Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Od razu przypomina mi sie Lakowik i traktor: "Nie jedno kolo jest zepsute, a trzy sa dobre."

Niby to samo, ale brzmi znacznie lepiej. To fakt. ;)

Ale ja tylko bazuje na tym, co wyczytalem w tym watku. Po prostu podsumowalem.:)

A które jest popsute .?

Są wady i zalety.

A tymi temperaturami możemy podyskutować .podaj konkretne dane .

Nie kwestionuję ,że cop gruntowej to około 4 a PW cop 3 . co w tym złego.

To takie porównanie jak kocioł kondensacyjny na ziemny i propan .Który jest lepszy.

Ty od razu atakujesz i zarzucasz oszustwo.

Jaką masz obecnie temperaturę DZ ,u mnie jest +2 ,-2

Policzmy

Masz gruntową ,napisz też o niej jak pracuje i jak sie montuje

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miki121

Pozwolę sobie ponowić moje pytanie (chyba z 11 grudnia) o powierzchnię usuniętego wymiennika i temperatury na jego króćcach (jeśli je zmierzyłeś). Na razie mam tylko zaniżony o kilka stopni pomiar kolegi Magnolia18:

Strona PC 40,7*C / 35,8*C

Strona CO 36,5*C / 33,6*C

Pytam, gdyż interesuje mnie wszystko, co ma znaczący wpływ na pracę układu.

Witam!

Pytanie do hydraulik lub miki lub kto wie. Jakie temperatury dochodzą maksymalnie w PC powietrznej /split/ czynnika chłodniczego przed skraplaczem

przy grzaniu co. U mnie do 60* i zastanawiam się czy nie za mało przy R410. Cały czas mam problem z uzyskaniem temperatury jak już pisałem

kilka dni wcześniej...

Temperatura czynnik 60 * o niczym nie świadczy .Jeżeli potrzeby energetyczne budynku są większe niż moc pompy to tak może być .

Ale to kwestia doboru PC .Potrzeby energetyczne zależą też od sposobu wykonanie instalacji.

Za mało informacji

No to w pierwszej kolejności sprawdził bym czy czynnik nie uciekł :)

Tak jak u Magnoli krok po kroku...

:)

Też jetem tego samego zdania lecz:

-PC ma gwarancję do stycznia 2013

-serwis był , powiedzieli że to nie czynnik, generalnie nie sprawdzili nic

-u Magnoli chociaż rośnie temperatura , u mnie Tak: przepływ przez PC pokazywał 16,5l / min i defrost co 10 min .

Dołożyłem szeregowo pompę co 60-siątkę (6m ) i na 1 biegu bez zmian natomiast na 3 biegu uzyskałem defrost właśnie 30-40min

przy przepływie 21,5 l/min

-Sprawa stanęła na tym ,że De Dietrich z Wrocławia ma przysłać coś do diagnostyki , chyba komputer

no tak tylko teraz święta ,nowy rok ,kiedy to dojedzie ech...

z tego co pamiętam to trochę mniej niż u mnie

u mnie jest 5/1

w przypadku mojego DZ, te twoje 10% nijak ma się do rzeczywistości....

jak zaczynałem grzać w domu, to temperatury DZ miałem wyższe niż temperatura na zewnątrz :p

To podaj konkretnie :p

Średnia w sezonie grzewczym to +2 C

szukam danych o udziale procentowym temperatur w sezonie

temperatury poniżej -8 to 3 % sezonu

Edytowane przez hydraulik_

A defrosty co 30-40 minut to trochę za często :)

Sam juz nie wiem.

Odpalałem dwie tri 16 jednocześnie (jeden obiekt) jedna uruchomiło odszranianie po kilku minutach a druga po około 40 minutach.

To jakaś loteria:p

Inna rzecz ,że te defrosty są tak szybkie .Sprężarka chodzi krótko ,potem czas na spłyniecie ,potem wentylator i .... wio

Sam juz nie wiem.

Odpalałem dwie tri 16 jednocześnie (jeden obiekt) jedna uruchomiło odszranianie po kilku minutach a druga po około 40 minutach.

To jakaś loteria:p

Inna rzecz ,że te defrosty są tak szybkie .Sprężarka chodzi krótko ,potem czas na spłyniecie ,potem wentylator i .... wio

Defrost trwa ok. 5 minut u mnie i spadek na zasilaniu ponad 20*. 2x w ciagu godziny to nie taka pierdola niestety

Ty od razu atakujesz i zarzucasz oszustwo.

O matko! A gdzi ja Cie od oszustow wyzywam?! Dopowiadasz sobie sam, jak moja tesciowa w nerwach :)

Jaką masz obecnie temperaturę DZ ,u mnie jest +2 ,-2

Policzmy

Podam Ci temperatury z tego sezonu po 1h pracy PCi

wrzesien 2012 12-17*C Bardzo szybki spadek.

pazdziernik 2012 9-12*C

listopad 2012 9-6,5*C

grudzien 2012 6,5-3,3*C (z przedwczoraj temperatura)

Minimalna na wejsciu w zeszlym sezonie pod koniec lutego po grzaniu mokrego domu, po wylewanych w listopadzie posadzkach, a 2 tyg wczesniej tynkach to poziom 0,7*C. Od polowy marca juz tendencja wzrostowa - regenerowalo sie.

Masz gruntową ,napisz też o niej jak pracuje i jak sie montuje

Myslisz, ze ja te 2k postow na liczniku to tylko piszac o pierdolach nabilem? :-)

Jesli moge, to pomagam kazdemu odnosnie PCi.

Defrost trwa ok. 5 minut u mnie i spadek na zasilaniu ponad 20*. 2x w ciagu godziny to nie taka pierdola niestety

Posłuchaj jak długo pracuje sprężarka .Wtedy pobiera energie .Potem to przestój technologiczny.i ponowny rozruch.

A spadek temperatury wynika nie ze schłodzenia przez defrost tylko na zasilaniu pojawia się woda o temperaturze powrotu (oczywiście lekko schłodzona).

Sprężarka niestety po zatrzymaniu musi postać kilka minut .Ale pobór prżdu na defrost jest krótki zmierz i podaj.

Od razu przypomina mi sie Lakowik i traktor: "Nie jedno kolo jest zepsute, a trzy sa dobre."

Niby to samo, ale brzmi znacznie lepiej. To fakt. ;)

O matko! A gdzi ja Cie od oszustow wyzywam?! Dopowiadasz sobie sam, jak moja tesciowa w nerwach

.:)

jakoś tak zabrzmiało ,że wprowadzam w błąd i to celowo