Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wspomniałeś o rocznym koszcie ekogrochu 11k zł - kasa nie mówi tyle co ilość i wartość kaloryczna, nie to żebym się czepiał, ale jak wcześniej uważam że Twoja pc nie daje rady, uważam że przy niższych temp nie będzie w stanie utrzymać wew 23*C. Może pamiętasz ile ekogochu szło na dobę przy większych mrozach?

Te 11K wyliczyl Miki, nie wiam jak. ja wiem ze spalime/wrzucilem 9T groszku ( nie tego czeskiego ) + grzalem CWU pradem

Wspomniałeś o rocznym koszcie ekogrochu 11k zł - kasa nie mówi tyle co ilość i wartość kaloryczna, nie to żebym się czepiał, ale jak wcześniej uważam że Twoja pc nie daje rady, uważam że przy niższych temp nie będzie w stanie utrzymać wew 23*C. Może pamiętasz ile ekogochu szło na dobę przy większych mrozach?

No jeżeli pompa by nie dawała rady to wpieła by grzałki...

I razem mogła by przy takiej temp. jak dziś dać około +45 zaislanie moc 14,03kW plus grzałki 9kW = 23kW w razie W oczywiście..

Te 11K wyliczyl Miki, nie wiam jak. ja wiem ze spalime/wrzucilem 9T groszku ( nie tego czeskiego ) + grzalem CWU pradem

Mariusz na pierwszym spotkaniu pokazałeś mi ofertę firmy X i powiedziałeś jaki miałeś wcześniej piec elektryczny i ile w poprzedni sezon za podgrzewacze elektryczne i ekogroch ci wyszedł i że to było około 11k

Gość Arturo72
Mariusz na pierwszym spotkaniu pokazałeś mi ofertę firmy X i powiedziałeś jaki miałeś wcześniej piec elektryczny i ile w poprzedni sezon za podgrzewacze elektryczne i ekogroch ci wyszedł i że to było około 11k

Ło żesz Ty,to jest ok.55000kWh za sezon !

Oceniam zapotrzebowanie na 60k kWh/rok, zatem strata Twojego domu może sięgać nawet 400W/K - to sporo. Jeśli przy temp zew -20* Pc osiągnie moc 14kW to w pracy ciągłej zapewni delta t = 35* tj zaledwie 15* wew (to oczywiście teoria). Ile kWh/dobę Pc pobiera przeciętnie i jaka jest średnia temp wew/zew?

Tak racja

Mowilismy ze wczesnie znacznie byl prad, obecnie groch za X pln + CWu pradem . A ja nie jestem tak madt jak Arturo ( pochwala ) i nie wiem ile mito zjadlo' Ja powtarzalem, humanista jestem

ja to nie rozumię

mag tobie wystarczy że koszty będą te same co węgiel bez dzwigania?

może ta pompa ma tak pracować/?

ktoś ci wcześniej przedstawiał jakieś wyliczenia?

Sadze ze do mnie

wlasnie wyliczen nie mialem. ale nie wazne. dokladnie. jak wyjde jak wegiel bedzie OK.

wiem ile wrzucalem wyngla