Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hydrauli może generalnie cop średnioroczny jest drażniący -no ale przy małym domku[co i cwu 10 tyś kilowatów na rok ]

to średnioroczny cop powietrznej jest bardziej akceptowalny.

no dla mnie cena gruntowej przy moich 123m2 to 30000 zl . to max

faktycznie przy poziomym marnuje się działkę-to nie zawsze jest bez znaczenia.

powietrznej cop siada przy mrozach .

ale przy poziomej to do wiosny cop raczej nie idzie do gory.

PC PW są dla domów dla których już nie opłaca się grzać prądem a jeszcze za małe na gruntówki.Można je też dostawiać do olejaków,propanów i węgłowek

co to znaczy za małe na gruntówki?

hydrauli - a tak z ciekawości ile kosztowałoby PC PW 8kw? tzn chce wiedzieć jaka byłaby różnica w cenie w porównaniu do tego co mam...chodzi mi o koszt PC,kotłowni i zasobnika np.300l

wczesniej pisałeś o 16, mnie interesuje porównanie z taką, która ktora przy -20C da mi 8kw

skoro 1 fazowa typ 16 kosztuje z Vat około 13tys (moja gruntówka 3-fazowa 8kw kosztowała z Vat trochę ponad 11tys,DZ(rurki+glikol+koparka)-8tys, to moja instalacja była około 6 tys. droższa - dlatego interesuje mnie ile kosztowałby słabszy model..

słabsza jest tylko 16 jednofazowa>Ona chyba tyle ma w -20 C.Ja bym zproponował tą 3 fazową.

Przeczytałem "opis techniczny".To bełkot mieszający kW z kWh .Podają ,że sprawność wynosi 99,99 % .A ile ma wynosić dla urzadzenia elektrycznego?Napisano w reklamówce ,że jak dom lepiej zaizolowany to mniej pali :stereo:To zwykły kociołek elektryczny.Energia w 100 % z prądu (no bo skąd jeszcze?) A żyjemy w swiecie gdzie obowiązuję prawo zachowania energii .Oczywiście pomijając świat energoterapii i duchowy.Ale jakoś nie widziałem urządzeń grzewczych na ten rodzaj energii

Szkoda słów.

Po co tak ostro. Ja nikogo nie obrażam.

A może morał z tego jeden..."prawda w oczy kole".

Patrzę i czytam , jak ktoś nie ma merytorycznych argumentów to od razu drugą osobe obraża.

Jak zawsze.

Jednym słowem pożyjemy, zobaczymy, sprawdzimy.

Wymyślają jakąś nazwę i robią biednych ludzi w balona.

Kiedyś montowano takie sprzęgła olejowe podłączone do silnika elektrycznego .Nazwano to jakiś tam generator .I wmawiano ,że to pompa ciepła ,a nawet lepsze.

Coś takiego mnie wku....wia.

Ja zawsze ludzi uświadamiam i daję wybór.Ja mam z czego żyć, mogę nie robić .Ale jak już robię to na warunkach rynkowych .Nie chcę psuć rynku.

Wykonawcy też powinni zarabiać godziwie.Koszty działalności są wysokie jeżeli chcemy to robić profesjonalnie .Widziałem jak uruchamiano PC PW split bez pompy próżniowej.Ale było taniej i klient był zadowolony -do czasu.Za jakieś 2 -3 lat napisze tu ,że dużo "paliła" i trzeba wymienić sprężarkę.Ja wydałem kilka tysięcy na sprzet do uruchamiania i diagnozy

Tak, tak, i na klucze też dużo wydałeś. To wszystko już wiemy.

Jak myślisz ile kosztuje analizator spalin,zegary do freony elektroniczne (dokładne do prób szczelności),pompa próżniowa,waga do napełniania układu,Wykrywacz nieszczelności,klucz dynamometryczny ,multimetr cęgowy, termometr elektroniczny ,butla z azotem i reduktory.gietarka 2 rodzaje,expander,kielicharka,palniki do twardego lutowania z butlami,Nawet narzedzia do prac elektrycznych trochę kosztują .A i jeszcze klucze do rur.

Oczywiście możesz to zastąpić młotkiem albo oszczędzi i nie inwestować w młotek .Pompy montuję się w okresie ciepłym ,więc można na rowerze dojechać na budowę.