Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy opłaca się wydać kilkanaście tys.zł więcej za taką wygodę to tylko pytanie do Ciebie :)

trzeba było mu to ppwiedzieć jak sprzedawaliście mu pierwszą (a nie gruszki na wierzbie obiecywać)

teraz to co mu za różnica jedna czy dwie;) (kto biednemu zabroni żyć bogato;))

Gość Arturo72
trzeba było mu to ppwiedzieć jak sprzedawaliście mu pierwszą (a nie gruszki na wierzbie obiecywać)

teraz to co mu za różnica jedna czy dwie;) (kto biednemu zabroni żyć bogato;))

Ja bym się nie podjął takiego domu w powietrznej jako sprzedawca i jako użytkownik tego domu :)

A jakie były ustalenia tego nie wiem bo są różne opinie na ten temat :)

Edytowane przez Arturo72

Nic nie da wymiana pompy na mocniejszą jeśli chodzi o rachunki, będziesz miał je podobne i albo je zaakceptujesz albo pozostaje wungiel ;)

Mocniejsza pompa da tylko pewność grzania w niskich temperaturach bez grzałki i tyle.

Czy opłaca się wydać kilkanaście tys.zł więcej za taką wygodę to tylko pytanie do Ciebie :)

No ta pewnosc to tez jakis komfort. Natomiast z innej bajki ... Kurde, dzis mi sie snil piec taki na orzech a nie groszek, taki na hercowe... I nic nie jaralem :(

Miast laki pachnace, osniezone gory zeby nie powiedziec niewiasty jak lanie zwiewnie podskakujace. Zenua :D

MKM Silesia- moglbys rozwinac temat dobrej i taniej podlogowki ?

Dzieki.

Podłogówka zaprojektowana do "kondensata" ma wyższą temp. zsilania i większą delte dłuższe pętle i mniejsze rozdzielacze wychodzi jakieś 20 30% taniej niż podłogówka z obliczeniową temp. zasilania 35oC i małą deltą ważne są także przepływy pompa nie lubi nadrabiać temperatura dla pieca to nie problem gruntowe sobie jakoś radzą a przy powietrznych robi się zabawniej grzałka grzałka i żale na forum.

Ostatnio ktoś pisał na forum o pompach ciepła mecaterm :)

Poczytałem o nich na stronie i kurcze niezłe są te EVI żeby przy -25 PC PW miała takie COP :)

Ciekawe jak się one zachowują w pracy :)

Copelland wypuścił scrola EVI pięć lat temu dziwne że nie wiesz o tym jak wrócę z urlopu to wrzucę kilka fot garażowego evi działającego w Gliwicach

sprzążki śrubowe wykorzystują taki układ obiegu czynnika od zawsze

Zamysłem copellanda było zbudowanie sprężarki do chłodnictwa niskotemperaturowego dochłodzenie czynnika sprzyja wydajności przy niskim odparowaniu i dodatkowo chłodzi sprężarkę (sprężarki niskotemperaturowe przegrzewają się) przy okazji wzrosła wydajność cieplna układu co się okazało można wykorzystać w pompach ciepła

Rok temu odpytywalem Skosnookich braci o PC. Kilku z nich oferowalo mi wlasnie PC P-W ze sprezarka Copelland EVI. Zerknalem na alibabe i cale stado tam tego jest

Problem jest tego typu ze jak puścisz takiego copellanda evi na r404a (czynnik do chłodnictwa czyli niskie odparowania) to pójdzie na odparowaniu -35oC a więc temp. powietrza -25oC ale skraplanie powyżej 55oC to już "meczenie" sprężarki dla grzejników wypadało by mieć wodę 65oC więc skraplanie 75oC i r407 ale nie ma nic za darmo i przy -15oC koniec pracy oczywiście wszystko można wyżyłować ale kosztem żywotności więc raczej się nie opłaca

Problem jest tego typu ze jak puścisz takiego copellanda evi na r404a (czynnik do chłodnictwa czyli niskie odparowania) to pójdzie na odparowaniu -35oC a więc temp. powietrza -25oC ale skraplanie powyżej 55oC to już "meczenie" sprężarki dla grzejników wypadało by mieć wodę 65oC więc skraplanie 75oC i r407 ale nie ma nic za darmo i przy -15oC koniec pracy oczywiście wszystko można wyżyłować ale kosztem żywotności więc raczej się nie opłaca

Nie znam sie na tych gazach ale u mnie na grzejnikach jakby bylo 50* byloby goraco. Zawsze mialem jakos 41-42* a i teraz jak leci do 45* gdyby sie utrzymywalo jest OK. 65* bylaby naprawde masakra :) i musialbym miec balkon otwarty

Nie znam sie na tych gazach ale u mnie na grzejnikach jakby bylo 50* byloby goraco. Zawsze mialem jakos 41-42* a i teraz jak leci do 45* gdyby sie utrzymywalo jest OK. 65* bylaby naprawde masakra :) i musialbym miec balkon otwarty

to naprawdę duże musisz mieć grzejniki że 42oC wystarcza albo grzejnik na każdej ścianie

Hm... Czy znowu coś mieszają w matix-ie? Tylko kto?

co ciekawe - sprawa pozostała praktycznie bez komentarza....

Dziękuje za spostrzegawczość.. Nie ma co komentować fakty są takie jakie są. Nic samodzielnie nie usuwałem. Nie mam powodów wstydzić się tego co napisałem, nikomu nie ubliżałem, nikogo nie pomówiłem. Ktoś w tym, pomógł. Ktoś kto ma do tego uprawnienia. Komu przeszkadza to co napisałem, bo to już drugi post na ten sam temat, który został usunięty na tym forum?

Normalnie cenzura Nawet admin nie pofatygował się by podać powody moderacji

Powody moderacji trzeba publicznie uzasadnić być może tu może zaczynać się problem, bo usunięta została cała treść postu. Powodów nie znam żadnego uzasadnienia nie dostałem . Po moderacji znów jest fajnie ludzie doradzają sobie jak prowadzić działalność gospodarczą, ile się czeka na części do pieca na Gz. Itp. Itd. I znów myszki mogą polować na Bambi. Czy o to w tym wszystkim chodzi ?