Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

widzę ochy i achy nt zbadanów....

a ja mam pytanie - ile by mnie kosztował Zubadam, z montażem, tak żeby zapewniał te 8kw dla -20C na zewnątrz(bez grzałek), razem z kotłownią i zasobnikiem CWU(jaki zasobnik,jaka cena zasobnika)

DODAŁEM: tak na szybko znalazłem aukcję 8kw z montażem (czyli bez zasobnika) za 40,4tys

http://allegro.pl/pompa-ciepla-zubadan-8kw-modul-hydrauliczny-montaz-i2813923571.html

no jak to cudo faktycznie tyle kosztuje, to nie mam więcej pytań...gruntówka 8kw wyjdzie taniej :D

A to aukcja ANN męża :)

Trafiłeś tak od razu

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja NOWA TRi gada jak powinna :):)

Slicznie dochodzi do temp. zadanej, przebija ja nawet i sobie moduluje i chodzi na luzie, defrost ciezko wylapac bo mi sie nie chce gnic przy sterowniku 2h a po 1h na razie jak bylem nie stwierdzilem.

Grzejniki cieplutkie bo cieplo nie 'pita' na defrost. Zadaje sobie temp. zblizone do 40* a w domu 23* i wiecej -> wtedy slicznie PC 'idzie drzemac' i nie zyluje sie 24h na 100%.

Tfu tfu na psa ... i tak dalej :) Oby sie nie skonczyla jak poprzedniczka !

Ale nie możesz powiedzieć że są złe :)

Wole Atlantica nawet temperatury daje wyższe dla -20 C.

Daikiny się szronią na ruszcie wylotowym i tunelu wentylatora,

Jakoś nie mogę przekonać się do innych ,sam widzisz jak działają .Tylko ,ze ty zamontowałeś tyle Atlanticów ile zubadanów jest w Polsce,

Nawet przyjmując lepszą kontrolę jakości w M wolę Atlantica.

Była taka firma jak Rotex bardzo droga .Kotły rozpadały się po 7-8 latach.A kondensat o mocy 21 kW kosztował 30 000 zł.

Brak części itp.

ciekawe czy jak kupisz dwa zubadany to potraktują cie tak jak kupując 50 atlanticów.

Powiedziałeś i masz i klient zadowolony

Edytowane przez hydraulik_

Witam wszystkich serdecznie

od bardzo dawna śledzę ten wątek jednak dopiero teraz zabieram głos gdyż

od niedawna stałem się użytkownikiem Pompy

PCi P-W Atlantic Alfea Excelia TRi 16kW

domek dwukondygnacyjny, rekuperator, gwc,

230 metrów po podłodze wszystko w podłogówce, 18 cm grafit ściany, na sufitach na razie 5 cm pod zabudową k/g docelowo dojdzie jeszcze 15 cm grafitu na stropie

instalację wod-kan, podłogówkę i pompę wykonał miki z tego forum

chętnie podzielę się wszystkimi spostrzeżeniami dotyczącymi jej pracy, zakładam podlicznik i chcę pompę opomiarować tak jak zrobił to "chciałbympompe"

W tej chwili nie mam jeszcze doprowadzonej wody (wykorzystuje uprzejmość sąsiada) dlatego pompa grzeje tylko podłogę a w zasadzie jej dolną część

pompa chodzi i bez problemu bardzo szybko poradziła sobie z zagrzaniem dołu (chociaż wolałbym żeby grzała dół i górę bo zamiast jeden raz będę musiał wygrzewać podłogę dwa razy)

Niestety kilka spraw nie daje mi jednak spokoju i chciałbym popytać użytkowników, zarówno tych którym miki montował pompę jak i wszystkich pozostałych czy wszystko jest w porządku:

od bodajże 10 dni pompa chodzi na ciśnieniu w podłogówce poniżej 0.5

Pewnie jestem przewrażliwiony, ale tak jak wspomniałem pompa nie ma stałego dopływu wody tylko trzeba doprowadzić wąż od sąsiada i mam obawy, że lada moment ciśnienie spadnie do zera i przy kilku dniach mrozów -10 jak dzisiaj w nocy z układem stanie się coś czego wolałbym uniknąć

tym bardziej, że górny obieg zanim został wyłączony przez mikiego też został napełniony i klika dni chodził ale teraz pompa go nie podgrzewa.

pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź

Edytowane przez Adde

Wole Atlantica nawet temperatury daje wyższe dla -20 C.

Daikiny się szronią na ruszcie wylotowym i tunelu wentylatora,

Jakoś nie mogę przekonać się do innych ,sam widzisz jak działają .Tylko ,ze ty zamontowałeś tyle Atlanticów ile zubadanów jest w Polsce,

Nawet przyjmując lepszą kontrolę jakości w M wolę Atlantica.

Była taka firma jak Rotex bardzo droga .Kotły rozpadały się po 7-8 latach.A kondensat o mocy 21 kW kosztował 30 000 zł.

Brak części itp.

ciekawe czy jak kupisz dwa zubadany to potraktują cie tak jak kupując 50 atlanticów.

Powiedziałeś i masz i klient zadowolony

Ja też wolę Atlantica :)

Chociaż Magnolii 16 mi krwi napsuła i 4 dni straciłem przy tym cudzie :)

Niestety nie chce mi się kombinować z ściąganiem monobloków i lodówek z Atlantic-a więc uzupełniam ofertę o PC NIBE w zakresie lodówek i monobloków ;)

A że dla mnie Atlantic jest dobrą firmą i fajni ludzie tam pracują to inna sprawa :)

Tamta jednostka tez chwile popracowala wlasciwie. Bo i marzec/kwiecien a teraz caly listopad i kawalek grudnia bylo wsio OK. No nic sie zobaczy :)

Ta spokojnie popracuje do konca gwarancji i wtedy...... ;-)

Zartuje, zycze jak najlepiej, bo wk....jace sa takie sytuacje, jak nie wiedomo co sie zepsulo, bo przy nastepnej takiej awarii coz bedzie robic? Ja bym teraz podmienial czesci do skutku zamiast wymieniac calosc. W koncu by sie znalazlo "winowajce" i wtedy czlowiek sie nie boi przyszlosci. Teraz nadal bedziesz mial z "tylu glowy" ten problem i bedziesz sie stresowal powaznie przy byle jakim zakloceniu pracy swojej pompy.

Miki, a była możliwość jakiegoś sprawdzenia przetworników ciśnienia (bo skoro są tam EZR to elektronika oprócz temperatur, ciśnienia też powinna brać pod uwagę?). Jeśli sprawy orurowania, ilości czynnika, czujniki NTC były na 100% właściwe i elektronika również to na razie tylko to przychodzi mi do głowy. Pytam czysto teoretycznie czy masz wgląd do wartości odczytywanych (widzianych) przez elektronikę aby w prosty sposób porównać to z odczytem na manometrach.

nie wiem gdzie to napisać ale się przyznam że bałem się trochę dzisiejszego dnia

odkręciłem pętle w pokoju w którym założyłem drewnianą podłogę 15mm merbau

rano od 9 do teraz podłoga zwiększyła na wierzchu się o 4 stopnie do 22

zasilanie caly dzień to bylo 26 stop.

Czyli tak jak Ci wczesniej pisalem. Bedziesz mial max 24-25*C