miki121 25.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 miki121 po co Ty się tutaj pucujesz? co chcesz osiągnąć? oczyszczasz się z zarzutów bo boisz się utraty klientów? trzeba było ich po prostu tutaj nie szukać, tylko zaglądać i pomagać bezinteresownie jeżeli uznałeś, że chcesz wypełniać taką właśnie misję, a teraz to sam wpadłeś we własne sidłapokazujesz, że w swojej desperacji robiłeś za darmo, łapałeś się wszystkiego byle tylko coś robić nawet po cenach delikatnie mówiąc śmiesznych, żalisz się że nikt Ci nie dziękował co chwila za to, że zrobiłeś to do czego się zobowiązałeś (to, że nie potrafiłeś prawidłowo wycenić swoich prac to Twój problem) dla mnie zaczynasz coraz bardziej się kompromitować i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 25.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Tak mnie naszło. Spytajcie się tych "fachowców" od powietrznych PCi, przy jakiej temperaturze zewnętrznej "ich" PCi się wyłącza. U mnie najzimniej było -23 i pompa dalej działała, zimniej u mnie jeszcze nie było a grzeję już 3 sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Różnie : OD - 15 do -32 ( ponoć Zubadan tak ma ) To powiedz to arturo, bo On jest przekonany, że jego powietrzna PCi będzie pracowała przy - 20 i to z COP powyżej 2 Musial bys grzac w lecie kilometry szescienne CWU, zeby to sie zgodzilo "w cyferkach". Dla potrzeb CWU, powietrzna PCi średnio może (szacunkowo) osiągać (średnia zima): - około 20 dni z COP 1 (czyli tylko grzałki) - około 20 dni z COP 1,5 - około 20 dni z COP 2, - około 40 dni z COP 2,5, - około 260 dni z COP 3,5 (a nawet większym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dla potrzeb CWU, powietrzna PCi średnio może (szacunkowo) osiągać (średnia zima): - około 20 dni z COP 1 (czyli tylko grzałki) - około 20 dni z COP 1,5 - około 20 dni z COP 2, - około 40 dni z COP 2,5, - około 260 dni z COP 3,5 (a nawet większym) Nie bede prosil Cie o zrodlo tych danych i wyniki badan na podstawie ktorych je opracowano. No to jak sie to ma do gruntowej? To co zyskasz latem na COP z CWU w znacznej czesci oddasz zima (bo zima potrzeba wiecej energii na cele CWU niz latem - z ronych przyczyn), ale to i tak pryszcz jesli ruszymy temat CO. To zupelnie jakies wielkie nieporozumienie. BTW: W lecie temperatury DZ przy gruntowej u mnie to 15-17*C. Do tego grzanie w taniej taryfie. Eh.... Nie obraz sie, ale wlasnie karmienie takimi bzdurami potencjalnych klientow pomp powietrznych konczy sie pozniej ich wielkim rozczarowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 U mnie najzimniej było -23 i pompa dalej działała, zimniej u mnie jeszcze nie było a grzeję już 3 sezon Tyle, że: - nie ogrzewasz tą PCi CWU - masz osobny bojler elektryczny (?), - dogrzewasz kominkiem i to sporo, bo 4 - 5m3 drewna, to od 11.000 do 14.000kWh, - PCi zuzyła około 1.800kWh - czyli nawet przy COP 3, jest to pokrycie w 1/3 energii potrzebnej do ogrzania domu, albo i mniej bo w zużyciu jest także energia na klimatyzację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nie obraz sie, ale wlasnie karmienie takimi bzdurami potencjalnych klientow pomp powietrznych konczy sie pozniej ich wielkim rozczarowaniem. Jest akurat odwrotnie. To sprzedawcy i instalatorzy wciskają ciemnotę, co do sprawności powietrznej PCi w minusowych temperaturach, ja pokazałem ile można potencjalnie "wycisnąć" z powietrznej PCi - w tym przypadku w celach grzewczych CWU. Dane wynikają z analizy sprawności powietrznej PCi (z danych dla PCi THERMA V 12kW, LG) i średnich miesięcznych temperatur (średnia z ostatnich 10 lat) ze stacji meteo w Jeleniej Górze. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że im większe zużycie CWU, tym większy śródroczny COP PCi - zwłaszcza w przypadku powietrznych PCi. Przy przeciętnym zużyciu CWU, przeciętna powietrzna PCi może osiągnąć śródroczny COP maksymalnie 2,8 (z uwzględnieniem dogrzania grzałkami), a przeciętna gruntowa PCi nie mniejszym jak 3. - oczywiście przy założeniu że zostały dobrze dobrane i skonfigurowane) Prawda, czy fałsz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Miki, czy to, że kiedyś nazywałeś się Gołuch i oszukiwałeś klientów to też jest pomówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Przy przeciętnym zużyciu CWU, przeciętna powietrzna PCi może osiągnąć śródroczny COP maksymalnie 2,8 (z uwzględnieniem dogrzania grzałkami), a przeciętna gruntowa PCi nie mniejszym jak 3. - oczywiście przy założeniu że zostały dobrze dobrane i skonfigurowane) Prawda, czy fałsz ? Nie wiem na czym sie opierasz, ale nie widzialem w zadnych instalacjach rocznego SPF dla gruntowej ponizej 4. Jesli ma miec COP 3 to raczej dla grzejnikow a to nie jest optymalna instalacja. http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Ci do reszty badzmy konsekwentni: a przy dużym zużyciu CWU, sumarycznie może być od gruntowej tańsza (w eksploatacji) - i to przy pracy tylko w jednej taryfie. Uznaje sytuacje jaka tu przedstawiasz za totalne nieporozumienie i robienie plonnych nadziej klientom na pompy PW. Tak nie bedzie NIGDY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.01.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Siwy rozumiem, że to Twoje wyliczenia? być może masz racje, ja natomiast PC użytkuje od 3 lat jako jedyne źródło ogrzewania domu i cwu. 6 osobowa rodzina 155m2, temperatura w domu 22,5-25. Mamy dwie taryfy ale pc jest ustawiona tak by był komfort w domu... pierwszy sezon 4200zł drugi 4000zł w tym roku myślę że wyjdzie 3800. Wiem, wiem zaraz mnie zakrzyczycie że dużo, być może. Wiem, że gdybyśmy zmienili ustawienia tylko w taniej i niższa temperatura to koszta byłyby nizsze, ale tak się składa, że lubię czuć się komfortowo w domu Oczywiście wszystko opomiarowane, mieszkam w jednym z najzimniejszych miejsc w Polsce gdzie najniższa zanotowana temp w tym roku to -23 a w ubiegłym -35. A i nie opieram się na domniemaniach, spekulacjach i wyliczeniach. Opieram się o to co mam w domu i z czego korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 u mnie nawet powyżej 20C.... Ale ja tego nie kwestionuję - tylko mam na uwadze, że PCi gruntowe mają stabilniejszą temperaturę DZ. Przy gruntowych, to przeciętnie różnica 15 stopni, a w powietrznych różnica to ponad 60 stopni, a wymagania GZ (CWU) są dokładnie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nie wiem na czym sie opierasz, ale nie widzialem w zadnych instalacjach rocznego SPF dla gruntowej ponizej 4. A widziałeś powietrzne PCi z COP poniżej 4,5 ? A widziałeś powietrzne PCi z COP 5,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) A widziałeś powietrzne PCi z COP poniżej 4,5 ? A widziałeś powietrzne PCi z COP 5,5 ? Nie. Ani jednych ani drugich, ale na usprawiedliwienie dodam, ze oststnio rzadko czytam literature sf PS. Aaaa, doczytalem,z e POWYZEJ. Sorki. Ale zwiaku nadal nie widze. Kazda powietrzna SPF bedzie miala w okolicach 3 Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ale ja tego nie kwestionuję - tylko mam na uwadze, że PCi gruntowe mają stabilniejszą temperaturę DZ. Przy gruntowych, to przeciętnie różnica 15 stopni, a w powietrznych różnica to ponad 60 stopni, a wymagania GZ (CWU) są dokładnie takie same. OK. Rozumiem, ze stwierdzenie, ze z tymi mniejszymi sezonowymi kosztami pompy PW w stosunku do grutnowej, to bylo tylko z Twojej strony "niefortunna nadinterpretacja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Siwy rozumiem, że to Twoje wyliczenia? być może masz racje, ja natomiast PC użytkuje od 3 lat jako jedyne źródło ogrzewania domu i cwu. 6 osobowa rodzina 155m2, temperatura w domu 22,5-25. Mamy dwie taryfy ale pc jest ustawiona tak by był komfort w domu... pierwszy sezon 4200zł drugi 4000zł w tym roku myślę że wyjdzie 3800.. Dużo to pojecie względne i bardzo subiektywne. Nie wiem jakie masz ocieplenie domu i ile zużywasz CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dużo to pojecie względne i bardzo subiektywne. Nie wiem jakie masz ocieplenie domu i ile zużywasz CWU dom niby ocieplony, ale jak to trudno powiedzieć bo go nie budowaliśmy tylko kupiliśmy w stanie 'deweloperskim' z elewacją zewnętrzną i 'gołym' środkiem. Napewno okna są źle obsadzone i drzwi wejściowe. CWU zużywamy dużo bo inaczej przy czwórce dzieci się nie da... Dlatego napisałam że być może dużo... bo tak już jesteśmy stworzeni, że chcemy wydawać mniej niż wydajemy, a zarabiać więcej niż zarabiamy. Taka natura człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 OK. Rozumiem, ze stwierdzenie, ze z tymi mniejszymi sezonowymi kosztami pompy PW w stosunku do grutnowej, to bylo tylko z Twojej strony "niefortunna nadinterpretacja". Jest możliwa taka sytuacja. Np. Arturo na potrzeby CWU, potrzebuje więcej niż na potrzeby grzewcze domu. Przy domach o znikomych potrzebach grzewczych i dużym zużyciu CWU i dobrej powietrznej PCi jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 25.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Tyle, że: - nie ogrzewasz tą PCi CWU - masz osobny bojler elektryczny (?), - dogrzewasz kominkiem i to sporo, bo 4 - 5m3 drewna, to od 11.000 do 14.000kWh, - PCi zuzyła około 1.800kWh - czyli nawet przy COP 3, jest to pokrycie w 1/3 energii potrzebnej do ogrzania domu, albo i mniej bo w zużyciu jest także energia na klimatyzację. Pytanie było czy działa, więc odpowiedziałem że działa, nie rozumiem po co te wywody, w zeszłym sezonie spaliłem drzewa już tylko 3m3, w tym sezonie będzie jeszcze mniej. Ale co to ma do tego czy pompa grzeje czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 25.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nie. Ani jednych ani drugich, ale na usprawiedliwienie dodam, ze oststnio rzadko czytam literature sf Nie widziałeś PCi z COP poniżej 4,5? to jakie widziałeś? Wg mnie poniżej 4,5 jest większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Jest możliwa taka sytuacja. Np. Arturo na potrzeby CWU, potrzebuje więcej niż na potrzeby grzewcze domu. Hm..... no jesli u Artura jest taka sytuacja, to sporo to "zmienia". BTW: Arturo poki co jeszcze nie mieszka - ba! - nawet jescze nie ma pompy ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts