Pyxis 24.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Zgadzam się z tym,jak pisałem,zależy co kto oczekuje od pompy,wiadomo,ze nie będzie miała takich osiągów jak gruntowa i chyba potencjalni inwestorzy to wiedzą ale też będzie tańsza od gruntowej jeśli nie chcemy angażować własnych sił w wykonanie DZ. Pompa wogole ma tego pecha, ze jest juz w koncowce inwestycji, a typowa budowa konczy sie przekroczeniem kosztorysu i to najczesciej sporym. Jak by inwestor znal realne koszta i wszelkie korzysci z pompy, ale w wersji gruntowej, to by wybral mniejszy, tanszy projekt domu a za to zrobil to tak, zeby bylo w miare wygodnie. Bez tej wiedzy buduje sie 300-400m2 nie majac na to odpowiedniego zaplecza finansowego i robi kotlownie na wegiel, bo jakos to trzeba grzac i to tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 24.01.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Co do gruntowych to warunek jest jeszcze jeden musi byc mozliwość zastowania DZ gruntowego. Poziomy DZ przy małej działce może być niemożliwy do wykonania a pionowy (odwierty) jest najdroższy i tego nie da się zrobić własnymi siłami. Wg mnie na różnicy między ceną PC p-w a ceną PC gruntowej mogę przez ładnych parę lat płacic trochę więcej za zuzycie prądu przez grzałkę w ekstremalne mrozy. Jest to dla mnie do strawienia i przełknięcia i najważniejsze jestem tego świadomy i nie wymagam od PC zuzycia prądu na poziomie TV czy laptopa W moim przypadku różnica to 25 -30 tys. między PC p-w a PC gruntową z odwiertami. Przecież miałem oferty na taką i taką. Edit: oferty od różnych firm w sumie od 4 Edytowane 24 Stycznia 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Wg mnie na różnicy między ceną PC p-w a ceną PC gruntowej mogę przez ładnych parę lat płacic trochę więcej za zuzycie prądu przez grzałkę w ekstremalne mrozy. Jest to dla mnie do strawienia i przełknięcia i najważniejsze jestem tego świadomy i nie wymagam od PC zuzycia prądu na poziomie TV czy laptopa W moim przypadku różnica to 25 -30 tys. między PC p-w a PC gruntową z odwiertami. Przecież miałem oferty na taką i taką. Sedno sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 W moim przypadku różnica to 25 -30 tys. między PC p-w a PC gruntową z odwiertami. Przecież miałem oferty na taką i taką. Nawwet w takiej sytuacji, gdy musisz miec odwierty, trzeba nabrac troszke dystansu do calosci i do kwot 25 tys to spory pieniadz, jak sie zobaczy lezacy na raz na stole. W przypadku mojego wcale nie drogiego domu to nieco ponad 3% calej inwestycji zwanej "dom". U niektorych bedzie to jeszcze mniej. Pewnie polowe tej kwoty wyasz bez zalu na sprzet TV, ktory bedziesz ogladal 1-2h na tydzien karmiac oczy jakas "sieczka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.01.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Gdybym wiedział,że będą takie jaja już bym grzał...gruntówką made in china z odwiertami 2x70mb... Nie bardzo rozumiem, po co dla Twojego domu tyle odwiertów. Skoro masz z OZC dla -20 4,8kW/h, i chcesz to ogrzewać powietrzną PCi bez udziału grzałek, to 1 x 70mb odwiertu jest sporą górką DZ w stosunku do powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Nie bardzo rozumiem, po co dla Twojego domu tyle odwiertów. Skoro masz z OZC dla -20 4,8kW/h, i chcesz to ogrzewać powietrzną PCi bez udziału grzałek, to 1 x 70mb odwiertu jest sporą górką DZ w stosunku do powietrza. Tyle odwiertów miałem w ofercie łacznie z pompą ciepła gruntową 7,5kW made in china,wszystko w dobrej cenie i nie wydziwiałem Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dlatego typowy inwestor przed budową powinien liznąć cokolwiek o budowie domu bo inaczej jak nie pałą to dzidą Tyle, ze co i gdzie ma liznąć, jak przedstawiciele, producenci i instalatorzy powietrznych PCi, na potęgę (czyżby zmowa - podpada pod UOKiK) wciskają im bzdury. Sami niczego nie liznęli, ale się znają, bo czytali o doborze gruntowych PCi - a tu inne zasady obowiązują. Powietrzne pompy powietrza, to bardzo dobre rozwiązanie, także w naszym klimacie, ale nie dla idiotów - zwłaszcza instalatorów. Chcesz powietrzną PCi, podpisz z instalatorem umowę na skuteczność działania PCi w określonych warunkach i temperatury ujemnej DZ- tak jak to jest w cywilizowanym świecie. Nie chce podpisać takiego "aneksu" (umowy) - nie chce podpisać ? Niech spada, widać nie wierzy w to co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 24.01.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nawwet w takiej sytuacji, gdy musisz miec odwierty, trzeba nabrac troszke dystansu do calosci i do kwot 25 tys to spory pieniadz, jak sie zobaczy lezacy na raz na stole. W przypadku mojego wcale nie drogiego domu to nieco ponad 3% calej inwestycji zwanej "dom". U niektorych bedzie to jeszcze mniej. Pewnie polowe tej kwoty wyasz bez zalu na sprzet TV, ktory bedziesz ogladal 1-2h na tydzien karmiac oczy jakas "sieczka" Ta cała róznica pójdzie w wykończenie domu ale nie w sensie zakupu najnowszych zabawek typu TV smart 60 cali bo ja nie z tych co owczym pędem musza mieć najnowsze zabawki. A TV LCD 42 calowy mam od 5 lat i myslę że następne 10 lat posłuży. Komp staruszek ma 7 lat. I działa po co mam go zmieniać. Choć faktycznie przydałaby mu się modernizacja ale tu brak czasu na to. Kina domowego nie mam. Komórka stara chyba 4 letnia ale ja z tych co uważają że słuzy tylko do porozumiewania się na odległość a nie do innych rzeczy. To tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 24.01.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 u mnie w końcu cieplej. teraz tylko -5*. jeszcze tylko słońca brakuje. ciągle je zapowiadają i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.01.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 u mnie w końcu cieplej. teraz tylko -5*. jeszcze tylko słońca brakuje. ciągle je zapowiadają i nic. Ale na zewnątrz - nie w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 24.01.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Psia pogoda, też jest pojęciem względnym:) Poniżej -5 moje psy śpią w ogrzewanym zakładzie (piwnicy). Powyżej -5 w budzie. Pewnie wolą -10 od -2:lol2: A tak na poważnie to Magnolia 18 współczuję Ci. Kasa wywalona. Wystarczyło powiedzieć........... przed montażem, że powietrzna i grzejniki to marne połączenie PS. Ty jako kupujący nie musisz posiadać takiej wiedzy. Ty masz liczyć na sprzedawcę. Ty masz tylko zapłacić w terminie. Pewnie to zrobiłeś Na tym Twoja rola powinna się skończyć czytam to co naprodukowaliście na ostatnich 40stronach (!) i pozwolę się nie zgodzić... 8km odemnie klient ma zamontowaną pc-pw na kaloryferach i śmiga aż miło, dom fakt może nie przedwojenny ale nie nowy. U niego jak i u mnie grzałków NIET a pogoda brrrr w ubiegłym tygodniu dochodzilo do -23 wnocy i w dzień w granicach -10/-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja to jestem namolny a ile to cudo go kosztowało z montażem?obecnie nie jest wałkowany temat da radę czy nieniestety rozmawiamy o czymś innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 8km odemnie klient ma zamontowaną pc-pw na kaloryferach i śmiga aż miło, dom fakt może nie przedwojenny ale nie nowy. U niego jak i u mnie grzałków NIET a pogoda brrrr w ubiegłym tygodniu dochodzilo do -23 wnocy i w dzień w granicach -10/-15 Niech zgadne : Ma Zubadana i Twoj M montowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.01.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Moze i nie sa, ale po lekturze watku trzeba naprawde liczyc, ze sie ma sporego fatrta, zeby sie zdecydowac na zakup i spac sobie spokojnie. To jak rzut moneta. Nie kazdemu to odpowiada. Nie kazdy ma dusze hazardzisty. Nie przesadzaj... Sa tu malux, igor, piter, chcialbympompę, r.tyrman, ktorych pompy dzialaja zgodnie z oczekiwaniami. I pewnie jest wielu innych, ktorzy tu nie zagladaja - bo ich pompy dzialaja zgodnie z oczekiwaniami. Tak po prawdzie to TECHNICZNIE problemy ma tylko Magnolia, ale to nie jest "typowa" instalacja. Budujacy swoje domy i rozwazajacy pompy PW z pewnoscia takiej instalacji nie zaprojektuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 24.01.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja to jestem namolny a ile to cudo go kosztowało z montażem? obecnie nie jest wałkowany temat da radę czy nie niestety rozmawiamy o czymś innym a ja mysle, ze caly czas o tym samym bo jeśli ktoś kupuje pompę 'x' za jakąś kwotę i wody użytkowej nie może grzać, ba dom ciężko zagrzać, a poniżej -10 dalej trzeba palić węglem, a miał możliwość dopłacając 20% mieć pc 'y', która śmiga bez namysłu czy dziś jest -5 czy -20 to chyba jesteśmy w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 no masz rację ale jeżeli miałbym zapłacić do swojego domku 30 tyś to byłby kabaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 piter to ewenementmieszka za kolem podbiegunowym a jest zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregusjanus 24.01.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Po tym wszystkim mam juz zmeczone oczy:). Kolego Malux jakiej firmy masz pompę i jak sie sprawuje? Zapisujesz gdzieś zużycie kw na forum?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 s10 atlantic -choć jak rozkręcałem ją to wiele w niej simensa i fujitsu.się sprawuje dobrze- z nią jak z psem jak ją na początku ustawisz tak ci potem je z ręki.nie mam notatek przy sobie ale w grudniu poszło 290 kwh i chyba 40-50 kg brykietu drzewnego[ale nie więcej]w temperaturach powyżej zera to 5-7kwh doba w największe tegoroczne mrozy to max 15 kwhtemp wdomu trzymam 21 -23 choć ostatnio raczej 23-25pompa pracuję max 10 h /doba przy mrozie -7 w dzień zasilanie u mnie 28-29 na podłogę wychodzistyczen jesliby olałbym kominek [raz w tygodniu porządnie przepalam -na zasdzie 10-15 kg brykietu]to zmiesciłbym się spokojnie 450 kwh.samo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts