hydraulik_ 17.09.2011 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Pompa PW o tej samej mocy dla -20 C alfea TRI 16 hydrauli co to powyżej oznacza Oznaczą ,że ta pompa da wodę do co na poziomie 45 C i wyemituje 10 kW przy -20 C. Oczywiscie dla wyższej temp moc szybko rośnie dla -10 jest 14 kW To charakterystyczne dla PC PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2011 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 hydrauli może generalnie cop średnioroczny jest drażniący -no ale przy małym domku[co i cwu 10 tyś kilowatów na rok ] to średnioroczny cop powietrznej jest bardziej akceptowalny. no dla mnie cena gruntowej przy moich 123m2 to 30000 zl . to max faktycznie przy poziomym marnuje się działkę-to nie zawsze jest bez znaczenia. powietrznej cop siada przy mrozach . ale przy poziomej to do wiosny cop raczej nie idzie do gory. PC PW są dla domów dla których już nie opłaca się grzać prądem a jeszcze za małe na gruntówki.Można je też dostawiać do olejaków,propanów i węgłowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 17.09.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Napisał Bobek_Budowniczy A na forum Tabel nie mozna wkleic?? Nie umiem wklejać .Chcesz to wyślę. hydrauli : jeżeli można, to ja też poproszę na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2011 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 co to znaczy za małe na gruntówki? hydrauli - a tak z ciekawości ile kosztowałoby PC PW 8kw? tzn chce wiedzieć jaka byłaby różnica w cenie w porównaniu do tego co mam...chodzi mi o koszt PC,kotłowni i zasobnika np.300l wczesniej pisałeś o 16, mnie interesuje porównanie z taką, która ktora przy -20C da mi 8kw skoro 1 fazowa typ 16 kosztuje z Vat około 13tys (moja gruntówka 3-fazowa 8kw kosztowała z Vat trochę ponad 11tys,DZ(rurki+glikol+koparka)-8tys, to moja instalacja była około 6 tys. droższa - dlatego interesuje mnie ile kosztowałby słabszy model.. słabsza jest tylko 16 jednofazowa>Ona chyba tyle ma w -20 C.Ja bym zproponował tą 3 fazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 17.09.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 A po co pompa ciepła?Jeżeli na rynku są elektrodowe kotły grzewcze firm polski takich jak np. EKOTEH To po co wybierać droższe pompy ciepła powietrzne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 przecież nikt Ci nie broni zastosować taki kocioł,a później porozmawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2011 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 A po co pompa ciepła? Jeżeli na rynku są elektrodowe kotły grzewcze firm polski takich jak np. EKOTEH To po co wybierać droższe pompy ciepła powietrzne??? Cudów niema .NAwet jak nazywa się elektrodowe to łyka ile zdązy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 A ta naprawdę to wielkie oszustwo i kpina z ludzi którzy nie znają fizyki .To efekt kiepskiego systemu naucznia:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 a po co pompa ciepła? Jeżeli na rynku są elektrodowe kotły grzewcze firm polski takich jak np. Ekoteh to po co wybierać droższe pompy ciepła powietrzne??? jesteś albo głupi albo oszust jednym i drugim gardzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 18.09.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Po co tak ostro. Ja nikogo nie obrażam.A może morał z tego jeden..."prawda w oczy kole".Patrzę i czytam , jak ktoś nie ma merytorycznych argumentów to od razu drugą osobe obraża.Jak zawsze.Jednym słowem pożyjemy, zobaczymy, sprawdzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Przeczytałem "opis techniczny".To bełkot mieszający kW z kWh .Podają ,że sprawność wynosi 99,99 % .A ile ma wynosić dla urzadzenia elektrycznego?Napisano w reklamówce ,że jak dom lepiej zaizolowany to mniej pali :stereo:To zwykły kociołek elektryczny.Energia w 100 % z prądu (no bo skąd jeszcze?) A żyjemy w swiecie gdzie obowiązuję prawo zachowania energii .Oczywiście pomijając świat energoterapii i duchowy.Ale jakoś nie widziałem urządzeń grzewczych na ten rodzaj energii Szkoda słów. Po co tak ostro. Ja nikogo nie obrażam. A może morał z tego jeden..."prawda w oczy kole". Patrzę i czytam , jak ktoś nie ma merytorycznych argumentów to od razu drugą osobe obraża. Jak zawsze. Jednym słowem pożyjemy, zobaczymy, sprawdzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 jestem amatorem-pominę ogrzewanie domu no ale ogrzewanie cwu to raczej prąd sam się nie obroni 1do1 przy powietrznej to będzie 1do3 spokoinie cop.u mnie koszt cwu to 50 % zapotrzebowania na cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 ceny brak, w necie cisza Nie ma nawet z czym podyskutować, choć jeśli to faktycznie zwykły elektryczny to COP=1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) niestety dotyczy poziomu nauczania fizyki Edytowane 18 Września 2011 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Wymyślają jakąś nazwę i robią biednych ludzi w balona.Kiedyś montowano takie sprzęgła olejowe podłączone do silnika elektrycznego .Nazwano to jakiś tam generator .I wmawiano ,że to pompa ciepła ,a nawet lepsze.Coś takiego mnie wku....wia.Ja zawsze ludzi uświadamiam i daję wybór.Ja mam z czego żyć, mogę nie robić .Ale jak już robię to na warunkach rynkowych .Nie chcę psuć rynku.Wykonawcy też powinni zarabiać godziwie.Koszty działalności są wysokie jeżeli chcemy to robić profesjonalnie .Widziałem jak uruchamiano PC PW split bez pompy próżniowej.Ale było taniej i klient był zadowolony -do czasu.Za jakieś 2 -3 lat napisze tu ,że dużo "paliła" i trzeba wymienić sprężarkę.Ja wydałem kilka tysięcy na sprzet do uruchamiania i diagnozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.09.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Tak, tak, i na klucze też dużo wydałeś. To wszystko już wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Tak, tak, i na klucze też dużo wydałeś. To wszystko już wiemy. Jak myślisz ile kosztuje analizator spalin,zegary do freony elektroniczne (dokładne do prób szczelności),pompa próżniowa,waga do napełniania układu,Wykrywacz nieszczelności,klucz dynamometryczny ,multimetr cęgowy, termometr elektroniczny ,butla z azotem i reduktory.gietarka 2 rodzaje,expander,kielicharka,palniki do twardego lutowania z butlami,Nawet narzedzia do prac elektrycznych trochę kosztują .A i jeszcze klucze do rur. Oczywiście możesz to zastąpić młotkiem albo oszczędzi i nie inwestować w młotek .Pompy montuję się w okresie ciepłym ,więc można na rowerze dojechać na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.09.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 odpuść sobie, instalator to taki buc który chce pieniędzy za darmo i patrzy tylko jak orżnąć inwestora, a montaż pompy z materiałem za 7 tyś. to czyste zdzierstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 odpuść sobie, instalator to taki buc który chce pieniędzy za darmo i patrzy tylko jak orżnąć inwestora, a montaż pompy z materiałem za 7 tyś. to czyste zdzierstwo Chcesz kalkulację co w to wchodzi BUCU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.09.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Kolega nie załapał chyba ironii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts