Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to PC PW są rozwiązaniem całkiem przyzwoitym.. jedyne co mnie drażni to hałas. tą pompę co oglądałem jakiś Panasonic 12kW to niestety był głośny jak dla mnie. poszukam jeszcze może znajdzie się cichy model :) póki co lece na piecyku elektrycznym

Panasonici sa najgłośniejsze, cichsze są Atalantici Tri, jeszcze cichsze są Zubadany czy Hitachi .

SPF 2,88 z lat 2007-2010 uwzględnia podgrzewanie wody użytkowej.

Nie sądzę, wyliczają ilość kWh/m2 powierzchni domu., a przy podawanym COP liczą DZ +35 stopni - ale głowy nie dam, bo nie zapoznałem się ze szczegółami.

Ja na moja TRI nie moge jakos psioczyc. W domu praktycznie nic nie slychac. Nawet w nocy musialbym niezle z ucha strzelic aby 'wylapac' czy mieli znowu powietrze czy tez drzemie

Co do hałasu to obiektywnym będzie jedynie test przy użyciu odpowiednich mierników. Sam mam słuch "sokoli" i stąd nie wykluczam, że gdybym miał Tri zainstalowaną marudziłbym na jej głośną pracę. Poza tym ty masz zdaje się grubaśną ścianę z cegieł, ktora dobrze izoluje akustycznie. Inaczej byś pisał przy ścianie dwuwartstwowej styropian+np ytong serii 400.

producent deklaruje pracę do -20C

nie wiem czy patrzę na dobrą DTR, ale pisze dla -7C COP=2,5

dla niższych nie podaje....

dane z polskiej strony

http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Aquarea+%E2%80%93+systemy+grzewcze/Wst%C4%99p/7539560/index.html#anker_7539556

E na tej stronie jet coś innego

Panasonic.jpg

Co do hałasu to obiektywnym będzie jedynie test przy użyciu odpowiednich mierników. Sam mam słuch "sokoli" i stąd nie wykluczam, że gdybym miał Tri zainstalowaną marudziłbym na jej głośną pracę. Poza tym ty masz zdaje się grubaśną ścianę z cegieł, ktora dobrze izoluje akustycznie. Inaczej byś pisał przy ścianie dwuwartstwowej styropian+np ytong serii 400.

No mam :) i jednostke oddalona 9-10m od domu

no to PC PW są rozwiązaniem całkiem przyzwoitym.. jedyne co mnie drażni to hałas. tą pompę co oglądałem jakiś Panasonic 12kW to niestety był głośny jak dla mnie. poszukam jeszcze może znajdzie się cichy model :) póki co lece na piecyku elektrycznym

nie wiem jak glośny jest Panasonic ale moje ME jest ciche.

Te Atlantic, Daikiny, ME i inne winny robic testy u mnie :)

Wtedy mieliby odpowiedz co te ich cuda potrafia zdzialac w warunkach polowych. Na wojnie sprawdzic a nie cwiczyc na mapach i malowac ruchy wojsk.

Przy czym ja w to nie wchodze bo sie okaze, ze X kolejnych zim bede k...i rzucal.

Ot taka sobie rekawica rzucona przeciwko wykresom tym i innym

Gość Arturo72
Twoje ME jest lepsze bo: ma fajny design ( +10%), jest staranniej wykonane (+5%). Poza tym to te same " bebechy" Napisz ile kosztuje twoja Me.

No nie przesadzaj z designem,no może jednostka zewnętrzna jest "dla oka" ;)

Dla mnie wśród jednostek wewnętrznych jeśli chodzi o design prym wiedzie jednak Atlantic łącznie z wyglądem sterownika :)

Te Atlantic, Daikiny, ME i inne winny robic testy u mnie :)

No jestem ciekawy jakby Zubadan się sprawdził u Ciebie,Daikin i Panas wg mnie podobnie do Atlantica.

Edytowane przez Arturo72

Twoje ME jest lepsze bo: ma fajny design ( +10%), jest staranniej wykonane (+5%). Poza tym to te same " bebechy" Napisz ile kosztuje twoja Me.

Naganiasz czy się udzielasz?

hmmm i tu jest pytanie :D?

mam i używam od trzech lat więc pewnie się udzielam, ale że moj M je montuje to zaraz usłyszę, że naganiam :)

fotka z przed chwili to tak w kontekście że pc przy niskich temperaturach się wyłącza...

http://www.klima-med.com/mmap/ter.jpg

Edytowane przez ana-76
literówka

a na zewnątrz jak to słychać, sąsiedzi nie narzekają ? :)

Wylot mam skierowany na ogrod, sasiedzi po bokach i jeszcze nikt nic nie mowil a wiedza, ze grzeje 'niczym' i 'czary odrawiam' zatem winni brzeczec.

Fak, jakas nieco ponad 1h temu wchodzac na posesje bylo slychac mocny szum ale jest minus 7* i kto stoi na dworze ( polu ) i strzela z ucha w taka pogode ? Gdybys mial polezec teraz na hamaku pewnie by przeszkadzalo.

W lecie czy tam wtedy kiedy sie spokojnie przesiaduje na ogrodzie malo co slychac, nardziej wychwytywalem wszelakie 'zyciowe' odglosy.