Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Prawda :)

Możesz :)

Ty wiesz co kupowałeś i czy dobrze czy źle,ja też wiem co kupiłeś ;)

Przeżyj pierwszy sezon grzewczy bez komentarzy,po sezonie wypowiedz się czy dobrze kupiłeś czy źle ale zawsze będąc świadomym swojego zużycia energii przez dom.

Inaczej wszystkie Twoje komentarze są bez sensu i mają się nijak do wyrażonej opinii.

Artur,

byles przy tym ?

Edytowane przez Magnolia18

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie wiem jak z tym cenami ale ja mam dostęp do takich:

modele jednofazowe:

Zubadan PUHZ HRP71 VHA 8,5kw 14700 zł + VAT

Zubadan PUHZ HRP100 VHA 11,2kw 15900 zł +VAT

modele trójfazowe:

Zubadan PUHZ HRP 100 YHA 11,2kw 16,8 tys zł + VAT

Zubadan PUHZ HRP 125 YHA 14,0kw 18 tys zł + VAT

Ceny oczywiście nie z Polski, zależne od wahań złotówki oraz widzimisię ;) sprzedawcy.

Wychodzi z tego, że można mieć Audicę w cenie Skody?

W zestawach jednostka zewnętrzna + wymiennik + elektronika, czyli wszystko co potrzebne do montażu -swoją drogą panowie (w kolejeności alfabetycznej hydrauli, miki, wihajster)- ile u was za montaż tego zubadana (Stanica, niedaleko Gliwic).

Podaj kontakt na te ceny

U mnie montaż : podstawa z kwasówki ,kabelki, rurki.miedzianeSrubunki zaworki ,filtry rozdzielnica, uruchomienie, to niestety 5000-6000 zł ,a do ciebie daleko.

Ceny montażu są różne bo i sposób jest różny .Niektórzy nie dają zaworów filtrów śrubunków (zgrzewają na sztywno).

Działa ,ale sztuka cierpi.U mnie uruchomienie to cały dzień ,ale da się zrobić w godzinę.

pewnie, że wielu montuje i na pierwszy żut oka wygląda jak montaż klimatyzatora... dlatego jeśli ktoś wyrażą chęci to tadadadm proszę bardzo dostaje rabat i bierze ciężar odpowiedzialności za prawidłową pracę, montaż na swoje barki :) To trochę tak jak z autami i ich serwisem. Możesz jechac do serwisu zlecić im naprawę auta i oni dają ci gwarancję na to co zrobią i możesz jechać do serwisu kupić jakąś część , a potem pan Kazio tanio ją zamontuje. Jak coś schrzani to za to odpowiada.... ot cała tajemnica i kalkulacja :)

Podaj kontakt na te ceny

U mnie montaż : podstawa z kwasówki ,kabelki, rurki.miedzianeSrubunki zaworki ,filtry rozdzielnica, uruchomienie, to niestety 5000-6000 zł ,a do ciebie daleko.

Ceny montażu są różne bo i sposób jest różny .Niektórzy nie dają zaworów filtrów śrubunków (zgrzewają na sztywno).

Działa ,ale sztuka cierpi.U mnie uruchomienie to cały dzień ,ale da się zrobić w godzinę.

Popatrz jak te ceny mamy zbliżone :)

U mnie wychodzi 3000zł za montaż i 3000zł za materiały :)

ale to chyba cena całej kotłowni:o

Montaż pompy ciepła z materiałami tzn. chłodnicza strona ( do 10mb. ) elektryka ( bez licznika ) rurki, zaworki, filterek, naczynko itp ( bez zaworu trójdrogowego ).

Cena może ulec zmianie w zależności od komplikacji, ilości obwodów długości instalacji itp. :)

Np przy popach TRI każdy metr więcej instalacji chłodnicznej to jest dwie rurki i dwa kabelki to 160zł. netto

po pierwsze pan kaziu czasami wystawia fakturę

a po drugie bez faktury możesz trafić na uczciwego sprzedawcę[albo nie]

co nie znaczy że nie rozumiem twoich myśli

a gdzie ja napisałam, że Pan Kaziu zrobi źle? napisałam że wówczas ryzyko bierze na siebie :) jeśli komuś to odpowiada nie widzę problemu. M dużo sprzedaje np losneyi i klienci sami to sobie montują, akurat przy zubadanach trzeba mieć trochę wiedzy by podłączyć je elektronicznie, jeśli ktoś ma to zawsze będzie mial taniej:)

No lossney to jednak najcichsze reku na polski rynku :)

a to akurat nie jedyna jego zaleta :) mam znajomą która ma centralę za 18tyś z 2kw grzałką, odłączyli grzałkę bo rachunki ich żarly, a jak odłączyli grzałkę to centrala przy mrozach przestała pracować bo się zalodziła. Tymczasem moja pracuje od trzech lat non stop nawet przy -30. Wyłaczana jest gdy trujemy muchy latem i ostatnio raz jak sąsiad palił jakieś gówno w piecu przed świętami i wiatr był w naszą stronę...

a jak tam zubadany już nie wybuchają?

źródło: http://www.klimaplus.com.tr/toolbox/urunler/Ecodan/2.Databook/A-Outdoor-unit.pdf - strona 94.

zubadan max parametry dla -15°C w katalogu technicznym - dlaczego podawane są w katalogach marketingowych -25°C?

PUHZ-HRP71VHA2 - j.z.

wydajność -15°C - 45°C outlet - 6.77 kW

pobór mocy -15°C - 4,91 kW

COP -15°C - 1.38!

co w tym rewalacyjnego?

dla porównania odpowiednik mocowy Hitachi RWM-3FSN3E

wydajność -15°C - 45°C outlet - 6.22 kW

pobór mocy -15°C - 2.86 kW

COP -15°C - 2,16!

jeżeli dorzucę 3 kW z grzałki to mam wydajność 9,22 kW a COP 1.57

w Sound Pressure level bez trybu night mode różnica na korzyść Hitachi 10dB