miki121 31.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 miałeś się nie kłócić..., żadnego argumetu technicznego nie podajesz, tylko się czepiasz, że ja sprzedaje hitachi, co jest w atlanticu lepszego, atlantic jest lepszy bo więcej ich zamontowali. nie jest kwestią super działanie w + temperaturach, schody się zaczynają jak jest w minusie, ludzie powinni wiedzieć, że ich atlantic od -7°C będzie im wcinał prawie 6kW (s16) a i cop'y hitachi podaje dla wartości nominalnych pracy nie dla ostatniego oddechu sprężarki. atlantic podaje COP dla całego zakresu temperatur zasilania od temperatury zasilania 30 do 60 w temperaturach od + 35 do -20 a co do urządzeń to osobiście najbardziej udanym modelem pompy w Atlatnicu jest TRI 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 nie jest najbardziej udanym tylko ma największy skraplacz co powoduje, że stosunek odzysku ciepła do poboru mocy jest największy, jakbyś doczytał to byś zobaczył, że we wszystkich modelach jest ten sam skraplacz (najprawdopodobnej) różnią się tylko sprężarką (zawory rozprężna mogą być inne również), atlatic nie ma tak szczegółowych dok technicznych jak hitachi, ale to jest stała tendencja podyktowana ekonomią produkcji, wstawiają różne sprężaki i różnie programują elektronikę, może być tak że między S14 a S16, nie ma żadnych różnic, tylko inaczej ustawione swich'e, sprawdź sobie przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) oj fredziu fredziu już dawno pisałem na tym forum że tri 11 to wyjściowa pompa do serii TRI i zarówno 14 i 16 przy minus 20 ma bardzo zbliżone parametry wręcz te same a to sobie dawno sprawdziłem nawet w katalogu części zamiennych że TRI różnią się kartą regulacji A w serii S różnica jest większa ale ty to wiesz a dtr-ki te które są na stronie są dla klientów a dla serwisu są jeszcze inne dokładniejsze Edytowane 31 Grudnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 nie ślędzę tego co wypisujesz , ale ostatnio napisałeś że pobór mocy uwzględnia pompe obiegową, no cóż nie uwzględnia ale co to znaczy wyjściowa pompa, odchodzi niepamięć producent grzejników kupił raptem 2 wielkość urządzeń, z czego jedno tuninguje , może nie dwie 1.5 bo w jednej tylko sprężakę zmieniają , ile traci mocy przy uwzględnieniu defrosta? w katalogu dla sewisantów to powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 nie ślędzę tego co wypisujesz , ale ostatnio napisałeś że pobór mocy uwzględnia pompe obiegową, no cóż nie uwzględnia ale co to znaczy wyjściowa pompa, odchodzi niepamięć producent grzejników kupił raptem 2 wielkość urządzeń, z czego jedno tuninguje , może nie dwie 1.5 bo w jednej tylko sprężakę zmieniają , ile traci mocy przy uwzględnieniu defrosta? w katalogu dla sewisantów to powinno być w nowych pompach jest podobno uwzględnione oj jaki ty mądry jesteś jednogłośnie ogłaszam pompy pomarszczonego jakoś tam są najlepsze ani daikin, ani ME które wybucha, ani Panasonic, ani Atlantic nie dorównuje HITACHI Ale cóż czas skończyć z Tobą dyskusję bo widzę że poza HITACHI nic nie widzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) czy gdzieś napisałem, że jesteś "gupi", a ty cały czas starasz się udowodnić, że i tak ty jesteś mądrzejszy i odnosisz do mnie tylko personalenie ani słowem o technicznych zaletach, wytknołem jakieś kity co wciskasz ludziom i nie potrawisz się obronić ale dobrze koniec tematu coż. pomyślności w Nowym Roku Edytowane 31 Grudnia 2012 przez pomarszczonyfred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 No co ty powiedziałem że Twoje HITACHI jest takie super... A jak mam dyskutować z Tobą technicznie jak na żadnej stronie - polskiej nie ma żadnych konkretnych informacji tylko bełkot marketingowy Nie zamontowałem żadnej PC HITACHI więc bez dtr-ki nie mogę prowadzić z Tobą żadnej polemiki technicznej.. Ty przejrzałeś kilka dtr-ek i już wiesz że Atlantic jest taki zły A ile ty zamontowałeś tych Atlanticów ???? Wrzuć po nowym roku na swoją stronę dtr-ki swoich pomp i karty z COP przy temperaturach od -20 do +35 przy różnych temperaturach GZ i po przejrzeniu możemy podyskutować technicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Panowie naprawde niema co sie spierac, kazda pompa jest dobra dopuki sie nie spie...y.Osobiscie uwazam, ze kazdy z Was znajdzie wystarczajaca ilosc klientow bo jedni wola francuska mysl techniczna a inni japonska. Szczesliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ja to wiem A poza tym atlantic jest francuski a agregaty robi dla nich fujitsu więc francusko / japoński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.12.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 miki sorki francusko-japonska;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.12.2012 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 schody się zaczynają jak jest w minusie, ludzie powinni wiedzieć, że ich atlantic od -7°C będzie im wcinał prawie 6kW (s16) a i cop'y hitachi podaje dla wartości nominalnych pracy nie dla ostatniego oddechu sprężarki. Przecież to nieprawda te 6kW przy -7 .Kto tak dobiera pompę ,żeby przy -7 pracowała na 100%.Co ty za głupoty opowiadasz. Czy to że ty masz w DTR hitachi pobór dla np 50% mocy to masz lepsze urządzenie . Co to ma wspólnego z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.12.2012 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Panowie naprawde niema co sie spierac, kazda pompa jest dobra dopuki sie nie spie...y. Osobiscie uwazam, ze kazdy z Was znajdzie wystarczajaca ilosc klientow bo jedni wola francuska mysl techniczna a inni japonska. Szczesliwego Nowego Roku. ciekawe gdzie hitachi produkuje hydrobox ,Daikin (japoński) jednostki zewnętrzne produkuje w Belgii a hydroboxy w Czechach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A hitachi w Hiszpanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.12.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A hitachi w Hiszpanii He,he a to dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.12.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Jak to mowia kij ma dwa konce...... Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 01.01.2013 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Przecież to nieprawda te 6kW przy -7 .Kto tak dobiera pompę ,żeby przy -7 pracowała na 100%. O,jestem pierwszy w Nowym Roku Hydrauli,żebyś nie przedobrzył TRI16 przy -20st.C dysponuje mocą cieplną 10kW. Takimi stratami ciepła mogą się pochwalić większe domy ok.160-200m2 bez ponad normatywnych izolacji. Jeśli taka pompa zostanie dobrana do takiego domu a dodatkowo z grzejnikami to przy -7st.C ma zużycie prądu faktycznie ok.7kW/h Fakt,że taki dom przy -7st.C potrzebuje tylko ok.6kW ale to oznacza,że mając do dyspozycji z TRI16 przy tej temperaturze 13kW pompa pracuje "tylko" 11h ale dalej z zużyciem 7kW/h. Czyli w takich domach przy -7st.C przy TRI16 zużycie będzie 7kW*11h=ok.77kWh/dobę. Przy -20st.C będzie to 7kW*24h=168kWh/dobę Dlatego też dla mnie jakiekolwiek pompy TRI nie są liderami wśród powietrznych pomp,zwykła Extensa 8kW ma przy -7st.C ma moc 6,8kW i zużycie tylko ok.3kW a różnica cenowa między tymi pompami jest...bardzo duża,dla mnie jako zwykłego inwestora A co marek pomp to kalkulator mi podpowiada,że do obciążenia cieplnego ok.5,5kW przy -20st.C odpowiednie będą pompy Extansa a powyżej tegoż obciążenia T-CAP-y,biorąc pod uwagę inwestycję/eksploatację,Hitachi jeszcze nie przeglądałem,Zubadan za drogi jak na powietrzną Edytowane 1 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.01.2013 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 nie masz racji Z tabeli mocy wynika ,że dla -7 /+45 pobór maksymalny ( 100%) wynosi 6,38 kWale wtedy potrzeba 70 % moc a to wyjdzie 4,3 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 01.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 nie masz racji Z tabeli mocy wynika ,że dla -7 /+45 pobór maksymalny ( 100%) wynosi 6,38 kW ale wtedy potrzeba 70 % moc a to wyjdzie 4,3 kW Jeśli możesz zapodaj tą tabelę. Ja się opieram na tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Każda pompa pracująca w Takim domu na grzejnikach o podobnej mocy będzie miała bardzo podobne zużycie prądu A Artur jakbyś dokładnie się wczytał to Extansa S8 nie jest pompą dedykowaną do grzejników lecz do podłogówki... Pompy z serii TRI są w tym lepsze i dla tego pracują lepiej... Dlatego przy doborze pompy trzeba znać GZ czy to grzejnik czy podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.01.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jeśli możesz zapodaj tą tabelę. Ja się opieram na tym: [ATTACH=CONFIG]157543[/ATTACH] A ja korzystam z dokładniejszej tabeli i TRI 16 - 7 / + 45 - moc 14,50kW i pobór około 6,48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts