Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

W moich oczach wasza spółka M&A traci z dnia na dzień wiarygodność. Od kilku miesięcy trąbisz, że kupiłeś okazyjnie Atlantica i jaka to super maszyna. Na początku roku miki odwodził mnie od zakupu Panasonica bo Atlantic lepszy a w ogóle Panasonic to trzecia liga produkowana prze MDV... Zainteresowanych odsyłam do tego wątku.

Stałość poglądów na poziomie dwóch takich co ukradli księżyc :(

tak ,tak , arturo mocno tąbił jakoby świetnie utargował i nabył atlantica za 16000pln i do tego ma gwarancję na 5 lat.Cuda panie ,cuda.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
To jednak Panasonic nie ma AZ TAK złego sterownika i jednak chyba NIE jet produkowany przez MDV (czy jakos tak), ze sie opłacało zamienić Atlantica na niego ? :)

Powiem inaczej,Atlantic ma o wiele ładniejszy ale to moja opinia :)

Nie wiem czemu się tak dziwicie o zmianie,wiadomo T-CAP jest trójfazowy czyli sprawniejszy od 8kW Atlantica a ja z wiadomego powodu mam go taniej.Czy to jest złe,ze dlatego jego wybrałem ?

Powiem inaczej,Atlantic ma o wiele ładniejszy ale to moja opinia :)

Nie wiem czemu się tak dziwicie o zmianie,wiadomo T-CAP jest trójfazowy czyli sprawniejszy od 8kW Atlantica a ja z wiadomego powodu mam go taniej.Czy to jest złe,ze dlatego jego wybrałem ?

Przeciez sterownik w panasonicu jest zamontowany na stale w hydroboxie i nie bedzie wplywal na Twoje doznania estetyczne, a stosowanie pokojowego siemensa to moim zdaniem mija sie z celem.

To jednofazowy T-CAP 9kW ma gorsze parametry, niż trójfazowy T-CAP 9kW ?

Chyba nie wydaje mi sie...

Zresztą- nawet Miki o tym pisał, jak dobrze pamiętam.

Edytowane przez fotohobby

Panowie chciałbym pewne rzeczy uściślić w tej dyskusji.

Po pierwsze SERWIS TECHNICZNY istniał i będzie istniał :)

Po drugie Ciepły Dom Sp. z o.o. od stycznia przejmuje Artur.

Ja zostaje z swoim ST24 :)

Mam sporo roboty i raczej trzymam za Artura kciuki.

Z Arturem zostaje także moich trzech dobrych - najlepszych monterów :)

Ja zostaję z dwoma moim fachowcami :)

Każdy z Nas ma swoje tematy.

Fakt jest niezmienny że będę dla Artura uruchamiał jego pompy :)

Ale na pewno nie będę konkurował z nim na forum o klientów.

Mam różnice w zdaniach i każdy Nas widzi inaczej pewne sprawy :)

Gość Arturo72
a stosowanie pokojowego siemensa to moim zdaniem mija sie z celem.

O właśnie mam inne zdanie w tym temacie i u mnie sterownik pokojowy będzie i to on będzie decydował o załączaniu się lub nie pompy :)

No cóż, poobserwuję te doświadczenia z Panasem, może nawet podjadę w styczniu lutym zobaczyć/posłuchać :)

Bo w ogóle, to zaczynam się zastanawiać, czy mając gaz pod nosem nie olać tematu PPC, zrobić to przyłącze, kupić kociołek o modulacji 1.9-12kW za 4tyś i zapomnieć o ogrzewaniu...

A ile gwarancji daje Panasonic na T-CAP ?

Edytowane przez fotohobby

Co do wyboru - decyzji o sprzedaży Panasonica to podyktowana jest jednym modelem z serii T-CAP 9kW w trzech fazach :)

Powód brak urządzenia o mocy 8-10kW w ofercie Atlantica a wiele razy przy sprzedaży 8 - 10kW jednofazowej pompy mieliśmy prądem z przydziałem mocy do budynku :)

I to jest powód.

A na sprzedaż Panasonica w ilościach hurtowych to raczej po mojej stronie bym nie liczył :)

No cóż, poobserwuję te doświadczenia z Panasem, może nawet podjadę w styczniu lutym zobaczyć/posłuchać :)

Bo w ogóle, to zaczynam się zastanawiać, czy mając gaz pod nosem nie olać tematu PPC, zrobić to przyłącze, kupić kociołek o modulacji 1.9-12kW za 3tyś i zapomnieć o ogrzewaniu...

I dziwię się że ty w ogóle zastanawiasz :)

Zaoszczędzoną kasę wrzuć w rekuperację i docieplenie budynku i śpij spokojnie :)

Co do wyboru - decyzji o sprzedaży Panasonica to podyktowana jest jednym modelem z serii T-CAP 9kW w trzech fazach :)

Powód brak urządzenia o mocy 8-10kW w ofercie Atlantica a wiele razy przy sprzedaży 8 - 10kW jednofazowej pompy mieliśmy prądem z przydziałem mocy do budynku :)

I to jest powód.

A na sprzedaż Panasonica w ilościach hurtowych to raczej po mojej stronie bym nie liczył :)

Rozumiem. Czyli traktujesz panasa jako zapchajdziure i wcale go nie chcesz sprzedawac.

Rozumiem. Czyli traktujesz panasa jako zapchajdziure i wcale go nie chcesz sprzedawac.

Nie tak do końca uważam że jest to ciekawy produkt wypełniający niszę trójfazowych pomp o mocy poniżej 10kW.

A co do pomp ciepła Atlantic zostaje a na uzupełnienie mam NIBE ( lodówki ) i PANASA 9kW trzy fazy :)

Skoro sprzedawca i instalator tak mowi to daje to duzo do myslenia.

Sam pewnie moze to sobie spokojnie policzyc. Nie musi sie zdawac na nikogo postronnego.

Jest tylko jedno ale. Ekonomia np. w moim przypadku nie grala by najistotniejszej roli, bo zylem z gazem w mieszkaniu przez 13 lat i powiedzialem sobie "nigdy wiecej" :-)

Skoro sprzedawca i instalator tak mowi to daje to duzo do myslenia.

Bo o oczywistych sprawach nie powinno się prowadzić polemiki :)

Powiedzmy że pompa z montażem wychodzi nam około 26k :)

Dobry kocioł z przyłączem do domu to około 11k :)

A 15k możesz wrzucić w ocieplenie i reku :)

Jeżeli ktoś ma gaz ziemny na posesji lub przy to przy energooszczędnej chałupie sprzedaż mu pompy ciepła to lekka przesada :)