Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Nie nie jestem ale zawsze mnie uczono że klient też człowiek i na wszystkim - wszystkich nie trzeba zarabiać :)

Bo są ludzi którzy potrafią np. powiedzieć "dziękuję"

Sorry, ale ja w takie duperele to nie wierze.

Biznes i sentymenty...

No chyba, ze na tyle kroisz swoje owieczki, tzn. zarabiasz na klientach, ze mozesz sobie na to pozwolic.

Albo ten magazyn pelen czesci do atlantica... Kpina totalna. Jaki instalator utrzymuje magazyn z czesciami? Pytam sie po co? Bo chcesz?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W warunkach gwarancji ogólnych wszyscy podają 14dni :(

Ale z mojego punktu widzenia sprzedaż pomp to praca na której zarabiam..

Magazyn części to inwestycja - w serwis i obsługę klienta i mój spokój.

Parę ładnych lat pracowałem jako serwisant i wiem jedno jak jest mróz to warunki warunkami a człowiek człowiekiem..

Fakt że walczę z dostawcami aby uzyskać lepszą cenę na części bo niestety nie są one tanie ale o to w tym chodzi aby mieć większość elementów do PC PW.

Do czerwca tego roku będzie magazyn kompletny pod atlantic-a a potem drugi krok NIBE powietrze i części do nich :)

tylko te co są do danego modelu którego ma klient.

ostatnio nawet w SANYO zamówiłem sprężarkę na magazyn do TRI :)

Sprężarkę na magazyn?

Czytałem na forum muratora opinie (zdaje się mpoplaw coś bredził) że POMPY CIEPŁA są niezniszczalne i ogólnie długowieczne. Klient kupuje na kredycie 30-letnim a Ty sobie sprężarkę zamawiasz na stan? Przecież to podobno się nie psuje:P

i Atlantic zapewnia części ale trzeba poczekać na kuriera i trzeba dwa razy jechać :)

Mając swoje części jedziesz raz i raz wymieniasz:)

Atlantic dosyła części i wrzucam je na półkę...

Ja sprzedaż pomp nie liczę na sezon czy dwa tylko na lata więc istotne jest posiadania zaplecza technicznego i części zamiennych..

Może to "zboczenie" którego nauczyłem się w Kanadzie ale tam była prosta zasada - jeżeli w domu spada temperatura nie ma źródła zastępczego - kominek usterka usunięta od ręki :)

I tak mi zostało.

Ostatnio kilka firm rozmawia ze mną na temat współpracy w zakresie serwisu fabrycznego pomp ciepła i coraz bardziej mnie to ciągnie - fajna robota.

Oczywiście mam monterów którzy nadal będą montować PC i instalację ale coraz większą przyszłość widzę w serwisie PC nie tylko powietrznych ale także i gruntowych..

Sprężarkę na magazyn?

Czytałem na forum muratora opinie (zdaje się mpoplaw coś bredził) że POMPY CIEPŁA są niezniszczalne i ogólnie długowieczne. Klient kupuje na kredycie 30-letnim a Ty sobie sprężarkę zamawiasz na stan? Przecież to podobno się nie psuje:P

W atlanticach wszystko sie psuje.... Tzn. moze sie zepsuc :)

W warunkach gwarancji ogólnych wszyscy podają 14dni :(

Ale z mojego punktu widzenia sprzedaż pomp to praca na której zarabiam..

Magazyn części to inwestycja - w serwis i obsługę klienta i mój spokój.

Parę ładnych lat pracowałem jako serwisant i wiem jedno jak jest mróz to warunki warunkami a człowiek człowiekiem..

Fakt że walczę z dostawcami aby uzyskać lepszą cenę na części bo niestety nie są one tanie ale o to w tym chodzi aby mieć większość elementów do PC PW.

Do czerwca tego roku będzie magazyn kompletny pod atlantic-a a potem drugi krok NIBE powietrze i części do nich :)

bardzo ciekawe...

albo to strasznie cienki sprzęt skoro trzeba miec cały czas wszystkie części, ja bym się bał kupować taki sprzęt, w którym przeciętny instalator ma wszystkie części

a poza tym jak ty musisz kroić tych biednych forumowiczów aby na to wszystko zarobić

musisz strasznie się pilnować aby sie w tym wszystkim nie pogubić.

ps. wyprzedzając zarzuty odnośnie hitachi, magazyn części w polsce jest bardzo słaby, wszystko praktycznie trzeba sprowadzać z fabryki w hiszpanii (możej jest kilka podstawowych części), ale wiatraka wentylatora jednostki zewnętrznej nie ma od ręki, gwarancja na hitachi to 5 lat :)

Sprężarkę na magazyn?

W instalacjach w których ma możliwość ingerowania monter - chłodniczych może ulec uszkodzeniu sprężarka powód:

- wilgoć w układzie chłodniczym,

- zabrudzenia - elementy stałe w układzie chłodniczym,

- wykorzystanie rur ciepłowniczych do instalacji chłodniczej.

Ja uruchamiam nie tylko swoje pompy ale także innych monterów w moim rejonie i spotkałem się z wieloma przypadkami więc jeżeli dostałem bardzo dobrą cenę a dostawca był mi winien kasę za naprawę PC innej marki to skorzystałem i barterem rozliczyłem :)

Dla mnie to bezsens. To atlantic ma zapewnic czesci.

Oczywiscie, z punktu widzenia uzytkownika to kazdy chcialby miec wykonana naprawe najlepiej od reki.

Nie drąż tematu za mocno:)

Dobry "sprzedawca,montażysta,serwisant" możesz sobie nazwać jak chcesz, jeśli ma dobry przemiał nowych jednostek to wyjmie płytę z nowego urządzenia, zadowoli klienta w piątek, a po niedzieli odzyska część do nowej jednostki, która jest w trakcie sprzedaży do nowego klienta.

Tylko proszę mi nie pisć, że tak się nie robi:P

Robiło tak się od dawna, i nie tylko w przypadku PC. Robią tak do dzisiaj więksi sprzedawcy innych urządzeń (samochody,maszyny budowlane itp.)

Daty w protokołach się nie zgadzają lub protokoły są pisane kilka dni po naprawie.

Tego tematu nie drąż skąd są części w piątek po 16.00 :p

bardzo ciekawe...

albo to strasznie cienki sprzęt skoro trzeba miec cały czas wszystkie części, ja bym się bał kupować taki sprzęt, w którym przeciętny instalator ma wszystkie części

a poza tym jak ty musisz kroić tych biednych forumowiczów aby na to wszystko zarobić

musisz strasznie się pilnować aby sie w tym wszystkim nie pogubić.

ps. wyprzedzając zarzuty odnośnie hitachi, magazyn części w polsce jest bardzo słaby, wszystko praktycznie trzeba sprowadzać z fabryki w hiszpanii (możej jest kilka podstawowych części), ale wiatraka wentylatora jednostki zewnętrznej nie ma od ręki, gwarancja na hitachi to 5 lat :)

Nie pamiętasz jak zarzuciłeś mi że mówiłem że idę w serwis to sobie wyjaśnij teraz posiadania części zamiennych.

A co do urządzeń to każde może się zepsuć a PC w wielu domach to jedyne źródło ciepła.

Nie drąż tematu za mocno:)

Dobry "sprzedawca,montażysta,serwisant" możesz sobie nazwać jak chcesz, jeśli ma dobry przemiał nowych jednostek to wyjmie płytę z nowego urządzenia, zadowoli klienta w piątek, a po niedzieli odzyska część do nowej jednostki, która jest w trakcie sprzedaży do nowego klienta.

Tylko proszę mi nie pisć, że tak się nie robi:P

Robiło tak się od dawna, i nie tylko w przypadku PC. Robią tak do dzisiaj więksi sprzedawcy innych urządzeń (samochody,maszyny budowlane itp.)

Daty w protokołach się nie zgadzają lub protokoły są pisane kilka dni po naprawie.

Tego tematu nie drąż skąd są części w piątek po 16.00 :p

Albo z mojej półki albo z urządzeń z magazynu jeżeli nie znajdę na półce albo z hurtowni chłodniczej :)

Ogólna opinia na muratorze "szczęśliwych posiadaczy" PC jest taka, że to się nie psuje:P

A Polska jest zielona wyspą i nie ma kryzysu :)

Każde urządzenie mechaniczne czy PC czy klimatyzator czy kocioł ma prawo się zepsuć.

A jeżeli ktoś twierdzi że nie ma takiej możliwości to jego sprawa:)