HAL9000 05.11.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Gdybym miał, to napisałbym:rolleyes: Muszę przycisnąć projektanta żeby policzył. Ale to teoretyczne OZC i tak później w starciu z fachowcami pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Chyba już kiedyś pytałem,jakie będzie COP przy minus 20 w oferowanych przez ciebie pompach hydrauli?Czy może być COP poniżej 1 ? Jeśli dodatkowo pójdzie energia na odszranianie, to pompa do układu CO da mniej energii niż pobierze z gniazdka, czyli COP będzie gorsze niż 1 (przy założeniu ,że w tej danej sytuacji, bez odszraniania ,pompa pracowałaby z COP 1) Jest tak czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ale przy -25C szronienie przestaje być już chyba problemem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 OK. Mam kilka pytań do ciebie Hydrauli (bo jak rozumiem montujesz atlantica/fujitsu): - czy Atlantic Excelia to to samo co Fujitsu High Power - jeśli tak to dlaczego Atlantic jest 25 do 30% taniej (jeśli masz takie wiadomości (swoją drogą dziwne polityki firm)) -jaka moc Excelii do domu w którym zapotrzebowanie jest obliczone na 8,5 kW (190 po podłodze z garażem, wszędzie podłogówka, 20 cm na ścianie, 30 cm w dachu i 10 cm na podłodze ) starczy 11kW czy lepiej 14kW, (czy to się opłacie finansowo przejście z 11 na 14) ... to tyle pytań ... na teraz może jeszcze będę męczył pytaniami To to samo urządzenie. Różnica w cenie wynika z tego ,że atlantić chce sprzedać a Fujitsu jest jakby niezadowolone i woli sprzedawać klimę Ja bym na taki budynek dał typ 16 Mała różnica w cenie (chociaz typ 14 też może być , bo to to samo urzadzenie tylko ma programowo obciętą moc maksymalną na poziomie 80 % Ale przy -20 ma takie samę osiągi. Jeżeli będziesz bawił się w dwie taryfy to możesz więcej energii wydusić w czasie nocy .Ale to już czysto akademicka dyskusja. Trochę mało to 10 w podłodze reszta ok Ale te 8,5 to z wentylacją grawitacyjną .Bo z rekuperacją chyba wyjdzie mniej. Ja ostatnio dałem typ alfea S 10 na 160 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ale przy -25C szronienie przestaje być już chyba problemem... BO?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Chyba już kiedyś pytałem,jakie będzie COP przy minus 20 w oferowanych przez ciebie pompach hydrauli? Czy może być COP poniżej 1 ? Jeśli dodatkowo pójdzie energia na odszranianie, to pompa do układu CO da mniej energii niż pobierze z gniazdka, czyli COP będzie gorsze niż 1 (przy założeniu ,że w tej danej sytuacji, bez odszraniania ,pompa pracowałaby z COP 1) Jest tak czy się mylę? Wszystko jest możliwe . Ale fakty są takie dla -20C i 35C czynnik ogrzewany COP 2,18 Dla -20C i 60 C COP 1,3 Nie wiem czy uwzględnia Odszranianie .Ale odszranianie trwa 3-5 minut a energia pobierana jest z instalacji (czyli ta wcześnie tanio wytworzona) .Proces ten odbywa się ,powiedzmy co 2-5 h (w różnych pompach inaczej).np. w daikinie nawet w temp mocno dodatnich. Inne pompy mierzą różne parametry .Podobno LG ma możliwość policzenia energii wytworzonej (jeżeli ilość czynnika jest własciwa). Myślę że w jakimś momencie może sie zdarzyć COP poniżej 1 .Ale w Polsce trudno o takie warunki. Teoretycznie w Polsce ogrzewanie projektuje się na -20 C i 20 c w domu (czyli jakieś 35 C woda). Ale teoretycznie masz rację może się zdarzyć , że lepiej grzać samym pądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Rozumiem, że te -20 stopni to dla wersji Excelia Tri? To chyba jest nowość na rynku, czy już ma Pan jakieś doświadczenia z tym typem? Powoli wchodzę w fazę realizacji budowy i na 99% zdecydowany jestem na pompę PW. Ostatecznie po różnych poprawkach projektu nie wiem dlaczego wyszło, że powierzchnia mieszkalna wyniesie 240 m2 a miało być 180... Ściana 30 cm BK 600 + styro min 15 cm. Orientacyjnie jaka pompa powinna spełniać warunek pełnego zaspokojenia zapotrzebowania na ciepło jako jedyne źródło? W domu będzie wentylacja mechaniczna z reku. Dwie mają sezon za sobą ,trzy dodatkowe już też prasują .Proponuję dać typ 16 i będzie pewność . Ale policzyć warto. Generalnie one wszstkie są zewnętrznie takie same.Nic się nie psuje . W porównaniu z kotłami kondensacyjnymi które montuje również ,to nie ma nic do roboty.Mały zarobek na serwisie . Ale jak sie zepsuję to pewno łatwo nie będzie .Myślę ,ze jak nie padnie przez rok to już nic sie nie zdarzy. Podobno maja super zabezpieczona elektrykę .Ale płytki sa w magazynie tak jak silniki wentylatorów. Na razie rdzewieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.11.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Wszystko jest możliwe . Ale fakty są takie dla -20C i 35C czynnik ogrzewany COP 2,18 Dla -20C i 60 C COP 1,3 Nie wiem czy uwzględnia Odszranianie .Ale odszranianie trwa 3-5 minut a energia pobierana jest z instalacji (czyli ta wcześnie tanio wytworzona) .Proces ten odbywa się ,powiedzmy co 2-5 h (w różnych pompach inaczej).np. w daikinie nawet w temp mocno dodatnich. Inne pompy mierzą różne parametry .Podobno LG ma możliwość policzenia energii wytworzonej (jeżeli ilość czynnika jest własciwa). Myślę że w jakimś momencie może sie zdarzyć COP poniżej 1 .Ale w Polsce trudno o takie warunki. Teoretycznie w Polsce ogrzewanie projektuje się na -20 C i 20 c w domu (czyli jakieś 35 C woda). Ale teoretycznie masz rację może się zdarzyć , że lepiej grzać samym pądem A to akurat mi się podoba bo wychodzi , że u mnie cop byłby zawsze powyżej 2. Jak pisałem już wcześniej cw będzie z innego źródła. Czyli pompa grzeje tylko do 35st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 A to akurat mi się podoba bo wychodzi , że u mnie cop byłby zawsze powyżej 2. Jak pisałem już wcześniej cw będzie z innego źródła. Czyli pompa grzeje tylko do 35st. Nie jest konieczne rezygnowanie z mycia walcząc o wysoki cop. Grzanie wody jest również wyjątkowo tanie .Szczególnie w wyższych temp .A uzyskanie cwu o temp 45 C nie jest problemem .Szczegulnie przy zastosowaniu wymienników płaszczowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 06.11.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 hej mysle nad taka pompa i czy moglibycie mi polecic jakas do domku 104m2- mury z ytong 24 plus 20 cm styropian, okna cieple, poddasze dobrze ocieplone tez ma byc (bez okien na północ, za to na południe spore przeszklenie), ogólnie domek dosyc dobrze ocieplony - domek z poddaszem - jaka pompe dobrac - super jakbyscie mogli podac jakies konkretne modele, ale nei za drogie - takie do max 12 tys. - super jakby działaly przy -20 - mieszkam w Wielkopolsce i raczej nizsze temperatury u mnie nei wystepuja, conajwyzej pare nocy przy około -18 - i jak sie zachowuje pompa przy takich temperaturach ?? jak wtedy wychodzi oplacalnosc grzewcza tym urzadzeniem ??? pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.11.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 OZC by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 OZC by się przydał OZC jest zbędne . Potrzebne jest obliczenie zapotrzebowania na ciepło w temp np-20 C Wynika to z powierzchni przegród ,współczynnika k= W/m2*K i strat wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) hej mysle nad taka pompa i czy moglibycie mi polecic jakas do domku 104m2- mury z ytong 24 plus 20 cm styropian, okna cieple, poddasze dobrze ocieplone tez ma byc (bez okien na północ, za to na południe spore przeszklenie), ogólnie domek dosyc dobrze ocieplony - domek z poddaszem - jaka pompe dobrac - super jakbyscie mogli podac jakies konkretne modele, ale nei za drogie - takie do max 12 tys. - super jakby działaly przy -20 - mieszkam w Wielkopolsce i raczej nizsze temperatury u mnie nei wystepuja, conajwyzej pare nocy przy około -18 - i jak sie zachowuje pompa przy takich temperaturach ?? jak wtedy wychodzi oplacalnosc grzewcza tym urzadzeniem ??? pozdrawiam ! Te 12000 zł to za maszynę czy ze zbiornikiem cwu i montażem?. Za maszynę to prawie możliwe A może grzanie powietrzem? Generalnie to działa .Ja montuję Atlantica . Dla ciebie może być Alfea S 8 albo evolution Arturo ma trochę racji. Bo przy tak niskich kosztach ogrzewnia ,oszczędności też będą małe Edytowane 6 Listopada 2011 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 06.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 no własnie mi chodzilo o powietrzna pompe - bo chyba temat jest o takich ... na wiercenie 60 metrów w głąb ziemi mnie nie stac , a na rozprowadzanie poziomego systemu nie mam miejsca na dzialce ... - dlatego myslalem o powietrznej pompie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 no własnie mi chodzilo o powietrzna pompe - bo chyba temat jest o takich ... na wiercenie 60 metrów w głąb ziemi mnie nie stac , a na rozprowadzanie poziomego systemu nie mam miejsca na dzialce ... - dlatego myslalem o powietrznej pompie ... Ja tu tylko o takiej pisałem. Ale może być powietrze -woda ale i powietrze- powietrze(klimatyzator wysokiej klasy ma nawet leprze parametry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 06.11.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Arturo - a jak dodam do tego ze ta pompka mialaby jeszcze przez caly rok grzac wode uzytkowa ?? (chyba w skrócie c.w.o:)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Pompa do samej cwu kosztuje 3000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 06.11.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 A jak to jest z pracą tych pomp z inwerterem, czy one pracują w zadanym okresie czasowym (np w nocy w II w taniej taryfie) tylko modulują swoją moc, czy też włączają się i wyłączają w zależności od tego czy są spełnione zadane parametry? Z tego co czytałem to zdaje się, że samo włączanie się sprężarki jest tym momentem, który ma największy wpływ na jej trwałość i całego urządzenia zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 A jak to jest z pracą tych pomp z inwerterem, czy one pracują w zadanym okresie czasowym (np w nocy w II w taniej taryfie) tylko modulują swoją moc, czy też włączają się i wyłączają w zależności od tego czy są spełnione zadane parametry? Z tego co czytałem to zdaje się, że samo włączanie się sprężarki jest tym momentem, który ma największy wpływ na jej trwałość i całego urządzenia zresztą też. Dlatego inwerter dąży do pracy ciagłej. Ale w drogiej pracuje pomalutku o w taniej szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 na 3 osoby ok.3tys.kWh na rok z COP1-990zł z COP2,5-396zł Lub do urządzenia z COP1 za 2,5tys.zł dokupujesz urządzenie z COP2,5 za 3tys.zł(z zasobnikiem 300l-6tys.zł),to powyższego wylicznia nie bierzesz pod uwagę i za cwu płacisz 396zł/rok chyba trochę mało tej wody i ta cena za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts