Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Tak po prawdzie. Pogodowka. Malo mnie interesuje ile za oknem, wazne ile obok mnie w domu :)

Zalety sterowania pgodowego docenia sie dopiero wtedy, kiedy sa spore wahania temperatury zewnetrznej. :-)

Z drugiej strony w Twojej sutuacji kazde sterowanie ktore ma szanse cokolwiek zmienic jest lepsze od tego ktore "miales" wczesniej. JA po zmianie parametrow sterowanie czekam 3-4dni na ocene reakcji, a ty 3-4h ;)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chłopcy i dziewczęta no zaniżam

w niedzielę przepaliłem 10-12 kg bryketu

temp w domu doszła do 25-26

temperatura na dobę spadała o lichy 1 stop dziś jest 21-22

a pompa ładuję mi regularnie 10 kwh doba

a nastawę mam 20

pompa pracuję 8-9 h na dobę

temp zasilania 27 stop

ten wstrętny brykiet fałszuję mi zużycie.

jednak przy powietrznej i w domu z małym zapotrzebowaniem to pogodówka pięknie dba o dom.

gorzej jak dom lubi zaciągnąć i po nocy się to np wychłodzi bardziej.:p

a nastawę mam 20

temp zasilania 27 stop

jednak przy powietrznej i w domu z małym zapotrzebowaniem to pogodówka pięknie dba o dom.

malux z calym szacunkiem, ale twoje dane sa niewiarygodne. ktos kto to przeczyta mniej uwaznie stwierdzi, ze pompa p-w jest bardziej ekonimiczna niz gruntowa. tymczasem twoja pompa w ogole nie grzeje, ba nawet nie utrzymuje temperatury, bo napaliles do 26, a po 4 dniach spadlo ci do 22. rownie dobrze mogles napalic w kominku do 26 i pompe wylaczyc - to moze by bylo bardziej ekonomiczne, bo masz dobrze ocieplony dom.

Zalety sterowania pgodowego docenia sie dopiero wtedy, kiedy sa spore wahania temperatury zewnetrznej. :-)

Z drugiej strony w Twojej sutuacji kazde sterowanie ktore ma szanse cokolwiek zmienic jest lepsze od tego ktore "miales" wczesniej. JA po zmianie parametrow sterowanie czekam 3-4dni na ocene reakcji, a ty 3-4h ;)

U mnie ta pogodowka tylko zadyme robila, PC pracowala jak zwariowana. Poogldama jak to teraz bedzie na tych 100% wg pokojowego i bede widzial roznice. Tak czy owak w koncu mam mozliwosc wyboru.

a nastawę mam 20

temp zasilania 27 stop

coś chyba źle szacujesz czas pracy pompy... przypomnij mi tylko jaką masz pompe

U mnie ta pogodowka tylko zadyme robila, PC pracowala jak zwariowana. Poogldama jak to teraz bedzie na tych 100% wg pokojowego i bede widzial roznice. Tak czy owak w koncu mam mozliwosc wyboru.

Tak. Widzialem Twoje wpisy.

Generalnie jak za malo parametrow, to zle, ale jak za duzo i to takich ktorych wplyw nie dokonca znasz, to jeszcze gorzej. Ja bym szukal sposobu maksymalnego uproszczenia sterowania i w razie potrzeby wprowadzal do algorytmu kolejne zmienne ktorych znaczenie moge ocenic. Inaczej balagan straszny sie robi.

gall no coś w tym jest

ale bez tego jednokrotnego przepalenia w kominku miałbym zwyczajnie 20 stop

pompa ma sterowanie tyl;ko z pogodówki w pewien sposób można napisać że ona ma w dupie kominek[fakt że jest odbiór ciepła z podłogi]

ale u mnie to jest tak że zamiast tych 10-12 kg brykietu były 2 -3 dnii słonca to byłby lepszy efekt.

ale gall masz rację że ktoś może wyciągnąć błędne wnioski-chpć z drugiej strony- izolować ile się da a potem to jakoś taniej

w tamtym tygodniu w sobotę i piątek ustawiłem pomoę na 22 stop - czyli początek obecnego tygodnia sama pompa podbiła

stąd też w tamtym tygodniu było stosunkowo duże zużycie przy tamtych temp. bo z tego co pamiętam 64 kwh.

ale faktycznie przy powietrznych to jest wiele aspektów

Edytowane przez malux20

Tak. Widzialem Twoje wpisy.

Generalnie jak za malo parametrow, to zle, ale jak za duzo i to takich ktorych wplyw nie dokonca znasz, to jeszcze gorzej. Ja bym szukal sposobu maksymalnego uproszczenia sterowania i w razie potrzeby wprowadzal do algorytmu kolejne zmienne ktorych znaczenie moge ocenic. Inaczej balagan straszny sie robi.

Wczesniej nie wiedzialem, ze nalezy % sterownika dac na 100% ( jak zmienilem na probe na 90% juz pogodowka dala znac o sobie i inne nastawy poszly tudziez PC ruszyla z uspienia ). Zatem polece teraz na tym b.prostym ustawieniu ( pokojowy, temp. komfort i obnizona ) i zobaczymy jak to bedzie wygladac jesli chodzi o zuzycie i czy komfort cieplny bedzie zachowany.

kalkulujesz sobie godziny taryf ?

i mniejszy cop o różnych godzinach?

Na razie nie mialem co kalkulowac, wczesniej PC zdefroszczona byla, teraz jak abla to staram sie jakos z nia porozumiec ;)

Jak znajdziemy wspolny jezyk wtedy bedziemy rozwijac te nasza znajomosc w kierunkach wszelakich :)

Masz konkretnie jakis pomysl na kalkulacje ? Podaj prosze.

no tak żeby wykorzystać tanszą

jadę teraz na jednej taryfie to mam w dzień od 8 do 18

w cieplejsze dnii zdycha koło 16

modulacja 16 %

Tansza mam 22-6 i 13-15 czyli tylko te 2h sa za dnia kiedy cieplej winno byc zdecydowanie. Ale jak mowilem, najsampierw musze sie z nia dogadac a pozniej mozna kukielkowac dalej i cos poknuc wiecej.

No w Twoim przypadku możesz tak się bawić

Mozesz rozwinac te mysl, prosze ?

Bede naprawde wdzieczny za rozwiniecie wczesniejszej mysli Miki :)

Szczegolnie, ze to raczej nie zabawa z placeniem bonami z Eurobiznesu czy dolarami z czipsow

edit. Mowiles, ze powiesz jak zmienic histereze temp. zadanej ( czujnika czy czego tam ).

Aktualne ?

Edytowane przez Magnolia18

Bede naprawde wdzieczny za rozwiniecie wczesniejszej mysli Miki :)

Szczegolnie, ze to raczej nie zabawa z placeniem bonami z Eurobiznesu czy dolarami z czipsow

edit. Mowiles, ze powiesz jak zmienic histereze temp. zadanej ( czujnika czy czego tam ).

Aktualne ?

SE sam odpowiem. a Co ;)

Histereze otrzymam, tak Miki rzekl, byl.

Ale Michasiu, naprawde bede zobowiazany jesli zechcialbys sie szerzej ustosunkowac do Twej mysli :

"No w Twoim przypadku możesz tak się bawić"

W moim bo :

* w d..e ciemnej jestem i nic mi nie da

* bo nie slucham sie

* mam Eurobiznes i cala pule eurosztonow w kasie

* i tak nic Ci nie pozostalo a moze sie uda

* Pan Slawek tak mowil ... btw. IMHO Pan Slawek sie zna na liniach

* nie warto ze mna gadac

*** ina Twa mysl

Mariusz Twój dom może pracować bez pogodówki bo są same grzejniki i zero podłogówki..

W wypadku podłogówki jednak wolałbym aby instalacja była oparta o pogodówkę :)

Okiej, podalem tylko zestawienie dwoch roznych ustawien, wczesneij byla pogodowka od wczoraj pokojowy i podobnie to wyszlo :)

Tfu tfu, mam nadzieje ze chwilowka ale ... 3 z rzedu znane nam, liczone z dokladnoscia szwajacara, defrosty nastapily. Kolejny winien byc do 16.35-16.40

Edit. Wyszedlem zerknac. Napierdziela na jednostke snieg i ja oblepia i wieje dosc mocno po niej. Takie mini ekstremalne warunki. Moze to to ? ( heh, miesiac temu zdechla wlasnie 12 dnia miesiaca ).

Edit2. Poszedl defrost 'o czasie' ...