ArturWi 18.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) To po hu... kupujesz CAP 9 do siebie. Masz dom 2 x większy od mojego garażu i w 200 postrach piszesz jaki to on ciepły!! Po pierwsze miała być Extensa 8kW,która spokojnie dała by se radę,po drugie T-CAP-a 9kW mam w podobnej cenie,po trzecie można będzie wykorzystać lepiej II taryfę. Przy 8kW zastanawiałem się nad tylko I taryfą ale teraz mam większą możliwość kombinacji. Po czwarte,gdyby nie cwu grzałbym prądem Przypominam moje zapotrzebowanie wg OZC-4800kWh na c.o i 4800kWh na cwu Gdybym miał w domu prysznic zszedłym z cwu do ok.2500kWh a to jest w sumie 7300kWh co przy COP1 i 0,4zł/kWh daje 2900zł rocznie czyli znośnie przy inwestycji 4tys.zł Edytowane 18 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.01.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Po pierwsze miała być Extensa 8kW,która spokojnie dała by se radę,po drugie T-CAP-a 9kW mam w podobnej cenie,po trzecie można będzie wykorzystać lepiej II taryfę. Przy 8kW zastanawiałem się nad tylko I taryfą ale teraz mam większą możliwość kombinacji. Po czwarte,gdyby nie cwu grzałbym prądem A co mnie cena Twoja na Alfe S a teraz CAP obchodzi, Problem jest po co ludziom wciskasz prąd do małych i ciepłych domków a sam sobie do takiego PC pw dajesz? Ludzie - ja, wytykam Ci to palcem a ty mi piszesz o różnicy w cenie alfa - cap. Z Mikim gadales i Cię namowił a kto będzie serwisowal. Taki żart. Tylko to pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.01.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 A co mnie cena Twoja na Alfe S a teraz CAP obchodzi, Problem jest po co ludziom wciskasz prąd do małych i ciepłych domków a sam sobie do takiego PC pw dajesz? . Bo liczę,ze ludzie potrafią liczyć i wiedzą co budują,a jak nie wiedzą to doradzam,żeby dobrze budowali Nie raz pisałem,że podstawa to niskie zapotrzebowanie domu na ciepło,to ono gwarantuje nam niskie rachunki,pompa ciepła to tylko dodatek zmniejszający rachunki a nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 19.01.2013 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 No no, tu się przez parę stron mleka wylało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 19.01.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Tak z ciekawości do czego Ci system monitorowania pompy jeśli do dyspozycji jest sterownik pogodowy i pokojowy i to one mają za zadanie "monitorować" pracę pompy i dbać o utrzymanie ustawionej przez Ciebie temperatury komfortowej w domu ? Chcesz być szybszy od nich ? Jeśli takie hobby to ok,jeśli sterowanie przez net ma wpłynąć na pracę pompy to dalej twierdzę,ze jest bez sensu. Tak może napisać tylko ktoś kto : 1. nie ma pompy 2. nie mieszka jeszcze 3. chroni własnego interesu. Mam pompę gruntową i podgląd online na serwerach Thermi, mogę sprawdzić temperaturę zewnętrzną sprzed pół roku i ile w tym dniu pracowała pompa, mogę z pracy włączyć pompę bo żona piśnie że jej chłodno , mogę wyłączyć pompę, wogóle mogę wszystko zrobić, Jednak najciekawsze jest to że wiem ile mnie to kosztuje bo monitoruję to na bierząco , wiem ile pompa przepracowała godzin w tym miesiącu nie kasując głównego licznika, Twój tok myślenia jest dla bogatych , włączam urządzenie ma grzać i nic mnie nie interesuje. Nie wyobrażam sobie nie mieć dostępu do danych przez net, technika idzie do przodu i kupując pompę to było moje pierwsze pytanie czy mogę mieć wykresy dostępne przez internet. To na tej samej zasadzie jak kupisz sobie nowe auto , każdy chyba jadąc pod dystrybutor spisuje ile mu auto spaliło:P A co do grzania prądem to nie mam słów , szkoda że kupujesz (albo masz zamiar) tą pompę ciepła, Tyle lat mąciłeś ludziom w głowach i byłeś przeciwnikiem pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 19.01.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 @ Artur odpuść sobie gadki o sterowaniu i ustawianiu PC i mówieniu jak z nimi jest użytkownikom tych urządzeń, wiem że teoretycznie masz dużą wiedzę, ale niestety ona się sporo różni od reala, znaczy to co jest napisane w instrukcji że linia nr. XXX odpowiada za to i za to, to się zgadza.Instrukcja nie oddaje działania urządzeń i nie da zamienić np. 3 miesiąc praktyki z 5 latami teorii... naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.01.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To na tej samej zasadzie jak kupisz sobie nowe auto , każdy chyba jadąc pod dystrybutor spisuje ile mu auto spaliło:P A co do grzania prądem to nie mam słów , szkoda że kupujesz (albo masz zamiar) tą pompę ciepła, Tyle lat mąciłeś ludziom w głowach i byłeś przeciwnikiem pomp. No widzisz,nie każdy spisuje sobie dane z zużycia paliwa przez auto,powiem szczerze,że nie znam takich ludzi Dalej twierdzę,że pompa ciepła za kosmiczną kasę,ze stopą zwrotu 20-30lat nie ma racji bytu w ciepłych i małych domach.Tam zdecydowanie prąd http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211168-Co-wybrać-pelet-czy-ekogroszek&p=5747778#post5747778 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Tak może napisać tylko ktoś kto : 1. nie ma pompy 2. nie mieszka jeszcze 3. chroni własnego interesu. Mam pompę gruntową i podgląd online na serwerach Thermi, mogę sprawdzić temperaturę zewnętrzną sprzed pół roku i ile w tym dniu pracowała pompa, mogę z pracy włączyć pompę bo żona piśnie że jej chłodno , mogę wyłączyć pompę, wogóle mogę wszystko zrobić, Jednak najciekawsze jest to że wiem ile mnie to kosztuje bo monitoruję to na bierząco , wiem ile pompa przepracowała godzin w tym miesiącu nie kasując głównego licznika, Twój tok myślenia jest dla bogatych , włączam urządzenie ma grzać i nic mnie nie interesuje. Nie wyobrażam sobie nie mieć dostępu do danych przez net, technika idzie do przodu i kupując pompę to było moje pierwsze pytanie czy mogę mieć wykresy dostępne przez internet. To na tej samej zasadzie jak kupisz sobie nowe auto , każdy chyba jadąc pod dystrybutor spisuje ile mu auto spaliło:P A co do grzania prądem to nie mam słów , szkoda że kupujesz (albo masz zamiar) tą pompę ciepła, Tyle lat mąciłeś ludziom w głowach i byłeś przeciwnikiem pomp. Ciekawe jak żyją użytkownicy kotłów bez internetu , Ja zaglądam do mojej kotłowni gazowej 3 x w roku. A w drugim domu mam pc widuje ją bo jest w pralni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 1 kWh w całodobówce kosztuje 60 groszy +/- 10 groszy w zależności od zużycia (dane na podstawie kalkulatora z enei). U mnie według faktury z tego tygodnia wyszło 54gr. Pewnie dlatego, że zużycie wzrosło do 800kwh na 2 miesiące. Z drugiego licznika, 61gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 No widzisz,nie każdy spisuje sobie dane z zużycia paliwa przez auto,powiem szczerze,że nie znam takich ludzi Nie notuję, ale co tankowanie (do pełna) sobie przeliczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.01.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Poprzedniczka zostala wymieniona z tego samego powodu. Ot tak dla kaprysu dali mi nowa ? Nie sadze. Ta 'dziala' dokladnie tak samo. Wadliwie zatem skoro poprzednia wymienili. Nie chce kolejnej czy to z kaprysu czy przyznania mi racji bo 3, 10 i 101 beda dzialac tak samo, wadliwie. Przyzwyczajam sie do faktu bycia w c**** d***e Sam widzisz, tyle wałkowania tego tematu a pomocy znikąd. Jeszcze przed wymianą poprzedniej pc wskazałem gdzie jest Twój problem. Podaj proszę aktualne temp wew (jeśli je regulujesz w ciągu doby to jak?), średnie zużycie dobowe i udział tańszej taryfy, najprawdopodobniej coś zaradzimy i nie będzie konieczności wymiany na większą pc, chociaż jak wcześniej miki podawał Twoja pc miała być wspomagana kotłem którego nie zlikwidowałeś. Dostrzegam możliwości jej lepszego wykorzystania. U mnie według faktury z tego tygodnia wyszło 54gr. Pewnie dlatego, że zużycie wzrosło do 800kwh na 2 miesiące. Z drugiego licznika, 61gr. Właśnie dlatego najbardziej zbliżoną do rzeczywistości ceną jest średnia z 12-tu mies, u mnie z 2 6-cio mies faktur. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209006-Pompa-ciepla-ile-kosztuje-grzanie-CO-i-CWU&p=5748168&viewfull=1#post5748168 Edytowane 19 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) r19, pelen relaks Nie lubie jak sie ze mnie gamonia robi. Mowie, ze moja TRi nie dziala jak w instrukcji. Nigdzie, powtorze nigdzie nie pisalo ani nie bylo o tym mowy, ze defrosty beda co 30-40min a one wlasnie 'rozpiep***ja' cale grzanie. Grzejnik nie zdazy sie dobrze wygrzac aby zaczac oddawac konkretnie cieplo a dostaje w leb bo zasilanie z 40-45* spada co 30-40 min do 25*. 5min defrostu, 10 min 'dochodzenia' do 40-45* i za kolejne 15-25 min. defrost po czym zas gonienie kroliczka. Falowanie i spadanie. Przy takiej 'pracy' mam 'osiagi' jakie mam. Da sie zyc ale gdyby PC pracowala stabilnie wygladaloby to inaczej. Poprzedniczka zostala wymieniona z tego samego powodu. Ot tak dla kaprysu dali mi nowa ? Nie sadze. Ta 'dziala' dokladnie tak samo. Wadliwie zatem skoro poprzednia wymienili. Nie chce kolejnej czy to z kaprysu czy przyznania mi racji bo 3, 10 i 101 beda dzialac tak samo, wadliwie. Przyzwyczajam sie do faktu bycia w c**** d***e Ja zamontowałem kilkadziesiąt Atlntików .Jakoś nikt nie dzwoni .Klientów mam z polecenia. Oczywiście można mieć pretensje do defrostów .Ale jakie jest prawdopodobieństwo trafienia dwóch kolejnych PC z tą samą usterką. Jest to oczywiście możliwe . Może pokaż jakieś zdjęcia z fazy defrostu Normalnie pompa dobrana jako jedyne źródło ciepła pracuje z połową mocy w okolicach zera (a tu wilgotność jest inna niż pyz -20C) Jeżeli pc pracuje z pełną mocą w okolicy zera to częstość defrostów jest duża . Defrost pojawia się w momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury na parowniku .gruba warstwa szronu powoduje spadek temperatury rury i czujnika na parowniku.Cudów niema jest szron jest defrost .A szron nie pochodzi z pompy tylko z powietrza Edytowane 19 Stycznia 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 19.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 http://www.youtube.com/watch?v=l_sVZENKv8s twaro, for you Dzięki. A pretensje miej do mikiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja zamontowałem kilkadziesiąt Atlntików .Jakoś nikt nie dzwoni .Klientów mam z polecenia. Oczywiście można mieć pretensje do defrostów .Ale jakie jest prawdopodobieństwo trafienia dwóch kolejnych PC z tą samą usterką. Jest to oczywiście możliwe . Może pokaż jakieś zdjęcia z fazy defrostu Normalnie pompa dobrana jako jedyne źródło ciepła pracuje z połową mocy w okolicach zera (a tu wilgotność jest inna niż pyz -20C) Jeżeli pc pracuje z pełną mocą w okolicy zera to częstość defrostów jest duża . Defrost pojawia się w momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury na parowniku .gruba warstwa szronu powoduje spadek temperatury rury i czujnika na parowniku.Cudów niema jest szron jest defrost .A szron nie pochodzi z pompy tylko z powietrza Mikiemu bedzie przykro, że on ma na koncie 42 pompy, a Ty klikadziesiąt Nie wiem po co te tłumaczenia. Mi się wydaje, że Magnolia już wie, że tak ma być i koniec. Jego rozczarowanie wynika z tego, że Miki mu zapodał super odjechaną gadkę, jak to będzie tanio i wspaniale. A tu ani tanio, ani wspaniale i jeszcze na dodatek Pinokio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Czyli w przypadku pompy Magnoili, jest on za slaba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 19.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Sam widzisz, tyle wałkowania tego tematu a pomocy znikąd. Jeszcze przed wymianą poprzedniej pc wskazałem gdzie jest Twój problem. Podaj proszę aktualne temp wew (jeśli je regulujesz w ciągu doby to jak?), średnie zużycie dobowe i udział tańszej taryfy, najprawdopodobniej coś zaradzimy i nie będzie konieczności wymiany na większą pc, chociaż jak wcześniej miki podawał Twoja pc miała być wspomagana kotłem którego nie zlikwidowałeś. Dostrzegam możliwości jej lepszego wykorzystania. Temp. ustawione na sterowniku to 21.5* komfort oraz obnizona 20.5* . W domu w pokojach ok.22* ( w tym gdzie sterownik jest najzimniej i tam oscyluje w ok. 21* srednio . realnie od 20.4* do 21.5* wiecej nie zauwazylem . odczyty ze sterownika ). Od czasu jak ustawilem te temp. zuzycie ( minusy za oknem ) wgladaja tak ( droga/tania kWh ) 52 - 31 50 - 40 54 - 49 wczesniej np. bylo 63 -31 / 62 - 26 . Kociol jest ale szczerze mowiac odpale go tylko wtedy kiedy naprawde bede musial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 19.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Tomasz131-To nie wina pompy tylko domu. Pompa jest do grzejników niskotemperaturowych (podłogówka, ścienne bądz dużo przewymiarowane grzejniki). Edytowane 19 Stycznia 2013 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Czyli w przypadku pompy Magnoili, jest on za slaba? Ja zapytam inaczej. Po co np. Daikin, Panasonic opracowali pompy HT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 19.01.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Ja zamontowałem kilkadziesiąt Atlntików .Jakoś nikt nie dzwoni .Klientów mam z polecenia. Oczywiście można mieć pretensje do defrostów .Ale jakie jest prawdopodobieństwo trafienia dwóch kolejnych PC z tą samą usterką. Jest to oczywiście możliwe . Może pokaż jakieś zdjęcia z fazy defrostu Normalnie pompa dobrana jako jedyne źródło ciepła pracuje z połową mocy w okolicach zera (a tu wilgotność jest inna niż pyz -20C) Jeżeli pc pracuje z pełną mocą w okolicy zera to częstość defrostów jest duża . Defrost pojawia się w momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury na parowniku .gruba warstwa szronu powoduje spadek temperatury rury i czujnika na parowniku.Cudów niema jest szron jest defrost .A szron nie pochodzi z pompy tylko z powietrza Zdjecie ? Defrost jak defrost. Oszroniona jednostka i za chwile jak nowka, odszroniona. Co tu pokazywac ? Nie czepiam sie samego procesu ale jego czestotliwosci. Jak tylko grzejnik zacznie cos grzac lepiej zaraz dostaje w leb bo zasilanie spada o ~ 20*. Taka Syzyfowa praca. Niby dziala, niby grzeje ale czy tak winno byc ? Jak auto jezdzi ale 'zre' olej to jest OK ? Niby jezdzi, komfort jazdy i radosc z nowego extra samochodu jest. Ale jednak pozera olej i drenuje kieszen ... Polowe mocy to ja malo kiedy widuje, leci jak wsciekla na 100% ( prawie zawsze ). Jest jak jest. Mowie co widze i jak jest realnie. No chyba, ze nie powinienem sie odzywac? Bede Moze ktos nie wejdzie na mine jak poczyta Ja z tym dam rade zyc bo zalozenia jakies mialem co do kosztow ale kto inny moze byc bardzo rozczarowany ... Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Tomasz131-To nie wina pompy tylko domu. Pompa jest do grzejników niskotemperaturowych (podłogówka, ścienne bądz dużo przewymiarowane grzejniki). To nie wina domu tylko niewłasciwego doboru pompy, jezeli dom jest istniejący to do niego dopasowujemy pompę nie odwrotnie, jezeli dom jest projektowany możemy zrobić odwrotnie czyli tak dobrac ocieplenie aby pompa spasowała ale nie polecam takiego doboru. Jezeli obliczenia pokazują ze pompa jest niezbyt opłacalna to przeliczyć inne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts