r19 18.12.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Oj będzie go kręciło i to nawet mocno A co do poprawności montaży to fakt często robię uruchomienia zewnętrzne I nieraz mam różne dziwne sytuacje. Ogólnie nie piszę o nich tak samo jak pisałem koledze z mgły aby nie pisał jaki instalator zrobił babola. Bo uważam że ktoś kto się uczy montować pompy ciepła musi mieć czas i trochę się nagłowić przy tych rzeczach Spieprzył, powinien poprawić, ale rozumiem, że inwestor miał już dość współpracy. Skoro się podjął montażu to zakładał, że umie to zrobić, inaczej ja dziękuję, żeby się taki ktoś na mnie uczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.12.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ja w ostatnie trzy miesiące miałem 5 uruchomień hydraulików którzy się uczyli. Zazwyczaj sprawę można łatwo naprawić ale nieraz są to duże koszty. Z mojego punktu wiedzenia jest fakt aby wyprostować to do wymagań karty gwarancyjnej i dtr-ki. Koszt kto ponosi czy inwestor czy instalator to już umowa między nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.12.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) co do tematu: ludzie nie widzą co montują, a potem wyżywają się na kim popadnie, miki na twoim miejscu (i artura) nie bawiłbym się w opisywanie na forum spraw związanych z serwisem. nic na tym nie zyskasz, a stracic mozesz wiele. Jestem na tak Nie, no jasne, niech będzie tylko sielanka, a problemów zero. Lepiej głośno mówić o takich sprawach, np. masz grzejniki to tanio nie będzie. Co innego opisywanie przez użytkowników wrażeń z działania pompy a co innego serwis przez forum Poniżej różnica w mocy pompy i zużyciu energii jeśli chodzi o temp.zasilania w przypadku 16kW: Edytowane 18 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.12.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Początkowo to były wrażenia z działania pomp, a potem poszło to w kierunku serwisu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 18.12.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Oj ... koledze z mgły aby nie pisał jaki instalator zrobił babola. Bo uważam że ktoś kto się uczy montować pompy ciepła musi mieć czas i trochę się nagłowić przy tych rzeczach Mnie nic nie trzeba pisać, ja nikogo nie chcę oczerniać. ja jestem cierpliwy i doskonale rozumiem że każdy się może pomylić, no też mam pracę... to jedno a drugie to że ktoś przyszedł zamontował było trochę cyrków, skasował ... a teraz ku..wa nawet się tu przestał wypowiadać (o jakim kolwiek kontakcie ze mną nie wspominając)... trudno tacy są ludzie... ja ich po prostu nie będę polecał ale czarnego PRu nikomu robić nie będę bo to nie ten charakter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.12.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 I chwała Tobie za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.12.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 miki121 - a macie tam na stanie PC PW taką aby przy -20C miała tej mocy grzewczej 4-5 kW rzuć jakimś modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.12.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 EXTANSA 8.10. 13.16 TRI 11.14.16 itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.12.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 miki121 - a macie tam na stanie PC PW taką aby przy -20C miała tej mocy grzewczej 4-5 kW rzuć jakimś modelem Najbardziej optymalną będzie Extensa 8kW,inne nie są uzasadnione ekonomicznie,chociaż jak ktoś dysponuje trochę większą kasą to T-CAP 9kW tyż będzie dobry,różnica w cenie ok.2,5tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.12.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 a ta Extensa 8kW w jakiej jest cenie, + jakieś dane techniczne - info na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.12.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 a ta Extensa 8kW w jakiej jest cenie, + jakieś dane techniczne - info na prv Podaj maila to dane techniczne wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.12.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ja w ostatnie trzy miesiące miałem 5 uruchomień hydraulików którzy się uczyli. Heh... no to przy gruntowej jakas pomylka w montazu i nauka to co najwyzej zamiana DZ i GZ jak hydra nie widzi juz na oczy. W czym sie mozna tak strasznie pogubic przy instalacji pompy PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.12.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Najbardziej optymalną będzie Extensa 8kW,inne nie są uzasadnione ekonomicznie,chociaż jak ktoś dysponuje trochę większą kasą to T-CAP 9kW tyż będzie dobry,różnica w cenie ok.2,5tys.zł Artur, skąd wiesz jaką moc ma T-CAP przy -20 stopni, skoro sam producent tego nie podaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.12.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ale wszystkie osiągają 5kW I to im się liczy A ja myślałem że kolega robi to zaczepnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Artur, skąd wiesz jaką moc ma T-CAP przy -20 stopni, skoro sam producent tego nie podaje? Najważniejsza jest osiągana moc przy -15st.C czyli 9kW,nie sądzę,żeby przy -20st.C spadła poniżej 4-5kW patrząc na charakterystyki innych producentów,aczkolwiek faktycznie tego Panasonic nie podaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.12.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Heh... no to przy gruntowej jakas pomylka w montazu i nauka to co najwyzej zamiana DZ i GZ jak hydra nie widzi juz na oczy. W czym sie mozna tak strasznie pogubic przy instalacji pompy PW? Oj zdziwiłbyś się przy czym można narobić problemów.. Źle dobrane średnice orurowania, okablowanie - złe przekroje i zabezpieczenia, rury gięte na kolanie załamania itp. nieszczelność układ. Błąd w kolejności faz, nieodpowietrzona instalacja, pomylone zasilanie z powrotem przy podłogówkach, źle podłączony zasobnik, brak próżni po montażu, nie dobita instalacja po przekroczonej długości rurociągu.. HITY gięcie rur z piaskiem w środku i palnikiem grzanych :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.12.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ale wszystkie osiągają 5kW I to im się liczy A ja myślałem że kolega robi to zaczepnie Żadne zaczepnie. Zgłębiam temat. Czyli poniżej -15 odpalą się grzałki, żeby dostarczyć brakującej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.12.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Oj zdziwiłbyś się przy czym można narobić problemów.. Źle dobrane średnice orurowania, okablowanie - złe przekroje i zabezpieczenia, rury gięte na kolanie załamania itp. nieszczelność układ. Błąd w kolejności faz, nieodpowietrzona instalacja, pomylone zasilanie z powrotem przy podłogówkach, źle podłączony zasobnik, brak próżni po montażu, nie dobita instalacja po przekroczonej długości rurociągu.. HITY gięcie rur z piaskiem w środku i palnikiem grzanych No ale to sa bledy ktore robi albo sam inwestor-humanista montujac urzadzenie, albo "chydraulik" zlapany pod budka z piwem ktory wczoraj byl "morazem" a dzisiaj juz zaszczepil cwiartke. Myslalem, ze tam faktycznie jakies cuda trzeba robic a toz to jest elementarz ledwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.12.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No ale to sa bledy ktore robi albo sam inwestor-humanista montujac urzadzenie, albo "chydraulik" zlapany pod budka z piwem ktory wczoraj byl "morazem" a dzisiaj juz zaszczepil cwiartke. Myslalem, ze tam faktycznie jakies cuda trzeba robic a toz to jest elementarz ledwie Do cudów nie przechodzę bo same prozaiczne wystarczają A ci panowie to były firmy nie spod budki z piwem tylko takie z siedzibą, ekspozycją, kilkoma ekipami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.12.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli poniżej -15 odpalą się grzałki, żeby dostarczyć brakującej mocy? Nie,grzałki załączą się jeśli fizycznie zabraknie mocy grzewczej ale to zależy od doboru mocy pompy do konkretnych temperatur. Jeśli zapotrzebowanie(straty ciepła,obciążenie cieplne domu) przy -20st.C +21s.C jest wyliczone na 5kW to pompa dysponująca mocą grzewczą w tej temperaturze np.5,2kW nie załączy grzałek ale jeśli dysponuje mocą 4,8kW to te 0,2kW uzupełni włączając grzałkę. Można sobie policzyć ile czasu będzie pracowała grzałka 3kW,żeby uzupełnić 0,2kW straty ciepła i jaki będzie tego koszt Edytowane 18 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts