Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok. ok. coś sobie zafiksowałem że to chodzi o temperatury a nie o czas ... i wyszedłem na głąba

dzięki

a Magnolia a popatrz czy czasem nie jest tak jeśli chodzi o temperatury zewnętrzne, że inaczej jest na dworze a inaczej pokazuje czujnik zewnętrzny u mnie tak się zdarza... ale mam podobne do ciebie odczucia... że wariat siedzi w środku i raz grzeje do 23,5 raz do 22,9 a temperatury zadane takie same znaczy 23

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Miki, ja to wszystko wiem :)

Natenczas zrobilem jak zasugerowal Zigobar i jest 1-0 na Jego korzysc w stosunku do Ciebie.

750 dalem na 100% i ... PC osiagnela 23* i slicznie poszla drzemac :) . Najpierw wymuszony odbior przez chwile po czym OFF. I o to mi wlasnie biegalo. W domu jest zadane 23* a krolewna robi koty dwa a nie knuje nad licznikiem. Teraz musze zerknac kiedy slepia otworzy i zacznie sie przeistaczac w pozeracza kW.

Michas, jest tu kilku userow Atlantica i pewnie z checia poczytaja i przyjma wiedze, co i gdzie i po co siedzi.

Close your eyes, follow me. Bejbe :)

Zuzycie. No coz bylo. Teraz tez jest, najgorsze ze teraz moge go 'dotknac' prawie, widze na biezaco. Widze tez, ze jak krolewne utemperowac to przestanie szastac kasa na lewo i prawo. Do zuzycia Maluxa i innych rownac sie nie moge i mogl nie bede. Znam realia, jednakowoz jesli moge SE przytulic pare groszy i skubnac je krolewnie, to bede dazyl do tego. Zamiast pakowac w skarpete czy sloiki Tauronowi wole dac na przelew :)

Miki, ja to wszystko wiem :)

Natenczas zrobilem jak zasugerowal Zigobar i jest 1-0 na Jego korzysc w stosunku do Ciebie.

750 dalem na 100% i ... PC osiagnela 23* i slicznie poszla drzemac :) . Najpierw wymuszony odbior przez chwile po czym OFF. I o to mi wlasnie biegalo. W domu jest zadane 23* a krolewna robi koty dwa a nie knuje nad licznikiem. Teraz musze zerknac kiedy slepia otworzy i zacznie sie przeistaczac w pozeracza kW.

Michas, jest tu kilku userow Atlantica i pewnie z checia poczytaja i przyjma wiedze, co i gdzie i po co siedzi.

Close your eyes, follow me. Bejbe :)

Zuzycie. No coz bylo. Teraz tez jest, najgorsze ze teraz moge go 'dotknac' prawie, widze na biezaco. Widze tez, ze jak krolewne utemperowac to przestanie szastac kasa na lewo i prawo. Do zuzycia Maluxa i innych rownac sie nie moge i mogl nie bede. Znam realia, jednakowoz jesli moge SE przytulic pare groszy i skubnac je krolewnie, to bede dazyl do tego. Zamiast pakowac w skarpete czy sloiki Tauronowi wole dac na przelew :)

Ale oparcie się w 100% na termostacie pokojowy nie jest za ekonomiczne :)

Ale oparcie się w 100% na termostacie pokojowy nie jest za ekonomiczne :)

Dlaczego malo ekonomiczne? Wczesniej jechala jak wsciekla kiedy i jak chciala a teraz osiagnela z 'palcem w ...' temp. zadana i drzemie czyli nie nabija dalej cyferek na licznik ... Poza tym zerknalem na licznik i bede widzial ile nabila w swej radosnej tworczosci a ile przy 100%. Zobaczymy.

Ide na te linie zerknac Michas. Jest kilka conajmniej tajemniczych :)

moim zdaniem właśnie takie sterowanie pokojowe jest ekonomiczniejsze ...

Przy podlogowce i jej jednak sporej bezwladnosci element sterowania pogodowego wprowadza jednak pewna stabilizacje tempaeratury w domu. Za tym ida chyba tez oszczednosci, bo jak za mocno nagrzejemy, to zostje sie pozbyc nadmiaru ciepla via okno.

Przy podlogowce i jej jednak sporej bezwladnosci element sterowania pogodowego wprowadza jednak pewna stabilizacje tempaeratury w domu. Za tym ida chyba tez oszczednosci, bo jak za mocno nagrzejemy, to zostje sie pozbyc nadmiaru ciepla via okno.

a jak chcesz zagrzać podłogi do nadmiernej temperatury tak aby pomieszczenie nie za reagowało i nastąpiło przegrzanie ...?

otwierać okna... ?

a jak chcesz zagrzać podłogi do nadmiernej temperatury tak aby pomieszczenie nie za reagowało i nastąpiło przegrzanie ...?

otwierać okna... ?

No wlasnie takiej sytuacji staram sie uniknac, a nie do nie doprowadzic.

Grzac podloge tyle tylko ile zalozymy sobie dla temp wewetrznej powietrza. U mnie po wylaczeniu sie pompy temp powietrza rosnie jeszcze ze 2h po stopie.

dokładnie ...

ja mam kable i żadnej możliwości modulowania mocy a tylko ON - OF i jakoś nic nie przegrzewa ...

A ja mam sterowanie pogodowe i spisuje się u mnie świetnie. Mam tylko mały kłopot z taryfą. Nie mam tanich godzin w dzień i pod koniec drogiej taryfy pompa czasami zaczyna taktować. Gdybym miał te dwie godziny w dzień, było by idealnie i nie zamienił bym tego sterowania na żadne inne.

Juz widze, ze te ustawienie wg pokojowego funguje. Krolewna drzemie az milo, chrapie bym powiedzial. I o to wlasnie biegalo. Nabita temp. jaka sobie zyczylem i licznik stop ;) Zaskoczyc winna po spadku do temp. zredukowanej jak mniemam, czyli tez dobrze by bylo.

Tak po prawdzie. Pogodowka. Malo mnie interesuje ile za oknem, wazne ile obok mnie w domu :)

Tak po prawdzie. Pogodowka. Malo mnie interesuje ile za oknem, wazne ile obok mnie w domu :)

Ustawia się krzywą odpowiednio do zapotrzebowania domu na ciepło. Dla bardziej ocieplonych niżej a dla mniej wyżej. Jeżeli ustawi się odpowiednią dla domu krzywą, to temperatury w domu niezależnie od zewnętrznych zawsze będą takie same. Proste ;)

Juz widze, ze te ustawienie wg pokojowego funguje. Krolewna drzemie az milo, chrapie bym powiedzial. I o to wlasnie biegalo. Nabita temp. jaka sobie zyczylem i licznik stop ;) Zaskoczyc winna po spadku do temp. zredukowanej jak mniemam, czyli tez dobrze by bylo.

i tak trzymaj...

dom działa trochę jak akumulator, trzeba go naładować i czekać aż się rozładuje...

prawdopodobnie potrzebne będą lekkie korekty na pętlach w poszczególnych pomieszczeniach aby wszystkie działały w jednym rytmie ...

Dalej drzemka :) slicznota w koncu Pana posluchala.

Uff dumny z siebie jestem :) Jak to malo do szczescia potrzeba.

Ustawia się krzywą odpowiednio do zapotrzebowania domu na ciepło. Dla bardziej ocieplonych niżej a dla mniej wyżej. Jeżeli ustawi się odpowiednią dla domu krzywą, to temperatury w domu niezależnie od zewnętrznych zawsze będą takie same. Proste

Niby proste :) Tyle, ze u mnie rozne krzywe lacznie z tymi naprawde wysokimi ( za duzymi jak mniemam ) i bylo jak pisalem. Krecila sie wokol temp. zadanej jak zyd po pustym sklepie i tylko wicher robila a licznikiem telepalo jak gorolem na wisni.

Oby to zafungowalo na dluzej.

Buahahhaa, jak tak bedzie drzemac jak Spiaca Krolewna to i Maluxa z zuzyciem sie scignie. Bez brykietow czy czym On tam zaniza wyniki :p

Edytowane przez Magnolia18