miki121 11.01.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 a czy mógłbyś przez jakiś dłuższy okres nie grzebać w sterowniku ...? ustaw sobie te 23* i tyle... z własnego doświadczenia wiem że jak przestanie się co chwile przestawiać różne nastawy to budynek zaczyna pracować w określonym rytmie i jest ok. A tu często się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 11.01.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Aha Magnolia żebyś świadomy był że te wszystkie ustawienia są :żeby nie drenować twojej (właściwie nie tylko twojej)kieszeni:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Elo. Fajnie MIKI, ż opisałeś linie czy mógłbyś bardziej łopatologicznie wyjaśnić 790 i 791 bo ja nie dobiegam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 790 o ile wczesniej ma sie wlaczyc grzanie do temp. komfortu czyli np masz tam 60 min a wg sterownika temp. komfortu ma byc od 10 rano, to PC wlaczy grzanie do temp. komfortowej 60 min wczesniej czyli juz 9 rano791 o ile wczesniej przejsc do temp zredykowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) ok. ok. coś sobie zafiksowałem że to chodzi o temperatury a nie o czas ... i wyszedłem na głąba dzięki a Magnolia a popatrz czy czasem nie jest tak jeśli chodzi o temperatury zewnętrzne, że inaczej jest na dworze a inaczej pokazuje czujnik zewnętrzny u mnie tak się zdarza... ale mam podobne do ciebie odczucia... że wariat siedzi w środku i raz grzeje do 23,5 raz do 22,9 a temperatury zadane takie same znaczy 23 Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Miki, ja to wszystko wiem Natenczas zrobilem jak zasugerowal Zigobar i jest 1-0 na Jego korzysc w stosunku do Ciebie. 750 dalem na 100% i ... PC osiagnela 23* i slicznie poszla drzemac . Najpierw wymuszony odbior przez chwile po czym OFF. I o to mi wlasnie biegalo. W domu jest zadane 23* a krolewna robi koty dwa a nie knuje nad licznikiem. Teraz musze zerknac kiedy slepia otworzy i zacznie sie przeistaczac w pozeracza kW. Michas, jest tu kilku userow Atlantica i pewnie z checia poczytaja i przyjma wiedze, co i gdzie i po co siedzi. Close your eyes, follow me. Bejbe Zuzycie. No coz bylo. Teraz tez jest, najgorsze ze teraz moge go 'dotknac' prawie, widze na biezaco. Widze tez, ze jak krolewne utemperowac to przestanie szastac kasa na lewo i prawo. Do zuzycia Maluxa i innych rownac sie nie moge i mogl nie bede. Znam realia, jednakowoz jesli moge SE przytulic pare groszy i skubnac je krolewnie, to bede dazyl do tego. Zamiast pakowac w skarpete czy sloiki Tauronowi wole dac na przelew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 ok. ok. coś sobie zafiksowałem że to chodzi o temperatury a nie o czas ... i wyszedłem na głąba dzięki Wcale nie na glaba. IMO. Sa linie pewne, ktorych nie potrafie rozkminic. Musze sie zebrac pod sterownik i je wynotowac dla Michala. Ale to za chwile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Miki, ja to wszystko wiem Natenczas zrobilem jak zasugerowal Zigobar i jest 1-0 na Jego korzysc w stosunku do Ciebie. 750 dalem na 100% i ... PC osiagnela 23* i slicznie poszla drzemac . Najpierw wymuszony odbior przez chwile po czym OFF. I o to mi wlasnie biegalo. W domu jest zadane 23* a krolewna robi koty dwa a nie knuje nad licznikiem. Teraz musze zerknac kiedy slepia otworzy i zacznie sie przeistaczac w pozeracza kW. Michas, jest tu kilku userow Atlantica i pewnie z checia poczytaja i przyjma wiedze, co i gdzie i po co siedzi. Close your eyes, follow me. Bejbe Zuzycie. No coz bylo. Teraz tez jest, najgorsze ze teraz moge go 'dotknac' prawie, widze na biezaco. Widze tez, ze jak krolewne utemperowac to przestanie szastac kasa na lewo i prawo. Do zuzycia Maluxa i innych rownac sie nie moge i mogl nie bede. Znam realia, jednakowoz jesli moge SE przytulic pare groszy i skubnac je krolewnie, to bede dazyl do tego. Zamiast pakowac w skarpete czy sloiki Tauronowi wole dac na przelew Ale oparcie się w 100% na termostacie pokojowy nie jest za ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ale oparcie się w 100% na termostacie pokojowy nie jest za ekonomiczne Dlaczego malo ekonomiczne? Wczesniej jechala jak wsciekla kiedy i jak chciala a teraz osiagnela z 'palcem w ...' temp. zadana i drzemie czyli nie nabija dalej cyferek na licznik ... Poza tym zerknalem na licznik i bede widzial ile nabila w swej radosnej tworczosci a ile przy 100%. Zobaczymy. Ide na te linie zerknac Michas. Jest kilka conajmniej tajemniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ale oparcie się w 100% na termostacie pokojowy nie jest za ekonomiczne moim zdaniem właśnie takie sterowanie pokojowe jest ekonomiczniejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 moim zdaniem właśnie takie sterowanie pokojowe jest ekonomiczniejsze ... Moim zdaniem podobnie,dostajemy tyle ciepła ile dom potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 moim zdaniem właśnie takie sterowanie pokojowe jest ekonomiczniejsze ... Przy podlogowce i jej jednak sporej bezwladnosci element sterowania pogodowego wprowadza jednak pewna stabilizacje tempaeratury w domu. Za tym ida chyba tez oszczednosci, bo jak za mocno nagrzejemy, to zostje sie pozbyc nadmiaru ciepla via okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Przy podlogowce i jej jednak sporej bezwladnosci element sterowania pogodowego wprowadza jednak pewna stabilizacje tempaeratury w domu. Za tym ida chyba tez oszczednosci, bo jak za mocno nagrzejemy, to zostje sie pozbyc nadmiaru ciepla via okno. a jak chcesz zagrzać podłogi do nadmiernej temperatury tak aby pomieszczenie nie za reagowało i nastąpiło przegrzanie ...? otwierać okna... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 a jak chcesz zagrzać podłogi do nadmiernej temperatury tak aby pomieszczenie nie za reagowało i nastąpiło przegrzanie ...? otwierać okna... ? No wlasnie takiej sytuacji staram sie uniknac, a nie do nie doprowadzic. Grzac podloge tyle tylko ile zalozymy sobie dla temp wewetrznej powietrza. U mnie po wylaczeniu sie pompy temp powietrza rosnie jeszcze ze 2h po stopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 za mocno nagrzać możesz o 0,25C (w moim przypadku) Odczuwasz taką różnice temperatury(0,25C) jako dyskomfort, że musisz otwierać okno?!? dokładnie ... ja mam kable i żadnej możliwości modulowania mocy a tylko ON - OF i jakoś nic nie przegrzewa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 dokładnie ... ja mam kable i żadnej możliwości modulowania mocy a tylko ON - OF i jakoś nic nie przegrzewa ... A ja mam sterowanie pogodowe i spisuje się u mnie świetnie. Mam tylko mały kłopot z taryfą. Nie mam tanich godzin w dzień i pod koniec drogiej taryfy pompa czasami zaczyna taktować. Gdybym miał te dwie godziny w dzień, było by idealnie i nie zamienił bym tego sterowania na żadne inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Juz widze, ze te ustawienie wg pokojowego funguje. Krolewna drzemie az milo, chrapie bym powiedzial. I o to wlasnie biegalo. Nabita temp. jaka sobie zyczylem i licznik stop Zaskoczyc winna po spadku do temp. zredukowanej jak mniemam, czyli tez dobrze by bylo. Tak po prawdzie. Pogodowka. Malo mnie interesuje ile za oknem, wazne ile obok mnie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Tak po prawdzie. Pogodowka. Malo mnie interesuje ile za oknem, wazne ile obok mnie w domu Ustawia się krzywą odpowiednio do zapotrzebowania domu na ciepło. Dla bardziej ocieplonych niżej a dla mniej wyżej. Jeżeli ustawi się odpowiednią dla domu krzywą, to temperatury w domu niezależnie od zewnętrznych zawsze będą takie same. Proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Juz widze, ze te ustawienie wg pokojowego funguje. Krolewna drzemie az milo, chrapie bym powiedzial. I o to wlasnie biegalo. Nabita temp. jaka sobie zyczylem i licznik stop Zaskoczyc winna po spadku do temp. zredukowanej jak mniemam, czyli tez dobrze by bylo. Tak po prawdzie. Pogodowka. Malo mnie interesuje ile za oknem, wazne ile obok mnie w domu i tak trzymaj... dom działa trochę jak akumulator, trzeba go naładować i czekać aż się rozładuje... prawdopodobnie potrzebne będą lekkie korekty na pętlach w poszczególnych pomieszczeniach aby wszystkie działały w jednym rytmie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.01.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Dalej drzemka slicznota w koncu Pana posluchala. Uff dumny z siebie jestem Jak to malo do szczescia potrzeba. Ustawia się krzywą odpowiednio do zapotrzebowania domu na ciepło. Dla bardziej ocieplonych niżej a dla mniej wyżej. Jeżeli ustawi się odpowiednią dla domu krzywą, to temperatury w domu niezależnie od zewnętrznych zawsze będą takie same. Proste Niby proste Tyle, ze u mnie rozne krzywe lacznie z tymi naprawde wysokimi ( za duzymi jak mniemam ) i bylo jak pisalem. Krecila sie wokol temp. zadanej jak zyd po pustym sklepie i tylko wicher robila a licznikiem telepalo jak gorolem na wisni. Oby to zafungowalo na dluzej. Buahahhaa, jak tak bedzie drzemac jak Spiaca Krolewna to i Maluxa z zuzyciem sie scignie. Bez brykietow czy czym On tam zaniza wyniki Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts