Karolas78 30.10.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 wiesz, znam masę ludzi którzy mają 5-10cm styropianu przyklejonego i twierdzą że mają "ciepło" lub mają dobrze ocieplone domy. To o niczym nie świadczy. Interesowało mnie coś w rodzaju np zapotrzebowanie mam około 70kwh/m2*rok musisz napisać więcej szczegółow... kbab zrobił tai arkusz na którego podstawie możesz to w przybliżeniu określic.... na tej stronie znajdziesz link do niego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page4 ok sprawdze dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 wiesz, znam masę ludzi którzy mają 5-10cm styropianu przyklejonego i twierdzą że mają "ciepło" lub mają dobrze ocieplone domy. To o niczym nie świadczy. Interesowało mnie coś w rodzaju np zapotrzebowanie mam około 70kwh/m2*rok musisz napisać więcej szczegółow... kbab zrobił tai arkusz na którego podstawie możesz to w przybliżeniu określic.... na tej stronie znajdziesz link do niego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page4 mieszkam w domku zaledwie miesiąc więc cięzko będzie brak danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) adiqq a co myślisz o tym co napisałem na poczatku o charakterystyce pracy PC u mnie? jest to może jeszcze ogólnikowe,lecz przez ten okres tyle mogę napisać.. wiem napewno,że muszę zmienić kaloryfery bo są za małe. przy pracy z piecykiem elektrycznym w zimie na tym piecyku było ustawione 70C żeby ogrzewać domek.na PC mam w tej chwili 42C, w domu jest 21,4C,lecz taki wynik powinienem osiągnąć przy 35C na PC. Edytowane 30 Października 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 nie pamiętam czy pisałeś o zapotrzebowaniu dom na ciepło - a to najczęściej kluczowa informacja. Ty masz 7kw do domu 65m2 a ja mam 8kw(a dokładnie 7,7kw) do domu 130m2 pow uż+dogrzewana piwnica. Jak twój mały domek nie jest jakimś strasznym durszlakiem, to masz pompe przewymiarowaną i to sporo. zasobnik 120l też mały - nic dziwnego że się szybko woda grzeje 'zasobnik 120l też mały - nic dziwnego że się szybko woda grzeje'--- to chyba dobrze krótka praca PC miejszy pobór prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 wiesz, znam masę ludzi którzy mają 5-10cm styropianu przyklejonego i twierdzą że mają "ciepło" lub mają dobrze ocieplone domy. To o niczym nie świadczy. Interesowało mnie coś w rodzaju np zapotrzebowanie mam około 70kwh/m2*rok musisz napisać więcej szczegółow... kbab zrobił tai arkusz na którego podstawie możesz to w przybliżeniu określic.... na tej stronie znajdziesz link do niego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page4 mi wychodzi jakieś 57kwh/m2*rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.10.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Załączanie grzałek nie zależy od temperatury zewnętrznej.Możliwe jest ,ze grzałki załączą się przy -5 jeżeli pompa tak zostanie dobrana.Można dobrać pompę na -20 np budynek o zapotrzebowaniu 10 kW.Czas podgrzewania wody w zasobniku zależy w dużej mierze od powierzchni wymiany ciepła w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.10.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) kbab zrobił tai arkusz na którego podstawie możesz to w przybliżeniu określic.... na tej stronie znajdziesz link do niego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page4 arkusz uzupełniłem o kalkulator zużycia energii, można w nim błyskawicznie obliczyć zapotrzebowanie na ogrzewanie w sezonie grzewczym na podstawie aktualnego zużycia na dobę, można również obliczyć zużycie energii na dobę przy dowolnej temperaturze, dodałem tabelę z różnymi nośnikami energii. Otrzymywałem sporo wiadomości na priva z prośbą o instrukcję - dlatego krótki opis poszczególnych arkuszy umieściłem w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Kalkulator jest na ark 33-36, zapraszam można testować Edytowane 30 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.10.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 przecież PC spokojnie nagrzeje ci wodę i wydaje mi się ,że taniej niż podgrzewacze przepływowe. widziałem kiedyś jak licznik się zachowuje w trakcie pracy takiego podgrzewacza,mało z orbity nie wyskoczy To prawda ale mam za duże odległości, gdyby wszystko było w kupie zapewne zrobiłbym jak piszesz U mnie max odlegując to ponad 20m. natomiast ogrzewacze mam bezpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 arkusz uzupełniłem o kalkulator zużycia energii, można w nim błyskawicznie obliczyć zapotrzebowanie na ogrzewanie w sezonie grzewczym na podstawie aktualnego zużycia na dobę, można również obliczyć zużycie energii na dobę przy dowolnej temperaturze, dodałem tabelę z różnymi nośnikami energii. Otrzymywałem sporo wiadomości na priva z prośbą o instrukcję - dlatego krótki opis poszczególnych arkuszy umieściłem w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Kalkulator jest na ark 33-36, zapraszam można testować Przetestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 30.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) to niezle - a masz bufor? do jakich temperatur może grzać wode ta twoja PC? do 60C? Nie mam.bufora, PC grzeje do max 60C http://alt-energy.pl/index_pliki/page0068.htm moja PC Edytowane 30 Października 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2011 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 uruchamiałem ostatnio PC Alfea S w domku 120 m!0 dni pracy ,podgrzanie budynku murowanego z 10 do 23 C =240kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Czy pompy ciepła Alfea S to ten sam produkt, to Fujitsu Waterstage ?Wpadło mi w oko ich wizualne podobieństwo, teraz porównuję parametry i wygląda, że to to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Czy pompy ciepła Alfea S to ten sam produkt, to Fujitsu Waterstage ? Wpadło mi w oko ich wizualne podobieństwo, teraz porównuję parametry i wygląda, że to to samo... To to samo urządzenie .Wynik współpracy atlantia i fujitsu.Nawet szkolenia w fujitsu były na urządzeniu z logo atlantica. Jak gorąco polecam to ustrojstwo .wole od daikina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 A warunki gwarancji, serwisu lepsze w Atlanticu, Fujitsu, czy bez różnicy ? I jak mają się one do takiej Aquarea T-CAP 9kW ?Nie ukrywam, że jeśli będę decydował się na pompę powietrzną, to chyba z pomiędzy tych ofert będę wybierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 02.11.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam. A czy ktoś z was użytkuje PC Fujitsu Waterstage "monoblok". Znalazłem na forum urzytkownika Waterstage, ale linie Highpower. Zastanawiam się czy dopłata 25-30 % między monoblokiem a highpower ma jakiś uzasadniony sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2011 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam. A czy ktoś z was użytkuje PC Fujitsu Waterstage "monoblok". Znalazłem na forum urzytkownika Waterstage, ale linie Highpower. Zastanawiam się czy dopłata 25-30 % między monoblokiem a highpower ma jakiś uzasadniony sens. Ja montuje wiec troch wiem Monoblok zalety:Zmontowana w fabryce a nie na budowie(szczelność ) wady : Woda na zewnątrz domu .Przy braku prądy katastrofa.Musi stać blisko budynku(straty ciepła) Gorszy wymiennik ciepła .Po zanieczyszczeniu może zostać zamrożony (teoria) podczas odszraniania.Problem ten pojawia sie w pompach woda -woda. W związku z tym dopłata jest bez sensu .Split jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2011 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) A warunki gwarancji, serwisu lepsze w Atlanticu, Fujitsu, czy bez różnicy ? I jak mają się one do takiej Aquarea T-CAP 9kW ? Nie ukrywam, że jeśli będę decydował się na pompę powietrzną, to chyba z pomiędzy tych ofert będę wybierał. Z gwarancją to tak samo .Ale trzeba sprawdzić jaki jest serwis lokalny .Ile czasu do napraw .Jak z częściami. Jak bardzo sformalizowane postępowanie gwarancyjne. Inna rzecz ,że z żadną nie miałem problemu .A jest ich ponad 30.Aquaarea - Jakościowo pewno to samo.ALE ma wymiennik płytowy (mam obawy ,że może wytąpić problem jak w gruntowych woda-woda. Jeżeli zostanie zanieczyszczony to może zamarznąć w miejscu zanieczyszczenia podczas odszraniania.Ponadto wymagają małego bufora .A atlantic ma bufor -wymiennik. Atlantic ma super automatykę (simensa) Edytowane 2 Listopada 2011 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 02.11.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Ja montuje wiec troch wiem Monoblok zalety:Zmontowana w fabryce a nie na budowie(szczelność ) wady : Woda na zewnątrz domu .Przy braku prądy katastrofa.Musi stać blisko budynku(straty ciepła) Gorszy wymiennik ciepła .Po zanieczyszczeniu może zostać zamrożony (teoria) podczas odszraniania.Problem ten pojawia sie w pompach woda -woda. W związku z tym dopłata jest bez sensu .Split jest ok hmm... Co znaczy katastrofa??? Zamarznie woda, szlag trafi instalacje, problem z pompą po zamarznięciu?? (trochę mnie to przeraża) To lepiej kupić split zamiast monobloku (monoblok 10kW) o podobnej mocy? (poprawcie mnie jak coś nie tak z nazewnictwem) I jeszcze jedno pytanie: czy monoblok nie ma grzałek?? czy w takiej konstrukcji się nie da czy coś?? Zastanwaiam się czy w temp. bardzo niskich -15, -20 gdzie wydajność pompy spada do 5kW a ciepła w domu potrzeba najwięcej (zapotrzebowanie policzone 8,5kW) to czy bez grzałek (jeśli ich nie ma) będzie kiepsko z tempertaturą?? (Ech ... mam za 3-4 tyg kupić pompę byłem już zdecydowany na ten monoblok 10kW tylko jak zwykle dopadły mnie wątpliwości i stresss) Edytowane 2 Listopada 2011 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BTM 02.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Split czy monoblok grzalek w jednostce zewnetrznej ma - mozna zamowic opcje Arctic ktora taka grzalke na tacy skroplin posiada. Mozna tez zrobic samemu - jest to bardzo prosty mechanizm - klikson przy 5'C uruchamia grzalke pod taca skroplin co powoduje ze skraplajaca sie woda nie tworzy lodu ktory moze uszkodzic np. wentylator.Jezeli chodzi o grzalki w zbiorniku to jest to niezalezne od pompy - zbiornik jest nawet innego producenta Edytowane 2 Listopada 2011 przez BTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.11.2011 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Pomieszały się grzałki.Są grzałki do odszraniania i do domu grzania.A tak naprawdę dobra pompa odszrania się bez grzałek.Z tym wymiennikiem to kwestia prawdopodobieństwa i ilości zanieczyszczeń.W monobloku woda zamarznie jak wyłaczą prąd .Tam gdzie ja montuję (splity) były wyłączenia na 30 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts