autorus 19.09.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 kolego jasiek71 chyba dział pomyliłeś? Tu jest o PC a nie o elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.09.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 kolego jasiek71 chyba dział pomyliłeś? Tu jest o PC a nie o elektryce. Ja chyba też, bo piszę o gruntowych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) kolego jasiek71 chyba dział pomyliłeś? Tu jest o PC a nie o elektryce. dzięki za postawienie do "pionu", jak coś to zapraszam na "bicie piany" do mojego dziennika bo między innymi po to go założyłem;) Edytowane 19 Września 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 HIHI Byłem czytałem jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.09.2011 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 zakładając PC do mojego domu zaoszczędził bym jakieś 1200-1500zł rocznie na ogrzewaniu i CWU wydając jakieś 30.000- 40.000 więcej... nie trzeba wyższej matematyki żeby zobaczyć kiedy się zamortyzuje, a ma przecież jeszcze na siebie zarobić jakoś nie bardzo mi się uśmiecha zapłacić z góry za kilkadziesiąt lat eksploatacji, nie wspominając o kredycie jaki musiał bym zaciągnąć na zakup tego wynalazku... ps. cała zima to nie -20* Ja nie sugeruję ,że zimą jest ciągle -20 .Tylko ,żeby policzyć koszt eksploatacji dla budynku który potrzebuje 10kw przy -20. Dla takiego budynku przez 200 dni sezonu grzewczego i średniej +2 wyjdzie 24000 kWh * 50 gr= 12000 zł . Może nie jest to dokładne ale niech będzie 8000 zł a z pompą PW około 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 23.09.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 http://solaris18.blogspot.com/2011/09/pompa-ciepa-ekonomika.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Solaris-OdnawialnerdaEnergiiBlogBogdanaSzymaskiego+%28Solaris+-+odnawialne+%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a+energii+blog+bogdana+szyma%C5%84skiego%29 Ciekawe,ciekawe.Spójrz hydrauli ,specjalnie dla Ciebie wklejam.Popatrzyłem na dom 80W/m ,taki typowy dla przeciętnie rozgarniętego inwestora ,który popełni pewne błedy i jego ekipa też.Zdecydowanie najtańsza powietrzna pompa w okresie 20lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.09.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Dzięki .Ciekawe obliczenia .Ja jakoś nie miałem serca sprzedawać jeśli był gaz.A le to ciekawe.Ja na domek 160 m2 montowałem takie pompy po 22000 do 25000 zł(jak w tabelce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 25.09.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Zbiornik masz podobno 300l. Podgrzałeś o 24,6 stopnia. Energia pobrana 2,5kWh. Energia uzyskana 4189,9*24,6*300=30,92MJ 30,92:3,6=8,58kWh COP=8,58:2,5=3,43 Z ciekawości - jaka była temperatura powietrza? Rozumiem, że w chwili rozpoczęcia pomiaru, temperatura u góry i u dołu zbiornika była taka sama? dziwne ale w temp zew o 10 st nizszej - po przeliczeniu wg w/w wzoru - cop jest prawie taki sam ciekawe czy tak bedzie zima? wczesniej bylo 30 st , teraz 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 26.09.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 dziwne ale w temp zew o 10 st nizszej - po przeliczeniu wg w/w wzoru - cop jest prawie taki sam ciekawe czy tak bedzie zima? wczesniej bylo 30 st , teraz 20 Na to, że tak będzie zimą to bym nie liczył. Wraz ze spadkiem temperatury DZ, spadnie moc grzewcza [cudów nie ma], a z nią COP. Mnie najbardziej interesują temperatury powietrza od 0 stopni do 5 stopni - pojawi się odszranianie i pogorszy COP. Ciekawe o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.10.2011 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Na to, że tak będzie zimą to bym nie liczył. Wraz ze spadkiem temperatury DZ, spadnie moc grzewcza [cudów nie ma], a z nią COP. Mnie najbardziej interesują temperatury powietrza od 0 stopni do 5 stopni - pojawi się odszranianie i pogorszy COP. Ciekawe o ile? Odszranianie pojawia się np co 1,5 h i trwa 3 minuty Ciepło do odszraniania to to tanie wcześniej wyprodukowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 16.10.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 OK, trochę się przyjrzałem PPC atlantic i z tego co widzę to są 3 "modele/typy" Alfea S Alfea S Excelia tri Alfea S Evolution Zasadnicze różnice, które widzę to: Alfea S ma grzałki, może sterować 2 obwodami, Alfea S Excelia tri jest dodatkowo zasilana trójfazowo (zew) oraz ma sprężarkę z 2 -stopniowym sprężaniem (niw wiem o co chodzi), zrozumiałem też, że pracuje/grzeje przy niższych temperaturach, a Alfea Evolution to najprostszy model, bez grzałek i na jeden obwód grzewczy. Jeżeli coś pokręciłem to mnie poprawcie, hydrauli liczę na Ciebie Teraz kilka pytań laika: - podłączenie kotła 073 948 co to konkretnie jest? Mam piec olejowy i chciałbym go podłączyć. Rozumiem, że muszę to coś kupić, ale nie mogę nigdzie znaleźć jaką funkcję spełnia to coś W jaki sposób pompa steruje piecem CO? Czy poprzez wł/wył palnika olejowego? - podłączenie zasobnika c.w.u. 073 950 jw , co to jest? - jaki zbiornik CWU do takich pomp? Nie znalazłem, żeby producent polecał jakiś konkretny model, czy można założyć dowolność w wyborze? Rozumiem, że zbiornik CWU musi mieć jakiś wymiennik, żeby mógł być wspomagany piecem olejowym? Czy może odbywa się to poprzez wymiennik ciepła zanurzony w zbiorniku buforowym (patent) ? Nie bardzo rozumiem jaką funkcję spełnia ten patent? Sorry za takie pytania, ale będę wdzięczny za odpowiedź. Na koniec jeszcze jedna kwestia, czy zakładając integrację PPC z istniejącym systemem CO olejowym lepiej dobrać PC za "małą" czy za "dużą". Wg mnie przewymiarowanie w takiej sytuacji nie ma chyba sensu bo przy duuużych mrozach i tak załączy się piec olejowy? Ile czasu taka pompa np. 10kW potrzebuje na podgrzanie CWU na np jedną wannę 265l (temp 45*C)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.10.2011 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 sorki ,że nie odpisałem .Mam masę roboty.Te 073 ..... to katalogowe numery elementów ten do wody bywa potrzebny ale ten do kotła nie jest potrzebny.Jeżeli masz olejaka o zostawiasz to wystarczy mała pompa na nieco powyżej połowy zapotrzebowania na ciepło ( dla temp pracy np -5)To można przeanalizować .Tu aż sie prosi najtańsza Ewolution.Podaj zapotrzebowanie dla -20 i jaka masz wtdy temperaturę grzejników lub krzywą grzania.Najlepiej na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) Co sądzicie o takiej charakterystyce pracy PC PC-PW 7KW Meeting(kopeland/panasonic) cena 9tyś brutto/instalacja 6500tys(razem z glikolem)dom pow 65m2-użytkowaPC do CO i C.W.Ubojler z płaszczem wodnym 120l,grzejniki jeszcze nie wymienione(czyli za małe),do wymianypodgrzewanie c.w.u z 30C do 44C około 4-5minpodgrzewanie (glikol) kaloryfery z 12C do 44C około 2godz. temp na zewnątrz 8C, osiągnięta temp w domu 21,4C czasy pracy PC postoje 40minutowe nastepnie 4min podgrzanie wody w bojlerze tylko wieczorem PC ma timer gdzie ustawiam czasy załączeniataryfa nocna od 22:30 do 7 rano, PC postoje 35minutowe po załączeniu praca około 70-90min, rano temp na zewnątrz 4C,temp w domu 21C zużycie prądu (dla całego domu ogólnie wszystko) średnio;taryfa dzienna 5kWhtaryfa nocna 14kWh Edytowane 30 Października 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.10.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ja kombinuję żeby tylko ogrzewać CO pompa. Czyli będzie pracowała jakieś pół roku na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ja kombinuję żeby tylko ogrzewać CO pompa. Czyli będzie pracowała jakieś pół roku na rok. a co z c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.10.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 przeplywowe ogrzewacze na prad. ciekawi mnie jak sie dobiera w takim wypadku pompe. Ogolnie zalezaloby mi zeby miala grzalki i byla jedynym zrodlem ciepla w domu. Znalazlem panasonic ktory do -15 trzyma parametry wyjsciowe, dopiero potem zalaczaja sie grzalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 przeplywowe ogrzewacze na prad. ciekawi mnie jak sie dobiera w takim wypadku pompe. Ogolnie zalezaloby mi zeby miala grzalki i byla jedynym zrodlem ciepla w domu. Znalazlem panasonic ktory do -15 trzyma parametry wyjsciowe, dopiero potem zalaczaja sie grzalki. przecież PC spokojnie nagrzeje ci wodę i wydaje mi się ,że taniej niż podgrzewacze przepływowe. widziałem kiedyś jak licznik się zachowuje w trakcie pracy takiego podgrzewacza,mało z orbity nie wyskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Co sądzicie o takiej charakterystyce pracy PC PC-PW 7KW Meeting(kopeland/panasonic) cena 9tyś brutto/instalacja 6500tys(razem z glikolem) dom pow 65m2-użytkowa PC do CO i C.W.U bojler z płaszczem wodnym 120l,grzejniki jeszcze nie wymienione(czyli za małe),do wymiany podgrzewanie c.w.u z 30C do 44C około 4-5min podgrzewanie (glikol) kaloryfery z 12C do 44C około 2godz. temp na zewnątrz 8C, osiągnięta temp w domu 21,4C czasy pracy PC postoje 40minutowe nastepnie 4min podgrzanie wody w bojlerze tylko wieczorem PC ma timer gdzie ustawiam czasy załączenia taryfa nocna od 22:30 do 7 rano, PC postoje 35minutowe po załączeniu praca około 70-90min, rano temp na zewnątrz 4C,temp w domu 21C zużycie prądu (dla całego domu ogólnie wszystko) średnio; taryfa dzienna 5kWh taryfa nocna 14kWh ja się tylko zastanawiam czy oby moja PC-PW zbyt często się nie załącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 montowanie przepływowych ogrzewaczy w przypadku posiadania taniego źródła CWU takiego jak PC to nieporozumienie. ale każdy robi jak mu pasuje... dokładnie podgrzewanie przepływowe jak już pisałem licznik szaleja w trakcie pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) nie pamiętam czy pisałeś o zapotrzebowaniu dom na ciepło - a to najczęściej kluczowa informacja. Ty masz 7kw do domu 65m2 a ja mam 8kw(a dokładnie 7,7kw) do domu 130m2 pow uż+dogrzewana piwnica. Jak twój mały domek nie jest jakimś strasznym durszlakiem, to masz pompe przewymiarowaną i to sporo. zasobnik 120l też mały - nic dziwnego że się szybko woda grzeje no może i mam ale szukam rozwiązania czyli większe kaloryfery bo te są za małe, w piwnicy mam jeszcze piecyk elektryczny w razie większych mrozów. oraz bufor o którym też myśle.. a PC kupiłem w promocji za 4000zł(wartość rynkowa 9000zł)/. dom jest dobrze ocieplony,jak już się nagrzeje w środku to trochę trzyma temperature. a tak wogóle to poznaje temat bo do tej pory mieszkałem w blokach i ciepło miałem nie interesowała mnie ta tematyka' Edytowane 30 Października 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts