Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

a czy Waterstage to dobra pompa?? a co gdy faktycznie mi zamarznie w zime bez prądu; włączą prąd a ja co zamarznięta pompa i czekam do lata aż odtaje??

Czy gdzieś Panowie montowaliście takie monobloki??

Czy to tylko rozwiązanie do miejsc gdzie nie wyłączają prądu?? albo zawsze jest plusowa temperatura?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy Waterstage to dobra pompa?? a co gdy faktycznie mi zamarznie w zime bez prądu; włączą prąd a ja co zamarznięta pompa i czekam do lata aż odtaje??

Czy gdzieś Panowie montowaliście takie monobloki??

Czy to tylko rozwiązanie do miejsc gdzie nie wyłączają prądu?? albo zawsze jest plusowa temperatura?

Dlatego trzeba stosować splity a nie mono bloki

Dlatego trzeba stosować splity a nie mono bloki

OK.

Mam kilka pytań do ciebie Hydrauli (bo jak rozumiem montujesz atlantica/fujitsu):

- czy Atlantic Excelia to to samo co Fujitsu High Power

- jeśli tak to dlaczego Atlantic jest 25 do 30% taniej (jeśli masz takie wiadomości (swoją drogą dziwne polityki firm))

-jaka moc Excelii do domu w którym zapotrzebowanie jest obliczone na 8,5 kW (190 po podłodze z garażem, wszędzie podłogówka, 20 cm na ścianie, 30 cm w dachu i 10 cm na podłodze ) starczy 11kW czy lepiej 14kW, (czy to się opłacie finansowo przejście z 11 na 14)

...

to tyle pytań ... na teraz może jeszcze będę męczył pytaniami

-jaka moc Excelii do domu w którym zapotrzebowanie jest obliczone na 8,5 kW (190 po podłodze z garażem, wszędzie podłogówka, 20 cm na ścianie, 30 cm w dachu i 10 cm na podłodze ) starczy 11kW czy lepiej 14kW, (czy to się opłacie finansowo przejście z 11 na 14)

ja moge ci odpowiedziec z praktycznego punktu, uzytkownika :)

co prawda innej pompy, ale P-W

mam 11kW - i slabsze ocieplenie scian - 15cm, wieksze na poddaszu(ktorego nie ogrzewam), na parterze mam juz teraz ok. 180-190m2, -pompa spokojnie daje rade, mam w niej 2 grzalki po 3kW jedna jest calkowicie wylaczona bo nie byla potrzebna poprzedniej zimy :), wlaczala sie bez sensu i tylko nabijala kWh.

wlacznie sie dodatkowej grzalki mam nastawionae na temp ponizej -15stC, wiec do -15stC moja pompa daje rade nagrzac mi dom i wode :)

ustawienia mam takie ze wode grzeje do 45stC raz dziennie i na moja rodzinke (3os) wystarcza, ale mysle to na zime przestawic na 2 razy do 42stC,

poza tym grzeje CO tylko w nocy do 23stC na termostacie pokojowym, ( mam tez nastawione grzanie w dzien 1,5h, ale obecie sie nie wlacza-za cieplo na dworze) - zuzycie dzienne przy tych ustawieniach to srednio 12kWh( w wekkendy wiecej pobiera bo przegrzewa sie CWU i CO zalacza sie kiedy chce)

stanowi to ok.5zł/dobe

jak przyjda mrozy -20stC mysle ze bedzie to troszke mniej niz w tamtym roku czyli ok. 300kWh/tydzien, przy takiej temperaturze, co bedzie odpowiednikiem ok.400zł/m-c

wieczorami rozpalamy najzwyklejszy kominek- dla atmosfery - 1-2 szczapy max

Edytowane przez QQQQ

Atlantic 3 fazowy trzyma parametry katalogowe do -20 czyli max 65 C i 10 kW dla 45 C

A COP wtedy jakie?Rozmawiałem z kilkoma osobami i wszystkie twierdzą,że będzie w najlepszym razie 1

Co znaczy " w najlepszym razie" ?? a w najgorszym cop = 0,5 ??

QQQQ - znaczy jeśli przymierzając do twojego rozwiązania mnie powinno spokojnie wystarczyć 11 kW, do mnie jeszcze dojdzie rekuperacja (zapomniałem napisać) bardzo optmistycznie to wszystko u ciebie wygląda;

Sztuczka z danych technicznych .Charakterystyki są podobne dla wszystkich (dobrej klasy)

Atlantic 3 fazowy trzyma parametry katalogowe do -20 czyli max 65 C i 10 kW dla 45 C

ok, a powiedz mi jeszcze jedno. Ja to jest z temperaturą min pracy pompy?

Kombinuję żeby pc była jedynym źródłem ciepła w domu, jak będzie za zimno niech załączją się grzałki. I teraz do czego są te grzałki?

czy do tego aby rozmrażać pompę aby działała dalej sama czy do ogrzewania bezpośredniego "co" ja się pompa wyłączy?

W skrócie czy konieczny jest np dodatkowy piec elektryczny na obwód co? Nie interesuje mnie cw z pc.

Co znaczy " w najlepszym razie" ?? a w najgorszym cop = 0,5 ??

QQQQ - znaczy jeśli przymierzając do twojego rozwiązania mnie powinno spokojnie wystarczyć 11 kW, do mnie jeszcze dojdzie rekuperacja (zapomniałem napisać) bardzo optmistycznie to wszystko u ciebie wygląda;

wydaj mi sie ze nie ma COP -w przypadku pradu - nizszego niz 1 :)

co do Twojego domu to powinien sie wypowiedziec doswiadczony w temacie instalator - ale na moje oko 10kW powinno byc w zupelnosci wystarczajace, a moze nawet 9. ( zakladajac ze nie polozysz na posadzkach grubych desek ;) )

Kombinuję żeby pc była jedynym źródłem ciepła w domu, jak będzie za zimno niech załączją się grzałki. I teraz do czego są te grzałki?

czy do tego aby rozmrażać pompę aby działała dalej sama czy do ogrzewania bezpośredniego "co" ja się pompa wyłączy?

W skrócie czy konieczny jest np dodatkowy piec elektryczny na obwód co? Nie interesuje mnie cw z pc.

mysle ze hydrauli odpisalby ci to samo

1. Nie potrzebny jest dodatkowy piec elektryczny, bo jego role w PCi palnia grzalki w hydroboxie

2. grzalki w duze mrozy wspomagaja odszranianie

3. PCi P-W spokojnie moze byc jedynym zrodlem ogrzewania - czygo przykladem jest moj dom

4.W moim przypadku ( bo nie wiem czy tak jest we wszystkich PCi P-W) temp min pracy pompy jest uzalezniona od nastawy temp wody - czyli jak nastawisz temp wody w ukladzie ogrzewania, tak pompa dostosuje temp wychodzaca do wymiennika z jedn zew. U mnie jest nastawiona temp wody na 35stC - z jedn zew. przychodzi temp ok. 43-44stC, do CWU ponad 65stC

Dzięki za info :) A co ty masz za pompę? masz jakiś link? Ja to raczej myślałem o atlantis lub cos podobnego :)

mysle ze hydrauli odpisalby ci to samo

1. Nie potrzebny jest dodatkowy piec elektryczny, bo jego role w PCi palnia grzalki w hydroboxie

2. grzalki w duze mrozy wspomagaja odszranianie

3. PCi P-W spokojnie moze byc jedynym zrodlem ogrzewania - czygo przykladem jest moj dom

4.W moim przypadku ( bo nie wiem czy tak jest we wszystkich PCi P-W) temp min pracy pompy jest uzalezniona od nastawy temp wody - czyli jak nastawisz temp wody w ukladzie ogrzewania, tak pompa dostosuje temp wychodzaca do wymiennika z jedn zew. U mnie jest nastawiona temp wody na 35stC - z jedn zew. przychodzi temp ok. 43-44stC, do CWU ponad 65stC

11mm to żadna grubośc - pomyśl tak, styropian pod wylewką, zakładam że będzie 10cm - jest zdecydowanie lepszym izolatorem niż deska 11mm - gdzie pójdzie ciepło?

pewnie w gore;)

nie mam desek na podlodze - teraz- wiec sie nie wypowiadam jak jest, a poza tym napisalem ze ktos z forumowiczow ma i jest ok

moc PC PW spada wraz a temperaturą otoczenia .Spada tęż COP i temperatur wody jaką można uzyskać.

Dla PC które ja montuje podane są parametry pracy dla temp -20 C .Ale ona pracuje nawet -27 C tyko osiąga niższe moce i temperatury .

Czasami wystarczające.

Jeżeli dobierzesz na -20 C to ponizej zacznie spadać temperatura w budynku .Wtedy potrzebne są grzałki.

Do odszranianie przez jakieś 3 minuty pompa pobiera ciepło z co .(to tanie ciepło)Jak uzna ,że brakuje to załączy grzałkę (nire zaobserwowałem takiej sytuacji w Atlanticu ale w Daikinie załącza się zawsze)

Grzałki do co włączają się wg algorytmu np po 2 h nieosiągnięcia temperatury zadanej.

Moc grzałek jest ograniczona np.6 kW .

Jeżeli chcesz zabezpieczyć się na wypadek awarii pompy typ 16 (10kW dla -20) to zabraknie ci 4 kW.

Ale to się zdarzy raz na 10 lat albo i nie .A juz trafienie w -20 z awarią to sztuka.

Czasem montowane są grzałki (kable grzewcze ) w jednostkach zewnętrznych .Ja kiedyś też montowałem w kilku PC ale nigdy nie zostały uruchomione.

Rozumiem, że te -20 stopni to dla wersji Excelia Tri? To chyba jest nowość na rynku, czy już ma Pan jakieś doświadczenia z tym typem? Powoli wchodzę w fazę realizacji budowy i na 99% zdecydowany jestem na pompę PW. Ostatecznie po różnych poprawkach projektu nie wiem dlaczego wyszło, że powierzchnia mieszkalna wyniesie 240 m2 :rolleyes: a miało być 180... Ściana 30 cm BK 600 + styro min 15 cm. Orientacyjnie jaka pompa powinna spełniać warunek pełnego zaspokojenia zapotrzebowania na ciepło jako jedyne źródło? W domu będzie wentylacja mechaniczna z reku.