Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
To teraz powiedz jak to mogło być obgonione chyba 14kW piece elektrycznym wcześniej???

Zależy przez ile czasu Magnolia grzał ale na upartego max.14kW*24h=336kWh/dobę*ok.200dni=67200kWh za sezon :)

Także jeśli grzał non stop to 14kW stykło by ;)

Edytowane przez Arturo72

Oceniam zapotrzebowanie na 60k kWh/rok, zatem strata Twojego domu może sięgać nawet 400W/K - to sporo. Jeśli przy temp zew -20* Pc osiągnie moc 14kW to w pracy ciągłej zapewni delta t = 35* tj zaledwie 15* wew (to oczywiście teoria). Ile kWh/dobę Pc pobiera przeciętnie i jaka jest średnia temp wew/zew?

jakes 70kWh

trochę zimy się zrobiło i już się zesrało (sorry)?

nie jest to problem urządzenia, przykre ale wygląda na błąd w sztuce, nie trafiają się dwa razy pod rząd złe urządzenia.

trzeba to przyjąć po męsku na klatę i znaleź rozwiązanie.

chyba, że klient dostał kasę od konkurencji (nie odemnie :)) aby oczernić atalntica.

Mnie też nie.

Bo to nie ja jestem od linczu :)

Mariusz ma prawo się denerwować tylko niech da pompie parę dni czasu..

Wiesz na kilkadziesiąt pomp jedna ma problem i pytanie dlaczego???

Jest gwarant: Atlantic Polska i niech się tym zajmą.

Ja to rozumiem, Mieszkancy juz mnie, A ze mnie je**a. to juz moje

Tak racja

Przypomnij sobie Twoją reakcję na moją propozycję obniżenia temp wew w domu przynajmniej w kilku pomieszczeniach? Już wtedy podejrzewałem duże zapotrzebowanie domu na energię, teraz przy nieco większej ilości danych niestety będziesz musiał przy większych mrozach dodać trochę mocy, ale w tym celu masz jeszcze stary piec w systemie. W Twoim przypadku zmniejszenie temp wew o 3* tj z 23 na 20 może zmniejszyć zapotrzebowanie na moc o 1/5.

Edytowane przez kbab

trochę zimy się zrobiło i już się zesrało (sorry)?

nie jest to problem urządzenia, przykre ale wygląda na błąd w sztuce, nie trafiają się dwa razy pod rząd złe urządzenia.

trzeba to przyjąć po męsku na klatę i znaleź rozwiązanie.

chyba, że klient dostał kasę od konkurencji (nie odemnie :)) aby oczernić atalntica.

No to ciekawe bo wszystkie informację otrzymane od inwestora mówiły co innego.

Kocioł na prąd około 14kW

Wycena firmy X na 16kW - taką samom pompę.

Parametry pracy kotła ...

Jak to jest że wszystko oscyluje w granicach około 14kW :)

Błąd a co uważasze za błąd że pompa powietrzna się odszrania???

Powód odszraniania ???

wysłałem ci katalog techniczny od hitachi, ma 160 stron, sewis manual ma 400 stron, to teraz porównaj ile informacji masz z atlantica (nie musisz odpowiadać)

hitachi z defrostem ma w tych warunkach 8,7 kW nominalnie a ile ma atlantic, nie chodzi tu o to która jest lepsza ale o informację dla instalatora, czego może się spodziewać po urządzeniu. wiesz ile ma atlantic z uwzględnieniem defrosta? nie wisz?

i nie chcę ci dokopać,

jakes 70kWh

to wygląda nieciekawie, przyjmuję cop=4, śr temp z ost tygodnia dla Gliwic +1,29*, na cwu odejmuję 10kWh, temp wew +23*, po podst w moim kalkulatorze 240kWh strata wypada na 460W/K, zapotrzebowanie na sezon grzewczy 62k kWh, przy -20* będziesz potrzebował 480kWh/dobę, zakładając żeTwoja pc przy tej temp osiągnie cop 2,5 to zużyjesz prawie 200kWh. Tylko pojawia się problem wydajności pc, ona niestety w taką dobę przy max mocy 15kW (już z grzałkami) dostarczy tylko 360kWh - resztę musisz dostarczyć z innego źródła.

Jak widać w tym przypadku pC o mocy 20kW to minimum. Co prawda mój kalkulator pokazuje 23kW, ale w nim przyjmuję delta t=50 tj wew/zew 25/-25 - to chyba tyle.

Edytowane przez kbab

No to ciekawe bo wszystkie informację otrzymane od inwestora mówiły co innego.

Kocioł na prąd około 14kW

Wycena firmy X na 16kW - taką samom pompę.

Parametry pracy kotła ...

Jak to jest że wszystko oscyluje w granicach około 14kW :)

Błąd a co uważasze za błąd że pompa powietrzna się odszrania???

Powód odszraniania ???

Nie broniąc miki`ego, zwróćcie uwagę że przykład magnolii to ekstremum.

kbab z tymi copami to kabaretowo podajesz

zrób to lepiej, może pokażesz lepszy sposób? Może ten =4 dla ost tygodnia trochę przestrzeliłem - może ktoś odczyta prawidłowy z tabeli - poprawię

Jaki przyjąć dla temp +1* i dla -20*?

To jak wcześniej ten dom był ogrzewany kotłem elektrycznym???
może o wszystkim nie wiedziałeś? Edytowane przez kbab

Klient chciał pompę a ja się oparłem o informację uzyskane od niego...

Gruntowa odpada a z info wynikało że 16 spokojnie da sobie radę - od czasu do czasu dopnie grzałki na parę minut..

Tutaj nie rozumiem jak to było że wcześniej dom był grzany małym piecem elektrycznym a teraz pompa większej mocy ma sobie nie dawać rady :(

Dziwne to trochę....