Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
fotka z przed chwili to tak w kontekście że pc przy niskich temperaturach się wyłącza...

No nie,dywagacje,że pompa powietrzna wyłącza się przy -15st.C były oderwane od rzeczywistości a wręcz na poziomie "kamieni do fundamentu",także tam pozostańmy ;)

No nie przesadzaj z designem,no może jednostka zewnętrzna jest "dla oka" ;)

Dla mnie wśród jednostek wewnętrznych jeśli chodzi o design prym wiedzie jednak Atlantic łącznie z wyglądem sterownika :).

:) Jedn. zewn. jest w piwnicy, spiżarce, kotłowni etc. Mam w nosie jak ona wygląda; ma dzałać. Design jest ważny tam gdzie inni mogą poczuć jego wyraz. (Oczywiście nie wszyscy).

Edytowane przez twaro

No nie przesadzaj z designem,no może jednostka zewnętrzna jest "dla oka" ;)

Dla mnie wśród jednostek wewnętrznych jeśli chodzi o design prym wiedzie jednak Atlantic łącznie z wyglądem sterownika :)

No jestem ciekawy jakby Zubadan się sprawdził u Ciebie,Daikin i Panas wg mnie podobnie do Atlantica.

w sumie można sprawdzić :) Miki montuje mitsubishi to zamiast nibe niech zubadanem zastąpi , zobaczymy... też jestem ciekawa

w sumie można sprawdzić :) Miki montuje mitsubishi to zamiast nibe niech zubadanem zastąpi , zobaczymy... też jestem ciekawa

Ana :) a dasz reke, tfuuu wrooooooc, bo M bedzie mrauczal, no ze gwarantujesz ze da rade ?

Miki, jak ta niewiasta potwierdzi, to ja z lapkami prosze o ME zamiast NIBE ( tu Magnolia mryga oczkami )

Ana :) a dasz reke, tfuuu wrooooooc, bo M bedzie mrauczal, no ze gwarantujesz ze da rade ?

Miki, jak ta niewiasta potwierdzi, to ja z lapkami prosze o ME zamiast NIBE ( tu Magnolia mryga oczkami )

Magnolia.... no wiesz że ja rękoma pracuje :)

no co tak sobie pomyślałam, że skoro masz mieć eksperymentalnie po raz trzeci zamienianą jednostkę to co za różnica z czym eksperyment będzie powiązany :p

Gość Arturo72
:) Jedn. zewn. jest w piwnicy, spiżarce, kotłowni etc. Mam w nosie jak ona wygląda; ma dzałać. Design jest ważny tam gdzie inni mogą poczuć jego wyraz. (Oczywiście nie wszyscy).

A ja wręcz przeciwnie ;)

Miałem duże opory zamiany na Panasa właśnie ze względu na wygląd jednostki wewnętrznej i samego sterownika :)

To ja będę przechodził codziennie z garażu przez pom.gospodarcze :)

Jednostka zewnętrzna dla mnie nie jest istotna,podobnie jak hałas z niej,ona będzie skierowana na sąsiada,za garażem i niech on się na nią patrzy i jej słucha ;)

ino zebrozek pokazuje temp. na polu ( dworze ) i w IN ( gdziekolwiek to jest ).

Teraz? No tak mowi kobieta, czy te oczy moga klamac ?

Lecz nigdzie nie widac, ze ME pracuje :)

Zatem ufamy na slowo ?

jako że nie mam żadnej innej alternatywy grzewczej poza me tzn, że stoje i dmucham w kierunku termometra żeby lipy nie było :p

A ja wręcz przeciwnie ;)

Miałem duże opory zamiany na Panasa właśnie ze względu na wygląd jednostki wewnętrznej i samego sterownika :)

To ja będę przechodził codziennie z garażu przez pom.gospodarcze :)

Jednostka zewnętrzna dla mnie nie jest istotna,podobnie jak hałas z niej,ona będzie skierowana na sąsiada,za garażem i niech on się na nią patrzy i jej słucha ;)

Przyklej od razu naklejke agencji ochrony :)

Magnolia.... no wiesz że ja rękoma pracuje :)

no co tak sobie pomyślałam, że skoro masz mieć eksperymentalnie po raz trzeci zamienianą jednostkę to co za różnica z czym eksperyment będzie powiązany :p

Ciii, bo pomysla ze sie znamy :D

Z eksperymentem niby masz racje. Tyle, ze w koncu swinka bede, chomikiem, szczurkiem. Jak zafunguje to moge jeszcze za szympansa porobic pozniej i pobujac sie na ME i czochrajac po glowie.

Oka, wchodze.

M, jest potwierdzenie ( niejako ). Moge prosic ? :)

Twoje ME jest lepsze bo: ma fajny design ( +10%), jest staranniej wykonane (+5%). Poza tym to te same " bebechy" Napisz ile kosztuje twoja Me.

Naganiasz czy się udzielasz?

Zubadany maja 5,5kg czynnika roboczego wobec np.2,5 w Atlanticach Tri co przekłada się jak sądzę na krótsze defrosty (sam defrost trwa krócej + wydłużone odstępy między defrostami) i szybszym powrotem do zadanej temperatury. Zubadan lepiej "imituje" ciągłą pracę od innych pomp tego typu.

Ale żeby moje "jak sądzę" miało jakąś wartość idealnie byłoby przestestować zubka u magnoliii....

Poza tym przy zubadanie masz większą dowolność montażu- w pionie 30m, w poziomie 75m.

Zubadan powstał w 2005, 3 lata go testowali/gnębili w ciężkiej zimie na północy Hokkaido (do tego spora wilgotność powietrza jak na wyspę przystało ) nim zdecydowali wprowadzić się go na rynek.

Obchodzenie się z defrostami można zobaczyć na węgierskiej stronie (do czego innego się nie nadaje ten monitoring).