malux20 10.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 no właśnie pięknie oddajęprzy obecnych temp zasilanie to 27 stop podłoga 22 stopw pokoju 21 fajne uczucie po tym chodzićaha płytki mają podobna temp no może z 0,5do 1 więcej dla komfortu bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Oswieccie mnie prosze, blagam . Nie do konca Cie rozumiem. Po co chcesz ingerowac w temperature zasilania? Ty ustawiasz temp zadana jaka chcesz miec, a to pompa i jej zawile algorytmy powinny zajac sie dobieraniem odpowiedniej temperatury zasilania, by utrzymac temp zadana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 gall dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ale nieraz ludzie chcę mieć wpływ na wszystko I cóż z tym począć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ale nieraz ludzie chcę mieć wpływ na wszystko I cóż z tym począć Trzeba bylo pokazac gniazdko i wtyczke. Zimno - wtyczka w gniazdo. Goraco - szarpac za kabel az sie wylaczy. Wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.01.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ale nieraz ludzie chcę mieć wpływ na wszystko I cóż z tym począć ale regulacja jednego ma bezposredni wplyw na drugi parametr i odwrotnie. chcac ustawic oba recznie (o ile to mozliwe) robi sie burdel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.01.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Właśnie tak Pompa po to ma czujniki temp. ( pogodówka, termostat pokojowy ) aby z nich korzystała i wspomagała Nas A nam powinno być ciepło i komfortowo i koszty być w miarę rozsądne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Trzeba bylo pokazac gniazdko i wtyczke. Zimno - wtyczka w gniazdo. Goraco - szarpac za kabel az sie wylaczy. Wsio. taka instrukcja bylaby zalecana dla "coponiektorych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 mi wystarcza pogodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.01.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Właśnie tak Pompa po to ma czujniki temp. ( pogodówka, termostat pokojowy ) aby z nich korzystała i wspomagała Nas A nam powinno być ciepło i komfortowo i koszty być w miarę rozsądne Ale nie sa a przynajmniej moga byc jak sadze nizsze. PC zadaje sobie jakies z czapy wziete zasilanie raz niskie, raz wysokie ( zeby bylo jasne przy tej samej temp. w pokoju zadanej i aktualnej ) i rebie po liczniku. Winna dojsc do temp. 'zyczenia' w pokoju + histereza ( tez wielka tajemnica gdzie to sie zmienia! a moze ja chce aby osiagnela zadana a nie zadana + cholera wie ILE dodatkowo bo raz tak innym razem jeszcze inaczej ) i na drzewo drzemac a licznik stop. Ale nie, czary mary i zaklecia gdzies rzucone w ustawieniach i buja sie radosnie razem z licznikiem. Ja jako user ( platnik wamac ! ) mam cicho siedziec i akceptowac jakies ustawienia, ktore mi nie pasuja. Czy ustawie 22.5* ( bo juz sprawdzilem i obnizylem ) czy 23* ta pinda przekracza temp. zadana o 0.5* czasami i wiecej i dalej pracuje. Dzis np. przy zadanej 22.5* wylaczyla sie przy 23.4* zeby po jakims czasie znowu pracowac przy 23.1* ! - zadana 22.5* powtorze. Tu nie chodzi o gniazdko i wloz/wyciagnij wtyczke ale moglbym tak robic z cesja rachunku z Tauronu dla Atlantica w ramach testow na 'zywym organizmie'. Gall86 obys nie zyl w ciekawych czasach ... kiedy Twoja PC ( o ile ja zamontujesz ) zacznie SE chadzac jak chce, kiedy chce i za ile chce. Nie zycze Ci Bo moja PC nie dziala jak ponizej : Ty ustawiasz temp zadana jaka chcesz miec, a to pompa i jej zawile algorytmy powinny zajac sie dobieraniem odpowiedniej temperatury zasilania, by utrzymac temp zadana. Miki, coz to za tajemna wiedza jest z ta histereza, ze zdradzic Jej nie mozesz ? Chyba, ze nie chcesz badz nie potrafisz podpowiedziec, nie tylko ja tym jestem zainteresowany ...Trzeba samemu sobie poradzic, jak z CWU latem. Sprawdze jutro wersje Zigobara, przeciwna do wesji Mikiego. Sterownik pokojowy 100% PS. Bardzo dziekuje za wszelkie konstruktywne podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 10.01.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Ale nie sa a przynajmniej moga byc jak sadze nizsze. PC zadaje sobie jakies z czapy wziete zasilanie raz niskie, raz wysokie ( zeby bylo jasne przy tej samej temp. w pokoju zadanej i aktualnej ) i rebie po liczniku. No właśnie ona nie z czapy to bierze tylko z tej "cholernej "pogodówki i dlatego tak masz .Temp w domu chcesz 23 ale na zewnątrz raz 5 raz 0 a raz -5 np .I ona sobie liczy nikt nie wie jak i dlaczego (ktos tam gdzieś jakis program napisał w "pijanym" widzie ) a ty się wku...wiasz .Jak żle ustawisz krzywą to albo za zimno albo za ciepło i tak w kółko Edytowane 10 Stycznia 2013 przez kamyk68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tak kumam to Chodzi mi o to, ze przy tych samych temp. za oknem, tej samej krzywej i % w ustawieniu sterownikow PC rzuca rozne zasilanie ( dalej kumam ) ale : - nie osiaga temp. zadanej tylko 'kreci sie w poblizu', np. zadana 23 a ta mieli caly czas w ok. 22.7* - za chwile nie wiedziec dlaczego przebija temp. zadana czyli te 23* i dalej radosnie sie buja i nigdy nie wiadomo, kiedy sie wylaczy Reasumujac, robi sobie co chce. Temp. za oknem stala od kilku h, ustawienia w PC takze bez zmian a PC zajadle walczy o nabicie licznika Ma zadane 23* zrobi jak wyzej. Obnize zadana do 22* bedzie sie bujala wokol tych 22* jak przy 23* czyli nie jest problem, ze nie potrafi osiagnac temp. zadanej w pokoju. Po prostu z dzika pasja wykonuje jakby niecny plan bicia mnie w kieszen. A licz sobie co tam chcesz byleby bylo tak, ze zadaje temp. 22 czy 23* osiagasz ja + histereza ( nie chce jej, jak chce 23* to nie 23* + cos_tam ) i papa, aaa koty dwa. Temp. spada do xx* ( wlasnie o ile ma spasc tez nie bardzo wiadomo bo odpala sie kiedy chce a winna chyba jak z CWU, ruszac dopiero gdy temp. spada ponizej obnizonej . myle sie ? ) i ksiezniczka ma otworzyc oczka Swe i ... do garow heja. Ksiezniczka ma jednakze kaprysy. Uczona. W falbanki przyodziana. Kociol , jak na tluszcze przystalo sie sluchal glosu Pana. Zadana + histereza i papa masz wolne na fajke. Temp. spadla zgodnie z ustawieniami, do lopaty i walcz. Uswiniona jednak tluszcza ciagle. Waciak utytlany okrutnie. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 11.01.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Magnolia..... fajnie się Ciebie czyta.... mógłbyś dać numer telefonu do swojego dealera? Nie wiem co bierzesz, ale musi to być mocne. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.01.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 może to efekt zdenerwowania - za chwile mrozy i zobaczymy czy u nich wszystko w porządku.ale dobrze że ktoś jest dociekliwy - może inni skorzystają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 11.01.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 może to efekt zdenerwowania - za chwile mrozy i zobaczymy czy u nich wszystko w porządku. ale dobrze że ktoś jest dociekliwy - może inni skorzystają Być może i zdenerwowania, ale rozczarowania na pewno..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Mariusz fajnie się to czyta ale sam nie wiem do czego ma prowadzić ten wywód Nie wiem czy rozumiesz jak działa system grzewczy w oparciu o pomp ciepła a jak działa w układach na paliwa stałe np. ekogroszek. W eko nie miałeś żadnych nastaw poza: - temperaturą na kotle; - przerwą podawania; - procentową mocą wentylatora; - czasu podawania ( niektóre kotły ); - przerwą pracy w podtrzymaniu; W pompie tych nastawa jest wiele i może aż za wiele ... Próbujesz ustawić ją tak jak kocioł że dasz jej 43 on dojdzie do niej i będzie utrzymywać Niestety tak nie jest ona dobiera temperaturę zasilania w oparciu: - o pomiar temperatury zewnętrznej; - o pomiar temperatury wewnętrznej; - o zadaną różnicę ( ale także temperaturę w pomieszczeniu - różnicę pomiędzy zadana a obecną ); - temp. na powrocie i zasilaniu i delta z tego wynikająca. I jeszcze paru innych parametrów ale tu nie chodzi o doktorat. Co do ustawiania temp. jest tu kilka nastaw, i tak linia: 710 - nastawiasz maksymalną temperaturę jaką chcesz mieć w domu; 712 - temperatura obniżona 720 - nachylenie krzywej cieplnej; 721 - przesunięcie krzywej cieplnej; 726 - adaptacja krzywej grzania - pompa automatycznie dobiera krzywą grzania - funkcja bardziej stawiająca na komfort niż ekonomie; 750 - wpływ temp. wewnętrznej ( zakres 1-100% - producent wstępnie zaleca 50% a większość użytkowników pracuje na około 20% - wynika to z obserwacji użytkowników ). 790 - optymalizacja maksymalnego czasu przy włączeniu - przewidywany czas wyłączenia aby przejść od wartości zadanej do obniżonej ( linie 710 i 712 ) w zakresie 0 - 360 min. - optymalizacja większości instalacji 120 - 180 min. 791 - optymalizacja maksymalnego czasu przy wyłączeniu aby dojść z temperatur komfortu do temp. obniżonej w zakresie 0 - 360 min. większość instalacji jest ustawionych fabrycznie tzn. 60min. W Twoim przypadku musisz też uwzględnić bezwładność instalacji - ilość czynnika w okładzie GZ. Ustaw temperaturę zadaną np. na 23 a obniżoną na 22 stopnie i nastaw sobie linie 790 - 791 na 120 pierwszą na 60 drugą i dostosują krzywą grzania do temp. zewnętrznej. To co pompa sobie wyliczy to już jej sprawa:) Może to korygować krzywą ale nie wymagają że temp. utrzyma się przez całą dobę pompa cały czas pilnuje temp. w układzie i zadanych temp. i na bieżąco koryguje temp. pracy - zasilania i powrotu. Te temp. są to temp. do których ona ma dążyć i pracować w ich zakresie Co do kosztów to już drugi temat. Jeżeli chcesz na grzejnikach biegać sobie na 23 stopnie przy takim dużym domu około 220m2 to nie możesz porównywać kosztów z domem pitera719 czy np. chciałbympompe. Jak rozumiem i z tego co wynikało z Naszej rozmowy przed montażem koszt ogrzewania za cały rok za CO i CWU - ekogroch i prąd wyszedł Tobie 11k. Powiedziałeś że jeżeli będzie mniej to będziesz zadowolony a najważniejsze jest dla Ciebie - brak etatu palacza dla Twojej osoby Biorąc pod uwagę koszty jakie miałeś do tej pory - te które podawałeś od momentu montażu - uruchomienia PC jesteś jeszcze bardzo daleko do w/w kwoty i nie dasz rady do niej dość w jeden rok Ja rozumiem że dużo użytkowników różnych pomp ciepła PW podaje tu parametry pracy i zużycie prądu dużo inne niż Twoje ale weź pod uwagę że żaden z tych domów nie jest nawet w połowie taki jak Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.01.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 no chyba się z metrażem mylisz ciut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 A przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Tak kumam to Chodzi mi o to, ze przy tych samych temp. za oknem, tej samej krzywej i % w ustawieniu sterownikow PC rzuca rozne zasilanie ( dalej kumam ) ale : - nie osiaga temp. zadanej tylko 'kreci sie w poblizu', np. zadana 23 a ta mieli caly czas w ok. 22.7* - za chwile nie wiedziec dlaczego przebija temp. zadana czyli te 23* i dalej radosnie sie buja i nigdy nie wiadomo, kiedy sie wylaczy Reasumujac, robi sobie co chce. Temp. za oknem stala od kilku h, ustawienia w PC takze bez zmian a PC zajadle walczy o nabicie licznika Ma zadane 23* zrobi jak wyzej. Obnize zadana do 22* bedzie sie bujala wokol tych 22* jak przy 23* czyli nie jest problem, ze nie potrafi osiagnac temp. zadanej w pokoju. Po prostu z dzika pasja wykonuje jakby niecny plan bicia mnie w kieszen. a czy mógłbyś przez jakiś dłuższy okres nie grzebać w sterowniku ...? ustaw sobie te 23* i tyle... z własnego doświadczenia wiem że jak przestanie się co chwile przestawiać różne nastawy to budynek zaczyna pracować w określonym rytmie i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.01.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 madre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts