Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przede wszystkim dokładne wyliczenie zapotrzebowania domu na ciepło przy odpowiedniej temperaturze zasilania,to jest bardzo ważne.

TRI16 ma przy -5st.C i 60st.C ma moc tylko 10,5kW.

Jakie ma Twój dom zapotrzebowanie na moc ? Może większe,może mniejsze ?

Jeśli będziemy to wiedzieli,będziemy wiedzieli co szwankuje lub czy ma to z tym związek.

Artur szczerze mówiąc zastanów się co piszesz :)

Bo zapotrzebowanie to jedno a defrosty to było drugie a zapotrzebowanie trzecie...

Jeżeli pompa nie da rady termodynamiką to wyrówna grzałkami :)

A po zmianie agregatu na nowy zamiast defrost co 35 minut jak w zegarku pompa działa inaczej tzn. wychodzi jej godzinę i dłużej...

Więc nie sądzę że zmiana agregatu miała znacząco wpływ na zapotrzebowanie budynku ;)

Edytowane przez miki121

Ja się nie czepia ja tylko się bawię...

a co do pompy ciepła powiem jedno NIEWAŻNE JAKA WAŻNE ŻE POMPA a nie śmieciuch :)

A to prawda. Sasiad obejrzal moje sprzeta i zrezygnowal z kotla (przezornie przeczekal zeszla zime czy nie bede narzekal ;-) ). Tez ma PCi, a ja jeden dymiacy komin w sasiedztwie mniej :-)

a mówiłem ale także mówiłem o cenie :)

i różnica była znaczna w twoim przypadku....

i wiele razy pisałem że z ATLANTICIEM, DAIKINEM I ZUBADANEM jest jak z samochodami:

ZUBADAN AUDI

DAIKIN VW

ATLANTIC SKODA...

Każdy wybiera na co ma kasę i na ile może sobie pozwolić :)

I każda z nich da radę i będzie działać :)

nie. z tym sie nie zgodze

wszak wiesz ze Audi w garazu

Przede wszystkim dokładne wyliczenie zapotrzebowania domu na ciepło przy odpowiedniej temperaturze zasilania,to jest bardzo ważne.

TRI16 ma przy -5st.C i 60st.C ma moc tylko 10,5kW.

Jakie ma Twój dom zapotrzebowanie na moc ? Może większe,może mniejsze ?

Jeśli będziemy to wiedzieli,będziemy wiedzieli co szwankuje lub czy ma to z tym związek.

Spytaj Michala, ja nie wiem :)

Poza tym po co 60/* ?

Artur szczerze mówiąc zastanów się co piszesz :)

Bo zapotrzebowanie to jedno a defrosty to było drugie a zapotrzebowanie trzecie...

Jeżeli pompa nie da rady termodynamiką to wyrówna grzałkami :)

A po zmianie agregatu na nowy zamiast defrost co 35 minut jak w zegarku pompa działa inaczej tzn. wychodzi jej godzinę i dłużej...

Więc nie sądzę że zmiana agregatu miała znacząco wpływ na zapotrzebowanie budynku ;)

Jak najbardziej,nie znam się na defrostach,nie jestem serwismenem ;)

Być może to wada materiału.

Ale bez konkretnej wiedzy na temat zapotrzebowania domu Magnolii na ciepło nie będziemy wiedzieć dokładnie co się dzieje i czemu tak a nie inaczej.

Zresztą Magnolia też nie wie ile,co i jak ;)

Licznik zużycia jest,to podstawa,druga podstawa to wiedzieć ile PCi powinna zużyć energii,wtedy można postawić diagnozę czy kWh zużywają się głownie na defrosty czy na ogrzewanie :)

Jeśli nowa jednostka w pełni wpłynie na zużycie energii to jest ok.

Osobą sprawą jest fakt,że wg mnie przy ok.-7-10st.C musi wspomagać się grzałkami ale to tylko ja jako wyrocznia i czarnoksiężnik a jak wiadomo czary się nie sprawdzają

;)

Poza tym po co 60/* ?

Czy na grzejniki masz zasilanie max.45st.C i to im wystarczy do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu ??

Edytowane przez ArturWi

Ale bez konkretnej wiedzy na temat zapotrzebowania domu Magnolii na ciepło nie będziemy wiedzieć dokładnie co się dzieje i czemu tak a nie inaczej.

Licznik zużycia jest,to podstawa,druga podstawa to wiedzieć ile PCi powinna zużyć energii,wtedy można postawić diagnozę czy kWh zużywają się głownie na defrosty czy na ogrzewanie :)

Artur, Michala, partnerze

przyjdz do mnie i oblicz, prosze. Jam w tym ciemny. Kiedy moglbym Cie goscic ?

Zubadan u mnie poległ ze względu na kasę,gdyż jest nie porównywalnie droższy w stosunku do innych pomp,aczkolwiek miki121 uważa ją za wzór ;)

No nie wiem jak z tym cenami ale ja mam dostęp do takich:

modele jednofazowe:

Zubadan PUHZ HRP71 VHA 8,5kw 14700 zł + VAT

Zubadan PUHZ HRP100 VHA 11,2kw 15900 zł +VAT

modele trójfazowe:

Zubadan PUHZ HRP 100 YHA 11,2kw 16,8 tys zł + VAT

Zubadan PUHZ HRP 125 YHA 14,0kw 18 tys zł + VAT

Ceny oczywiście nie z Polski, zależne od wahań złotówki oraz widzimisię ;) sprzedawcy.

Wychodzi z tego, że można mieć Audicę w cenie Skody?

W zestawach jednostka zewnętrzna + wymiennik + elektronika, czyli wszystko co potrzebne do montażu -swoją drogą panowie (w kolejeności alfabetycznej hydrauli, miki, wihajster)- ile u was za montaż tego zubadana (Stanica, niedaleko Gliwic).

(Stanica, niedaleko Gliwic).

Toż to mój sąsiad jesteś,w Stanicy miałem działkę kupować ;)

Jeśli masz okazję kupić po takich cenach to bierz od razu,za 3tys.zł masz montaż w Polsce i PCi jak ta lala :)

10 klocków jesteś do przodu :)

Artur, Michala, partnerze

przyjdz do mnie i oblicz, prosze. Jam w tym ciemny. Kiedy moglbym Cie goscic ?

Nie mam daleko,ok.10 km(od siostry ok.1km bo ze Smolnicy) także wpadnę w przyszłym tygodniu ;)

Edytowane przez ArturWi

Osobą sprawą jest fakt,że wg mnie przy ok.-7-10st.C musi wspomagać się grzałkami ale to tylko ja jako wyrocznia i czarnoksiężnik a jak wiadomo czary się nie sprawdzają

;)

Czy na grzejniki masz zasilanie max.45st.C i to im wystarczy do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu ??

ale zadajesz mi pytanie na ktore moge nie znac odpowiedzi, prawda ?

Wiem pare innych roznych rzeczy, malo waznych pewne dla Ciebie, ale tego akurat nie wiem. Moge? Micha tez to wiedzial :p

Artur, nie czepiam sie. Ale wyglada tak, ze PO ... stara sie mnie uswiadomic. ze to CO kupilem nie ma sensu ...

ale zadajesz mi pytanie na ktore moge nie znac odpowiedzi, prawda ?

Wiem pare innych roznych rzeczy, malo waznych pewne dla Ciebie, ale tego akurat nie wiem. Moge? Micha tez to wiedzial :p

Artur, nie czepiam sie. Ale wyglada tak, ze PO ... stara sie mnie uswiadomic. ze to CO kupilem nie ma sensu ...

Prawda :)

Możesz :)

Ty wiesz co kupowałeś i czy dobrze czy źle,ja też wiem co kupiłeś ;)

Przeżyj pierwszy sezon grzewczy bez komentarzy,po sezonie wypowiedz się czy dobrze kupiłeś czy źle ale zawsze będąc świadomym swojego zużycia energii przez dom.

Inaczej wszystkie Twoje komentarze są bez sensu i mają się nijak do wyrażonej opinii.

Edytowane przez ArturWi

No nie wiem jak z tym cenami ale ja mam dostęp do takich:

modele jednofazowe:

Zubadan PUHZ HRP71 VHA 8,5kw 14700 zł + VAT

Zubadan PUHZ HRP100 VHA 11,2kw 15900 zł +VAT

modele trójfazowe:

Zubadan PUHZ HRP 100 YHA 11,2kw 16,8 tys zł + VAT

Zubadan PUHZ HRP 125 YHA 14,0kw 18 tys zł + VAT

Ceny oczywiście nie z Polski, zależne od wahań złotówki oraz widzimisię ;) sprzedawcy.

Wychodzi z tego, że można mieć Audicę w cenie Skody?

W zestawach jednostka zewnętrzna + wymiennik + elektronika, czyli wszystko co potrzebne do montażu -swoją drogą panowie (w kolejeności alfabetycznej hydrauli, miki, wihajster)- ile u was za montaż tego zubadana (Stanica, niedaleko Gliwic).

Artuto. jakie do przodu ?

to cena BEZ zasobnika etc. a instalacja?