r.tyrman 19.01.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To nie wina domu tylko niewłasciwego doboru pompy, jezeli dom jest istniejący to do niego dopasowujemy pompę nie odwrotnie, jezeli dom jest projektowany możemy zrobić odwrotnie czyli tak dobrac ocieplenie aby pompa spasowała ale nie polecam takiego doboru. Jezeli obliczenia pokazują ze pompa jest niezbyt opłacalna to przeliczyć inne opcje. To że PC źle dobrana jest wałkowane od parunastu stron. To co napisałem też do tego się sprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Zdjecie ? Defrost jak defrost. Oszroniona jednostka i za chwile jak nowka, odszroniona. Co tu pokazywac ? Nie czepiam sie samego procesu ale jego czestotliwosci. Jak tylko grzejnik zacznie cos grzac lepiej zaraz dostaje w leb bo zasilanie spada o ~ 20*. Taka Syzyfowa praca. Niby dziala, niby grzeje ale czy tak winno byc ? Jak auto jezdzi ale 'zre' olej to jest OK ? Niby jezdzi, komfort jazdy i radosc z nowego extra samochodu jest. Ale jednak pozera olej i drenuje kieszen ... Polowe mocy to ja malo kiedy widuje, leci jak wsciekla na 100% ( prawie zawsze ). Jest jak jest. Mowie co widze i jak jest realnie. No chyba, ze nie powinienem sie odzywac? Bede Moze ktos nie wejdzie na mine jak poczyta Ja z tym dam rade zyc bo zalozenia jakies mialem co do kosztow ale kto inny moze byc bardzo rozczarowany ... A co zamówiłeś u mikiego Pompę wspomagającą do ekogrochu czy do ogrzewania do -20 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To że PC źle dobrana jest wałkowane od parunastu stron. To co napisałem też do tego się sprowadza. Nie dokładnie się do tego sprowadza, gdyż sugeruje ze w domu były jakies zmiany po zamontowaniu pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To nie wina domu tylko niewłasciwego doboru pompy, jezeli dom jest istniejący to do niego dopasowujemy pompę nie odwrotnie, jezeli dom jest projektowany możemy zrobić odwrotnie czyli tak dobrac ocieplenie aby pompa spasowała ale nie polecam takiego doboru. Jezeli obliczenia pokazują ze pompa jest niezbyt opłacalna to przeliczyć inne opcje. czasem klient mówi ,że chce grzać pompą do zera ,a poniżej napali .Możliwe? Ale jak się przyzwyczai do niepalenia to płacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 I dlatego ważne są ustalenia i założenia do obliczeń. Jezeli klient ich nie przestrzega to nie powinien miec pretensji do instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 czasem klient mówi ,że chce grzać pompą do zera ,a poniżej napali .Możliwe? Ale jak się przyzwyczai do niepalenia to płacze Ale to chyba nie jest taki przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ale to chyba nie jest taki przypadek? chyba taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Magnolia... weź napisz jakie były ustalenia. Czego wymagałeś, czego oczekiwałeś, co miałeś "obiecane", itd.Żeby nie było wątpliwości.Może niesłusznie pastwimy się nad instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 chyba taki Jesteś pewien? Niech Magnolia napisze, że załozenia były takie, że pompą grzeje do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Pewnie kazdy z Was ma po troche racji. Wydaje mi sie ze instalator magnoli wie w czym tkwi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.01.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Przecież magnolia pisał już nie raz. Chyba że chcecie aby to robił co dwie strony wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Nie notuję, ale co tankowanie (do pełna) sobie przeliczam. Ja też sprawdzam tak z ciekawości, a gdy wychodzi za dużo po normalnej jeździe wiem, że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja zapytam inaczej. Po co np. Daikin, Panasonic opracowali pompy HT? dla tych którzy mają kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Zdjecie ? Defrost jak defrost. Oszroniona jednostka i za chwile jak nowka, odszroniona. Co tu pokazywac ? Nie czepiam sie samego procesu ale jego czestotliwosci. Jak tylko grzejnik zacznie cos grzac lepiej zaraz dostaje w leb bo zasilanie spada o ~ 20*. ... Skoro jest zaszroniona to ma sie odszkonić .A masz jakiś inny pomysł.Jak zmniejszyć szronienie ? Chyba masz złe powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 dla tych którzy mają kasę Serio? Zszokowany jestem. Instalator osmiesza producentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 A narzekania 2 miesiące I wprowadzania w błąd FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 chyba taki To gdzie napial, ze przy zero przechodzi na wegiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.01.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Temp. ustawione na sterowniku to 21.5* komfort oraz obnizona 20.5* . W domu w pokojach ok.22* ( w tym gdzie sterownik jest najzimniej i tam oscyluje w ok. 21* srednio . realnie od 20.4* do 21.5* wiecej nie zauwazylem . odczyty ze sterownika ). Od czasu jak ustawilem te temp. zuzycie ( minusy za oknem ) wgladaja tak ( droga/tania kWh ) 52 - 31 50 - 40 54 - 49 wczesniej np. bylo 63 -31 / 62 - 26 . Kociol jest ale szczerze mowiac odpale go tylko wtedy kiedy naprawde bede musial Moja propozycja jest taka, spróbuj przestawić temp komfortową w godz taniej taryfy, obniżoną na taryfę droższą (przy takiej różnicy komfort cieplny nie zostanie mocno zachwiany, do tego podłącz grzałki pc ale tylko w godz taniej taryfy (to ważne abyś je uruchomił). Po takim ustawieniu spodziewałbym się w sumie korzystniejszej sprawności tej pc. Jeśli mam rację co do zapotrzebowania Twojego domu (przypomnę ok 50k kWh) to takie ustawienie będzie najkorzystniejsze, ale podstawa to podłączone grzałki w taniej taryfie - spróbuj nie masz nic do stracenia. Moim zdaniem jeśli pc jest mocno przeciążona to pracuje z marną sprawnością, jeśli dom doładujesz grzałkami w tańszej taryfie to odciążysz pc i przez to będzie pracowała z wyższą sprawnością, do tego poprawi się zużycie energii w tańszej taryfie co pozwoli zmniejszyć koszt pobranej energii. Oczywiście jak popracujesz nad zmniejszeniem zapotrzebowania domu to Twoja pc będzie dobrym systemem, dlatego nie rwij się tak do większej mocy pc - to wcale nie jest dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.01.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To gdzie napial, ze przy zero przechodzi na wegiel?A gdzie hydraulik napisał że konkretnie magnolia che grzać do 0 pompą a potem węglem? Czytaj posty ze zrozumieniem. On się odnosi ogólnie a ty przypisujesz do konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.01.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 A gdzie hydraulik napisał że konkretnie magnolia che grzać do 0 pompą a potem węglem? Czytaj posty ze zrozumieniem. On się odnosi ogólnie a ty przypisujesz do konkretnego przypadku. Przeczytaj jeszcze raz poprzednia strone a potem dopiero zarzucaj mi brak zrozumienia tego co czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts