hydraulik_ 20.02.2011 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Ja preferuje takie pompy do ogrzewania budynków jako alternatywę dla propanu ,oleju i węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.02.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam Takze zastanawiam się nad pompą ciepła P - W. jako alternatywe dla glikol woda u mnie warunki glebowe nie najlepsze same piaski. Gdzieś wyczytałem o PC P - W wewnętrznych i zastanawiam się czy takiej nie dać np do garazu. Co o tym sadzicie. Wtedy opdpadają takie bardzo duze minusowe temperatury i COP pompy byłby większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.02.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 kolego taka pompa potrzebuje powietrza rzędu 2000-4000m3/h, czyli powietrza ciepłego w garażu starczy ci na rozruch, a potem to możesz tam mieć nawet zimniej niż na polu. do garażu to możesz co najwyżej dać PC do CWU, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.02.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Pc P-W czerpie ciepło z powietrza zewnętrznego i transportuje do budynku. Pobieranie ciepła z budynku i..... jest nielogiczne.Poczytaj o pompie Fujitsu HP jest super .W sumie jest tańsza w budowie .Koszt eksploatacji jest jednak nieco wyższy od gruntowej .Koszt jest wyższy o max 25 %.Ale maszynownia jest mała . Żródło dźwięku jest na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 kolego taka pompa potrzebuje powietrza rzędu 2000-4000m3/h, czyli powietrza ciepłego w garażu starczy ci na rozruch, a potem to możesz tam mieć nawet zimniej niż na polu. do garażu to możesz co najwyżej dać PC do CWU, Dzięki nie ma to jak konkretna odpowiedź, fakt nie pomyslałem o tym. Już zapomniałem o tym pomyśle:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.02.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Pc P-W czerpie ciepło z powietrza zewnętrznego i transportuje do budynku. Pobieranie ciepła z budynku i..... jest nielogiczne. Poczytaj o pompie Fujitsu HP jest super .W sumie jest tańsza w budowie .Koszt eksploatacji jest jednak nieco wyższy od gruntowej .Koszt jest wyższy o max 25 %. Ale maszynownia jest mała . Żródło dźwięku jest na dworze. Dzięki na pewno poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 20.02.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 hydrauli ,fajnie by to działało(pompa powietrze/woda) w parterówce z podłogówką na całości.Przy domu z poddaszem, na dole podłogówka ,a góra przewymiarowane grzejniki pewnie ,jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 21.02.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 OOO kolega z Bytomia. Ja chyba też kupię tą P-W. Mam nadzieję, że się sprawdzi w tym naszym śląskim klimacie. Cop u nas powinno być wyższe, bo powietrze gęstsze:), a tak poważnie to sam nie wiem co mi się bardziej opłaci. Mam ofertę pcc na pompę z poziomym kolektorem na około 32000 zł z zasobnikiem cwu i dolnym źródłem. Pompa p-w to koszt około 20000zł. Kiedy mi się to zrówna w naszym klimacie? Domek malutki 100 m2, parterowy, dobrze docieplony, went. mechaniczna, okna 3 szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.02.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 jeżeli , podkreślam jeżeli na tym forum dane są dokładne to różnica między PC poziome a PC P-W w sprawności wynosi 25%. COP całoroczny poziomej 4, COP P-W 3. Patrząc na wpisy na forum i do danych w exelu to wychodzi. że domek 100m2 się ogrzeje przy PC poziomej za 700-900 zł, większość druga taryfa bo Ci podłogówka zakumuluje ciepło. Policzmy mimo wszystko 1200 zł. Z tego wniosek, że PC P-W będzie o 25% drożej, czyli 300 zł. No to wychodzi, że różnica w cenach PC, czyli 12 tys będzie Ci się zwracać w 40 lat!! Do tego nie ograniczasz terenu na działce, nie wymienisz glikolu, nie martwisz się regeneracją DZ. Niby same plusy .... ale ja bym c chciał poznać koszty ogrzewania samą PC P-W tak z 2-3 lat, a nie ma tu takich! Do tego jak patrzę w dzienniki budowy czy komentarze to się okazuje, że sporo osób ma a to kominek i czasem napali; a to kupili PC P-W bo gaz był drogi i nią grzeją, ale tylko do -5, a nawet już przy +4 załączają gaz; a to ktoś zachwala PC P-W przy okazji PC poziomej czy pionowej, ale u siebie w domu ma właśnie poziomą lub pionową; a to sami są instalatorami (nie zawsze instalator szuka tu klientów tylko chce się podzielić swoim doświadczeniem, ale trudno to czasem odróżnić, wyłapać) a sami instalatorzy - regionalni proponują mi PC P-W w połączeniu z innym źródłem ciepła .... Bądź tu mądry. Za pięknie mi ten COP 3 PC P-W cało rocznie wygląda, i jak to jest mierzone na dni i średni COP (co nic nam nie daje) czy całoroczny COP na zapotrzebowanie większe energii w mrozy -15 st i mniejsze przy +5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.02.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 p.s.to jeszcze "atakując forumowiczów" od razu może mnie ktoś uświadomi po chłopsku jak liczone są COP całoroczne?Bo przecież, aby w domu mieć stałą temperaturę np: 23 st cały rok - to w temp zewnętrznej 0 st wystarczy min GZ np: 30 st, a już w mrozy -15 potrzebuję GZ np: 37 st. Czy COP jest liczony dla GZ (np zawsze 35 st) czy 1 stałej temperatury wewnątrz domu? Raczej dla GZ ...a wtedy do symulacji COP całoroczne należy wziąć nie tylko ilość dni z mrozami (temperatury zewnętrze na czas grzania), ale jakoś modulować zmiany temperatury GZ dla właśnie rożnych temperatur zewnętrznych a co za tym idzie i COP. Tak po chłopsku to przy -15 st raz, że spada COP z tytułu spadku temperatury DZ, dwa, że wzrasta zapotrzebowanie domu na wyższą temperaturę GZ. I tak liczą ludzie na forum co podają COP pc p-w = 3 ?? ja się godzę dołożyć PLN na mrozy za prąd=grzałkę po to, aby w domu mieć zawsze 23 st, Tylko czy dla szacunków kosztów PC P-W cały rok na pewno brać wyznacznik COP 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 21.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Myślę, że realny cop to 2- 2,5. Musze to wszystko policzyć. Za te 12000 zł różnicy pomiędzy powietrze woda, a poziomą mam oczyszczalnię, ale z drugiej strony faktycznie mało jest opinii użytkowników. Może tak dobrze to działa, że zapomnieli o ich istnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 21.02.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ................Tylko czy dla szacunków kosztów PC P-W cały rok na pewno brać wyznacznik COP 3? Można oczywiście liczyć to ręcznie na podstawie tabel mocy konkretnego producenta i średnich temperatur w sezonie. Ale np. Daikin w przypadku Althermy stworzył program ułatwiający dobór "Altherma Symulator". Nie jest to narzędzie projektowe, ale raczej marketingowe, tym nie mniej szacuje ilość kwh dla średnich warunków. np. wg tego programu dom o zapotrzebowaniu (stracie) 8kW, lokalizacja Katowice potrzebuje w sezonie ok. 16 tys kwh. (można też wyjść od tyłu tak dobierając moc by uzyskać owe kwh). Na te 16 tys kwh w sezonie Altherma 8 kW (pc p-w) potrzebuje zużyć niecałe 5 tys kwh energii elektrycznej (pompa + grzałka) co daje sezonowy COP 3,3. Można więc tak dobrać urządzenie by ten SCOP był powyżej 3. A z praktyki tak właśnie wychodzi, co wynika niejako pośrednio z licznych tutaj postów na temat zużycia energii elektrycznej monitorowanego na licznikach i porównania tego z projektowaną charakterystyką energetyczną czy certyfikatem. Jak odpowiednio dobierzesz wielkość urządzenia to spokojnie można przyjąć COP=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 21.02.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) Lukasza:Mam pompę PW-PW. Grzeję dom 200m2. Temp. cały czas 23 st. Zużycie energii w ubiegłym sezonie ok. 15 tys. kWh. Dom nowy, dobrze ocieplony. W tym sezonie poszło od 3 września jakieś 10 tys. kWh. EDIT - Część z tego to podłogówki, - 20%, czyli w tym sezonie jest 8 tys. na PC, a w ubiegłym - 12 tys. Edytowane 21 Lutego 2011 przez sti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 21.02.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 zawsze mozna zainstalowac podlicznik; licznik ciepła i policzyć sobie ile odebrałes ciepełka przy zaangażowaniu kWh. Przeglądając parametry mojej pompy to przy - 20 ten wspaniały COP u mnie jest cosik 2.03 albo 2.30 kolera gdzieś podziałem tabele:( więc pewnikiem ten roczny wyjdzie powyżej 3 ale nie zainstalowałem licznika ciepła ; patrzę tylko na podliocznik; ogólnie grzeję w taniej taryfie i lubię zapalić w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 21.02.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Lukasza: Mam pompę PW-PW. Grzeję dom 200m2. Temp. cały czas 23 st. Zużycie energii w ubiegłym sezonie ok. 15 tys. kWh. Dom nowy, dobrze ocieplony. W tym sezonie poszło od 3 września jakieś 10 tys. kWh. o kolera nie to tak to bym nie chciał . Mnie od uruchomienia w lipcu ... i testach i zabawach i wygrzewaniach i sporo większej powierzchni z grzejnikami do tej pory poszło 5300kWh A dobrze domu nie mam ocieplonego.... mistrzowie spieprzyli obróbke przy oknach i nawiea mi.. fakt ze salon to temp 21-22 góra 20-21 no piwnica ... 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 21.02.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 o kolera nie to tak to bym nie chciał . Mnie od uruchomienia w lipcu ... i testach i zabawach i wygrzewaniach i sporo większej powierzchni z grzejnikami do tej pory poszło 5300kWh A dobrze domu nie mam ocieplonego.... mistrzowie spieprzyli obróbke przy oknach i nawiea mi.. fakt ze salon to temp 21-22 góra 20-21 no piwnica ... 19 ja mam PCi daikina - zuzycie - TAKIE SAMO JAK TWOJE:) - to zadziwiajace ale IDENTYCZNE dla zainteresowanych opis mojego domu w watku Altherma Daikin za ostatni tydzien do dzisiaj rano (14.02-21.02) - 260kWh - wiec trwa stabilizacja wydaje mi sie ze ktos liczył dokładnie cop dla daikina i wychodzilo nieco ponad 3 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 21.02.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 K...wa 15000 kw to bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 21.02.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 K...wa 15000 kw to bardzo dużo. ja mam w firmie pow- pow - tyle ze zwykle klimatyzatory z grzaniem - rachunki za prad to masakra, ale nie mam koncepcji na co zmienic , a nie dokladac nastepnych rurek -brak miejsca- osobiscie odradzm taki sposob ogrzewania - ale sa i zwolennicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.02.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 U mnie za styczeń poszło 850 kWh na pompę .Ale ja mam grzejniki.Dzisiaj uruchomiłem grzałki (-15 C) pracowały chwilę około półgodziny ale można było nie załączać bo rano temperatura wzrosłaDom 200 m3 .Alterma typ 16 ,2 lata.Mam kominek dzisiaj sie trochę pali. Dużo zamontowałem też u klientów ,Brak telefonów z problemami:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.02.2011 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ja mam w firmie pow- pow - tyle ze zwykle klimatyzatory z grzaniem - rachunki za prad to masakra, ale nie mam koncepcji na co zmienic , a nie dokladac nastepnych rurek -brak miejsca- osobiscie odradzm taki sposob ogrzewania - ale sa i zwolennicy Ile to jest masakra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts