Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zakładając PC do mojego domu zaoszczędził bym jakieś 1200-1500zł rocznie na ogrzewaniu i CWU wydając jakieś 30.000- 40.000 więcej...

nie trzeba wyższej matematyki żeby zobaczyć kiedy się zamortyzuje, a ma przecież jeszcze na siebie zarobić;)

jakoś nie bardzo mi się uśmiecha zapłacić z góry za kilkadziesiąt lat eksploatacji, nie wspominając o kredycie jaki musiał bym zaciągnąć na zakup tego wynalazku...

ps. cała zima to nie -20*;)

Ja nie sugeruję ,że zimą jest ciągle -20 .Tylko ,żeby policzyć koszt eksploatacji dla budynku który potrzebuje 10kw przy -20.

Dla takiego budynku przez 200 dni sezonu grzewczego i średniej +2 wyjdzie 24000 kWh * 50 gr= 12000 zł .

Może nie jest to dokładne ale niech będzie 8000 zł a z pompą PW około 3000 zł.

http://solaris18.blogspot.com/2011/09/pompa-ciepa-ekonomika.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Solaris-OdnawialnerdaEnergiiBlogBogdanaSzymaskiego+%28Solaris+-+odnawialne+%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a+energii+blog+bogdana+szyma%C5%84skiego%29

Ciekawe,ciekawe.Spójrz hydrauli ,specjalnie dla Ciebie wklejam.Popatrzyłem na dom 80W/m ,taki typowy dla przeciętnie rozgarniętego inwestora ,który popełni pewne błedy i jego ekipa też.Zdecydowanie najtańsza powietrzna pompa w okresie 20lat

Zbiornik masz podobno 300l.

Podgrzałeś o 24,6 stopnia.

Energia pobrana 2,5kWh.

Energia uzyskana 4189,9*24,6*300=30,92MJ

30,92:3,6=8,58kWh

COP=8,58:2,5=3,43

Z ciekawości - jaka była temperatura powietrza?

Rozumiem, że w chwili rozpoczęcia pomiaru, temperatura u góry i u dołu zbiornika była taka sama?

dziwne ale w temp zew o 10 st nizszej - po przeliczeniu wg w/w wzoru - cop jest prawie taki sam

ciekawe czy tak bedzie zima?

wczesniej bylo 30 st , teraz 20

dziwne ale w temp zew o 10 st nizszej - po przeliczeniu wg w/w wzoru - cop jest prawie taki sam

ciekawe czy tak bedzie zima?

wczesniej bylo 30 st , teraz 20

Na to, że tak będzie zimą to bym nie liczył. Wraz ze spadkiem temperatury DZ, spadnie moc grzewcza [cudów nie ma], a z nią COP. Mnie najbardziej interesują temperatury powietrza od 0 stopni do 5 stopni - pojawi się odszranianie i pogorszy COP. Ciekawe o ile?

• 3 weeks później...
Na to, że tak będzie zimą to bym nie liczył. Wraz ze spadkiem temperatury DZ, spadnie moc grzewcza [cudów nie ma], a z nią COP. Mnie najbardziej interesują temperatury powietrza od 0 stopni do 5 stopni - pojawi się odszranianie i pogorszy COP. Ciekawe o ile?

Odszranianie pojawia się np co 1,5 h i trwa 3 minuty Ciepło do odszraniania to to tanie wcześniej wyprodukowane.

OK, trochę się przyjrzałem PPC atlantic i z tego co widzę to są 3 "modele/typy"

Alfea S

Alfea S Excelia tri

Alfea S Evolution

Zasadnicze różnice, które widzę to: Alfea S ma grzałki, może sterować 2 obwodami, Alfea S Excelia tri jest dodatkowo zasilana trójfazowo (zew) oraz ma sprężarkę z 2 -stopniowym sprężaniem (niw wiem o co chodzi), zrozumiałem też, że pracuje/grzeje przy niższych temperaturach, a Alfea Evolution to najprostszy model, bez grzałek i na jeden obwód grzewczy.

Jeżeli coś pokręciłem to mnie poprawcie, hydrauli liczę na Ciebie ;)

Teraz kilka pytań laika:

- podłączenie kotła 073 948 co to konkretnie jest? Mam piec olejowy i chciałbym go podłączyć. Rozumiem, że muszę to coś kupić, ale nie mogę nigdzie znaleźć jaką funkcję spełnia to coś :) W jaki sposób pompa steruje piecem CO? Czy poprzez wł/wył palnika olejowego?

- podłączenie zasobnika c.w.u. 073 950 jw , co to jest?

- jaki zbiornik CWU do takich pomp? Nie znalazłem, żeby producent polecał jakiś konkretny model, czy można założyć dowolność w wyborze? Rozumiem, że zbiornik CWU musi mieć jakiś wymiennik, żeby mógł być wspomagany piecem olejowym? Czy może odbywa się to poprzez wymiennik ciepła zanurzony w zbiorniku buforowym (patent) ? Nie bardzo rozumiem jaką funkcję spełnia ten patent?

Sorry za takie pytania, ale będę wdzięczny za odpowiedź.

Na koniec jeszcze jedna kwestia, czy zakładając integrację PPC z istniejącym systemem CO olejowym lepiej dobrać PC za "małą" czy za "dużą". Wg mnie przewymiarowanie w takiej sytuacji nie ma chyba sensu bo przy duuużych mrozach i tak załączy się piec olejowy?

Ile czasu taka pompa np. 10kW potrzebuje na podgrzanie CWU na np jedną wannę 265l (temp 45*C)?

• 2 weeks później...

sorki ,że nie odpisałem .Mam masę roboty.

Te 073 ..... to katalogowe numery elementów ten do wody bywa potrzebny ale ten do kotła nie jest potrzebny.

Jeżeli masz olejaka o zostawiasz to wystarczy mała pompa na nieco powyżej połowy zapotrzebowania na ciepło ( dla temp pracy np -5)

To można przeanalizować .Tu aż sie prosi najtańsza Ewolution.Podaj zapotrzebowanie dla -20 i jaka masz wtdy temperaturę grzejników lub krzywą grzania.

Najlepiej na maila [email protected]

Co sądzicie o takiej charakterystyce pracy PC

PC-PW 7KW Meeting(kopeland/panasonic) cena 9tyś brutto/instalacja 6500tys(razem z glikolem)

dom pow 65m2-użytkowa

PC do CO i C.W.U

bojler z płaszczem wodnym 120l,grzejniki jeszcze nie wymienione(czyli za małe),do wymiany

podgrzewanie c.w.u z 30C do 44C około 4-5min

podgrzewanie (glikol) kaloryfery z 12C do 44C około 2godz. temp na zewnątrz 8C, osiągnięta temp w domu 21,4C

czasy pracy PC

postoje 40minutowe nastepnie 4min podgrzanie wody w bojlerze tylko wieczorem PC ma timer gdzie ustawiam czasy załączenia

taryfa nocna od 22:30 do 7 rano, PC postoje 35minutowe po załączeniu praca około 70-90min, rano temp na zewnątrz 4C,temp w domu 21C

zużycie prądu (dla całego domu ogólnie wszystko)

średnio;

taryfa dzienna 5kWh

taryfa nocna 14kWh

Edytowane przez Karolas78

przeplywowe ogrzewacze na prad. ciekawi mnie jak sie dobiera w takim wypadku pompe. Ogolnie zalezaloby mi zeby miala grzalki i byla jedynym zrodlem ciepla w domu. Znalazlem panasonic ktory do -15 trzyma parametry wyjsciowe, dopiero potem zalaczaja sie grzalki.

przecież PC spokojnie nagrzeje ci wodę i wydaje mi się ,że taniej niż podgrzewacze przepływowe.

widziałem kiedyś jak licznik się zachowuje w trakcie pracy takiego podgrzewacza,mało z orbity nie wyskoczy

Co sądzicie o takiej charakterystyce pracy PC

PC-PW 7KW Meeting(kopeland/panasonic) cena 9tyś brutto/instalacja 6500tys(razem z glikolem)

dom pow 65m2-użytkowa

PC do CO i C.W.U

bojler z płaszczem wodnym 120l,grzejniki jeszcze nie wymienione(czyli za małe),do wymiany

podgrzewanie c.w.u z 30C do 44C około 4-5min

podgrzewanie (glikol) kaloryfery z 12C do 44C około 2godz. temp na zewnątrz 8C, osiągnięta temp w domu 21,4C

czasy pracy PC

postoje 40minutowe nastepnie 4min podgrzanie wody w bojlerze tylko wieczorem PC ma timer gdzie ustawiam czasy załączenia

taryfa nocna od 22:30 do 7 rano, PC postoje 35minutowe po załączeniu praca około 70-90min, rano temp na zewnątrz 4C,temp w domu 21C

zużycie prądu (dla całego domu ogólnie wszystko)

średnio;

taryfa dzienna 5kWh

taryfa nocna 14kWh

ja się tylko zastanawiam czy oby moja PC-PW zbyt często się nie załącza

nie pamiętam czy pisałeś o zapotrzebowaniu dom na ciepło - a to najczęściej kluczowa informacja.

Ty masz 7kw do domu 65m2 a ja mam 8kw(a dokładnie 7,7kw) do domu 130m2 pow uż+dogrzewana piwnica.

Jak twój mały domek nie jest jakimś strasznym durszlakiem, to masz pompe przewymiarowaną i to sporo.

zasobnik 120l też mały - nic dziwnego że się szybko woda grzeje

no może i mam ale szukam rozwiązania czyli większe kaloryfery bo te są za małe, w piwnicy mam jeszcze piecyk elektryczny w razie większych mrozów. oraz bufor o którym też myśle..

a PC kupiłem w promocji za 4000zł(wartość rynkowa 9000zł)/.

dom jest dobrze ocieplony,jak już się nagrzeje w środku to trochę trzyma temperature.

a tak wogóle to poznaje temat bo do tej pory mieszkałem w blokach i ciepło miałem nie interesowała mnie ta tematyka'

Edytowane przez Karolas78