Jacekss 19.12.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) To może w ogóle Kospel za 4000 zł i jedziemy w taniej taryfie. ja tak na razie zrobiłem, te 12-14 kpln nadwyżki względem PC PW to się wyrówna za jakieś 10 lat, jak nie później względem gazu wypada już gorzej, bo piec gazowy można kupić w podobnej cenie, dochodzi tylko różnica w kosztach przyłącza gazowego, zależnie od warunków wyrównanie kocioł elektr vs kocioł gazowy nastąpi pewnie w kilka lat Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.12.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) No to jest nas dwóch. Gazu nigdy więcej. Z gazem żyję już prawie 40 lat - nie widzę w tym nic złego - wręcz przeciwnie same korzyści tj komfort i koszt eksploatacji, a po nowym roku ma być jeszcze taniej. Ostatnio go mało zużywam, ale to nie problem zwiększyć udział tego nośnika energii w bilansie mojego domu. Na FM sporo jest przeciwników systemów mieszanych, ale mieć wybór nośnika energii to również komfort, u mnie stałą temp zapewnia podłogówka podgrzewana gazem, drewnem, prądem lub słońcem. Szybkie podniesienie temperatury klimatyzacja, odprężenie i nastrojowy klimat kominek, tanią cwu solary - koszt inwestycyjny tego systemu sporo niższy od przeciętnej pc. Koszty eksploatacji podaję rzetelnie od wielu lat. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 to zależy jak bardzo masz pod nosem...u mnie ten nos kosztował by 12tys - taki koszt był w WT (niecałe 100m) No wiesz, jak sie buduje w R-ku, w okolicy ul Żużlowej i ma narożną działkę, to się jest gazem wręcz otoczonym Ja też NIE lubie gazu. Nie lubie dodatkowego przylacza, licznika, opłat stałych. Ale czasem jest tak, ze trzeba coś "przełknąć". Kospel kosztuje te 4000zł, tyle co kondensat. Gaz jest 4m za granicą działki, więc koszt przyłącza w tym przypadku nie robi różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 To dobrze, że masz inne zdanie. Jak byśmy wszyscy myśleli tak samo to forum by umarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.12.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 A przy gazie nie trzeba sprawdzać komina, robić przeglądów kotła? To nic nie kosztuje? Prąd powinien być 50% tańszy i by nie było dylematów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 No to jest nas dwóch. Gazu nigdy więcej. E tam chyba więcej:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) To może wogóle Kospel za 4000 zł i jedziemy w taniej taryfie. Jestem jak najbardziej zwolennikiem takiego rozwiązania w domu energooszczędnym i ze stosunkowo normalnym zużyciem cwu Kospel MNz czyli full wypas jest zdecydowanie tańszy niż 4tys.zł+do tego bojler za 800zł. Jeśli cwu będzie spore,w moim przypadku większe niż na c.o to pozostaje pompa ciepła do cwu ale takie połączenie czyli Kospel+pompa ciepła do cwu staje się już mniej opłacalne i tutaj warto rozważyć pompę ciepła powietrzną do całości,tak było w moim przypadku i jako inwestor nie jestem zwolennikiem gazu ziemnego,gdyż mam go nie daleko a w pierwszej koncepcji zdecydowałem się właśnie na prąd. To jest wyjście z sytuacji. Może nie docelowe ale jest. Oczywiście tylko na drugiej taryfie. Wtedy COP będzie hm 1,5. np. http://allegro.pl/kociol-elektryczny-kospel-mz-12-i2807805276.html Wtedy zawsze będzie COP1. Prąd powinien być 50% tańszy i by nie było dylematów.... 1kWh z gazu ziemnego=0,27zł 1kWh z prądu w II taryfie=0,33zł 1kWh prądu średnio dwutaryfowego=0,4-0,42zł Ja tam dylematów nie widzę w sprawie prądu czy gazu Edytowane 19 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Z gazem żyję już prawie 40 lat - nie widzę w tym nic złego - wręcz przeciwnie same korzyści tj komfort i koszt eksploatacji, a po nowym roku ma być jeszcze taniej. Spytaj żony czy taka zadowolona z tego tłustego co się z tego badziewia osadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 w moim wypadku cwu będzie bardzo małe. Dla tego dołączyłem się do dyskusji o piecach elektrycznych. Mam też duże przyłącze tzn do 27kw, Gdybym grzał tylko na taryfie nocnej, a u mnie akumulacja to podłoga 18cm betonu, może by to miało ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Spytaj żony czy taka zadowolona z tego tłustego co się z tego badziewia osadza. Gaz ma swoje plusy w kuchni, cebulkę przypalić do zupy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) w moim wypadku cwu będzie bardzo małe. Dla tego dołączyłem się do dyskusji o piecach elektrycznych. Mam też duże przyłącze tzn do 27kw, Gdybym grzał tylko na taryfie nocnej, a u mnie akumulacja to podłoga 18cm betonu, może by to miało ręce i nogi Zdecydowanie ale podstawa to wykonanie OZC,bez tego nie dobierze się optymalnie źródła ciepła. Zużycie np.16000kWh na ogrzewanie nie będzie przyjemne jeśli chodzi o rachunki w przypadku nawet grzania prądem w II taryfie. Ja mam do akumulacji 25cm betonu Edytowane 19 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.12.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) 1kWh z gazu ziemnego=0,27zł 1kWh z prądu w II taryfie=0,33zł 1kWh prądu średnio dwutaryfowego=0,4-0,42zł Nie wiem jak to wyliczyłes dla gazu, ale wydaje mi się, że chyba cos zawyżyłeś. na dzień dzisiejszy u mnei w taryfie weekendowej II taryfa to niespełna 0,28 zł brutto. Oczywiście nie wliczam opłaty abonamentowej. Według Twoich obliczeń wychodzi, że mam prąd w cenie gazu, a to nie może być prawda. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Według Twoich obliczeń wychodzi, że mam prąd w cenie gazu, a to nie może być prawda. Dla wielu jest to dziwne a zwłaszcza dla tych,którzy uważali,ze prąd jest drogi Wielu uważało mnie za szaleńca jak dowiedzieli się,że buduje dom pod prąd a gaz mam w zasięgu ręki Oczywiście gaz jest tańszy nawet od prądu w II taryfie(0,27-0,36) ale przeliczając koszty iwestycji łącznie z kosztami instalacji dla mnie prąd był tańszy. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.12.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 na stronie Tauronu podają takie ceny dla taryfy G12 Cena sprzedaży 1 kWh w strefie dziennej: 0,6958 zł bruttoCena sprzedaży 1 kWh w strefie nocnej: 0,2866 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.12.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 U mnie Lubzel ma taki kalkulator, można sobie wszystko poprzeliczać, zrobić symulacje:http://www.lubzel.pl/klient/index.php?option=com_content&task=view&id=1875&Itemid=83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 na stronie Tauronu podają takie ceny dla taryfy G12 Cena sprzedaży 1 kWh w strefie dziennej: 0,6958 zł brutto Cena sprzedaży 1 kWh w strefie nocnej: 0,2866 zł brutto Ja mam podaną kwotę dla II taryfy na 0,36zł. A poniżej na temat kosztu 1m3 gazu: U mnie w domu wyszło na samą kuchenkę około 370m3 gazu. Taryfa W2 (jakaś tam po przecinku). Faktura zbiorcza w czerwcu. Koszt gazu około 2,7 złotówki wliczając wszystkie opłaty z roku.Zauważ jednak, że przy tej samej taryfie, podchodząc do zużycia 1200m3, cena jest inna. Wychodzi około 2,3zł . a z 1m3 gazu mamy do ok. 10kwh ... jak wliczysz całą prądową obsługę kotła to wychodzi ok. 0,27zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Jestem jak najbardziej zwolennikiem takiego rozwiązania w domu energooszczędnym i ze stosunkowo normalnym zużyciem cwu Kospel MNz czyli full wypas jest zdecydowanie tańszy niż 4tys.zł+do tego bojler za 800zł. A zaraz wpadnie Pyxis czy Liwko lub inny gruntowiec a nie daj Boże ekogroszkowiec i stwierdzi,że naciągam na grzanie prądem zamiast pompą ciepła czy kotłem na wungiel Tak źle i tak nie dobrze... Edytowane 19 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 czyli jak widać to ceny gazu i prądu II taryfa są porównywalneprzy czym gaz może mieć zmienną kaloryczność + sprawność więc nie zawsze uzyskamy pewnie te 10 kWh/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Zdecydowanie ale podstawa to wykonanie OZC,bez tego nie dobierze się optymalnie źródła ciepła. Zużycie np.16000kWh na ogrzewanie nie będzie przyjemne jeśli chodzi o rachunki w przypadku nawet grzania prądem w II taryfie. Ja mam do akumulacji 25cm betonu Kolego w tej kwestii jestem nie do pobicia. U mnie akumulacyjne są ściany 24cm czystej palonej cegły oraz ściany działowe 24 silka. A z podłogą też nie powiedziałem ostatniego słowa OZC wyszedł 10KW. Trzeba mieć świadomość jednak ze chałupa ma 300m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Kolego w tej kwestii jestem nie do pobicia. U mnie akumulacyjne są ściany 24cm czystej palonej cegły oraz ściany działowe 24 silka. A z podłogą też nie powiedziałem ostatniego słowa OZC wyszedł 10KW. Trzeba mieć świadomość jednak ze chałupa ma 300m2. Obciążenie cieplne mało znaczy,pokazuje nam tylko jaką moc cieplną ma mieć nasze źródło ciepła,żeby uzupełnić straty. Jakie masz wyliczone planowane zużycie w kWh ? W takim domu śmiem twierdzić,że grzanie prądem...nie będzie tanie jeśli chodzi o całościowy rachunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts