Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Zgadzam się z tym,jak pisałem,zależy co kto oczekuje od pompy,wiadomo,ze nie będzie miała takich osiągów jak gruntowa i chyba potencjalni inwestorzy to wiedzą ale też będzie tańsza od gruntowej jeśli nie chcemy angażować własnych sił w wykonanie DZ.

Pompa wogole ma tego pecha, ze jest juz w koncowce inwestycji, a typowa budowa konczy sie przekroczeniem kosztorysu i to najczesciej sporym. Jak by inwestor znal realne koszta i wszelkie korzysci z pompy, ale w wersji gruntowej, to by wybral mniejszy, tanszy projekt domu a za to zrobil to tak, zeby bylo w miare wygodnie. Bez tej wiedzy buduje sie 300-400m2 nie majac na to odpowiedniego zaplecza finansowego i robi kotlownie na wegiel, bo jakos to trzeba grzac i to tanio.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do gruntowych to warunek jest jeszcze jeden musi byc mozliwość zastowania DZ gruntowego. Poziomy DZ przy małej działce może być niemożliwy do wykonania a pionowy (odwierty) jest najdroższy i tego nie da się zrobić własnymi siłami. Wg mnie na różnicy między ceną PC p-w a ceną PC gruntowej mogę przez ładnych parę lat płacic trochę więcej za zuzycie prądu przez grzałkę w ekstremalne mrozy. Jest to dla mnie do strawienia i przełknięcia i najważniejsze jestem tego świadomy i nie wymagam od PC zuzycia prądu na poziomie TV czy laptopa :p W moim przypadku różnica to 25 -30 tys. między PC p-w a PC gruntową z odwiertami. Przecież miałem oferty na taką i taką.

Edit: oferty od różnych firm w sumie od 4 ;)

Edytowane przez rewo66

Gość Arturo72
Wg mnie na różnicy między ceną PC p-w a ceną PC gruntowej mogę przez ładnych parę lat płacic trochę więcej za zuzycie prądu przez grzałkę w ekstremalne mrozy. Jest to dla mnie do strawienia i przełknięcia i najważniejsze jestem tego świadomy i nie wymagam od PC zuzycia prądu na poziomie TV czy laptopa :p W moim przypadku różnica to 25 -30 tys. między PC p-w a PC gruntową z odwiertami. Przecież miałem oferty na taką i taką.

Sedno sprawy :)

W moim przypadku różnica to 25 -30 tys. między PC p-w a PC gruntową z odwiertami. Przecież miałem oferty na taką i taką.

Nawwet w takiej sytuacji, gdy musisz miec odwierty, trzeba nabrac troszke dystansu do calosci i do kwot

25 tys to spory pieniadz, jak sie zobaczy lezacy na raz na stole. W przypadku mojego wcale nie drogiego domu to nieco ponad 3% calej inwestycji zwanej "dom". U niektorych bedzie to jeszcze mniej.

Pewnie polowe tej kwoty wyasz bez zalu na sprzet TV, ktory bedziesz ogladal 1-2h na tydzien karmiac oczy jakas "sieczka" ;)

Gdybym wiedział,że będą takie jaja już bym grzał...gruntówką made in china z odwiertami 2x70mb...

Nie bardzo rozumiem, po co dla Twojego domu tyle odwiertów. Skoro masz z OZC dla -20 4,8kW/h, i chcesz to ogrzewać powietrzną PCi bez udziału grzałek, to 1 x 70mb odwiertu jest sporą górką DZ w stosunku do powietrza.

Gość Arturo72
Nie bardzo rozumiem, po co dla Twojego domu tyle odwiertów. Skoro masz z OZC dla -20 4,8kW/h, i chcesz to ogrzewać powietrzną PCi bez udziału grzałek, to 1 x 70mb odwiertu jest sporą górką DZ w stosunku do powietrza.

Tyle odwiertów miałem w ofercie łacznie z pompą ciepła gruntową 7,5kW made in china,wszystko w dobrej cenie i nie wydziwiałem :)

Edytowane przez Arturo72

Dlatego typowy inwestor przed budową powinien liznąć cokolwiek o budowie domu bo inaczej jak nie pałą to dzidą ;)

Tyle, ze co i gdzie ma liznąć, jak przedstawiciele, producenci i instalatorzy powietrznych PCi, na potęgę (czyżby zmowa - podpada pod UOKiK) wciskają im bzdury.

Sami niczego nie liznęli, ale się znają, bo czytali o doborze gruntowych PCi - a tu inne zasady obowiązują.

Powietrzne pompy powietrza, to bardzo dobre rozwiązanie, także w naszym klimacie, ale nie dla idiotów - zwłaszcza instalatorów.

Chcesz powietrzną PCi, podpisz z instalatorem umowę na skuteczność działania PCi w określonych warunkach i temperatury ujemnej DZ- tak jak to jest w cywilizowanym świecie. Nie chce podpisać takiego "aneksu" (umowy) - nie chce podpisać ? Niech spada, widać nie wierzy w to co robi.:sick:

Nawwet w takiej sytuacji, gdy musisz miec odwierty, trzeba nabrac troszke dystansu do calosci i do kwot

25 tys to spory pieniadz, jak sie zobaczy lezacy na raz na stole. W przypadku mojego wcale nie drogiego domu to nieco ponad 3% calej inwestycji zwanej "dom". U niektorych bedzie to jeszcze mniej.

Pewnie polowe tej kwoty wyasz bez zalu na sprzet TV, ktory bedziesz ogladal 1-2h na tydzien karmiac oczy jakas "sieczka" ;)

Ta cała róznica pójdzie w wykończenie domu ale nie w sensie zakupu najnowszych zabawek typu TV smart 60 cali bo ja nie z tych co owczym pędem musza mieć najnowsze zabawki. A TV LCD 42 calowy mam od 5 lat i myslę że następne 10 lat posłuży. Komp staruszek ma 7 lat. I działa po co mam go zmieniać. Choć faktycznie przydałaby mu się modernizacja ale tu brak czasu na to. Kina domowego nie mam. Komórka stara chyba 4 letnia ale ja z tych co uważają że słuzy tylko do porozumiewania się na odległość a nie do innych rzeczy. To tak na marginesie.

Psia pogoda, też jest pojęciem względnym:) Poniżej -5 moje psy śpią w ogrzewanym zakładzie (piwnicy).

Powyżej -5 w budzie. Pewnie wolą -10 od -2:lol2:

A tak na poważnie to Magnolia 18 współczuję Ci. Kasa wywalona. Wystarczyło powiedzieć........... przed montażem, że powietrzna i grzejniki to marne połączenie

PS. Ty jako kupujący nie musisz posiadać takiej wiedzy. Ty masz liczyć na sprzedawcę. Ty masz tylko zapłacić w terminie.

Pewnie to zrobiłeś:) Na tym Twoja rola powinna się skończyć

czytam to co naprodukowaliście na ostatnich 40stronach (!) i pozwolę się nie zgodzić... 8km odemnie klient ma zamontowaną pc-pw na kaloryferach i śmiga aż miło, dom fakt może nie przedwojenny ale nie nowy. U niego jak i u mnie grzałków NIET a pogoda brrrr w ubiegłym tygodniu dochodzilo do -23 wnocy i w dzień w granicach -10/-15

Moze i nie sa, ale po lekturze watku trzeba naprawde liczyc, ze sie ma sporego fatrta, zeby sie zdecydowac na zakup i spac sobie spokojnie. To jak rzut moneta. Nie kazdemu to odpowiada. Nie kazdy ma dusze hazardzisty.

Nie przesadzaj...

Sa tu malux, igor, piter, chcialbympompę, r.tyrman, ktorych pompy dzialaja zgodnie z oczekiwaniami. I pewnie jest wielu innych, ktorzy tu nie zagladaja - bo ich pompy dzialaja zgodnie z oczekiwaniami.

Tak po prawdzie to TECHNICZNIE problemy ma tylko Magnolia, ale to nie jest "typowa" instalacja. Budujacy swoje domy i rozwazajacy pompy PW z pewnoscia takiej instalacji nie zaprojektuja.

ja to jestem namolny a ile to cudo go kosztowało z montażem?

obecnie nie jest wałkowany temat da radę czy nie

niestety rozmawiamy o czymś innym

a ja mysle, ze caly czas o tym samym ;) bo jeśli ktoś kupuje pompę 'x' za jakąś kwotę i wody użytkowej nie może grzać, ba dom ciężko zagrzać, a poniżej -10 dalej trzeba palić węglem, a miał możliwość dopłacając 20% mieć pc 'y', która śmiga bez namysłu czy dziś jest -5 czy -20 to chyba jesteśmy w temacie?

s10 atlantic -choć jak rozkręcałem ją to wiele w niej simensa i fujitsu.

się sprawuje dobrze- z nią jak z psem jak ją na początku ustawisz tak ci potem je z ręki.

nie mam notatek przy sobie ale w grudniu poszło 290 kwh i chyba 40-50 kg brykietu drzewnego[ale nie więcej]

w temperaturach powyżej zera to 5-7kwh doba

w największe tegoroczne mrozy to max 15 kwh

temp wdomu trzymam 21 -23 choć ostatnio raczej 23-25

pompa pracuję max 10 h /doba przy mrozie -7 w dzień zasilanie u mnie 28-29 na podłogę wychodzi

styczen jesliby olałbym kominek [raz w tygodniu porządnie przepalam -na zasdzie 10-15 kg brykietu]

to zmiesciłbym się spokojnie 450 kwh.

samo co