Liwko 18.09.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Jak myślisz ile kosztuje analizator spalin,zegary do freony elektroniczne (dokładne do prób szczelności),pompa próżniowa,waga do napełniania układu,Wykrywacz nieszczelności,klucz dynamometryczny ,multimetr cęgowy, termometr elektroniczny ,butla z azotem i reduktory.gietarka 2 rodzaje,expander,kielicharka,palniki do twardego lutowania z butlami,Nawet narzedzia do prac elektrycznych trochę kosztują .A i jeszcze klucze do rur. Odpowiem ci ile to kosztuje. JEDNĄ TWOJĄ INSTALACJĘ! Nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Czy twój zarobek to tylko robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 odpuść sobie, instalator to taki buc który chce pieniędzy za darmo i patrzy tylko jak orżnąć inwestora, a montaż pompy z materiałem za 7 tyś. to czyste zdzierstwo Zapraszam do mnie do pracy : dostaniesz 2000 za pompę i bierzesz całą odpowiedzialność za temat(finansową też).Ty płacisz za materiał i za pompę .Wykonujesz i czekasz na kasę .dojazdy po twojej stronie.Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 podejrzewam, żę statystycznego inwestora nie obchodzi ile instalator wydał na narzędzia, sprzęt etc. Tak samo jak pewnie nie obchodzi go stan zdrowia rodziny instalatora, dzieci czy też teściowej.... To w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Odpowiem ci ile to kosztuje. JEDNĄ TWOJĄ INSTALACJĘ! Nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Czy twój zarobek to tylko robocizna? Nie ja robociznę oddaję pracownikom.Zostawiam sobie 20% kosztów pompy przy rabatach rzędy 40-50%+kasa za uruchomienie (płaci producent). Dochodzi to do 5000 na szt. Ale trzeba się jeszcze najeździć głównie nauka klienta i regulacja instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Nie ja robociznę oddaję pracownikom.Zostawiam sobie 20% kosztów pompy przy rabatach rzędy 40-50%+kasa za uruchomienie (płaci producent). Dochodzi to do 5000 na szt. Ale trzeba się jeszcze najeździć głównie nauka klienta i regulacja instalacji CO. Czyli faktycznie wychodzi 7-8tyś za instalację. Super!!! Skoro tyle zarabiasz, to chyba stać cię na umieszczenie reklamy przy swoich postach? Nie musisz być chyba skrytym instalatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Czyli faktycznie wychodzi 7-8tyś za instalację. Super!!! Skoro tyle zarabiasz, to chyba stać cię na umieszczenie reklamy przy swoich postach? Nie musisz być chyba skrytym instalatorem? Tak bywa ,że nie jest oczywiste dla inwestorów co robi hydraulik.Ale całe szczęście to mniejszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 gdyby jeszcze klienci którzy chcą taniej potem nie dzwonili z każdą pierdołą, na furtce napisali że chcieli jak najtaniej.placi się nie tylko za rob i materiał ale czyjeś doświadczenie.klient nie musi drogo kupować wykonawca tanio robić wcale się nie dziwię że inwestor szuka tanich rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.09.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Chcesz kalkulację co w to wchodzi BUCU? napisałem Ci, odpuść sobie, a teraz dodam, czytaj ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 18.09.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Oznaczą ,że ta pompa da wodę do co na poziomie 45 C i wyemituje 10 kW przy -20 C. Oczywiscie dla wyższej temp moc szybko rośnie dla -10 jest 14 kW To charakterystyczne dla PC PW Jaki będzie w tym momencie COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Jaki będzie w tym momencie COP -20 /45 cop 1,8 -10/35 cop 2,55 0/30 cop 3,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.09.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Oj panowie najeżdżacie na gościa bez sensu. Przynajmniej bierze za coś odpowiedzialność a nie zainstaluje a potem go szukaj jak się coś spitoli. Jak to ktoś sam potrafi zrobić to chwała mu za to ale od razu mówię ze jest w mniejszości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.09.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Nie ja robociznę oddaję pracownikom.Zostawiam sobie 20% kosztów pompy przy rabatach rzędy 40-50%+kasa za uruchomienie (płaci producent). Dochodzi to do 5000 na szt. Ale trzeba się jeszcze najeździć głównie nauka klienta i regulacja instalacji CO. Mam jeszcze pytanko bo gdzieś mi śmignęło. Czy taka pompę można by założyć do instalacji na kaloryfery? Brat jest właśnie na etapie modernizacji domku. Nie mam jeszcze grzejników wiec może by się dało? na podłogówke go nie namówię bo ma ładna drewniana podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Mam jeszcze pytanko bo gdzieś mi śmignęło. Czy taka pompę można by założyć do instalacji na kaloryfery? Brat jest właśnie na etapie modernizacji domku. Nie mam jeszcze grzejników wiec może by się dało? na podłogówke go nie namówię bo ma ładna drewniana podłogę To tylko kwestia doboru grzejników .Dobierz na 45/40 i będzie pracować..Przy niekturych pompach przydłby się mały buforek(50 litrów) do odszraniania.Ale np atlantic ma go w sobie. Takie grzejniki są 3 razy większe niż dla kotła ale te do kotłów są i tak dobierane z dużym zapasem.Trzeba policzyć jak najdokładniej (będzie taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 18.09.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 -20 /45 cop 1,8 -10/35 cop 2,55 0/30 cop 3,1 hydrauli,jakiej to klasy sprzęt?średnia półka?Jakie parametry ma najwyższa półka i ile będzie taka pompa (z najwyższej półki)droższa?Zubadan ile lepszy,wiesz?Masz Zubadany?Ile byłby droższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.09.2011 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 hydrauli,jakiej to klasy sprzęt?średnia półka?Jakie parametry ma najwyższa półka i ile będzie taka pompa (z najwyższej półki)droższa?Zubadan ile lepszy,wiesz?Masz Zubadany?Ile byłby droższy? Obawiam się ,że zubadan to ta sama półka .Rozmawiałem z Mitsubischi .Po pierwsze brak danych na ten temat ,a po drugie jeszcze nie ustalili ceny na tą nową jednostkę. Nie sądzę żebyś znalazł coś istotnie lepszego .Jak znajdzie to pochwal się. Tam gdzie zamontowałem do kotłów olejowych to klienci mówili ,że 2 x taniej niż na oleju. Czasem firmy podają cop obiegu termodynamicznego (tylko) a czasem całej pompy z automatyką,pompą cyrkulacyjną ,itp Ja nie wchodzę tak bardzo w szczegóły. Jak chcesz możemy powalczyć o zubadana ,ale na pewno będzie droższy .Ja mieszkam obok siedziby Mitsubisch w warszawie .Mają fajne rekuperatory i pompy powietrze -powietrze ale coś wydobyć od nich to nie takie proste.Tak jakby sami nie wiedzieli:confused: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Proszę policz to dla zapotrzebowania 10 kW przy -20C na samym prądzie . Do pomptrzeba doliczyć jeszcze instalacją wewnętrzną na poziomie 15-20 tyś zakładając PC do mojego domu zaoszczędził bym jakieś 1200-1500zł rocznie na ogrzewaniu i CWU wydając jakieś 30.000- 40.000 więcej... nie trzeba wyższej matematyki żeby zobaczyć kiedy się zamortyzuje, a ma przecież jeszcze na siebie zarobić jakoś nie bardzo mi się uśmiecha zapłacić z góry za kilkadziesiąt lat eksploatacji, nie wspominając o kredycie jaki musiał bym zaciągnąć na zakup tego wynalazku... ps. cała zima to nie -20* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.09.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 30-40tyś więcej??? Liczyliśmy kiedyś z Marcinem Ceterą i różnica wyszła 18tyś. Z tym, że z tych 18tyś szybciutko ubywało gdy się dodawało kolejne elementy zmniejszające zapotrzebowanie domu. Nie pisz głupot bo to nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 30-40tyś więcej??? Liczyliśmy kiedyś z Marcinem Ceterą i różnica wyszła 18tyś. Z tym, że z tych 18tyś szybciutko ubywało gdy się dodawało kolejne elementy zmniejszające zapotrzebowanie domu. Nie pisz głupot bo to nieprawda. gdzie widzisz te elementy w moim domu, jeżeli uważasz że zrobisz mi całą instalację z PC z podłogówką od A do Z za 26 tys. i rachunki spadną mi trzykrotnie to przyjeżdżaj i rób;), daj mi jeszcze 10 lat gwarancji na wszystko a ja dalej będę się zastanawiał czy warto bo w dalszym ciągu zwrot inwestycji nastąpi po ok.20 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.09.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Policzmy materiały. GZ-4tyś, PC-10-12tyś, DZ poziome-5tyś, elementy kotłowni-4tyś=23-25tyś.U Marcina Cetery wszystko kosztowało 10tyś, ale założyliśmy że można taniej za 8.Co do dodatkowych elementów. Masz wiatrołap? Ile kosztował? Ile cm masz ocieplenia, jaki reku-ile kosztował? Czy masz okna dachowe, a jeżeli tak to jakie? Masz rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Policzmy materiały. GZ-4tyś, PC-10-12tyś, DZ poziome-5tyś, elementy kotłowni-4tyś=23-25tyś. U Marcina Cetery wszystko kosztowało 10tyś, ale założyliśmy że można taniej za 8. Co do dodatkowych elementów. Masz wiatrołap? Ile kosztował? Ile cm masz ocieplenia, jaki reku-ile kosztował? Czy masz okna dachowe, a jeżeli tak to jakie? Masz rolety? nie obchodzi mnie liczenie tylko produkt finalny;) nie mam wiatrołapu, reku samoróbka od połowy tej zimy, rachunki płacę już pięć lat, pierwsze trzy bez kominka ostatnie dwa z kominkiem a różnica prawie żadna (ok.1000kwh taniej taryfy, drewno kosztowało więcej), co do docieplenia to poczytaj sobie w dzienniku (jest w stopce) kable 5500 sterowniki 1050 tablica, kable 300 bojler 600 razem 7450 czyli cena powalająca;) cały dom z wyposażeniem kosztował ok.260.000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts