Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A ja wręcz przeciwnie ;)

Miałem duże opory zamiany na Panasa właśnie ze względu na wygląd jednostki wewnętrznej i samego sterownika :)

To ja będę przechodził codziennie z garażu przez pom.gospodarcze :)

Jednostka zewnętrzna dla mnie nie jest istotna,podobnie jak hałas z niej,ona będzie skierowana na sąsiada,za garażem i niech on się na nią patrzy i jej słucha ;)

Nie jestes mily dla sasiada. Byc moze to blad. Ale to nie moj sasiad :D

Ale konkretnie. Hydrobox Atlantica taki ladny ? Sterownik, ktory na hydroboksie czy pokojowy ? To jak wyglada to samo u Capa ? ( wamac kto te nazwe wymyslil? T(en) Cap

Edytowane przez Magnolia18

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zubadany maja 5,5kg czynnika roboczego wobec np.2,5 w Atlanticach Tri co przekłada się jak sądzę na krótsze defrosty (sam defrost trwa krócej + wydłużone odstępy między defrostami) i szybszym powrotem do zadanej temperatury. Zubadan lepiej "imituje" ciągłą pracę od innych pomp tego typu.

Ale żeby moje "jak sądzę" miało jakąś wartość idealnie byłoby przestestować zubka u magnoliii....

Poza tym przy zubadanie masz większą dowolność montażu- w pionie 30m, w poziomie 75m.

Zubadan powstał w 2005, 3 lata go testowali/gnębili w ciężkiej zimie na północy Hokkaido (do tego spora wilgotność powietrza jak na wyspę przystało ) nim zdecydowali wprowadzić się go na rynek.

Obchodzenie się z defrostami można zobaczyć na węgierskiej stronie (do czego innego się nie nadaje ten monitoring).

Cos o tym czynniku i imitacji gdzies slyszalem. Gdzies dzwoni ale ...

Co do TESTU. Ktos chcialby zasponsorowac ?

No nie,dywagacje,że pompa powietrzna wyłącza się przy -15st.C były oderwane od rzeczywistości ......

Jak sie nie wyłączy, to tylko znak, że nie ma ogranicznika.

Samochód osobowy też pociągnie przyczepę 3 t. Nasi wszystko potrafią.

W 2011r. ściągałem z Niemiec (z uprzejmości bo mam EU NIP) PW THERMA V 12 kW. Proszono aby podać temperatury powietrza w sezonie grzewczym w miejscu instalacji tej PCi, aby ustalić zadziałanie ogranicznika temperatury.

Po uzgodnieniach ogranicznik odcina przy temperaturze poniżej - 17 stopni dla czerpanego powietrza, przy czasie dłuższym niż 2 godziny (chyba, bo tych ustawień nie jestem pewien). Ta PCi może pracować do - 25 stopni czerpanego powietrza.

Od stycznia 2012, do stycznia 2013 grzałki pracowały 87 godzin.

Napisz tylko jaka sprężarka i jaki wymiennik GZ (skraplacz). To mi wystarczy.

chłop mi do domu wrócił i mówi że wymiennik wysokociśnieniowy freon-woda, ciśnienie testowane 65barów ciśnienie robocze 45barów, wydajność wymiennika max40kW do tego dochodzą odpowiednie przepływy pompy, nie wiem co masz na myśli mowiąc sprężarka, ale u nas jest inverterowa oryginalna sprężarka mitsubishi w technologii zubadan.

Edytowane przez ana-76
literówka

chłop mi do domu wrócił i mówi że wymiennik wysokociśnieniowy freon-woda, ciśnienie testowane 65barów ciśnienie robocze 45barów, wydajność wymiennika max40kW do tego dochodzą odpowiednie przepływy pompy, nie wiem co masz na myśli mowiąc sprężarka, ale u nas jest inverterowa oryginalna sprężarka mitsubischi w technologii zubadan.

Nie M ?