Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba już kiedyś pytałem,jakie będzie COP przy minus 20 w oferowanych przez ciebie pompach hydrauli?

Czy może być COP poniżej 1 ? Jeśli dodatkowo pójdzie energia na odszranianie, to pompa do układu CO da mniej energii niż pobierze z gniazdka, czyli COP będzie gorsze niż 1 (przy założeniu ,że w tej danej sytuacji, bez odszraniania ,pompa pracowałaby z COP 1) Jest tak czy się mylę?

OK.

Mam kilka pytań do ciebie Hydrauli (bo jak rozumiem montujesz atlantica/fujitsu):

- czy Atlantic Excelia to to samo co Fujitsu High Power

- jeśli tak to dlaczego Atlantic jest 25 do 30% taniej (jeśli masz takie wiadomości (swoją drogą dziwne polityki firm))

-jaka moc Excelii do domu w którym zapotrzebowanie jest obliczone na 8,5 kW (190 po podłodze z garażem, wszędzie podłogówka, 20 cm na ścianie, 30 cm w dachu i 10 cm na podłodze ) starczy 11kW czy lepiej 14kW, (czy to się opłacie finansowo przejście z 11 na 14)

...

to tyle pytań ... na teraz może jeszcze będę męczył pytaniami

To to samo urządzenie.

Różnica w cenie wynika z tego ,że atlantić chce sprzedać a Fujitsu jest jakby niezadowolone i woli sprzedawać klimę

Ja bym na taki budynek dał typ 16 Mała różnica w cenie (chociaz typ 14 też może być , bo to to samo urzadzenie tylko ma programowo obciętą moc maksymalną na poziomie 80 % Ale przy -20 ma takie samę osiągi.

Jeżeli będziesz bawił się w dwie taryfy to możesz więcej energii wydusić w czasie nocy .Ale to już czysto akademicka dyskusja.

Trochę mało to 10 w podłodze reszta ok

Ale te 8,5 to z wentylacją grawitacyjną .Bo z rekuperacją chyba wyjdzie mniej.

Ja ostatnio dałem typ alfea S 10 na 160 m2

Chyba już kiedyś pytałem,jakie będzie COP przy minus 20 w oferowanych przez ciebie pompach hydrauli?

Czy może być COP poniżej 1 ? Jeśli dodatkowo pójdzie energia na odszranianie, to pompa do układu CO da mniej energii niż pobierze z gniazdka, czyli COP będzie gorsze niż 1 (przy założeniu ,że w tej danej sytuacji, bez odszraniania ,pompa pracowałaby z COP 1) Jest tak czy się mylę?

Wszystko jest możliwe .

Ale fakty są takie dla -20C i 35C czynnik ogrzewany COP 2,18

Dla -20C i 60 C COP 1,3

Nie wiem czy uwzględnia Odszranianie .Ale odszranianie trwa 3-5 minut a energia pobierana jest z instalacji (czyli ta wcześnie tanio wytworzona) .Proces ten odbywa się ,powiedzmy co 2-5 h (w różnych pompach inaczej).np. w daikinie nawet w temp mocno dodatnich.

Inne pompy mierzą różne parametry .Podobno LG ma możliwość policzenia energii wytworzonej (jeżeli ilość czynnika jest własciwa).

Myślę że w jakimś momencie może sie zdarzyć COP poniżej 1 .Ale w Polsce trudno o takie warunki.

Teoretycznie w Polsce ogrzewanie projektuje się na -20 C i 20 c w domu (czyli jakieś 35 C woda).

Ale teoretycznie masz rację może się zdarzyć , że lepiej grzać samym pądem

Rozumiem, że te -20 stopni to dla wersji Excelia Tri? To chyba jest nowość na rynku, czy już ma Pan jakieś doświadczenia z tym typem? Powoli wchodzę w fazę realizacji budowy i na 99% zdecydowany jestem na pompę PW. Ostatecznie po różnych poprawkach projektu nie wiem dlaczego wyszło, że powierzchnia mieszkalna wyniesie 240 m2 :rolleyes: a miało być 180... Ściana 30 cm BK 600 + styro min 15 cm. Orientacyjnie jaka pompa powinna spełniać warunek pełnego zaspokojenia zapotrzebowania na ciepło jako jedyne źródło? W domu będzie wentylacja mechaniczna z reku.

Dwie mają sezon za sobą ,trzy dodatkowe już też prasują .Proponuję dać typ 16 i będzie pewność .

Ale policzyć warto.

Generalnie one wszstkie są zewnętrznie takie same.Nic się nie psuje .

W porównaniu z kotłami kondensacyjnymi które montuje również ,to nie ma nic do roboty.Mały zarobek na serwisie .

Ale jak sie zepsuję to pewno łatwo nie będzie .Myślę ,ze jak nie padnie przez rok to już nic sie nie zdarzy.

Podobno maja super zabezpieczona elektrykę .Ale płytki sa w magazynie tak jak silniki wentylatorów.

Na razie rdzewieją;)

Wszystko jest możliwe .

Ale fakty są takie dla -20C i 35C czynnik ogrzewany COP 2,18

Dla -20C i 60 C COP 1,3

Nie wiem czy uwzględnia Odszranianie .Ale odszranianie trwa 3-5 minut a energia pobierana jest z instalacji (czyli ta wcześnie tanio wytworzona) .Proces ten odbywa się ,powiedzmy co 2-5 h (w różnych pompach inaczej).np. w daikinie nawet w temp mocno dodatnich.

Inne pompy mierzą różne parametry .Podobno LG ma możliwość policzenia energii wytworzonej (jeżeli ilość czynnika jest własciwa).

Myślę że w jakimś momencie może sie zdarzyć COP poniżej 1 .Ale w Polsce trudno o takie warunki.

Teoretycznie w Polsce ogrzewanie projektuje się na -20 C i 20 c w domu (czyli jakieś 35 C woda).

Ale teoretycznie masz rację może się zdarzyć , że lepiej grzać samym pądem

A to akurat mi się podoba bo wychodzi , że u mnie cop byłby zawsze powyżej 2. Jak pisałem już wcześniej cw będzie z innego źródła. Czyli pompa grzeje tylko do 35st.

A to akurat mi się podoba bo wychodzi , że u mnie cop byłby zawsze powyżej 2. Jak pisałem już wcześniej cw będzie z innego źródła. Czyli pompa grzeje tylko do 35st.

Nie jest konieczne rezygnowanie z mycia walcząc o wysoki cop.

Grzanie wody jest również wyjątkowo tanie .Szczególnie w wyższych temp .A uzyskanie cwu o temp 45 C nie jest problemem .Szczegulnie przy zastosowaniu wymienników płaszczowych

hej mysle nad taka pompa i czy moglibycie mi polecic jakas do domku 104m2- mury z ytong 24 plus 20 cm styropian, okna cieple, poddasze dobrze ocieplone tez ma byc (bez okien na północ, za to na południe spore przeszklenie), ogólnie domek dosyc dobrze ocieplony - domek z poddaszem - jaka pompe dobrac - super jakbyscie mogli podac jakies konkretne modele, ale nei za drogie :) - takie do max 12 tys. - super jakby działaly przy -20 - mieszkam w Wielkopolsce i raczej nizsze temperatury u mnie nei wystepuja, conajwyzej pare nocy przy około -18 :D - i jak sie zachowuje pompa przy takich temperaturach ?? jak wtedy wychodzi oplacalnosc grzewcza tym urzadzeniem ???

pozdrawiam !

hej mysle nad taka pompa i czy moglibycie mi polecic jakas do domku 104m2- mury z ytong 24 plus 20 cm styropian, okna cieple, poddasze dobrze ocieplone tez ma byc (bez okien na północ, za to na południe spore przeszklenie), ogólnie domek dosyc dobrze ocieplony - domek z poddaszem - jaka pompe dobrac - super jakbyscie mogli podac jakies konkretne modele, ale nei za drogie :) - takie do max 12 tys. - super jakby działaly przy -20 - mieszkam w Wielkopolsce i raczej nizsze temperatury u mnie nei wystepuja, conajwyzej pare nocy przy około -18 :D - i jak sie zachowuje pompa przy takich temperaturach ?? jak wtedy wychodzi oplacalnosc grzewcza tym urzadzeniem ???

pozdrawiam !

Te 12000 zł to za maszynę czy ze zbiornikiem cwu i montażem?.

Za maszynę to prawie możliwe

A może grzanie powietrzem?

Generalnie to działa .Ja montuję Atlantica . Dla ciebie może być Alfea S 8 albo evolution

Arturo ma trochę racji.

Bo przy tak niskich kosztach ogrzewnia ,oszczędności też będą małe

Edytowane przez hydraulik_

no własnie mi chodzilo o powietrzna pompe - bo chyba temat jest o takich ... na wiercenie 60 metrów w głąb ziemi mnie nie stac :) , a na rozprowadzanie poziomego systemu nie mam miejsca na dzialce ... - dlatego myslalem o powietrznej pompie ...

Ja tu tylko o takiej pisałem.

Ale może być powietrze -woda ale i powietrze- powietrze(klimatyzator wysokiej klasy ma nawet leprze parametry)

A jak to jest z pracą tych pomp z inwerterem, czy one pracują w zadanym okresie czasowym (np w nocy w II w taniej taryfie) tylko modulują swoją moc, czy też włączają się i wyłączają w zależności od tego czy są spełnione zadane parametry? Z tego co czytałem to zdaje się, że samo włączanie się sprężarki jest tym momentem, który ma największy wpływ na jej trwałość i całego urządzenia zresztą też.

A jak to jest z pracą tych pomp z inwerterem, czy one pracują w zadanym okresie czasowym (np w nocy w II w taniej taryfie) tylko modulują swoją moc, czy też włączają się i wyłączają w zależności od tego czy są spełnione zadane parametry? Z tego co czytałem to zdaje się, że samo włączanie się sprężarki jest tym momentem, który ma największy wpływ na jej trwałość i całego urządzenia zresztą też.

Dlatego inwerter dąży do pracy ciagłej.

Ale w drogiej pracuje pomalutku o w taniej szybko

na 3 osoby ok.3tys.kWh na rok

z COP1-990zł

z COP2,5-396zł

Lub do urządzenia z COP1 za 2,5tys.zł dokupujesz urządzenie z COP2,5 za 3tys.zł(z zasobnikiem 300l-6tys.zł),to powyższego wylicznia nie bierzesz pod uwagę i za cwu płacisz 396zł/rok :)

chyba trochę mało tej wody i ta cena za prąd