malux20 25.01.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 ja stawiam na montaż w okolicach walentynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.01.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 artur nie miej nam za złe że swię pośmiejemy ale sam trochę jesienią na to zarobiłeś wymianą postów z mikim na zasadzie klient- sprzedawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) ja mieszkam w takich okolicach gdzie temperatury są średnie kiedyś się zabawiłem i dzień po dniu sprawdzałem dane statystyczne tempertur[godzinowe] dób z temp poniżej -20 nie ma u mnie nigdy przez 24 h dnii z temp przez 24 h poniżej -15 to max 3-5 w roku. przeglądałem kilka ostatnich lat to akurat są fakty statystyczne Dokładnie,dlatego 8kW u mnie spokojnie dała by radę i nie boję się niskich temperatur Musi to wiesz gdzie a tak powaznie jak odpalisz to powinnismy ja oblac zeby Ci nie zardzewiala i przy okazji poogldamy co to cudo potrafi i ile ciagnie. Oblać trzeba będzie,musimy się zgadać artur nie miej nam za złe że swię pośmiejemy ale sam trochę jesienią na to zarobiłeś wymianą postów z mikim na zasadzie klient- sprzedawca Spoko co ciekawe, na tej stronie http://ogrzewnictwo.pl/artykuly/urzadzenia-grzewcze/panasonic-system-wysokowydajnego-ogrzewania-aquarea piszą że dla -15 COP=2,2 i podają źródło panasonic.pl Jest to zwykła Aquarea SDF. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 producent deklaruje pracę do -20C Konkretnie to pisze o "możliwości" pracy do -20 stopni, ale dane tylko dla - 15, ciekawe dlaczego. I następna ciekawa sprawa, te dane dotyczą tylko GZ 30 - 35 stopni. A przecież ma grzać także CWU, a to co najmniej 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) a tutaj jeszcze inne tabelki do Panasonica...ciekawe co strona to inne dane http://pompaciepla.pl/nowa-seria-wysokodajnych-pomp-ciepla-aquarea-firmy-panasonic/ Poniżej zbiorcze zestawienie danych pomp ciepła wszystkich serii Aquarea: http://www.spsklima.pl/_media/pdf/EU_AQUAREA_2012.pdf Arturo - skąd jest ten twój wykres? bo na stronie atlantica jest wykres tylko do -15C (zbiorczy) http://www.atlantic-polska.pl/upload/karty_katalogowe/EXTENSA_kk_20120615.pdf Wykres s 8kW jest z instrukcji Fujitsu Waterstage ale jest to to samo co pompy ciepła Atlantic Alfea S8,wykres z TRI jest z francuskiej czy angielskiej strony Atlantica. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Arturo - skąd jest ten twój wykres? A zauważyłeś, że ten wykres to jakiś taki trefny ? Co to jest: - pobór mocy w kW ? - wydatek ciepła w kW ? Ciekaw ile energii trzeba zużyć, bo z tej tabelki nic nie wynika. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.01.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Panowie, By z formami osobowymi piszemy zawsze łącznie- czyli radziłaby, zrobiłoby, bylibyśmy, etc. Tylko z formami nieososobowymi piszemy by rozdzielnie- można by, zrobiono by etc.To tyle w temacie pomp p-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A zauważyłeś, że ten wykres to jakiś taki trefny ? Co to jest: - pobór mocy w kW ? - wydajność cieplna w kW ? Ciekaw ile energii trzeba zużyć, bo z tej tabelki nic nie wynika. Co Ci znowu nie wynika ? Przy -20st.C,moc cieplna dla zasilania podłogowego to ok.4,7kW a zużycie ok.2,3kW Przy 0st.C,moc cieplna dla zasilania podłogowego to ok.7,2kW a zużycie ok.2,2kW. Może nie jest to bardzo dokładne ale pokazuje co i ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Arturo, jak ostatnio jechałeś samochodem, to ile zużył koni mechanicznych ? I co to jest wydatek ciepła w kW ? (poprawiłem w międzyczasie, tak jak jest na wykresie). Edytowane 25 Stycznia 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 25.01.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 simluc ratuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 wiesz jakie mam szybkie wytłumaczenie? - we francuskiej podawają do -20C, bo tam w życiu takich temperatur nie będzie, więc mogą podać i do -50C ....... Bingo:rolleyes: Bo w cywilizowanym świecie każda powietrzna PCi jest konfigurowana w zależności od regionu w którym ma być instalowana. Na nasz rynek, trafiają (jeszcze) PCi z wymontowanym zabezpieczeniem niskotemperaturowym i automatem włączającym PCi tylko w taniej taryfie (to ostatnie też dotyczy gruntowych). Natomiast o fachowości naszych przedstawicieli, świadczy zaprezentowana przez Arturo tabelka, bo przecież nie on dokonał tak światłego tłumaczenia w opisie krzywych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.01.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nie wiem na czym sie opierasz, ale nie widzialem w zadnych instalacjach rocznego SPF dla gruntowej ponizej 4. Wg badań przeprowadzonych przez Niemiecki Instytut Fraunhofer SPF dla gruntówek w latach 2007-2010 wyniósł 3.88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.01.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 simluc ratuj! Ale o so chodzi? Może o normę PN-EN14511 , która uwzględnia defrosty i pracę pomp obiegowych? I uciekanie od tej normy przez producentów pomp P-W. I ogólny bajzel w podawaniu danych przez WSZYSTKICH producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 25.01.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ale o so chodzi? O gramatykę i ortografię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Wg badań przeprowadzonych przez Niemiecki Instytut Fraunhofer SPF dla gruntówek w latach 2007-2010 wyniósł 3.88. A dla powietrznych 2,88 (nie mylić z COP-em) Przy czym, te wartości w latach następnych uległy zmianie ze względu na nowe rozwiązania. Dość powiedzieć że w od 2008r do 2011r. średnia wartość COP poszybowała znacznie w górę od 3,4 do 3,8 w przypadku PW i od 4,5 do ponad 4,8 dla gruntowych. Nie ma jeszcze danych z 2012r, ale wszystko wskazuje na to, że powietrzne PCi znacznie przekroczą wartość 4, przy "stagnacji" gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Wg badań przeprowadzonych przez Niemiecki Instytut Fraunhofer SPF dla gruntówek w latach 2007-2010 wyniósł 3.88. Brano pod uwage instalacje z podlogowym, czy rozne? Bufory tez zaliczano? Podalem linka do konkretnych instalacji. Mozesz tam porownac jak jest dla danej instalacji. Mieszane, z buforami, na kaloryferach. Co kto lubie. Mnie interesuja instalacja ogrzewania podlogowego jako dedykowana to pomp ciepla i one nie beda ponizej 4. Raczej blizej 4,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.01.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A dla powietrznych 2,88 (nie mylić z COP-em) Przy czym, te wartości w latach następnych uległy zmianie ze względu na nowe rozwiązania. Dość powiedzieć że w od 2008r do 2011r. średnia wartość COP poszybowała znacznie w górę od 3,4 do 3,8 w przypadku PW i od 4,5 do ponad 4,8 dla gruntowych. Nie ma jeszcze danych z 2012r, ale wszystko wskazuje na to, że powietrzne PCi znacznie przekroczą wartość 4, przy "stagnacji" gruntowych. No tak, ale mowa o pompach P-W o innej konstrukcji, choćby pompy Heliotherm z przykładowym COP'em 4.2 dla A2/W35 czy z COP'em 2.1 dla A-7/W55 czy 3.2 dla A-7/W35. Edit: Dane z testów laboratoryjnych, skorygowane o defrost, uwzględniające pracę wentylatorów, pomp obiegowych, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To nie byl COP, tylko wynik uzyskany w rzeczywistych warunkach (opomiarowane mieszkania i domy). A takie badania prowadzone są od 2008r. Natomiast ten sam instytut podaje, że średni (2010r) COP dla PW to około 3,5 a dla gruntowych około 4,6. I najważniejsze - to jest tylko ogrzewanie pomieszczeń, czyli bez CWU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek_73 25.01.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Panie Irku dla sprecyzowania to rozwiazalismy z Panem umowę. Nie chce mi się pisać książki ale jak zawsze wszystko można zrzucić na instalatora. Przygoda z Panem Irakiem zaczęła się fajnie. Wejście na budowę po innym hydrauliku który zaczol a nieskończyl. Umowa oferta porownywana z alledrogo itp. Udało się dojść do składu i zaczynają się przygody. Przygoda nr 1. Ułożenie styropianu na parterze i pierwszy ZONK okazuje się że różnica na podłodze pomiędzy jednym punktem jest od 7 do 13cm. Zabawa 2 dni więcej z płytami styropianu aby uzyskać płaska powierzchnię - udaje się zachować powierzchnię na poziomie około 0, 5cm. - efekt dwa dni w plecy - finansowy 0zł - słowa dziękuję - brak Przygoda nr 2. Umowa na piętro grzejniki standard purmo. Podlogowka w lazience. Kolejny raz prośbą o ułożenie styropianu - robimy bo trzeba być prokliencki efekt 4 godziny dla dwóch osób - finansowy 0zł - słowa dziękuję - brak. Przygoda nr 3 Zakończenie pierwszego etapu - orurowania - oczekiwanie na przelew przez klienta ponad tydzień dłużej okazało się że klient nie przelewał bo pracownik pakując materiały zapomniał zostawić dwie rolki dylatacji obiecane dla budowlańców.. Klient nie widział czy może odliczyć 72zł więc zostawił sobie ponad 10000zł aby się dowiedzieć - oczywiście nie kontaktując się z Nami w tej sprawie. Przygoda nr 4 Oczekiwanie na gaz i klient przygody z sąsiadem który ni to chce ni to nie chce dać zgodę. Przygoda nr 5 Kafelkowanie kotłowni przez fachowca który miał urodziny ponad tydzień Oczywiście praca się przesuwa w czasie bo kafelkarz ma prawo pić i nie przychodzić do pracy Przygoda nr 6. Zmiana grzejników na ozdobne kilka koncepcji kolorstycznych. Ustalenie z producentem terminu realizacji w niektórych przypadkach 6-8 tygodni. Hurtownia chce przedpłaty na typowe grzejniki my także klient niestety do momentu ściągnięcia monterów przezemnie nie podpisuje aneksu. Ja z powodu wcześniejszej przygody z innym klientem nie zamawiam nietypowych grzejników bo od 10 miesięcy leżą dwa grzejniki łazienkowe które wyglądał inaczej niż te które Pani znalazła w necie. Więc temat grzejników się wałkował... Przygoda nr 7. Aneks do umowy. W wyniku zmian terminy dostaw grzejników, zakresów i zmian przygotowuję klientowi aneks który klient nie chce podpisać stwierdzając że nie może bo żona jest tylko na umowie. Po sprawdzeniu umowy okazuje że jest na umowie. Przygoda nr 8 Rozpoczęcie montażu kotłowni - przewierty pod pompę ciepła do ciepłej wody użytkowej. Z powodu małej powierzchni - kotłowni PC do CWU nie może pracować w pomieszczeniu więc podejmujemy decyzję że wykonane zostaną dwa odwierty i PC będzie pracowało na powietrzu zewnętrznym albo w układzie czerpnia / wyrzutnia kombinowana albo kanałami pod elewacją lewo prawo rozejście. Klient bez uzgodnienia z Nami dzwoni do producenta i ustala że montaż jest źle wykonywany. Dzwoni do mnie i wstrzymuje pracę bo mu powiedział Pan który nie uzyskał kompleksowej informacji że tak będzie źle. Po rozmowie z tym samym przedstawicielem producenta okazuje się że koncepcja jest dobra a Pan Irek nie potrafił do końca przedstawić wersji wykonania. Po tej rozmowie i poprzednich przygodach oraz barku czasu na kolejny termin ludzie spakowali się i zjechali z budowy a inwestor została poinformowany że rezygnujemy z dalszej współpracy. Każdy klient ma prawo do opóźnień ale my nie siedzimy w biurze i pierdzimy w stołki tylko mamy inne roboty i terminy więc jeżeli są obsuwy to działa w dwie strony. Jeżeli nie mam terminu wolnego to cudów nie sprawię. Oczywiście wina leży zawsze po stronie instalatora ale to takie normalne. Ja wycofałem zaliczkę w kwocie 3500zł za grzejnik którą zrobiłem przed podpisaniem aneksu - całe szczęście grzejniki nie poszły do produkcji więc się udało i zostałem z kotłem gazowym, kominem i innymi rzeczami bo towar był ściągnięty pod zamówienie. Zakończeniu Panie Michale - ja mam przez całe życie jedno nazwisko i nie pozwolę sobie na takie kłamstwa z Pana strony. W przeciwieństwie do Pana - jak się umawiam nawet werbalnie - gdyby Pan nie zrozumiał - to znaczy słownie, to tak ma być. W przeciwieństwie do Pana płacę za towar, który pobrałem. Nikt mnie nie szuka z hurtowników a tym bardziej nikomu nie jestem winien pieniędzy. Nie mam również spraw sądowy o zabrany i nie zapłacony towar. Drodzy Forumowicze, jednak zniżę się do poziomu tego Pana i odpowiem: Przygoda 1 - również c..le nie fachowcy, fakt różnica w poziome - ale tylko albo aż 4 cm miejscami. Chłopakom co robili podziękowałem, nawet płynny załącznik dostali. Pan nie pracował - być może przez to nie usłyszał dziękuję - czy zapłata za fakturę to mało? Trzeba było nie robić ! Przygoda 2 - styropian ułożył PAn z uwagi na dwutygodniowy poślizg ze swojej winy, przez co wylewki miałem zrobione później. Jak wyżej dla Pana 0 dziękuję. Przygoda 3 - jeżeli nie potrafi Pan przeczytać kilku zdań ze zrozumieniem - to wybaczam Na umowie nie ma określonego terminu płatności. Więc to moja dobra wola, że zapłaciłem po tygodniu. Ale jak pisałem mam jedno nazwisko przez całe życie i je szanuję. Postępuję również tak, aby je szanowali inni. Przygoda 4 - a co ma piernik do wiatraka, trzeba było ruszyć 4 litery i zamontować piec, pompę - byłaby kasa na koncie. A nie odwracać kota ogonem. Przygoda 5 - kafelkował tydzień ale zrobił a nie uciekła w trakcie prac. Na niego nie czekałem od sierpnia 2012 do stycznia 2013. Przygoda 6 - jestem Inwestorem i mam święte prawo wyboru. Trzeba było jak pisałem wyżej założyć piec i pompę a grzejniki na końcu. Przygoda 7 - o jakim aneksie Pan pisze? Przygoda 8 - jeżeli dwa otwory fi 12mm nazywa Pan przewiertami ... Co do wyjazdu z budowy - Panowie (w tym jeden z łapanki) zostali wyproszeni. Co do rozwiązania umowy - kolejne kłamstwo. Obecnie próbuję wyprostować Pana błędy i niekompetencje - nie mówiąc partactwo - bo jaki partacz na rurce 25mm zamiast ją wygiąć zaciska złączki i chowa w wylewce. Komu do łba by przyszło na rurce 25mm założyć złączkę 26mm - za cholerę tego nie można zacisnąć! A Pan Michał co odwala - zakłada nie zaciska (bo jakże i czym) a na to zakłada otulinę i wszystko ładnie przykręca. Żałuję po stokroć, że zacząłem z Panem te "przygody". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 25.01.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Natomiast ten sam instytut podaje, że średni (2010r) COP dla PW to około 3,5 a dla gruntowych około 4,6. I najważniejsze - to jest tylko ogrzewanie pomieszczeń, czyli bez CWU . SPF 2,88 z lat 2007-2010 uwzględnia podgrzewanie wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts