Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i kiedyś tak sobie ubzdurałem jakby przygotwać podejście pod piec elektryczny i w razie w wpiąć piec i poczekać na części.

może mało ekonomiczne ale ciekawe rozwiązanie :)

Czy w przypadku awarii sprężarki lub jej sterowania, nie da się jakoś "pokombinować" i po odłączeniu od napięcia części układu, załączać ręcznie grzałki w PC i obiegówkę GZ?

Juz podawalem wczesniej.

Kociol Klimosz 21kW na eko z podajnikiem slimakowym, zeliwny. 'Spalalem' a raczej wrzucalem ok. 1T wungla a w mrozy ok. 1.5T

Wczesniej nie mialem zaworu 3 drogowego bo byly 2 pompki obiegowki zatem cale cieplo szlo na instalacje, wtedy na sterowniku bylo 40-42* na zasilaniu. Bylo b.cieplo w domu i czesc okien na pietrze mialem caly rok uchylone. Gdybym dal 50* za zasilaniu to w domu bylaby tropikalna wyspa.

Po zamontowaniu zaworu 3D, na zasialniu roznie 60-65* ale zawor skrecony praktycznie na max, tzn. min. ciepla na instalacje.

PC daje rade, ogrzewa mi do 23*, koszty ponizej kosztow wegla. Defrosty znaczaca pdwyzszaja te koszty oraz powoduja prace pompy na caly gwizdek przez praktycznie caly czas. Eliminacja defrostow jest podstawa do urealnienia kosztow.

1,5 tony miesięcznie [zgaduję, że o ilość miesięczną chodziło] to 50 kg/dobę - to przy ekogroszku 28 MJ i 80% sprawności kotła daje około 13 kW mocy średniodobowej.

Czy teraz także "czesc okien na pietrze mialem caly rok uchylone" ?

na szybko bo Adamek bedzie walczyl

1.5T szlo mi wtedy ( liczac workami ) jak byky te mrozy wiecej niz -10* za dnia i ok. -20* nocami

i wtedy siie raczej nie wietrzylismy za bardzo :)

1T to std zuzycie miesiecznie . kalorycznosci eko bym za bardzo nie ufal. W ubieglym roku mialem 4 dostawy/sorty i kazdy sie inaczej spalal a wiecej w tej samej dostawie tez sie roznie to cus palilo

To sie zdecyduj. Wczesniej widzialem, ze podawales moc 21kW dl swojego kotla :-)

Przed kotlem na eko, kiedys jeszcze wczesniej bylo 'cos' na prad co Miki nazywa kotlem na wode - ja tam nie wiem jak sie to zwie ;)

i to COS mialo 2 moce 12 i 18kW

Zmienilismy to na wegiel - zeby bylo smieszniej jeszcze nie na eko a zwykly piec na wungiel orzech do ladowania hercowa ( taka lopata ).

Kociol na eko i jego moc pewnie nie ma za wiele wspolnego z zapotrzebowaniem. Sprzedali nam co chcieli opylic i co mialo duza moc. Samo to, ze wtedy NIC nie powiedzieli ze winien byc zawor 3 badz 4 drogowy swiadczy o 'fachowosci' tych sprzedawcow.