Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeczytaj jeszcze raz 150 l zbiornik materiału montażowe (miedź) zawór przełączający .pmpa cyrkulacyjna ,podstawa jednostki zewnętrznej z kwasówki,

Okablowanie i mała tablica rozdzielcza To tak z grubsza.

A ja zarabiam 7000 w niecały tydzień . Ja mam konkretną robotę.

No to widać gdzie jest pole do manewru dla przyszłego inwestora. Szukajcie a znajdziecie i dobrych, i dużo tańszych instalatorów. Nie gniewaj się ale 7000 to zdecydowanie za dużo.

Sama idea wydaje się genialna tylko brak kropki nad i. Nikt nie próbował tego połączyć choćby z ciekawości?

Ok taki układ będzie działał - bo z podobnego korzystam od 10 lat, tylko że zamiast kotła elektrycznego w moim obwodzie jest piec gazowy, mój układ jest prostszy, bez zaworu trójdrożnego, ale w moim systemie piec gazowy podgrzewa również zbiornik cwu. Jeśli Arturo72 wpiął do układu kocioł elektryczny szeregowo, to u mnie jest kocioł podłączony równolegle. Dolna wężownica zbiornika cwu jest zasilana z pw kominka lub solarów, na razie układ pracuje bez pc, ale nie zarzekam się, że kiedyś jej nie podłączę, jeśli już to ze skraplaczem zewnętrznym. Odnoszę jednak wrażenie, że przy tak małym zapotrzebowaniu na energię kocioł elektryczny byłby zbędny, a to dlatego, że w zupełności wystarczyłaby grzałka elektryczna odpowiedniej mocy w zbiorniku cwu. Kiedyś wklejałem dane techniczne zbiorników cwu z dwoma wężownicami - bez obaw - moc ich w zupełności wystarczy.

Edytowane przez kbab

1. skąd weźmiesz powietrze, które zasili PC o mocy 4,2 kW przez 8 godzin w nocy podczas mrozów ??

Jak dla mnie przekombinowane i chyba drogie.

Odnośnie pc to już dawno proponowałem zrezygnować z tej działającej na wentylacji na rzecz zewnętrznej, tanie dzisiejsze Urlicha działają do -25stC. Z tym ładowaniem płyty podłogowej to bez przesady, przecież można ją ładować krócej temp nawet do 55stC, wówczas może się okazać że będzie się podgrzewała 1 może 2 godz/dobę - to można wyliczyć - wtedy zawsze w tańszej taryfie.

, tanie dzisiejsze Urlicha działają do -25stC. Z tym ładowaniem płyty podłogowej to bez przesady, przecież można ją ładować krócej temp nawet do 55stC, wówczas może się okazać że będzie się podgrzewała 1 może 2 godz/dobę - to można wyliczyć - wtedy zawsze w tańszej taryfie.

Obawiam się ,że Urlich niema pompy do -25C.

Ale to jedyna uwaga co do Urlicha.Bo nawet nie jest do -5 .To i tak ogromna wygoda i oszczędności.

Stosowanie pomp ma jeszcze dwa aspekty- polityczny : nie palimy ropy która wysysa z Polski kasę i ekologiczny zamiast prądu używamy 3x mniej prądu(co2)

Jeszcze tylko żeby produkcja była w Polsce.To mogła by być Polska specjalność .Ale u nas nawet kotłów się nie produkuję.Wuobraźcie sobie ile kasy wypływa z Polski np za płytkę automatyki wartą 10 euro a sprzedawaną za 800 -1000 złotych.Ostatnie burze i remonty sieci czynia spustoszenie w tej materii

Chyba założę nowy temat:stirthepot:

No dobra Panowie. Olśniło mnie i doznałem geniuszu twórczego o 7 rano (geniusz pewnie zaraz zniknie jak mnie ktoś oświeci, że wcale nie mam racji albo wynalazłem ponownie koło ;-) ). Wymyśliłem rozwiązanie dokładnie odwrotne od rozwiązania Arturo. Nie wiem tylko czy są PC do CWU z dwoma dostępnymi wężownicami z zewnątrz. Otóż pompa sobie grzeje wodę do kąpieli w środku a piec elektryczny wspomaga grzanie wody poprzez wężownicę (w zasadzie szkoda kasy na piec i wystarczy porządna grzałka z 4kW na mały dom ale nie wiem czy do takiej pompy jest możliwość dowalenia większej grzałki). Dolna wężownica zasila ogrzewanie domu poprzez podłogówkę. Całe sterowanie sprowadza się do:

1. Utrzymania temperatury wody w zbiorniku na poziomie 45 stopni.

ProblemI jak sterować pompą i grzałką (czy piecem el) tak aby w momencie kiedy PC nie daje rady włączało się dodatkowe źródło). Mnie przychodzi na myśl jakieś sterowanie w stylu PC ustawione na grzanie kiedy woda spadnie poniżej 40 stopni a piec jak poniżej 35 np (nie wiem czy to ma sens)

2. Sterowanie obiegiem podłogówki poprzez zawór trójdrożny i sterownik pogodowy który każdy zna i wie jak działa.

Problem1 Czy temperatura w dolnej wężownicy wystarczy do ogrzania domu w mrozy.

Problem2 Na jakim COP będzie działała PC skoro "na górze" zbiornika ma być 45 stopni i wiadomo, że przy takich temperaturach COP spada.

Teraz logika systemu. W godzinach nocnych nie korzystamy z CWU i nie ma zmartwienia z CWU system daje radę. W ciągu dnia podłogówka oddaje zakumulowane ciepło więc r a c z e j woda w podłogówce nie będzie krążyć, sterownik wyłączy pompę.

Największy dylemat z tego wszystkiego dla mnie to COP pompy.

A tutaj odręczny schemacik

http://img713.imageshack.us/img713/3050/989e440ccc134640ba67824.png

Ładowanie płyty 55st? Raczej kiepski komfort :( No bo to ma być w nocy, kiedy temperatura potrzebna jest raczej niższa do spanka. Chyba że się mylę.

To że płytę możemy ładować wodą o temp do 55stC nie znaczy, że sama płyta taką osiągnie, pobierze tylko taką ilość ciepła jaka będzie potrzebna do utrzymania stałej temperatury zadanej przez sterownik pokojowy, głównie chodzi o krótszy czas ładowania płyty wodą o podniesionej temperaturze co przy odpowiednio dobranej mocy pozwoli lepiej wykorzystać tańszą taryfę.

re hydrauli tak podają w ofercie takiej taniej pc, oczywiście cop przy takich temp jak dla każdej pc pw nie będzie zadowalający, chociaż ostatnio pojawiają się ciekawe nowości, warto obserwować rynek tanich pc.

http://www.fuego.pl/4713_ULRICH_HITPump_WASSER_HPW.html

re bitter - ten układ nie ma szans na działanie - za mała moc dolnej wężownicy, nie ma szans przekazać tyle ciepła płycie podłogowej, wynika to z warstwowego rozkładu temperatur. Dlatego dolna wężownica jest jest najbardziej odpowiednia do ładowania zbiornika. W takim układzie już po kilkunastu minutach podłogówka wychłodzi dolną część zbiornika, górna będzie gorąca, kocioł się nie załączy i podłogówka będzie zasilana zimną wodą. Nie mówię tego jako teoretyk, ale jako praktyk, mam taki zbiornik i dokładnie znam jego możliwości.

Edytowane przez kbab

to może Panowie, zejdźcie na ziemię,

z tego co wiem, to cały czas chodzi o pompę ciepła powietrze-woda mającą za zadanie grzanie ciepłej wody latem i w okresach przejściowych w pompie Hewalexu do 0 C, istnieje też możliwość wspomagania ogrzewania w okresach przejściowych,

ale tylko wspomagania,

rozwiązanie Arturo jest nie dobre i nie sprawdzi się w praktyce,

rozwiązanie bittera jest już lepsze, ale też potrzebuje poprawek,

kbab, piszesz o taniej pompie ciepła Urlicha,

pomijając markę i jej osiągi,

ta pompa wcale nie jest aż taka tania, jeżeli chcesz to możesz u mnie kupić pompę Hewalexu w cenie 3230 zł brutto, czyli już jest tańsza,

a i chyba jakościowo lepsza,

nie jest to instalacja za grosze, tak jak Ty byś chciał,

jest bufor 750 l. w który wpięto kocioł kondensacyjny, kominek z pw i pompę ciepła której zadaniem jest przede wszystkim grzanie wody w buforze z którego jest pobierana cwu (przepływowo) oraz jeżeli istnieje potrzeba zasilane jest ogrzewanie, podłogówka i grzejniki,

Jak tak patrzę na to forum to 90% pozytywnych opinii głównie o pompach ciepła i rekuperacji pochodzi od osób montujących lub sprzedających.Odpowiadają doradzają i dopiero będąc tu stałym gościem, widać jak to wygląda w praktyce.Opinie od tych co je zwyczajnie założyli są rzadkie i prawie zawsze polegają na prośbie o rozwiązanie problemu bo albo nie działa jak miała działać,albo działa ale kosztuje to działanie nie tyle ile zapewniano ,że będzie kosztować

@tomek131

I tak to po prostu działa. Klient zadowolony podzieli się tą informacją z 1-2 osobami, a niezadowolony z 10.

Niezadowolony szuka więc pomocy, a forum i internet to najprostsza droga.

Na forum pomoże mu albo ten, kto już przez to przeszedł, albo ten, kto się na tym zna z racji zawodowych doświadczeń.

Ale czy to źle?:)

Najlepiej zamówić pompę u użytkownika z forum najlepiej ,żeby był niezadowolony.

My montujący pompy chcemy oszukać i szwendać sie po sądach .Takie mamy hobby.

A klientów to dostajemy z przydziału albo z mafii.

Tak naprawdę to cieszymy sie jak uda się kogoś oszukać .

Ale podobnie postępują inwestorzy .Po wykonanej pracy nie płacą .

To taka walka złodziei i oszustów

Właśnie kupiłem nową dzidę i organizuję napad na transport pomp ciepła .

Tanio sprzedam:jawdrop:

Edytowane przez hydraulik_

hydrauli robisz u mnie pompę :) Jak będzie żarła prądu 1:1 to oddajesz cała kasę i zabierasz wszystko ,jak 1:2 to oddajesz pół kasy i zostawiasz jak 1:3 to jest ok i zyskujesz reklamę poprzez mnie czyli jednego z największych niedowiarków na forum.Jedyna prawdziwa reklama ,od roboty się potem nie opędzisz,a marże podniesiesz bo będziesz jedynym pewnym ,który robi dobrze i wiadomo ,że działa.Przed robotą obejrzysz se chałupę ,czy aby nie ma dziur w ścianie albo dachu itp.Wchodzisz?

Możemy spróbować (bo daleko).

Może masz miejscowego hydraulika.Ja go nauczę.A do freonu przyjadę z moim człowiekiem.To jak prosty piecyk gazowy z zasobnikiem.

Moi mają tu tyle roboty ,że nie chcą jeździć.Nic dziwnego.Prawda.

Mój mail:[email protected]

przyślij coś o budynku ja wyślę ci fotki i instrukcje

Potem będzie,że hydraulik spierdzielił ,jakby nie on tu super pompa z COP 15.Nu nu.Robi hydrauli i bierze odpowiedzialność.A efekty opiszemy na forum ,jako jedyną prawdę obiektywną o pompach ciepła powietrze/woda.

Budynek zacznie powstawać na wiosnę :) Czasu na przygotowanie się do wyzwania zatem sporo :)

no faktycznie najlepiej jedna firma.

tomek są w tym wątku ludzie którzy używają pomp .

porozmawiaj z QQQQQ -FACET jest bardzo wiarygodny i absolutnie nie jest sprzedawcą.

jeżeli sprzedawca ma doświadczenie i stabilną sytuację finansową to nie będzie wciskał kitu.

czasami kupujący są mądrzejsi i wymuszają dziwne rozwiązania .

mi przy domku i jego izolacji mi wychodzi przy 123m2 zapotrzebowanie max 5000 kilowatów na grzanie i z 6000 kilowatów na cwu .

przy tych proporcjach zapotrzebowania cop powietrznej w całym roku nabiera innego znaczenia..

u kogoś u kogo te proporcje nie są 50 na 50 ale 70 do 30 a całkowite zapotrzebowanie jest np z 20000 kilowatów np. to ból głowy przy zakupie pompy będzie większy.

ja zgruntowej się wyleczyłem[choć koszt 36 tyś z odwiertami nie jest porażający] wręcz przy uwzględnieniu odsetek od hipoteki zastanawiam się nad elektryką.

znając siebie przy elektryce wydzielałabym żonie wodę do kąpieli-atmosferka w domu zapewniona.

jeszcze jedno podłogówka blokuje mi inne roboty.

na upartego mógłbym się spinać z tynkami i ociepleniem przed zimą -no ale presji czasowej u nas nie ma a nie chcę robić na wariata.

można zrobić podłogówkę przed zimą i nie grzać zimą?

spuścić wodę czy jak?

Edytowane przez malux20

Potem będzie,że hydraulik spierdzielił ,jakby nie on tu super pompa z COP 15.Nu nu.Robi hydrauli i bierze odpowiedzialność.A efekty opiszemy na forum ,jako jedyną prawdę obiektywną o pompach ciepła powietrze/woda.

Budynek zacznie powstawać na wiosnę :) Czasu na przygotowanie się do wyzwania zatem sporo :)

Powiem TAK .Ale pod warunkiem ,że moje prace wykonamy w okresie od maja do sierpnia .Wtedy jest mniej roboty i można organizować wycieczki .

W innych terminach to strata czasu.A i ten sierpień jest zagadką