r.tyrman 20.12.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Mogę jutro nie dac rady, więc dzisiaj życze Wam radosnych, pogodnych, rodzinnych, spokojnych, ciepłych i w zdrowiu... Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 20.12.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 montaż PC bez OZC to hardcore Dokładnie wyliczone obciążenie cieplne domu to podstawa w doborze powietrznej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.12.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Nawzajem Proszę o info jeżeli będzie Pan miał problem z lodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 20.12.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Nie czepiam się, ale czy robiłeś OZCdla swojego domu? Obawiam się, że masz za małą pc do zapotrzebowania - może ona po prostu nie daje rady dostarczyć do systemu aż tyle ciepła? Aby się o tym przekonać może odłącz kilka grzejników Takie "coś" niezbyt ocieplone może potrzebować sporo większej mocy. Odlaczyc grzejniki teraz? Moze pietro? Te COS w chwili zakupu PC smialo mialo ... Te COS dalej funguje. te COS ma sie dobrze. potrzebuje tylko dzialajacej PC. PS/ Chesz, zobaczyc te COS ? zapraszam, naprawde z calego serca:) lubie jak sie ludzie dziwia a i poza standardowa kawka/herbatka, dobry obiad dostaniesz Te COS ma takie mury ze sie zdziwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) to se pośmialiśta a jaką proponujecie utrzymywać temperaturę w domu niezamieszkałym?pochwalta się jakie trzymaliśta tymparatury przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem?budowę mam okolo 40m od obecnego domu:D aha żeby było jasne w grudniu poszło okolo 25 kg brykietu Edytowane 20 Grudnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 20.12.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 to se pośmialiśta a jaką proponujecie utrzymywać temperaturę w domu niezamieszkałym? pochwalta się jakie trzymaliśta tymparatury przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem? budowę mam okolo 40m od obecnego domu:D aha żeby było jasne w grudniu poszło okolo 25 kg brykietu Ja planuję przez jakiś miesiąc grzać do 22st.C żeby sprawdzić rzeczywiste zużycie a potem tak na 17st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.12.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ja planuję przez jakiś miesiąc grzać do 22st.C żeby sprawdzić rzeczywiste zużycie a potem tak na 17st.C. tylko grzejąc niezamieszkały i nie wysuszony dom to też nie będzie do końca miarodajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 20.12.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 to se pośmialiśta a jaką proponujecie utrzymywać temperaturę w domu niezamieszkałym? pochwalta się jakie trzymaliśta tymparatury przez kilka miesięcy przed wprowadzeniem? budowę mam okolo 40m od obecnego domu:D aha żeby było jasne w grudniu poszło okolo 25 kg brykietu mea culpa. zachowalem sie jak gall ANONIM. nie doczytalem ;( ale na chu****czke sie pytasz ile ja mam na licznku ??? mam bo mam. bo nie lubie wungla. i jak mi Michas naprawi to bede sie smial i pil pwiko/winko/koniaczek/liskacza/ * niepotrzebne skreslic i sie bede smial uuuu. jak pragne tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 przy 22 w listopadzie wyszło 100 zł w g11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No ostatnio musiałem tumaczyć że dom bez izolacji na poddaszu to nie można grzać do 22 Niestety klient stwierdził że nie mam racji a straty przez dziury w izolacji na poddaszu - brak izolacji jest normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.12.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Odlaczyc grzejniki teraz? Moze pietro? Te COS w chwili zakupu PC smialo mialo ... To żadne OZC, podaj chociaż zapotrzebowanie na ciepło z lat ubiegłych -przecież czymś było ogrzewane, jeśli nie możesz to jakie okna, izolacja ścian, pod podłogą, nad stropem - bez tego nawet pobieżnie nie określisz mocy pc. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.12.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 wścibski jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.12.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Gdyby takie jaja jak tu działy się w wątku z kotłami wtedy Arturo miałby używanie, a tam cisza i spokój, a gdy komuś forumowicz z płatnym profilem sprzeda kocioł to wszystko potem działa jak trzeba i nie ma za co kogo nawet opierniczać. To przekonuje mnie, że temat doboru i sprzedaży PPC w Polsce to jeszcze ciągle partyzantka i amatorka - podobnie jak kilka lat temu było z kotłami z podajnikami - też były z nimi ciągle problemy bo brakowało odpowiednich urządzeń i fachowców. Gdy przeminą te "choroby wieku dziecięcego" zapewne PPC i fachowcy od nich będą równie skuteczni jak dzisiaj inni w wątku o kotłach - życzę wszystkim, żeby jak najszybciej to nastąpiło To żadne OZC, podaj chociaż zapotrzebowanie na ciepło z lat ubiegłych -przecież czymś było ogrzewane, jeśli nie możesz to jakie okna, izolacja ścian, pod podłogą, nad stropem - bez tego nawet pobieżnie nie określisz mocy pc. Albo niech poda ile i jakiego węgla [oraz w jakim kotle] spalał na dobę przy największych mrozach to się obliczy Edytowane 21 Grudnia 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 20.12.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) To żadne OZC, podaj chociaż zapotrzebowanie na ciepło z lat ubiegłych -przecież czymś było ogrzewane, jeśli nie możesz to jakie okna, izolacja ścian, pod podłogą, nad stropem - bez tego nawet pobieżnie nie określisz mocy pc. ale juz podaje 245m2 dokladnie. 1 pietro budunek namierzyc latwo. adres znasz dol 15cm styropian. gora welna moze z 20 a moze 20 nie wiem sciany 30-40cm cegla badz beton .czolgowy ok zebys mial jazde jedna ze scian ...nie puszcza NIC Gdyby takie jaja jak tu działy się w wątku z kotłami wtedy Arturo miałby używanie, a tam cisza i spokój, a gdy komuś forumowicz z płatnym profilem sprzeda kocioł to wszystko potem działa jak trzeba i nie ma za co kogo nawet opierniczać. To przekonuje mnie, że temat doboru i sprzedaży PPC w Polsce to jeszcze ciągle partyzantka i amatorka - podobnie jak kilka lat temu było z kotłami z podajnikami - też były z nimi ciągle problemy bo brakowało odpowiednich urządzeń i fachowców. Gdy przeminą te "choroby wieku dziecięcego" zapewne PPC i fachowcy od nich będą równie skuteczni jak dzisiaj inni w wątku o kotłach - życzę wszystkim, żeby jak najszybciej to nastąpiło srata tata wykrakal ON, ze sie pojawia.. ... Edytowane 21 Grudnia 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.12.2012 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Dokładnie wyliczone obciążenie cieplne domu to podstawa w doborze powietrznej pompy Co to oznacza dokładnie? Czy powierzchnia razy wsp wystarczy i x 40 I wentylacja oczywiście czy konieczna jest pieczątka na końcu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 21.12.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 znam jednego gościa który robi OZC przed montażem... ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 21.12.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 i bynajmniej nie jest to ten pan którego masz na mysli...ale coś czułem ze cie ten wpis cię tu przygoni :yes:Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 jak dla mnie wystarczy OZC, może być bez pieczątki znam jednego gościa który robi OZC przed montażem... Czyli jest prekursor - może niebawem inni przekonają się, że warto. Z kotłami jest odwrotnie - najczęściej instalatorzy przewymiarowują je nawet 2-3 krotnie bo nic nie liczą i nie rozumieją, że kocioł zasypowy dobiera się inaczej a skoro zasypowy daliby np. 25 kW to z podajnikiem też taki dadzą, a że różnica w cenie zakupu niewielka to i ciśnienie ze strony inwestora na dokładniejszy dobór małe. Gdyby PPC np. 14 i 28 kW różniły się w cenie o kilkaset zł wtedy działoby się tu to samo, tyle, że to było by korzystne [możliwość korzystania z 2 taryfy], ale nie ma tak lekko i raczej nie będzie. Podsumowując: brak odpowiedniego dopasowania PPC kończy się problemami z ogrzaniem budynku przy największych mrozach, a kotła na ekogroszek pracą przez większość roku z ułamkiem mocy nominalnej ze sprawnością niższą od deklarowanej przez jego producenta [która jest podawana dla mocy nominalnej]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 kurcze chyba faktycznie idzie koniec świata, pół forum mam po angielsku, pół po polsku, o co kaman?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Od jakiegoś czasu tak się zdarza... co jakiś czas - chociaż dla mnie to jest wysoce niesatysfakcjonująca odpowiedz U mnie pomoglo dopiero ustawienie jezyka "domyslny dla forum". Co admin zainstaluje poprawki do skryprow obslugujacych forum, to sie cos sypnie. Normalna sprawa. Tylko po co co chwile grzebac w czyms co dziala OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts