Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

wiesz, znam masę ludzi którzy mają 5-10cm styropianu przyklejonego i twierdzą że mają "ciepło" lub mają dobrze ocieplone domy. To o niczym nie świadczy. Interesowało mnie coś w rodzaju np zapotrzebowanie mam około 70kwh/m2*rok :D

musisz napisać więcej szczegółow...

kbab zrobił tai arkusz na którego podstawie możesz to w przybliżeniu określic....

na tej stronie znajdziesz link do niego

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page4

ok sprawdze dzięki

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiesz, znam masę ludzi którzy mają 5-10cm styropianu przyklejonego i twierdzą że mają "ciepło" lub mają dobrze ocieplone domy. To o niczym nie świadczy. Interesowało mnie coś w rodzaju np zapotrzebowanie mam około 70kwh/m2*rok :D

kbab zrobił tai arkusz na którego podstawie możesz to w przybliżeniu określic....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page4

mieszkam w domku zaledwie miesiąc więc cięzko będzie brak danych

adiqq a co myślisz o tym co napisałem na poczatku o charakterystyce pracy PC u mnie? jest to może jeszcze ogólnikowe,lecz przez ten okres tyle mogę napisać..

wiem napewno,że muszę zmienić kaloryfery bo są za małe. przy pracy z piecykiem elektrycznym w zimie na tym piecyku było ustawione 70C żeby ogrzewać domek.

na PC mam w tej chwili 42C, w domu jest 21,4C,lecz taki wynik powinienem osiągnąć przy 35C na PC.

Edytowane przez Karolas78

nie pamiętam czy pisałeś o zapotrzebowaniu dom na ciepło - a to najczęściej kluczowa informacja.

Ty masz 7kw do domu 65m2 a ja mam 8kw(a dokładnie 7,7kw) do domu 130m2 pow uż+dogrzewana piwnica.

Jak twój mały domek nie jest jakimś strasznym durszlakiem, to masz pompe przewymiarowaną i to sporo.

zasobnik 120l też mały - nic dziwnego że się szybko woda grzeje

'zasobnik 120l też mały - nic dziwnego że się szybko woda grzeje'--- to chyba dobrze krótka praca PC miejszy pobór prądu?

mi wychodzi jakieś 57kwh/m2*rok

Załączanie grzałek nie zależy od temperatury zewnętrznej.Możliwe jest ,ze grzałki załączą się przy -5 jeżeli pompa tak zostanie dobrana.

Można dobrać pompę na -20 np budynek o zapotrzebowaniu 10 kW.

Czas podgrzewania wody w zasobniku zależy w dużej mierze od powierzchni wymiany ciepła w zasobniku.

arkusz uzupełniłem o kalkulator zużycia energii, można w nim błyskawicznie obliczyć zapotrzebowanie na ogrzewanie w sezonie grzewczym na podstawie aktualnego zużycia na dobę, można również obliczyć zużycie energii na dobę przy dowolnej temperaturze, dodałem tabelę z różnymi nośnikami energii.

Otrzymywałem sporo wiadomości na priva z prośbą o instrukcję - dlatego krótki opis poszczególnych arkuszy umieściłem w temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Kalkulator jest na ark 33-36, zapraszam można testować

Edytowane przez kbab

przecież PC spokojnie nagrzeje ci wodę i wydaje mi się ,że taniej niż podgrzewacze przepływowe.

widziałem kiedyś jak licznik się zachowuje w trakcie pracy takiego podgrzewacza,mało z orbity nie wyskoczy

To prawda ale mam za duże odległości, gdyby wszystko było w kupie zapewne zrobiłbym jak piszesz :) U mnie max odlegując to ponad 20m. natomiast ogrzewacze mam bezpłatnie.

arkusz uzupełniłem o kalkulator zużycia energii, można w nim błyskawicznie obliczyć zapotrzebowanie na ogrzewanie w sezonie grzewczym na podstawie aktualnego zużycia na dobę, można również obliczyć zużycie energii na dobę przy dowolnej temperaturze, dodałem tabelę z różnymi nośnikami energii.

Otrzymywałem sporo wiadomości na priva z prośbą o instrukcję - dlatego krótki opis poszczególnych arkuszy umieściłem w temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Kalkulator jest na ark 33-36, zapraszam można testować

Przetestuje

Czy pompy ciepła Alfea S to ten sam produkt, to Fujitsu Waterstage ?

Wpadło mi w oko ich wizualne podobieństwo, teraz porównuję parametry i wygląda, że to to samo...

To to samo urządzenie .Wynik współpracy atlantia i fujitsu.Nawet szkolenia w fujitsu były na urządzeniu z logo atlantica.

Jak gorąco polecam to ustrojstwo .wole od daikina

Witam.

A czy ktoś z was użytkuje PC Fujitsu Waterstage "monoblok". Znalazłem na forum urzytkownika Waterstage, ale linie Highpower. Zastanawiam się czy dopłata 25-30 % między monoblokiem a highpower ma jakiś uzasadniony sens.

Ja montuje wiec troch wiem

Monoblok

zalety:Zmontowana w fabryce a nie na budowie(szczelność )

wady : Woda na zewnątrz domu .Przy braku prądy katastrofa.Musi stać blisko budynku(straty ciepła)

Gorszy wymiennik ciepła .Po zanieczyszczeniu może zostać zamrożony (teoria) podczas odszraniania.Problem ten pojawia sie w pompach woda -woda.

W związku z tym dopłata jest bez sensu .Split jest ok

A warunki gwarancji, serwisu lepsze w Atlanticu, Fujitsu, czy bez różnicy ?

I jak mają się one do takiej Aquarea T-CAP 9kW ?

Nie ukrywam, że jeśli będę decydował się na pompę powietrzną, to chyba z pomiędzy tych ofert będę wybierał.

Z gwarancją to tak samo .Ale trzeba sprawdzić jaki jest serwis lokalny .Ile czasu do napraw .Jak z częściami.

Jak bardzo sformalizowane postępowanie gwarancyjne.

Inna rzecz ,że z żadną nie miałem problemu .A jest ich ponad 30.Aquaarea - Jakościowo pewno to samo.ALE ma wymiennik płytowy (mam obawy ,że może wytąpić problem jak w gruntowych woda-woda.

Jeżeli zostanie zanieczyszczony to może zamarznąć w miejscu zanieczyszczenia podczas odszraniania.Ponadto wymagają małego bufora .A atlantic ma bufor -wymiennik.

Atlantic ma super automatykę (simensa)

Edytowane przez hydraulik_

Ja montuje wiec troch wiem

Monoblok

zalety:Zmontowana w fabryce a nie na budowie(szczelność )

wady : Woda na zewnątrz domu .Przy braku prądy katastrofa.Musi stać blisko budynku(straty ciepła)

Gorszy wymiennik ciepła .Po zanieczyszczeniu może zostać zamrożony (teoria) podczas odszraniania.Problem ten pojawia sie w pompach woda -woda.

W związku z tym dopłata jest bez sensu .Split jest ok

hmm...

Co znaczy katastrofa??? Zamarznie woda, szlag trafi instalacje, problem z pompą po zamarznięciu?? (trochę mnie to przeraża)

To lepiej kupić split zamiast monobloku (monoblok 10kW) o podobnej mocy? (poprawcie mnie jak coś nie tak z nazewnictwem)

I jeszcze jedno pytanie: czy monoblok nie ma grzałek?? czy w takiej konstrukcji się nie da czy coś?? Zastanwaiam się czy w temp. bardzo niskich -15, -20 gdzie wydajność pompy spada do 5kW a ciepła w domu potrzeba najwięcej (zapotrzebowanie policzone 8,5kW) to czy bez grzałek (jeśli ich nie ma) będzie kiepsko z tempertaturą??

(Ech ... mam za 3-4 tyg kupić pompę byłem już zdecydowany na ten monoblok 10kW tylko jak zwykle dopadły mnie wątpliwości i stresss)

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Split czy monoblok grzalek w jednostce zewnetrznej ma - mozna zamowic opcje Arctic ktora taka grzalke na tacy skroplin posiada. Mozna tez zrobic samemu - jest to bardzo prosty mechanizm - klikson przy 5'C uruchamia grzalke pod taca skroplin co powoduje ze skraplajaca sie woda nie tworzy lodu ktory moze uszkodzic np. wentylator.

Jezeli chodzi o grzalki w zbiorniku to jest to niezalezne od pompy - zbiornik jest nawet innego producenta

Edytowane przez BTM

Pomieszały się grzałki.

Są grzałki do odszraniania i do domu grzania.

A tak naprawdę dobra pompa odszrania się bez grzałek.

Z tym wymiennikiem to kwestia prawdopodobieństwa i ilości zanieczyszczeń.

W monobloku woda zamarznie jak wyłaczą prąd .Tam gdzie ja montuję (splity) były wyłączenia na 30 h