Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

przy założeniu -7° i inlet +45°C

jeżeli pompa producenta M - o parametrach typoszeregu Tri 16 uzyskuje około 10 kW przy uwzględnieniu defrosta

jeżeli pompa producenta H - o parametrach typoszeregu Tri 16 uzyskuje około 10 kW przy uwzględnieniu defrosta

to atlantic nie będąc producentem (wynalazcą) pomp ciepła nie wyczaruje cudownego rozwiązania.

zakładając, że Tri 16 przy - 7°C bez uwzględnienia współczynników korygujących o defrosta uzyskuje 13 kW, to nie ma takiej opcji aby Tri 16 przy -7°C i z uzwględnieniem defrosta miała więcej niż 10kW.

z tego co pamiętam tu mamy jeszcze pośrednio zastosowany wymiennik płytowy czyli 5-10% straty, czyli realnie można liczyć na ok. 9 kW ciepła dostarczaniego do domu.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miki121

ELITA FORUM (min. 1000)

FORUMOWICZ WIELKI SERCEM

Jan 2012

Żywiec

Kod pocztowy

34-300

2.711

Przelew

Witam Pana

Przelew do Pan wyszedł więc proszę się wstrzymać z swoim zachowaniem...

Proszę Pana, to Pan powinien wstrzymać się ze swoim zachowaniem. Ja wstrzymam się kiedy przelew okaże się faktem, a nie kolejną bajką.

Aby nie było to dla innych forumowiczów niezrozumiałe zapytam tylko retorycznie - kim jest ktoś kto pobiera pieniądze za usługę, której nie wykonuje, kasuje za pompę, której nie dostarcza, a na koniec nie zwraca pieniędzy (stan na 19.01.2013)?

Myślę, że nie trzeba do Wikipedii sięgać po odpowiedź.

Edytowane przez HAL9000

Drogi Panie nie miejsce to na dyskusję :)

To ja czekałem na podpisaną przez Pana korektę przez prawie 3 tygodnie :)

W tym tygodniu do Nas dotarł po kilkunastu meilach wyjaśniających Panu że podstawą do wysłanie pieniędzy jest podpisana przez Pana faktura korygująca.

Więc nie rozumiem dlaczego Pan tak długo zwlekał z podpisaniem korekty.

Szanowny (albo i nie) Panie, do zwrotu pieniędzy uczciwemu człowiekowi lub też firmie żadna faktura potrzebna nie jest. Podobnie jak nie potrzebował Pan wysłać ŻADNEGO oryginału faktury do mnie aby pieniądze otrzymać . A nawet jeśli, uczciwy (podkreślam to UCZCIWY) przesłał by pieniądze wraz z fakturą jako wyraz jak to napisała Pana małżonka "chęci zwrócenia pieniążków" Proszę nie robić wody z mózgu forumowiczom.

Tu nie ma co prowadzić dyskusji.

Mariusz liczył że PC lepiej pójdzie i jest na to szansa.

Ja zaproponowałem rozwiązanie i mam nadzieję że wspólnymi siłami podciągniemy wszystko do tego stopnia że PC 90% zimy obskoczy bez problemu.

A 6 stron dyskusji czy miała pracować do -10 czy do 15 a potem miał być grzałki czy miał być kocioł jest bez sensu...

Fakt miało być wsparcie ale musimy tak zrobić żeby było one minimalne.

Michal. nie brnij