r19 13.01.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Nie nie jestem ale zawsze mnie uczono że klient też człowiek i na wszystkim - wszystkich nie trzeba zarabiać Bo są ludzi którzy potrafią np. powiedzieć "dziękuję" Sorry, ale ja w takie duperele to nie wierze. Biznes i sentymenty... No chyba, ze na tyle kroisz swoje owieczki, tzn. zarabiasz na klientach, ze mozesz sobie na to pozwolic. Albo ten magazyn pelen czesci do atlantica... Kpina totalna. Jaki instalator utrzymuje magazyn z czesciami? Pytam sie po co? Bo chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wyobraź sobie sytuację że pada pompa w piątek około 16 docierasz do klienta o 19 i okazuje że karta mocy jest do wymiany.Na dworzu jest -20 a części dotrą do ciebie najwcześniej we wtorek około 12-14 co wtedy zrobisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 13.01.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A co mowia warunki gwarancji, ktore klient akceptuje?Rozumiem, ze jest to Twoja wlasna inicjatywa i dobra wola. Jezeli tak to jestem pod wrazeniem, jednoczesnie zszokowany bo inni instalatorzy mieli by to w d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 W warunkach gwarancji ogólnych wszyscy podają 14dni Ale z mojego punktu widzenia sprzedaż pomp to praca na której zarabiam.. Magazyn części to inwestycja - w serwis i obsługę klienta i mój spokój. Parę ładnych lat pracowałem jako serwisant i wiem jedno jak jest mróz to warunki warunkami a człowiek człowiekiem.. Fakt że walczę z dostawcami aby uzyskać lepszą cenę na części bo niestety nie są one tanie ale o to w tym chodzi aby mieć większość elementów do PC PW. Do czerwca tego roku będzie magazyn kompletny pod atlantic-a a potem drugi krok NIBE powietrze i części do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 13.01.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Jak jedziesz do awarii to wrzucasz na pake calego atlantica w czesciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 tylko te co są do danego modelu którego ma klient. ostatnio nawet w SANYO zamówiłem sprężarkę na magazyn do TRI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 13.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dla mnie to bezsens. To atlantic ma zapewnic czesci.Oczywiscie, z punktu widzenia uzytkownika to kazdy chcialby miec wykonana naprawe najlepiej od reki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 13.01.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 tylko te co są do danego modelu którego ma klient. ostatnio nawet w SANYO zamówiłem sprężarkę na magazyn do TRI Sprężarkę na magazyn? Czytałem na forum muratora opinie (zdaje się mpoplaw coś bredził) że POMPY CIEPŁA są niezniszczalne i ogólnie długowieczne. Klient kupuje na kredycie 30-letnim a Ty sobie sprężarkę zamawiasz na stan? Przecież to podobno się nie psuje:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 i Atlantic zapewnia części ale trzeba poczekać na kuriera i trzeba dwa razy jechać Mając swoje części jedziesz raz i raz wymieniasz:) Atlantic dosyła części i wrzucam je na półkę... Ja sprzedaż pomp nie liczę na sezon czy dwa tylko na lata więc istotne jest posiadania zaplecza technicznego i części zamiennych.. Może to "zboczenie" którego nauczyłem się w Kanadzie ale tam była prosta zasada - jeżeli w domu spada temperatura nie ma źródła zastępczego - kominek usterka usunięta od ręki I tak mi zostało. Ostatnio kilka firm rozmawia ze mną na temat współpracy w zakresie serwisu fabrycznego pomp ciepła i coraz bardziej mnie to ciągnie - fajna robota. Oczywiście mam monterów którzy nadal będą montować PC i instalację ale coraz większą przyszłość widzę w serwisie PC nie tylko powietrznych ale także i gruntowych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 13.01.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Sprężarkę na magazyn? Czytałem na forum muratora opinie (zdaje się mpoplaw coś bredził) że POMPY CIEPŁA są niezniszczalne i ogólnie długowieczne. Klient kupuje na kredycie 30-letnim a Ty sobie sprężarkę zamawiasz na stan? Przecież to podobno się nie psuje:P W atlanticach wszystko sie psuje.... Tzn. moze sie zepsuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 13.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 W warunkach gwarancji ogólnych wszyscy podają 14dni Ale z mojego punktu widzenia sprzedaż pomp to praca na której zarabiam.. Magazyn części to inwestycja - w serwis i obsługę klienta i mój spokój. Parę ładnych lat pracowałem jako serwisant i wiem jedno jak jest mróz to warunki warunkami a człowiek człowiekiem.. Fakt że walczę z dostawcami aby uzyskać lepszą cenę na części bo niestety nie są one tanie ale o to w tym chodzi aby mieć większość elementów do PC PW. Do czerwca tego roku będzie magazyn kompletny pod atlantic-a a potem drugi krok NIBE powietrze i części do nich bardzo ciekawe... albo to strasznie cienki sprzęt skoro trzeba miec cały czas wszystkie części, ja bym się bał kupować taki sprzęt, w którym przeciętny instalator ma wszystkie części a poza tym jak ty musisz kroić tych biednych forumowiczów aby na to wszystko zarobić musisz strasznie się pilnować aby sie w tym wszystkim nie pogubić. ps. wyprzedzając zarzuty odnośnie hitachi, magazyn części w polsce jest bardzo słaby, wszystko praktycznie trzeba sprowadzać z fabryki w hiszpanii (możej jest kilka podstawowych części), ale wiatraka wentylatora jednostki zewnętrznej nie ma od ręki, gwarancja na hitachi to 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Sprężarkę na magazyn? Czytałem na forum muratora opinie (zdaje się mpoplaw coś bredził) że POMPY CIEPŁA są niezniszczalne i ogólnie długowieczne. Klient kupuje na kredycie 30-letnim a Ty sobie sprężarkę zamawiasz na stan? Przecież to podobno się nie psuje:P W instalacjach w których ma możliwość ingerowania monter - chłodniczych może ulec uszkodzeniu sprężarka powód: - wilgoć w układzie chłodniczym, - zabrudzenia - elementy stałe w układzie chłodniczym, - wykorzystanie rur ciepłowniczych do instalacji chłodniczej. Ja uruchamiam nie tylko swoje pompy ale także innych monterów w moim rejonie i spotkałem się z wieloma przypadkami więc jeżeli dostałem bardzo dobrą cenę a dostawca był mi winien kasę za naprawę PC innej marki to skorzystałem i barterem rozliczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 13.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dla mnie to bezsens. To atlantic ma zapewnic czesci. Oczywiscie, z punktu widzenia uzytkownika to kazdy chcialby miec wykonana naprawe najlepiej od reki. Nie drąż tematu za mocno:) Dobry "sprzedawca,montażysta,serwisant" możesz sobie nazwać jak chcesz, jeśli ma dobry przemiał nowych jednostek to wyjmie płytę z nowego urządzenia, zadowoli klienta w piątek, a po niedzieli odzyska część do nowej jednostki, która jest w trakcie sprzedaży do nowego klienta. Tylko proszę mi nie pisć, że tak się nie robi:P Robiło tak się od dawna, i nie tylko w przypadku PC. Robią tak do dzisiaj więksi sprzedawcy innych urządzeń (samochody,maszyny budowlane itp.) Daty w protokołach się nie zgadzają lub protokoły są pisane kilka dni po naprawie. Tego tematu nie drąż skąd są części w piątek po 16.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 bardzo ciekawe... albo to strasznie cienki sprzęt skoro trzeba miec cały czas wszystkie części, ja bym się bał kupować taki sprzęt, w którym przeciętny instalator ma wszystkie części a poza tym jak ty musisz kroić tych biednych forumowiczów aby na to wszystko zarobić musisz strasznie się pilnować aby sie w tym wszystkim nie pogubić. ps. wyprzedzając zarzuty odnośnie hitachi, magazyn części w polsce jest bardzo słaby, wszystko praktycznie trzeba sprowadzać z fabryki w hiszpanii (możej jest kilka podstawowych części), ale wiatraka wentylatora jednostki zewnętrznej nie ma od ręki, gwarancja na hitachi to 5 lat Nie pamiętasz jak zarzuciłeś mi że mówiłem że idę w serwis to sobie wyjaśnij teraz posiadania części zamiennych. A co do urządzeń to każde może się zepsuć a PC w wielu domach to jedyne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Nie drąż tematu za mocno:) Dobry "sprzedawca,montażysta,serwisant" możesz sobie nazwać jak chcesz, jeśli ma dobry przemiał nowych jednostek to wyjmie płytę z nowego urządzenia, zadowoli klienta w piątek, a po niedzieli odzyska część do nowej jednostki, która jest w trakcie sprzedaży do nowego klienta. Tylko proszę mi nie pisć, że tak się nie robi:P Robiło tak się od dawna, i nie tylko w przypadku PC. Robią tak do dzisiaj więksi sprzedawcy innych urządzeń (samochody,maszyny budowlane itp.) Daty w protokołach się nie zgadzają lub protokoły są pisane kilka dni po naprawie. Tego tematu nie drąż skąd są części w piątek po 16.00 Albo z mojej półki albo z urządzeń z magazynu jeżeli nie znajdę na półce albo z hurtowni chłodniczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 W atlanticach wszystko sie psuje.... Tzn. moze sie zepsuc A znasz takie urządzenie - pompę ciepła - która nie może się zepsuć??? Jeżeli bym handlował pompami i sprzedawał ich 5 rocznie to napewno nie tworzyłbym magazynu części zamiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 13.01.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A znasz takie urządzenie - pompę ciepła - która nie może się zepsuć??? Jeżeli bym handlował pompami i sprzedawał ich 5 rocznie to napewno nie tworzyłbym magazynu części zamiennych Ogólna opinia na muratorze "szczęśliwych posiadaczy" PC jest taka, że to się nie psuje:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ogólna opinia na muratorze "szczęśliwych posiadaczy" PC jest taka, że to się nie psuje:P A Polska jest zielona wyspą i nie ma kryzysu Każde urządzenie mechaniczne czy PC czy klimatyzator czy kocioł ma prawo się zepsuć. A jeżeli ktoś twierdzi że nie ma takiej możliwości to jego sprawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ogólna opinia na muratorze "szczęśliwych posiadaczy" PC jest taka, że to się nie psuje:P Ale miki handluje glownie pompami PW. One sa juz "zepsute" w momencie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ale miki handluje glownie pompami PW. One sa juz "zepsute" w momencie instalacji. Tak samo jak system operacyjny windows Ale jakoś na milionach komputerów jest zainstalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts