hydraulik_ 23.12.2012 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Od razu przypomina mi sie Lakowik i traktor: "Nie jedno kolo jest zepsute, a trzy sa dobre." Niby to samo, ale brzmi znacznie lepiej. To fakt. Ale ja tylko bazuje na tym, co wyczytalem w tym watku. Po prostu podsumowalem. A które jest popsute .? Są wady i zalety. A tymi temperaturami możemy podyskutować .podaj konkretne dane . Nie kwestionuję ,że cop gruntowej to około 4 a PW cop 3 . co w tym złego. To takie porównanie jak kocioł kondensacyjny na ziemny i propan .Który jest lepszy. Ty od razu atakujesz i zarzucasz oszustwo. Jaką masz obecnie temperaturę DZ ,u mnie jest +2 ,-2 Policzmy Masz gruntową ,napisz też o niej jak pracuje i jak sie montuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Teraz: temperatura zewn. minus 6,5* , krzywa grzewcza : 0,6 , temperatura wyliczona przez PC : 40* , temperatura zadana na sterowniku pokojowym : 21* A ile na wyjściu na podłogówkę??? I ile w dom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocioł 23.12.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 A ile na wyjściu na podłogówkę??? I ile w dom??? Teraz jest dokładnie 28,7* na podłogówkę Problemem są częste defrosty , co 30-40 min i PC nie zdąży nabrać temperatury jednak jak pisałem temperatura czynnika do 60* temperatura mieszkania : 19,8* , wspomaganie wyłaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to w pierwszej kolejności sprawdził bym czy czynnik nie uciekł Tak jak u Magnoli krok po kroku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 23.12.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 miki121Pozwolę sobie ponowić moje pytanie (chyba z 11 grudnia) o powierzchnię usuniętego wymiennika i temperatury na jego króćcach (jeśli je zmierzyłeś). Na razie mam tylko zaniżony o kilka stopni pomiar kolegi Magnolia18:Strona PC 40,7*C / 35,8*CStrona CO 36,5*C / 33,6*CPytam, gdyż interesuje mnie wszystko, co ma znaczący wpływ na pracę układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Witam! Pytanie do hydraulik lub miki lub kto wie. Jakie temperatury dochodzą maksymalnie w PC powietrznej /split/ czynnika chłodniczego przed skraplaczem przy grzaniu co. U mnie do 60* i zastanawiam się czy nie za mało przy R410. Cały czas mam problem z uzyskaniem temperatury jak już pisałem kilka dni wcześniej... Temperatura czynnik 60 * o niczym nie świadczy .Jeżeli potrzeby energetyczne budynku są większe niż moc pompy to tak może być . Ale to kwestia doboru PC .Potrzeby energetyczne zależą też od sposobu wykonanie instalacji. Za mało informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) No to w pierwszej kolejności sprawdził bym czy czynnik nie uciekł Tak jak u Magnoli krok po kroku... Przy wycieku czynnika wrosłaby temperatura gazu i rury cieczowej za skraplaczem (chyba) 27 a 60 * to chyba sporo Edytowane 23 Grudnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Wymiennik SECESPOL 32kW kurcze nie pamiętam ale chyba 22 płyty. Co do temp. to mam zapisane w kalendarzu ale do końca świąt ci niepodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Przy wycieku czynnika wrosłaby temperatura gazu i rury cieczowej za skraplaczem (chyba) A defrosty co 30-40 minut to trochę za często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocioł 23.12.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to w pierwszej kolejności sprawdził bym czy czynnik nie uciekł Tak jak u Magnoli krok po kroku... Też jetem tego samego zdania lecz: -PC ma gwarancję do stycznia 2013 -serwis był , powiedzieli że to nie czynnik, generalnie nie sprawdzili nic -u Magnoli chociaż rośnie temperatura , u mnie Tak: przepływ przez PC pokazywał 16,5l / min i defrost co 10 min . Dołożyłem szeregowo pompę co 60-siątkę (6m ) i na 1 biegu bez zmian natomiast na 3 biegu uzyskałem defrost właśnie 30-40min przy przepływie 21,5 l/min -Sprawa stanęła na tym ,że De Dietrich z Wrocławia ma przysłać coś do diagnostyki , chyba komputer no tak tylko teraz święta ,nowy rok ,kiedy to dojedzie ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocioł 23.12.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 To jakie temperatury czynnika dochodzą na R410 przy PC powietrznych , gdzieś czytałem że nawet sporo ponad 100* ,czy tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) z tego co pamiętam to trochę mniej niż u mnie u mnie jest 5/1 w przypadku mojego DZ, te twoje 10% nijak ma się do rzeczywistości.... jak zaczynałem grzać w domu, to temperatury DZ miałem wyższe niż temperatura na zewnątrz To podaj konkretnie Średnia w sezonie grzewczym to +2 C szukam danych o udziale procentowym temperatur w sezonie temperatury poniżej -8 to 3 % sezonu Edytowane 23 Grudnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 To jakie temperatury czynnika dochodzą na R410 przy PC powietrznych , gdzieś czytałem że nawet sporo ponad 100* , czy tak jest? To prawda ale podgrzewana woda ma wtedy 80 * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 A defrosty co 30-40 minut to trochę za często Sam juz nie wiem. Odpalałem dwie tri 16 jednocześnie (jeden obiekt) jedna uruchomiło odszranianie po kilku minutach a druga po około 40 minutach. To jakaś loteria:p Inna rzecz ,że te defrosty są tak szybkie .Sprężarka chodzi krótko ,potem czas na spłyniecie ,potem wentylator i .... wio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 23.12.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Sam juz nie wiem. Odpalałem dwie tri 16 jednocześnie (jeden obiekt) jedna uruchomiło odszranianie po kilku minutach a druga po około 40 minutach. To jakaś loteria:p Inna rzecz ,że te defrosty są tak szybkie .Sprężarka chodzi krótko ,potem czas na spłyniecie ,potem wentylator i .... wio Defrost trwa ok. 5 minut u mnie i spadek na zasilaniu ponad 20*. 2x w ciagu godziny to nie taka pierdola niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Ty od razu atakujesz i zarzucasz oszustwo. O matko! A gdzi ja Cie od oszustow wyzywam?! Dopowiadasz sobie sam, jak moja tesciowa w nerwach Jaką masz obecnie temperaturę DZ ,u mnie jest +2 ,-2 Policzmy Podam Ci temperatury z tego sezonu po 1h pracy PCi wrzesien 2012 12-17*C Bardzo szybki spadek. pazdziernik 2012 9-12*C listopad 2012 9-6,5*C grudzien 2012 6,5-3,3*C (z przedwczoraj temperatura) Minimalna na wejsciu w zeszlym sezonie pod koniec lutego po grzaniu mokrego domu, po wylewanych w listopadzie posadzkach, a 2 tyg wczesniej tynkach to poziom 0,7*C. Od polowy marca juz tendencja wzrostowa - regenerowalo sie. Masz gruntową ,napisz też o niej jak pracuje i jak sie montuje Myslisz, ze ja te 2k postow na liczniku to tylko piszac o pierdolach nabilem? Jesli moge, to pomagam kazdemu odnosnie PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Moze niech ktos kto ma monitoring temperatur DZ i zewnetrznej zada zakres dat na sezon grzewczy z zeszlego roku i mu RRD wyrysuje na jednym wykresie te 2 parametry. Jak by wkleil takie wykresowe porownanie, to wszystko byloby jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Defrost trwa ok. 5 minut u mnie i spadek na zasilaniu ponad 20*. 2x w ciagu godziny to nie taka pierdola niestety Posłuchaj jak długo pracuje sprężarka .Wtedy pobiera energie .Potem to przestój technologiczny.i ponowny rozruch. A spadek temperatury wynika nie ze schłodzenia przez defrost tylko na zasilaniu pojawia się woda o temperaturze powrotu (oczywiście lekko schłodzona). Sprężarka niestety po zatrzymaniu musi postać kilka minut .Ale pobór prżdu na defrost jest krótki zmierz i podaj. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No fakt ale ja mam jeszcze 3 tri 16 i każda z nich ma defrosty po około 80-110minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Od razu przypomina mi sie Lakowik i traktor: "Nie jedno kolo jest zepsute, a trzy sa dobre." Niby to samo, ale brzmi znacznie lepiej. To fakt. O matko! A gdzi ja Cie od oszustow wyzywam?! Dopowiadasz sobie sam, jak moja tesciowa w nerwach . jakoś tak zabrzmiało ,że wprowadzam w błąd i to celowo Edytowane 23 Grudnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts