Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbierzcie listę a w sobotę wszystkie Wam opisze :)

Obym jutro nie mial ataku klonow ... Bo jest kilka tych linii ;)

A co jesli chodzi o te 20% czujnika ? Czym moje nastawy roznia sie od tych lepszejszych ? Mialem juz rozne od 15, 20 poprzez fifty-fifty az po 80% i siakos nie wylapalem znaczej roznicy. Inna rzecz, ze pewnie trzebaloby siedziec i bserwowac przy tych samych warunkach pracy. Zatem bede wdzieczny za info Michas ;)

Btw. PT masz na marszrucie rozpisany dobrze ? :)

do Simluc,

pozytywnym jest to, że dotarłeś do katalogów technicznych hitachi, są one dość dobrze zrobione i mozna się dużo dowiedzieć, jest więcej informacji technicznych niż marketingu, ale lepiej wiedzieć co bedzie niż, sie później rozczarować.

chodziło mi o urządzenie RAS-3HVRNME-AF+RWM-3FSN3E

odnośnie zubadana z danymi z czeskiej strony - podaj źródło katalogu technicznego bo takie wpisy na stronie są średnio wiarygodne, moje źródło odnosi się do katalogu technicznego.

dane odnośnie hitachi znalazłeś też w katalogu technicznym, teraz poszukaj takiego katalogu mitsubishi

jakbys doczytało poczatek tabeli to ja podałem max wydajnosć, fakt która powinna być skorygowana o defrosta, ale ten współczynnik dla -15-20°C to ok. 5% (strona 81), przy tak niskiech nie jest tak istotny jak w -3°C. odjęcie na derfrosta nawet 1 kW daje i tak lepszy wynik hitachi

gdybys doczytał górę tabeli to, ty podałeś wydajności nominalne, nie max, mitsubishi podaje maxymlane (str 49) bo dla -5 max to 8 kW w hitachi (bez uwzględnienia defrosta) a nominalna to 6 kW z defrostem, mogą się pojawić drobne wątpliwość przy analizie ale max wydajność odnosi się do maxymalnej częstotliwości pracy sprężarki, która nie powinna pracować w ten sposób non stop,

no i kwestia dlaczego w katalogu technicznym mitsubishi podaje do -15°C wydajności.

w mitsubishi wg. mnie jest więcej nie jasności dla przeciętnego urzytkownika, w hitachi odnalaześ istotne informacje bez problemu.

ciekawe jak w atlanticu teże jest wszystko czarno na białym, czy trzeba marketingować :)

Nie chce mi się ciąć cytatu zatem w całości go wrzucam.

Będzie długo i nudno, ale trochę, mam nadzieje, obiektywniej.

fredzie , jako marketingowiec i naganiacz rozumiem twoje zapedy do podawania danych teoretycznych. Ja jednak patrze na liczby bardziej odpowiadajce rzeczywistosci- czyli będę posiłkował się danymi Hitachi - strona 80, uwzględniające defrosty.

I tak dla modelu ras-3HVrnme-af z hydroboxem RWM-3.0FSN3E

mamy:

temp powietrza/ temp wody/ moc grzewcza/ COP

10/35/7,7/4,77

7/35/7,5/4,55

2/35/7,1/3,47

-7/35/6.4/2,51

10/45/7,3/3,64

7/45/7,1/3,47

2/45/6,7/2,69

-7/45/6/2,07

10/55/6,3/2,79

7/55/6,2/2,65

2/55/5,9/1,89

-7/55/5,3/1,65

dane dla nominalnej mocy sprężarki (cokolwiek to znaczy, czy jest to moc maksymalna - nie wiem)

dane zubadana- z katalogu zubadan.cz- link besposredni:http://zubadan.cz/tepelne-cerpadlo-zubadan-download.html?f=1l2fue&n=vykonova_data_zubadan_inverter.pdf

(na marginesie, w sieci jest jeszcze dostępna wersja z gorszymi parametrami, które przytaczałeś zresztą, ogólnie wszystkie firmy dowolnie żonglują danymi, raz podają lepsze , innym razem gorsze, ja przyjąłem te lepsze, gdyż są zbliżone do danych uzyskanych w teście o czym niżej)

dane uwzgledniajace defrost, maksymalna moc sprezarki (capacity request step 7)

temp powietrza/ temp wody/ moc grzewcza/ COP

20/35/15,36/5,19

7/35/11,34/4,23

2/35/10,79/3,04

-7/35/8/2,67

-15/35/8/2,1

20/45/14,34/4,17

7/45/10,12/3,1

2/45/10,74/2,49

-7/45/8/2,07

-15/45/8/1,6

20/55/13,06/3,2

7/55/9,01/2,26

2/55/10,83/2,01

-7/55/8/1,77

-15/55/8/1,44

dopiero na przykładzie tych danych (teoretycznych)widać,że patrametry zubdana wcale nie odbiegają od hitachi, mało tego, widać, że ten model zubadana dysponuje całą mocą do -15stopni dla 35/45/55 zewn .

Im niższa temperatura tym zubadan jest lepszy w każdym aspekcie- większ moc grzewcza, lepszy COP, krócej trwające defrosty, okresy pomiędzy defrostami dłuższe.

Mitsubishi Zubadan jest urzadzeniem bardziej uniwersalnym, nadajacym sie nie tylko do podlogowki ale takze do instalacji potrzebujacych wyzszej temp zasilania, typu grzejniki.

Mało tego, dzięki większej mocy pozwala dużo lepiej wykorzystywać tanią taryfę niż wielbione przez ciebie zajebiste hitachi.

porównując copy i moce dla -7 stopni co otrzymam

hitachi / zubadan, temp -7, woda 35

6.4 /2,51 8/2,67

hitachi , żeby uzyskać moc 8 kW potrzebuje grzałek 1,6 kW, dzięki czemu Cop przy mocy 8kW wyniesie 1,91 kW.

Już czekam na twoje kontrarguementy (zapewne weźmiesz dane maksymalne- teoretyczne , przemnożsysz przez wsp. korygujący, podasz,że moc przy -7 i 35 st jest wyższa niż ta z tabeli z mocą nominalną , mało tego wyjdzie tobie sprawność wyższa niż ta, która hitachi publikuje na swojej stronie, pewnie też zarzucisz , że Hitachi kłamie lub źle liczy moc i copy przy uwzględnianiu defrostów...)

no tak, ale te wnioski tylko na podstawie danych katalogowych.

Poniżej wrzucam dane z testu w szwajcarskim instutytucie, testowany był model HRP100YHA , hydrobox firmy trzeciej, modelu hitachi, czy też innych podobnych zubadanowi nie mam)

zużycieprądu uwzględnia pracę pompy cyrkulacyjnej

temperatura zewnętrzna -15stC, wilgotność 68%

uzyskana moc grzewcza 11kW, moc sprężarki 100%

temp wody - 35

czas pomiędzy defrostami- 96,3 min, czas defrostu 4,8 min , moc podczas defrostu 1000w

moc sprężarki i pompy 5.8kW, COP 1,91 -

podsumowując

-15/35/11/5,8kW/COP 1.91

========================

temperatura zewnętrzna -7stC, wilgotność 75%

uzyskana moc grzewcza 11kW, moc sprężarki 76%

temp wody - 35

czas pomiędzy defrostami- 96,3 min, czas defrostu 5,2 min , moc podczas defrostu 1909 W

moc sprężarki + pompy 4,47kW, COP 2,45 -

podsumowując

-7/35/11kW/4,47kW/COP 2.45

=======================

temperatura zewnętrzna 2stC, wilgotność 84%

uzyskana moc grzewcza 7,252kW, moc sprężarki 45%

temp wody - 35

czas pomiędzy defrostami- 161 min, czas defrostu 4,7 min , moc podczas defrostu 507 W

moc sprężarki + pompy 2,17kW, COP 3,34 -

podsumowując

2/35/7,2kW/2,17kW/COP 3,34

=========================

temperatura zewnętrzna 7stC, wilgotność 89%

uzyskana moc grzewcza 7,7kW, moc sprężarki 25%

temp wody - 35

czas pomiędzy defrostami- defrost nie wystąpił

moc sprężarki + pompy 1,88kW, COP 4,09 -

podsumowując

7/35/7,7kW/1,88kW/COP 4,09

=========================

temperatura zewnętrzna 10stC, wilgotność 80%

uzyskana moc grzewcza 8,3kW, moc sprężarki 25%

temp wody - 35

czas pomiędzy defrostami- defrost nie wystąpił

moc sprężarki + pompy 1,87kW, COP 4,41 -

podsumowując

10/35/8,3kW/1.87kW/COP 4.41

I jeszcze mam dane przy -20st- zubadan osiąga moc grzewczą 10,1kW przy 100% mocy sprężarki i copie 1,71 (temp zasilania 35oC)

Nie wiem czy te dane są dobre czy złe, ale są rzeczywiste, i dopiero sprzedając tego typu dane potencjalnemu klientowi będzie się wiarygodnym. Wciskając kity w postaci teoretycznych bzdetów jest .... czystym marketingiem :)

-------

szymon

hitachi-yutaki-2-3.jpg

zubdan-hrp71-35.jpg

zubdan-hrp71-45.jpg

zubdan-hrp71-55.jpg

zubadan-step7-wyjasnienie.jpg

No nie zartuj. Nie miales nigdy zadnej rodziny na wsi? :-)

Kazdy "wsiok" ktory pamieta czasy PGRow wie jak to brzmi (teraz stado krow na lace to juz nader rzadki widok - z czego oni to mleko robia to ja nie wiem?) Buczenie na pol wiochy o czestotliwosci 30Hz. Taki odglos pompy ciepla wielkosc wagomu kolejowego. ;-)

Poczytaj to się dowiesz, tylko zastanów się zawczasu czy na pewno chcesz to wiedzieć ? ;) - link:

http://demotywatory.pl/4004824/Jak-powstaje-mleko

Nie chce mi się ciąć cytatu zatem w całości go wrzucam.

nabazgrałeś tyle tego, że nie wiadomo o co ci chodzi

-------

szymon

ale się podjarałeś, to zmywak tak na ciebie działa? :)

dane dla nominalnej mocy sprężarki (cokolwiek to znaczy, czy jest to moc maksymalna - nie wiem)

jeżeli nie wiesz co to znaczy to nie zabieraj się do analiz i obrażania innych, zadzwoń do mitsubishi to ci to wytłumaczą :)

1. albo porównujesz do hitachi (RWM-3FSN3E) do model HRP100YHA (szwajcarski instytut może jakiś link) albo PUHZ-HRP71VHA2

2. nie analizuje wydajności nominalnej hitachi do maksymalnej mitsubishi, bo w hitachi masz więcej informacji podanych

3. zrób sobie tabelkę :)

4. wydajności hitachi powinny być porównywane ze stroną 77 skorygowane o defrost

5. porównaj pobór mocy w odnesieniu do max wydajności obu urządzeń

6. zapytaj w mitsubishi czy podane wydajności zobadana to przy "CAP: Capacity at compressor maximum frequency." tak jak na stonie 77 hitachi

7. jeżeli są dwie różne wersje parametrów zubadana, to kto kłamie, hitachi jest jedna wersja, żadne z parametrów są nie wiarygodne skorą są dwie różne wersje katalogów technicznych

8. a jakie parametry ma poniżej -15°C zubadan

Witam wszystkich

W/z z ciekawym tematem który przeczytałem nie cały oczywiście postanowiłem poprosić Was o rade a mianowicie posiadam mieszkanie 107 m2 na wiosce które w okresie grzecznym opalam piecem węglowym. Teraz w okresie letnim nie chcąc palić w tym że piecu przymierzam się do zakupu pompy ciepła powietrze woda. To urządzenie planuje ustawić w piwnicy i podłączyć ewentualnie do już posiadanej instalacji cieplnej. Dodam że paluję używać tą pompę do ogrzania wody od ok. 10 stopni Celsjusza poniżej i tak palę w piecu więc ciepła woda jest z pieca. Moja rodzina liczy 2+2. Proszę o radę jaką pompę ewentualnie polecacie do zamontowania w moim przypadku. Z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam.

Gość Arturo72
Teraz w okresie letnim nie chcąc palić w tym że piecu przymierzam się do zakupu pompy ciepła powietrze woda. To urządzenie planuje ustawić w piwnicy i podłączyć ewentualnie do już posiadanej instalacji cieplnej. Dodam że paluję używać tą pompę do ogrzania wody od ok. 10 stopni Celsjusza poniżej i tak palę w piecu więc ciepła woda jest z pieca. Moja rodzina liczy 2+2. Proszę o radę jaką pompę ewentualnie polecacie do zamontowania w moim przypadku. Z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam.

Jeśli masz już zasobnik cwu z dwoma wymiennikami to możesz kupić sobie coś takiego:

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i2935022774.html

Jeśli nie masz zasobnika to coś takiego:

http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw

Oswieccie mnie prosze, blagam :)

PC ma temp. zadana ( te mozna ustawic poprzez krzywa grzewcza, wplyw ma takze jak zauwazylem ustawienie % wplywu sterownika pokojowego badz zewnetrznego. tak czy owak wyzsza krzywa = wyzsza temp. zadana a % sterownika nieco ja podwyzsza badz obniza w zaleznosci do temp. w domu i za oknem oraz ich % wplywu. dosc jasne )

PC ma takze temp. zasilania, ktora logicznie podchodzac do tematu winna byc zalezna od temp. zadanej ( wyliczonej przez PC na podstawie krzywej i sterownikow/termostatow ).

Czy mam krzywa np. 0,80 i wtedy zadana powiedzmy 42* czy krzywa 1,00 i wtedy zadana powiedzmy 46* czy tez krzywa 2,0 !!! i wtedy zadana temp. to 60* ( niezle :) ) to i tak temp. zasilania jest rozna ( i nie mowie teraz o wplywie % sterownikow bo te wplywaja bardziej na temp. zadana ) i czasami brakuje jej wiele stopni do tej zadanej, czasami jest porownywalna tudziez bywa i tak, ze jest wyzsza ( w koncowej fazie ) od temp. zadanej.

Jak mniemam temp. zasilania jak nazwa wskazuje zasila mi grzejniki czyli de facto daje mi cieplo w domu. Zatem jesli dobrze mysle to kicham na temp. zadana a interesuje mnie wlasciwie ta zasilania bo to ona jest tym czyms czego pragne ;)

ZATEM, jak i czym zrobic/ustawic/wyczarowac zeby temp. zasilania byla taka jaka ja chce ? Bo jesli wiem, ze zasilanie na poziomie powiedzmy 40-42* da mi ciepelko w domu to wlasnie taka bym sobie zyczyl. Natomiast PC mi 'wylicza' 50 po czym 'daje' 38*.

Po chu....steczke mi te wszystkie czary mary ?

Potrafi ktos to jakos ogarnac i wyluszczyc jakiej magii mam uzyc coby temp. zasilania byla taka jak bym sobie zyczyl ?

PS.

Uprzedzam, iz txt w typie - PC PW nie funguje w Twoim domu, jakie masz OZC, PC PW w ogole jest bee bo nie gruntowa nic tu nie dadza :)

Moja TRi grzeje i to dosc dobrze moja bude i dziala ( obecnie i jeszcze :p ).

Oswieccie mnie prosze, blagam :)

Potrafi ktos to jakos ogarnac i wyluszczyc jakiej magii mam uzyc coby temp. zasilania byla taka jak bym sobie zyczyl ?

.

Chyba się jeszcze taki nie urodził który przy "pogodówce" by to ogarnął :p(i to chyba nie tylko przy pompie )

Zastanawiam się, do czego potrzebne jest sterowanie pogodowe przy PC inverter z grzejnikami? Z samym sterownikiem pokojowym nie będzie prościej, a zarazem skutecznie?

Wyobrażam to sobie tak:

- ustawiam temperaturę zadaną w domu (plus histereza)

- po uruchomieniu PC rozwija moc maksymalną (bo ma osiągnąć temperaturę zadaną)

- temperatura zasilania ustala się samoczynnie zależnie od chwilowej mocy dostarczanej i traconej

- po osiągnięciu temperatury zadanej w domu, PC zaczyna redukować moc grzewczą (chyba tak być powinno?)

- jeśli moc tracona będzie się mieścić w zakresie mocy modulowanej - PC będzie pracować (z przerwami na odszranianie)

- jeśli moc tracona spadnie poniżej minimalnej mocy modulowanej - PC się wyłączy

- załączy się ponownie po spadku temperatury w domu (zgodnie z nastawami sterownika)

Czy dobrze kombinuję?