flisiu 14.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam Panowie, obserwuje od jakies czasu ten watek bo w tym roku ruszam z budowa domu i mam juz podpisana umowe na pompe pw z wykonawca z forum. ostatnie pare stron to ciagle przekomarzanie sie instalatorow z klientami. 3 miesiace temu bylem zupelnie spokojny o instalacje, o to ze bedzie w domu cieplo i komfortowo. komfortowo dla mnie to 22 st. C. i teraz juz sam nie wiem o co kaman bo ostatnio Miki pisze ze ktos powinnien zmniejszyc na 21 st. C zeby wszytsko dzialalo jak nalezy ale przeciez wczesniej chyba o tym nie bylo mowy i pare osob ciagle narzeka. nie wiem czy to jest wina zle wykonanych instalacji czy czego ?? zle dobrane pompy do domu ?? czy pompa sama w sobie to ch...we rozwiazanie?? wiem ze czesto forum to pole popisu dla niezadowolonych klientow a tym co dziala wali forum i tu nie zagladaja. Prosilbym o szczere opinie osob ktore maja pompy PW u siebie. jak dziala ogrzewanie w obecnych temp. na zewn. pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Pompa działa i grzeje u Magnolii a przy starych instalacjach opartych o grzejniki defrosty są częste.I nie jest to wada instalacji czy pompy poprostu takie są prawa fizyki.A większość PC PW pracuje w oparciu o podłogówkę i wtedy pompa inaczej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 flisiu opisz proszę swoją chałupkę to ja ci szczerze napiszę co myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Jakis czas temu MIki napisales komus ze proponujesz mu zmiane temp. zadanej w domu na 21 chyba ktos mial ustawione na 23. Mam rozumiec ze przy 23 pompa sie nie wyrobi czy to byl jakis specyficzny przypadek?Moj dom to parterowka 150 m2 + garaz. Silka + 15 styro. pompa w umowie to Atlantic S10 + rekuperator Brookvent, calosc podlogowka. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez flisiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jakis czas temu MIki napisales komus ze proponujesz mu zmiane temp. zadanej w domu na 21 chyba ktos mial ustawione na 23. Mam rozumiec ze przy 23 pompa sie nie wyrobi czy to byl jakis specyficzny przypadek? To dotyczyło się Magnolii. Mariusz to jest bardzo nietypowe rozwiązanie które nie jest wymierne do innych obiektów.. Przykładowo malux, piter, chciałbympompe a i tyrman oni mają dużo mniejsze zużycie i pompa pracuje na innych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 14.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam powinnien zmniejszyc na 21 st. C zeby wszytsko dzialalo jak nalezy ale przeciez wczesniej chyba o tym nie bylo mowy i pare osob ciagle narzeka. nie wiem czy to jest wina zle wykonanych instalacji czy czego ?? zle dobrane pompy do domu ?? czy pompa sama w sobie to ch...we rozwiazanie?? pozdro! 1. działa PC PW, działać winna, jak długo to jak z wszystkim różnie bywa. Zabawki bardziej zaawansowane psują się częściej niż te proste, zasada dość powszechna i tylko tyle. 2. działa PC PW, ostatnio sam naocznie (termometry) i stopami sprawdzałem u Maluxa, bardziej sprawdziłem klepkę na podłodze, ale bez wątpienia można mieć w domu 22 st z palcem w du.. z tego co pamiętam dobrze to brała mu na te jego ok 125m2 70kW na tydzień, a z OZC ma coś koło 36kWh/m2. Zasilanie miał chyba 28 a powrót 25 a na zewnątrz było ok - 6-8 st. Z samej temp podłogówki można już wnioskować poprawność OZC. Chłopak się wprowadzi to zyska na bytowym a straci na wentylacji więc dane mogą być podobne. Dojdzie mu jeszcze CWU, ale to trzeb liczyć indywidualnie - a zawsze CWU w zimie przy PC PW to spory wydatek kW. 3. No to się wpisałem z danymi za Maluxa a Tobie tylko 1 polecam. Ile masz w OZC? bo zakładam, że masz. Jak nie masz zmień na dzień dobry instalatora. OZC to nie wyrocznia olimpu ale jak ktoś uważa się za profesjonalistę to zrobił Ci lub kazał zrobić OZC przed umową - bo potem będziesz jeszcze wpisywał się na Fm jako klient niezadowolony, co dla COP w domu ma 20,5 zamiast 22,5 st, co zna prognozę pogody lepiej niż TVN. Chyba, że ciebie kompleks straty w sezonie grzewczym 1 tankowania auta nie dopadnie (ja mam 2.0T, 200koni więc ma co palić). Oczywiście ilość tankowań uzależniona od ilości m2 i OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 I jeszcze nie napisał jaki ten styropian.Ja mam dom z silikatu i daję 20 cm 0,031. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 mi ostatnio asolt przysłał świadectwo i tam było podane 31kwhm2rok chyba jako ek czy jakoś takreku chodzi cały czasale bez ozc to niewarto pewnie gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.01.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Panowie ale te 5cm to nie spowoduje jakiegos koszmarnego wzrostu rachunkow chyba ?? niech to bedzie 100 zl w skali roku, wiecej ?? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez flisiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Już raz mnie na forum muratora obraziłeś nazywając burakiem jak Ci napisałem co stoi w garażu:) [...] Pokażę Ci jak stoi Miele 2-letnie w kotłowni gazowej:) Sam fakt, ze cos stoi w garazu nie jest argumentem w dyskusji. Uwazam, ze takie podpieranie swoich argumentow stanem posiadania, to "wioska" jest i zdania nie zmienilem niestety. Jakos sobie "buraka" nie przypominam. Rzuc linka do posta, bo moze mnie pamiec na starosc zawodzi. No chyba nie sugerujesz, ze za 8-10 tys kupiles sobie praleczke (na tyle szacuje pesymistycznie 3 pensje w przemysle)? Jesli tak, to pogratulowac "fantazji" Myslisz, ze ona sie szybko zepsuje i za 2 lata bedziesz musial kupowac nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Panowie ale te 5cm to nie spowoduje jakiegos koszmarnego wzrostu rachunkow chyba ?? kiedyś to liczyliśmy dla przeciętnego domu - jak widać różnica wyniosła 540kWh - dużo? mało? każdy ocenia sam. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 kiedyś to liczyliśmy dla przeciętnego domu Czyli jesli bym zamiast 10cm dal 20cm to ucieczka ciepla przez sciany zmala by o 5%? Dobrze to czytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 kiedyś to liczyliśmy dla przeciętnego domu - jak widać różnica wyniosła 540kWh - dużo? mało? każdy ocenia sam. Widać że różnica między 15 a 20 już bardzo mała (dlatego świadomie wybrałem 15), a między 20 a 25 jest już marginalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 kiedyś to liczyliśmy dla przeciętnego domu - jak widać różnica wyniosła 540kWh - dużo? mało? każdy ocenia sam. rozumiem ze jest to wyliczenie roczne, czyli ok.180 zl/rok. jakie sa roznice w kosztach styropianu 15 i 20 tej samej firmy o tych samych parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 rozumiem ze jest to wyliczenie roczne, czyli ok.180 zl/rok. jakie sa roznice w kosztach styropianu 15 i 20 tej samej firmy o tych samych parametrach? A przy 15 masz zużycie na poziomie 6000kWh na CO? Ja mam około 3000kWh. Do tego jak odejmiemy drzwi i okna to różnica między 15 a 20cm to w złotówkach kilkadziesiąt złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli jesli bym zamiast 10cm dal 20cm to ucieczka ciepla przez sciany zmala by o 5%? Dobrze to czytam? W tym przypadku dokładnie 4,63% jak odejmiemy drzwi i okna to różnica między 15 a 20cm to w złotówkach kilkadziesiąt złotych. Koszt w zł jest zmienny, dlatego preferuję kWh - ta jednostka jest stabilna (niektórzy pompiarze liczą kWh en el po 32gr, przy cop 4 wypada 8gr/kWh - w tym przypadku różnica wniosłaby 43,2zł/rok)) Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 To trochę mało przekonuje ta tabela aby dać 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 W tym przypadku dokładnie 4,63% Czyli jak dalem suporex 36 zamiast 24 to jeszcze pewnie ciutke zmaleje ta ronica. Patrzac, ze przez sciany nie ucieka 100% ciepla traconego przez przenikanie przegrod, moze sie okazac, ze to naprawde szczatkowa roznica na ogrzewaniu. Pewnie duzo lepiej dac cos cieplejszego na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.01.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Panowie moze troche offtop ale moglibyscie polecic jakas dobra marke styropianu za rozsadne pieniadze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli jak dalem suporex 36 zamiast 24 to jeszcze pewnie ciutke zmaleje ta ronica. Podstaw w OZC dane i porównaj wyniki, w w/w przykładzie ściany bez izolacji traciły 43400kWh, kolejne dokładane po 5 cm warstwy styro poprawiały wynik jak w tabeli. To trochę mało przekonuje ta tabela aby dać 25cm Jak zawsze o tym decyduje inwestor. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts