Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w pompie Hewalexu do 0 C, istnieje też możliwość wspomagania ogrzewania w okresach przejściowych,

ale tylko wspomagania,

To po co my wyważamy otwarte drzwi. Czy ktoś może w końcu napisać jak to miało by działać? Jak działa w Hewalexie, w jakim modelu? Proszę o konkrety. Za kilka miesięcy będę musiał wybrać ogrzewanie jak kupię sobie już drogi piec Kospela za 3500zł to nie wiem czy będzie mi się chciało pompę a potem to jeszcze przerabiać. CWU stanowi jednak sporą część kosztów w domu energooszczędnym więc pompa do CWU jest dobrym pomysłem a jeszcze lepszym jak pomaga w okresie przejściowym zaoszczędzić kasę! Swoją drogą mając już taką pompę czy nie lepiej jest zamiast pieca kupić sobie bojler 5kW, pompkę i sterownik ... no chyba że cena tych zabawek będzie taka sama jak pieca ;-). A może ten Hewalex potrafi tym sterować ... pewnie nie. Panowie hydraulicy czekamy na rewolucyjne rozwiązanie i macie klientów na tacy.

Czy ktoś może w końcu napisać jak to miało by działać? Jak działa w Hewalexie, w jakim modelu? .

Właśnie do wspomagania ogrzewania i cwu Hewalex ma w ofercie ciekawy model z serii WBC

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-56h-b2p.html

jeśli mają rację co do jej mocy to spokojnie powinna dobrze się sprawować przez prawie cały rok, kocioł elektryczny lub grzałka włączałyby się rzadko. Sterowanie jak przystało na taką firmę na pewno jest dopracowane do różnych systemów grzewczych z zastosowaniem kotłów na wszelkie nośniki energii. Już 10 lat temu do prostego sterownika solarów bez problemu podłączyłem pompkę pw kominka. Problemem jest trochę wygórowana cena, ale warto ich zapytać czym się różni od innych tańszych i wtedy wybrać. Osobiście gdybym wybierał to do podobnej pc dołączyłbym tani kocioł elektryczny lub odpowiedniej mocy grzałki.

Edytowane przez kbab

mi przy domku i jego izolacji mi wychodzi przy 123m2 zapotrzebowanie max 5000 kilowatów na grzanie i z 6000 kilowatów na cwu .

w jaki sposob wyliczyles 6000kWh na cwu?

rozmawialismy i z tego co pamietam to przyzwyczajenia rodziny do zwiekszonego zapotrzebowania na wode mielismy podobne, wiec nie rozumiem, boja zuzylem na cwu od 1.10.10 do dzis jakies 1600kWh

pozdrawiam

No to mamy pierwszy przykład praktycznego zastosowania pompy ciepła do cwu Hewalexa na potrzeby c.o. :

Co o tym sądzicie ?

Wadę "czasami chłodniejszej" cwu można łatwo wyeliminować instalując dodatkowy mały zbiornik cwu, wtedy ciepłą wodą z pc najpierw podgrzewamy cwu, dopiero później ten zbiornik do ogrzewania. Jednak aby była większa moc (tj bez dodatkowego wymiennika) podgrzew podłączyłbym do wężownicy natomiast zasilanie ogrzewania bezpośrednio wodą z bojlera. Uważam, że przy takim zastosowaniu 2 bojlerów poprawiłby się cop pc, dlatego że różnica temperatur między zasilaniem i powrotem pc byłaby większa.

sam tego nie robisz? Uprawnienia bez problemu można zrobić.

Ja osobiście zajmuję się instalacją czynnika i elektryką ,ale nie lubię robić sam .A ponadto do prądu zawsze dwóch (BHP)

Pomocnik jest przydatny .

Ze wzgledu na wysokie koszty urządzenia wole to robić to sam .Jak spieprzę to ja ponoszę konsekwencje .Tu trzeba być aptekarzem.

U mnie uruchomienie trwa minimum 5-6 godzin.Próby szczelności ,płukanie azotem ,Wygrzewanie oleju itp

Mam tylko tą jedną 16 .To jest to .

A te 7000 to nie jest robocizna .Czy to tak trudno zrozumieć.To obejmuje zasobnik 150 l rury zawory naczynie pompę cyrkulacyjną cwu

Rury czynnika do 10 m kable i tablicę elektryczną z 3 bezpiecznikami ,oraz uruchomienie to jest 2000 robocizny.

Ja sie zastanawiam nad podniesieniem ceny a ty narzekasz.

Arturo,w tym co wkleiłeś z Atlantica pisze

WSPÓŁCZYNNIK EFEKTYWNOŚCI COP>4 DLA CAŁEJ GAMY PRODUKTÓW (TEMP. WODY +30/35°C I TEMP. ZEWN. +7°C)

ile to ma przy minus 15 ? Licznika nie ukręci ? :) Ten powyższy COP to przeca z reklamy ,faktyczny pewno niższy ,a co dopiero minus 15 czy minus 20.

Powiedzta kto szczerze kolegom z forum ile to ma COP-u ,taka dobra pompa powietrzna przy -10 , -15 , -20.COP minus 2?

...A jak podadzą COP przy tych -15C to proponuję również szczerze podać klientowi czy to dane przy 100% mocy czy przy "zjechanych" obrotach sprężarki (wtedy mamy przewymiarowany parownik) ;) :D

Jedni nazywają to kłamstwem, drudzy mijaniem się z prawdą, a następni... ...jeszcze ciekawiej ;)

A ja właśnie kolejny raz odmówiłem montażu PC pow-woda. Nie tylko z braku wolnych terminów "na już". Ja po prostu za 15 lat chciałbym równie przyjaźnie spotykać swoich klientów :) O ile dożyję ;)

A tak na poważnie: Panie Marku (hydrauli) - jeśli ma Pan zbyt dużo wolnego czasu to mogę Panu podsyłać chętnych na PC powietrzne w okolicy Torunia, nie ma problemu.