Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie czepiam się, ale czy robiłeś OZCdla swojego domu? Obawiam się, że masz za małą pc do zapotrzebowania - może ona po prostu nie daje rady dostarczyć do systemu aż tyle ciepła? Aby się o tym przekonać może odłącz kilka grzejników

Takie "coś" niezbyt ocieplone może potrzebować sporo większej mocy.

Odlaczyc grzejniki teraz? Moze pietro?

Te COS w chwili zakupu PC smialo mialo ...

Te COS dalej funguje. :) te COS ma sie dobrze. potrzebuje tylko dzialajacej PC.

PS/

Chesz, zobaczyc te COS ? zapraszam, naprawde z calego serca:) lubie jak sie ludzie dziwia :) a i poza standardowa kawka/herbatka, dobry obiad dostaniesz

Te COS ma takie mury ze sie zdziwisz :)

to se pośmialiśta

a jaką proponujecie utrzymywać temperaturę w domu niezamieszkałym?

pochwalta się jakie trzymaliśta tymparatury przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem?

budowę mam okolo 40m od obecnego domu:D

aha żeby było jasne w grudniu poszło okolo 25 kg brykietu

Edytowane przez malux20

to se pośmialiśta

pochwalta się jakie trzymaliśta tymparatury przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem?

Ja planuję przez jakiś miesiąc grzać do 22st.C żeby sprawdzić rzeczywiste zużycie a potem tak na 17st.C.

to se pośmialiśta

mea culpa. zachowalem sie jak gall ANONIM. nie doczytalem ;(

ale na chu****czke sie pytasz ile ja mam na licznku ??? :)

mam bo mam. bo nie lubie wungla. i jak mi Michas naprawi to bede sie smial i pil pwiko/winko/koniaczek/liskacza/ * niepotrzebne skreslic i sie bede smial :)

uuuu. jak pragne tego

Odlaczyc grzejniki teraz? Moze pietro?

Te COS w chwili zakupu PC smialo mialo ...

To żadne OZC, podaj chociaż zapotrzebowanie na ciepło z lat ubiegłych -przecież czymś było ogrzewane, jeśli nie możesz to jakie okna, izolacja ścian, pod podłogą, nad stropem - bez tego nawet pobieżnie nie określisz mocy pc.

Edytowane przez kbab

Gdyby takie jaja jak tu działy się w wątku z kotłami wtedy Arturo miałby używanie, a tam cisza i spokój, a gdy komuś forumowicz z płatnym profilem sprzeda kocioł to wszystko potem działa jak trzeba i nie ma za co kogo nawet opierniczać.

To przekonuje mnie, że temat doboru i sprzedaży PPC w Polsce to jeszcze ciągle partyzantka i amatorka - podobnie jak kilka lat temu było z kotłami z podajnikami - też były z nimi ciągle problemy bo brakowało odpowiednich urządzeń i fachowców.

Gdy przeminą te "choroby wieku dziecięcego" zapewne PPC i fachowcy od nich będą równie skuteczni jak dzisiaj inni w wątku o kotłach - życzę wszystkim, żeby jak najszybciej to nastąpiło :yes:

To żadne OZC, podaj chociaż zapotrzebowanie na ciepło z lat ubiegłych -przecież czymś było ogrzewane, jeśli nie możesz to jakie okna, izolacja ścian, pod podłogą, nad stropem - bez tego nawet pobieżnie nie określisz mocy pc.

Albo niech poda ile i jakiego węgla [oraz w jakim kotle] spalał na dobę przy największych mrozach to się obliczy ;)

Edytowane przez joliska

ale juz podaje

245m2 dokladnie. 1 pietro

budunek namierzyc latwo. adres znasz

dol 15cm styropian. gora welna moze z 20 a moze 20 nie wiem

sciany 30-40cm cegla badz beton .czolgowy

ok zebys mial jazde :)

jedna ze scian ...nie puszcza NIC

Gdyby takie jaja jak tu działy się w wątku z kotłami wtedy Arturo miałby używanie, a tam cisza i spokój, a gdy komuś forumowicz z płatnym profilem sprzeda kocioł to wszystko potem działa jak trzeba i nie ma za co kogo nawet opierniczać.

To przekonuje mnie, że temat doboru i sprzedaży PPC w Polsce to jeszcze ciągle partyzantka i amatorka - podobnie jak kilka lat temu było z kotłami z podajnikami - też były z nimi ciągle problemy bo brakowało odpowiednich urządzeń i fachowców.

Gdy przeminą te "choroby wieku dziecięcego" zapewne PPC i fachowcy od nich będą równie skuteczni jak dzisiaj inni w wątku o kotłach - życzę wszystkim, żeby jak najszybciej to nastąpiło :yes:

srata tata

wykrakal ON, ze sie pojawia.. ...

Edytowane przez joliska

jak dla mnie wystarczy OZC, może być bez pieczątki :p

znam jednego gościa który robi OZC przed montażem...

Czyli jest prekursor - może niebawem inni przekonają się, że warto.

Z kotłami jest odwrotnie - najczęściej instalatorzy przewymiarowują je nawet 2-3 krotnie bo nic nie liczą i nie rozumieją, że kocioł zasypowy dobiera się inaczej a skoro zasypowy daliby np. 25 kW to z podajnikiem też taki dadzą, a że różnica w cenie zakupu niewielka to i ciśnienie ze strony inwestora na dokładniejszy dobór małe.

Gdyby PPC np. 14 i 28 kW różniły się w cenie o kilkaset zł wtedy działoby się tu to samo, tyle, że to było by korzystne [możliwość korzystania z 2 taryfy], ale nie ma tak lekko i raczej nie będzie.

Podsumowując: brak odpowiedniego dopasowania PPC kończy się problemami z ogrzaniem budynku przy największych mrozach, a kotła na ekogroszek pracą przez większość roku z ułamkiem mocy nominalnej ze sprawnością niższą od deklarowanej przez jego producenta [która jest podawana dla mocy nominalnej].

Od jakiegoś czasu tak się zdarza... co jakiś czas - chociaż dla mnie to jest wysoce niesatysfakcjonująca odpowiedz

U mnie pomoglo dopiero ustawienie jezyka "domyslny dla forum".

Co admin zainstaluje poprawki do skryprow obslugujacych forum, to sie cos sypnie. Normalna sprawa. Tylko po co co chwile grzebac w czyms co dziala OK? :-)