Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Takze zastanawiam się nad pompą ciepła P - W. jako alternatywe dla glikol woda u mnie warunki glebowe nie najlepsze same piaski. Gdzieś wyczytałem o PC P - W wewnętrznych i zastanawiam się czy takiej nie dać np do garazu. Co o tym sadzicie. Wtedy opdpadają takie bardzo duze minusowe temperatury i COP pompy byłby większy.

Pc P-W czerpie ciepło z powietrza zewnętrznego i transportuje do budynku. Pobieranie ciepła z budynku i..... jest nielogiczne.

Poczytaj o pompie Fujitsu HP jest super .W sumie jest tańsza w budowie .Koszt eksploatacji jest jednak nieco wyższy od gruntowej .Koszt jest wyższy o max 25 %.

Ale maszynownia jest mała . Żródło dźwięku jest na dworze.

kolego taka pompa potrzebuje powietrza rzędu 2000-4000m3/h, czyli powietrza ciepłego w garażu starczy ci na rozruch, a potem to możesz tam mieć nawet zimniej niż na polu. do garażu to możesz co najwyżej dać PC do CWU,

Dzięki nie ma to jak konkretna odpowiedź, fakt nie pomyslałem o tym. Już zapomniałem o tym pomyśle:yes:

Pc P-W czerpie ciepło z powietrza zewnętrznego i transportuje do budynku. Pobieranie ciepła z budynku i..... jest nielogiczne.

Poczytaj o pompie Fujitsu HP jest super .W sumie jest tańsza w budowie .Koszt eksploatacji jest jednak nieco wyższy od gruntowej .Koszt jest wyższy o max 25 %.

Ale maszynownia jest mała . Żródło dźwięku jest na dworze.

Dzięki na pewno poczytam.

OOO kolega z Bytomia. Ja chyba też kupię tą P-W. Mam nadzieję, że się sprawdzi w tym naszym śląskim klimacie. Cop u nas powinno być wyższe, bo powietrze gęstsze:), a tak poważnie to sam nie wiem co mi się bardziej opłaci. Mam ofertę pcc na pompę z poziomym kolektorem na około 32000 zł z zasobnikiem cwu i dolnym źródłem. Pompa p-w to koszt około 20000zł. Kiedy mi się to zrówna w naszym klimacie? Domek malutki 100 m2, parterowy, dobrze docieplony, went. mechaniczna, okna 3 szybowe.

jeżeli , podkreślam jeżeli na tym forum dane są dokładne to różnica między PC poziome a PC P-W w sprawności wynosi 25%. COP całoroczny poziomej 4, COP P-W 3. Patrząc na wpisy na forum i do danych w exelu to wychodzi. że domek 100m2 się ogrzeje przy PC poziomej za 700-900 zł, większość druga taryfa bo Ci podłogówka zakumuluje ciepło. Policzmy mimo wszystko 1200 zł. Z tego wniosek, że PC P-W będzie o 25% drożej, czyli 300 zł. No to wychodzi, że różnica w cenach PC, czyli 12 tys będzie Ci się zwracać w 40 lat!!

Do tego nie ograniczasz terenu na działce, nie wymienisz glikolu, nie martwisz się regeneracją DZ. Niby same plusy .... ale ja bym c chciał poznać koszty ogrzewania samą PC P-W tak z 2-3 lat, a nie ma tu takich! Do tego jak patrzę w dzienniki budowy czy komentarze to się okazuje, że sporo osób ma a to kominek i czasem napali; a to kupili PC P-W bo gaz był drogi i nią grzeją, ale tylko do -5, a nawet już przy +4 załączają gaz; a to ktoś zachwala PC P-W przy okazji PC poziomej czy pionowej, ale u siebie w domu ma właśnie poziomą lub pionową; a to sami są instalatorami (nie zawsze instalator szuka tu klientów tylko chce się podzielić swoim doświadczeniem, ale trudno to czasem odróżnić, wyłapać) a sami instalatorzy - regionalni proponują mi PC P-W w połączeniu z innym źródłem ciepła ....

Bądź tu mądry. Za pięknie mi ten COP 3 PC P-W cało rocznie wygląda, i jak to jest mierzone na dni i średni COP (co nic nam nie daje) czy całoroczny COP na zapotrzebowanie większe energii w mrozy -15 st i mniejsze przy +5 st.

p.s.

to jeszcze "atakując forumowiczów" od razu może mnie ktoś uświadomi po chłopsku jak liczone są COP całoroczne?

Bo przecież, aby w domu mieć stałą temperaturę np: 23 st cały rok - to w temp zewnętrznej 0 st wystarczy min GZ np: 30 st, a już w mrozy -15 potrzebuję GZ np: 37 st. Czy COP jest liczony dla GZ (np zawsze 35 st) czy 1 stałej temperatury wewnątrz domu? Raczej dla GZ ...a wtedy do symulacji COP całoroczne należy wziąć nie tylko ilość dni z mrozami (temperatury zewnętrze na czas grzania), ale jakoś modulować zmiany temperatury GZ dla właśnie rożnych temperatur zewnętrznych a co za tym idzie i COP.

Tak po chłopsku to przy -15 st raz, że spada COP z tytułu spadku temperatury DZ, dwa, że wzrasta zapotrzebowanie domu na wyższą temperaturę GZ. I tak liczą ludzie na forum co podają COP pc p-w = 3 ??

ja się godzę dołożyć PLN na mrozy za prąd=grzałkę po to, aby w domu mieć zawsze 23 st, Tylko czy dla szacunków kosztów PC P-W cały rok na pewno brać wyznacznik COP 3?

................Tylko czy dla szacunków kosztów PC P-W cały rok na pewno brać wyznacznik COP 3?

Można oczywiście liczyć to ręcznie na podstawie tabel mocy konkretnego producenta i średnich temperatur w sezonie. Ale np. Daikin w przypadku Althermy stworzył program ułatwiający dobór "Altherma Symulator". Nie jest to narzędzie projektowe, ale raczej marketingowe, tym nie mniej szacuje ilość kwh dla średnich warunków.

np. wg tego programu dom o zapotrzebowaniu (stracie) 8kW, lokalizacja Katowice potrzebuje w sezonie ok. 16 tys kwh. (można też wyjść od tyłu tak dobierając moc by uzyskać owe kwh).

Na te 16 tys kwh w sezonie Altherma 8 kW (pc p-w) potrzebuje zużyć niecałe 5 tys kwh energii elektrycznej (pompa + grzałka) co daje sezonowy COP 3,3.

Można więc tak dobrać urządzenie by ten SCOP był powyżej 3.

A z praktyki tak właśnie wychodzi, co wynika niejako pośrednio z licznych tutaj postów na temat zużycia energii elektrycznej monitorowanego na licznikach i porównania tego z projektowaną charakterystyką energetyczną czy certyfikatem.

Jak odpowiednio dobierzesz wielkość urządzenia to spokojnie można przyjąć COP=3

Lukasza:

Mam pompę PW-PW. Grzeję dom 200m2. Temp. cały czas 23 st. Zużycie energii w ubiegłym sezonie ok. 15 tys. kWh. Dom nowy, dobrze ocieplony. W tym sezonie poszło od 3 września jakieś 10 tys. kWh.

EDIT - Część z tego to podłogówki, - 20%, czyli w tym sezonie jest 8 tys. na PC, a w ubiegłym - 12 tys.

Edytowane przez sti

zawsze mozna zainstalowac podlicznik; licznik ciepła i policzyć sobie ile odebrałes ciepełka przy zaangażowaniu kWh.

Przeglądając parametry mojej pompy to przy - 20 ten wspaniały COP u mnie jest cosik 2.03 albo 2.30 kolera gdzieś podziałem tabele:(

więc pewnikiem ten roczny wyjdzie powyżej 3 ale nie zainstalowałem licznika ciepła ; patrzę tylko na podliocznik; ogólnie grzeję w taniej taryfie i lubię zapalić w kominku :)

Lukasza:

Mam pompę PW-PW. Grzeję dom 200m2. Temp. cały czas 23 st. Zużycie energii w ubiegłym sezonie ok. 15 tys. kWh. Dom nowy, dobrze ocieplony. W tym sezonie poszło od 3 września jakieś 10 tys. kWh.

o kolera nie to tak to bym nie chciał . Mnie od uruchomienia w lipcu ... i testach i zabawach i wygrzewaniach i sporo większej powierzchni z grzejnikami do tej pory poszło 5300kWh

A dobrze domu nie mam ocieplonego.... mistrzowie spieprzyli obróbke przy oknach i nawiea mi..

fakt ze salon to temp 21-22 góra 20-21

no piwnica ... 19 :)

o kolera nie to tak to bym nie chciał . Mnie od uruchomienia w lipcu ... i testach i zabawach i wygrzewaniach i sporo większej powierzchni z grzejnikami do tej pory poszło 5300kWh

A dobrze domu nie mam ocieplonego.... mistrzowie spieprzyli obróbke przy oknach i nawiea mi..

fakt ze salon to temp 21-22 góra 20-21

no piwnica ... 19 :)

ja mam PCi daikina - zuzycie - TAKIE SAMO JAK TWOJE:) - to zadziwiajace ale IDENTYCZNE :)

dla zainteresowanych opis mojego domu w watku Altherma Daikin

za ostatni tydzien do dzisiaj rano (14.02-21.02) - 260kWh - wiec trwa stabilizacja :)

wydaje mi sie ze ktos liczył dokładnie cop dla daikina i wychodzilo nieco ponad 3

pozdr

K...wa 15000 kw to bardzo dużo.

ja mam w firmie pow- pow - tyle ze zwykle klimatyzatory z grzaniem - rachunki za prad to masakra, ale nie mam koncepcji na co zmienic , a nie dokladac nastepnych rurek -brak miejsca-

osobiscie odradzm taki sposob ogrzewania - ale sa i zwolennicy

U mnie za styczeń poszło 850 kWh na pompę .Ale ja mam grzejniki.

Dzisiaj uruchomiłem grzałki (-15 C) pracowały chwilę około półgodziny ale można było nie załączać bo rano temperatura wzrosła

Dom 200 m3 .Alterma typ 16 ,2 lata.

Mam kominek dzisiaj sie trochę pali.

Dużo zamontowałem też u klientów ,Brak telefonów z problemami:lol2: