.. HITY gięcie rur z piaskiem w środku i palnikiem grzanych :)

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Oj zdziwiłbyś się przy czym można narobić problemów..

Źle dobrane średnice orurowania, okablowanie - złe przekroje i zabezpieczenia, rury gięte na kolanie załamania itp. nieszczelność układ.

Błąd w kolejności faz, nieodpowietrzona instalacja, pomylone zasilanie z powrotem przy podłogówkach, źle podłączony zasobnik, brak próżni po montażu, nie dobita instalacja po przekroczonej długości rurociągu.. HITY gięcie rur z piaskiem w środku i palnikiem grzanych :)

No ale to sa bledy ktore robi albo sam inwestor-humanista montujac urzadzenie, albo "chydraulik" zlapany pod budka z piwem ktory wczoraj byl "morazem" a dzisiaj juz zaszczepil cwiartke. Myslalem, ze tam faktycznie jakies cuda trzeba robic a toz to jest elementarz ledwie :-)

No ale to sa bledy ktore robi albo sam inwestor-humanista montujac urzadzenie, albo "chydraulik" zlapany pod budka z piwem ktory wczoraj byl "morazem" a dzisiaj juz zaszczepil cwiartke. Myslalem, ze tam faktycznie jakies cuda trzeba robic a toz to jest elementarz ledwie :-)

Do cudów nie przechodzę bo same prozaiczne wystarczają :)

A ci panowie to były firmy nie spod budki z piwem tylko takie z siedzibą, ekspozycją, kilkoma ekipami itp.

Czyli poniżej -15 odpalą się grzałki, żeby dostarczyć brakującej mocy?

Nie,grzałki załączą się jeśli fizycznie zabraknie mocy grzewczej ale to zależy od doboru mocy pompy do konkretnych temperatur.

Jeśli zapotrzebowanie(straty ciepła,obciążenie cieplne domu) przy -20st.C +21s.C jest wyliczone na 5kW to pompa dysponująca mocą grzewczą w tej temperaturze np.5,2kW nie załączy grzałek ale jeśli dysponuje mocą 4,8kW to te 0,2kW uzupełni włączając grzałkę.

Można sobie policzyć ile czasu będzie pracowała grzałka 3kW,żeby uzupełnić 0,2kW straty ciepła i jaki będzie tego koszt :)

Edytowane przez ArturWi