Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są takie pc, np do cwu, małe klimy, czy lodówki, ale nie kWh tylko kW i nie dodałeś czy chodzi o moc nominalną? Bo jeśli wyjściową to tylko małe lodówki.

Chodzi mi o moc wyjściową.Jeżeli lodówki,a może witryny to musiały by być przystosowane do ciągłej pracy.Znasz jakieś modele?

Niezle. Mozesz zdradzic jakie moce maje te PC i powierzchnie do ogrzania ?

2 x tri 16

Biuro 200m2 podłoga ,a hala z ADG ze 2000 m2 (ma być powyżej zera ) Wylewka podłogówki hali ponad 15 cm(akumulator) towar też akumulator.

Sam nie wierzyłem ,przy -8 chodziły na modulacji i było ciepło

Podniecacie się jakimiś defrostami ;)

Na szybko wymyśliłem sposób na defrosty,no może nie na szybko bo o tym myślałem zawsze ale w innym celu ;)

Wywiew z reku ma zawsze plusową temperaturę,także jakby go umieścić pod pompą to by defrostów nie uświadczył...

Trza pomyślec u siebie,może innym będzie lżej ;)

Całkiem dobry pomysł, tylko, że zimą gdy będziesz miał stale powyżej 100 m3/godz wydajności rekuperatora to nie nadążysz nawilżać pomieszczeń, a poniżej 30% wilgotności nie jest komfortowo.

Załóż więc wydajność wentylacji na poziomie 50-100 m3/godz ;)

No jakos przy poprzedniej jednostce COPa mi sie mocno przejmowales i im bardziej zchodzil w kierunku jednosci, tym wiecej "lez" roniles nad licznikiem.

Lod osadzajacy sie na wymienniku dzial jak swego rodzaju izolacja. Spada temp parownika, leci tez COP.

Projektanci to zauważyli i przyjęli odpowiednio większy wymiennik

Nie wiem czy widziałeś,ale szron pojawia się nierównomiernie na powierzchni ,Wymiennik posiada też trzeci wymiar .

od strony wentylatora nie jest tak zaszroniony .Oczywiście wzrastają opory przepływu ,

Tak??

Ciekawe ja też ma audi w garażu :)

i miałem jedne problemik ;)

nie ma rzeczy idealnych - każde ma prawo mieć problem.

Bo to my ludzie je składamy ( audi, zubadany, atlatnici itp. ) i mamy prawo popełnić błąd :)

Ja miałem już dość Audi i aluminiowych wahaczy - zmieniłem na SUV-a Renault ze stalowymi, któremu polskie drogi nie straszne ;)

Projektanci to zauważyli i przyjęli odpowiednio większy wymiennik

Nie wiem czy widziałeś,ale szron pojawia się nierównomiernie na powierzchni ,Wymiennik posiada też trzeci wymiar .

od strony wentylatora nie jest tak zaszroniony .Oczywiście wzrastają opory przepływu ,

Opory przeplywu rosna, maleje realna powierzchnia wymiany - jak by nie patrzec COP na tym ucierpi. Nawet przy przewymiarowanym wymienniku. :-)

a to akurat nie jedyna jego zaleta :) mam znajomą która ma centralę za 18tyś z 2kw grzałką, odłączyli grzałkę bo rachunki ich żarly, a jak odłączyli grzałkę to centrala przy mrozach przestała pracować bo się zalodziła. Tymczasem moja pracuje od trzech lat non stop nawet przy -30. Wyłaczana jest gdy trujemy muchy latem i ostatnio raz jak sąsiad palił jakieś gówno w piecu przed świętami i wiatr był w naszą stronę...

Mam rekuperator Nikol - w czym te Wasze są lepsze ?

Skoro nawiewa Wam dym do domu to znaczy, że macie kiepskie filtry - u mnie ten problem nie występuje - już przy filtrach klasy F5 dym nie przelatuje, jeśli sąsiad by bardzo dymił zawsze możesz założyć filtry klasy EU9.

Mam rekuperator Nikol - w czym te Wasze są lepsze ?

Skoro nawiewa Wam dym do domu to znaczy, że macie kiepskie filtry

Kobitka sie chyba przewroci (na sofe) ja to przeczyta. :D

Ona ma WSZYSTKO NAJLEPSZE. Od jej "M" zaczynajac, a na winie ktore popija konczac! Nic gorszego nie mogles chwalipiecie powiedziec. ;)

No jakos przy poprzedniej jednostce COPa mi sie mocno przejmowales i im bardziej zchodzil w kierunku jednosci, tym wiecej "lez" roniles nad licznikiem.

Lod osadzajacy sie na wymienniku dzial jak swego rodzaju izolacja. Spada temp parownika, leci tez COP.

Nie przejmowalem sie copami a wadliwa praca PC. Mozesz sprawdzic co pisalem.

Nie mam lodu a jedynie maly szron i to na czesci powierzchni jednostki. Teraz defrost polecial jakos po nieco ponad 2h.

Generalnie doszukujesz sie nie wiem czego :p Zadowolony jestem, ze PC dziala poprawnie a nie defrosci sie co 30min tylko dla jakiejs chorej zasady mimo braku lodu. Tyle ;) Jak dla mnie to sporo natenczas. Wiem, wiem gdybym mial zakopana w ziemii DZ to takie pierdoly by mnie nie interesowaly.

widziałeś aby do agregatu zewnętrznego od PCi podłączyć wodę, widziałeś aby sam agregat mógł działać?

widziałeś aby sam hydrobox (pomijając działanie grzałek) mógł ogrzewać?

porównanie dotyczy całej pompy ciepła, choć podałem tylko typ jedengo elementu to nie rozpatruj tego osobno.

w urządzeniach typu split pojedyncze elementy systemu nie mogą działać samodzielnie, ani agregat ani hydrobox,

...

Agregat zewnętrzny to pompa ciepła- bez hydroboxa zrobisz instalację, na odwrót nie. Zubadany możesz kupić bez gotowego hydroboxa przez co cenowo zbliżają się do pomp innych producentów. Ceny takich właśnie zestawów czyli jednostki zewnętrznej, elektroniką i wymiennikiem Alfa Laval, podałem wcześniej.