wihajster 14.01.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 A dla mnie najbardziej zabawny jest fakt że kasa poszła za dwa T-CAP 9kW jakoś 20 grudnia a pompy mają dojść do polski 22 stycznia Jak na pompę się czeka miesiąc (jak dobrze idzie?) to ciekawe jak będzie z częściami zamiennymi za 8 lat powiedzmy w styczniu (latem to można sobie czekać i miesiąc) :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie ma wiekszego problemu policzyć dla róznych temp wewnętrztych, uwzględnic okresowe obnizki temp i inne parametry. Chylę czoła, jesli potrafisz policzyć zapotrzebowanie pomieszczenia w którym użytkownik śpi przy uchylonym zimą oknie. Do tego dodam ocenę sezonu grzewczego, kiedy specjaliści nie są w stanie przewidzieć pogody na kolejny tydzień. A swoją drogą czy mógłbyś w jakimś OZC (średni dom) kolejno do ścian dokładać po 5 cm styro i potwierdzić lub zaprzeczyć w/w moim danym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.01.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Chylę czoła, jesli potrafisz policzyć zapotrzebowanie pomieszczenia w którym użytkownik śpi przy uchylonym zimą oknie. Do tego dodam ocenę sezonu grzewczego, kiedy specjaliści nie są w stanie przewidzieć pogody na kolejny tydzień. A swoją drogą czy mógłbyś w jakimś OZC (średni dom) kolejno do ścian dokładać po 5 cm styro i potwierdzić lub zaprzeczyć w/w moim danym? Jezeli podasz stopien uchylenia okna, lokalizację kratki wentylacyjnej, godziny otwarcia okna, siłe wiatru, stronę swiata, itp. to mysle ze tak. A tak na powaznie to są tacy którzy uchylają okna w zimie mając wm ?. O budynkach z wg raczej tu nie wspominamy. O jakich danych mówisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) A swoją drogą czy mógłbyś w jakimś OZC (średni dom) kolejno do ścian dokładać po 5 cm styro i potwierdzić lub zaprzeczyć w/w moim danym? U mnie przy 15 cm zapotrzebowanie wyszło 7823 a przy 20 - 7629 Edytowane 14 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jak na pompę się czeka miesiąc (jak dobrze idzie?) to ciekawe jak będzie z częściami zamiennymi za 8 lat powiedzmy w styczniu (latem to można sobie czekać i miesiąc) :/ Też się zdziwiłem Ale tłumaczą to końcem roku i inwentaryzacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 14.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) do smalca W instrukcji yutaki czynniki korygujące o defrost służa wyliczaniu maksymalnej mocy grzewczej dla danej temp, a nie do wyliczania copu- czytaj ze zrozumieniem. o co ci chodzi idioto (w twoim przypadku to fakt) chodzi wyrażnie napisałem o max wydajności i CAP nie COP. Podaja tam takze, ze tylko dla nominalnej (powtorze- cokolwiek to znaczy... inwerter nie był by inverterem gdyby miał non stop pracować na pełnej f Hz sprężarki, po co to wystarczył by fix speed. dlatego wydajność nominalna stanowi wydajność średnią, najprościej mówiąc, nie rozgraniczanie tych parametrów może spowodować to co mamy u ... i ciągłe defrosty. co oznacza w zubadanie step 7, step 4, step 1? Tabelka ze strony 77 nie sluzy do wyciągania copa a tylko do określenia maksymalnej mocy grzewczej dla danych parametrów pracy. Kolejny raz to powtórzę. Tylko do tego. Dopiero na stronie 80 masz podane copy wg normy en-14511 - czyli wartości bliższe prawdy. masz racje posługiwanie się tabelą ze strony 80 daje mi zapas mocy, i mam mniejsze ryzyko, że urządzenia nie da rady, w przypadku zubadana step7 to max co można wyciągnąć. Wg mojego zmywakowego rozumu copy przy maksymalnym obciazeniu nie beda lepsze od obciązenia nominalnego. A pewnie będą gorsze- gdyby tak nie było to hitachi w tabelce walnęłoby liczby przy 100% obciążeniu sprężarki. A tak to cały czas zostawia niedomówienia, mało tego, pozwala takim jak ty naganiaczom wciskać bajkowe copy klientom, które tak naprawdę są niesprawdzalne (no może posiadacz pompy się zdziwi, że rachunki troche wysokie są). 100% obciążenia to CAP na str 77 Linka do testu zubadana nie będę tobie podawał, bo ty i tak nie jesteś w stanie przyswoić niczego innego niż hitachi'owskiego materiału. Gdyby było inaczej - nie zarzuacałbyś mi posiłkowania się wynikami z testu modelu mocniejszego - są to podobne jednostki, mają tyle samo czynnika chłodniczego -5,5 kg, mają dwa wentylatory, mają te same wymiary zewnętrzne - wyniki zapewne dla obu modeli byłyby zbliżone. zapodaj tego linka co to za weryfikowane modele bez konkretnych typów dalej mi się już nie chce pisać Edytowane 14 Stycznia 2013 przez pomarszczonyfred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (...)dalej mi się już nie chce pisać dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) O jakich danych mówisz ? chodzi o te dane, oczywiście chodzi tylko o ścianę inne przegrody były standardowe (przypadkowe) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=5738266&viewfull=1#post5738266 Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Podaj tylko lambdę styropianu, spróbuję przeliczyć, ale ważna jest struktura strat tzn ile procentowo dla podstawowej (bazowej) grubości styro stanowią straty na sciany zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Podaj tylko lambdę styropianu, spróbuję przeliczyć, Przyjmijmy dane Artura lambda = 0,031, przeciętna ściana z ceramiki 24cm - dane od 0 do 25cm styro. Głównie chodzi o wskazówkę dla tych, którzy chcą modernizować swój dom. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.01.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Przyjmijmy dane Artura lambda = 0,031, przeciętna ściana z ceramiki 24cm - dane od 0 do 25cm styro. Głównie chodzi o wskazówkę dla tych, którzy chcą modernizować swój dom. Potwierdzi sie to co pisales. Na www pracowni skad mam projekt jest kalkulator energetyczny. Nie mam zupelnego zaufania do niego, ale gdy zmieniam z 15 na 20cm grubosc styro to mi wylicza oszczednosci na poziomie 130 pln rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 wylicza oszczednosci na poziomie 130 pln rocznie. Znów te zł - czemu nie w kWh? Pewnie zostawiają sobie "furtkę" aby podstawić różne nośniki i sprawność systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.01.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Znów te zł - czemu nie w kWh? Pewnie zostawiają sobie "furtkę" aby podstawić różne nośniki i sprawność systemu. Ja to traktuje jako nieco dziwna zabawke. http://www.projektyzwizja.pl/dzw/index.php?nazwa_projektu=praktyczny_4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Bo tak mniej więcej będzie. Natomiast różnica pomiędzy 20 a 25 będzie na poziomie 70zł co będzie równoznaczne około 200kW Edytowane 14 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 no macie rację z tym przesadzaniemno ale tu 70 tam 50 a gdzie indziej 40zł strat a potem małe zdziwienieże trochę dużo wychodzi w realujeśli ktoś twierdzi że ozc to teoria to ma rację ale tylko pod warunkiem że wie iż nie wszystko ma do bólu pilnowane.albo odpuszcza sobie niuanse nawet na etapie projektups w niedzielę spaliłem dwa opakowania ołówków dębowych[20 kg 14zł]temperatura dziś 26 w domu kilowatów poszło 7 a w niedzielę 13,5 kwhzobaczymy jak do końca tygodnia -ale to już bez kominka tradycyjnieaha kilka h słońca było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 14.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 kiedyś to liczyliśmy dla przeciętnego domu - jak widać różnica wyniosła 540kWh - dużo? mało? każdy ocenia sam. sorry. wiem że prosiłeś o uwagi i pyt na innym dzaile forum, ale tu mi łatwiej. co źle czytam (robię), że wychodzi mi jakiś dziwny wynik typu - " roczne zapotrzebowanie na ogrzewanie w kwh/rok = -68250,00 kwh lub moc kotła w kW to -41500,00:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) sorry. w którym arkuszu podstawiasz dane? Kurcze, tam już jest prawie 60 kopii! sprawdź, czy nie jest zbyt wysoka temp okresu grzewczego (np +20 czy więcej stC) Odnośnie danych okresu grzewczego to wstawiając np 7, 10 lub 30 dni możemy policzyć zapotrzebowanie na tydzień, dekadę lub miesiąc dla wstawionej temp. Ja to traktuje jako nieco dziwna zabawke. http://www.projektyzwizja.pl/dzw/index.php?nazwa_projektu=praktyczny_4 To dobry kalkulator, dzięki za link, od zł o wiele ważniejsze są dane EP i EK - te warto analizować Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 14.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 w którym arkuszu podstawiasz dane? Kurcze, tam już jest prawie 60 kopii! sprawdź, czy nie jest zbyt wysoka temp okresu grzewczego (np +20 czy więcej stC) Odnośnie danych okresu grzewczego to wstawiając np 7, 10 lub 30 dni możemy policzyć zapotrzebowanie na tydzień, dekadę lub miesiąc dla wstawionej temp. To dobry kalkulator, dzięki za link, od zł o wiele ważniejsze są dane EP i EK - te warto analizować podstawiałem od razu pod pierwszy arkusz. te wielkie dane minusowe wychodzą w wierszach 20,21,22 potem niżej 30,31,32 jak tam wstawie dane to wygląda w miarę ok. dane wpisuje w kolumny N i P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 sprawność reku w zakresie od 0 do 1 (poprawiłem było 60.00) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Kbab, jutro napisze jakie mam watpliwosci i co mnie dziwi w tym kalkulatorze. Moze bedziesz mogl to sensownie wyjasnic, bo ja nie potrafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts