Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Bo za gówniane pieniądze jest gówniane wykonanie.

Jak się cenimy, to mamy kasę na to, aby ci niezadowoleni byli jednak zadowoleni.

Ale cenić się możemy tylko wtedy kiedy idzie za tym wiedza i to czego nie nauczy się na zadnym kursie (ani w szkole) - MYŚLENIE.

Z drugiej strony aby MYŚLEĆ trzeba mieć podstawy znajomości tematu.

A jest tak, że prym wiodą przedstawiciele, "fachowcy" różnej maści, którym wydaje się że powietrzna PCi, to taka "lodówka", wystarczy zamówić wstawić i podłączyć.

Widział ktoś instalatora powietrznej PCi z ciepłomierzem, albo liczącego z temperatury zasobnika i pobory energii elektrycznej ?

Inwestor płaci za przysłowiowego kota w worku i bywa, że jest z pod szczęśliwej gwiazdy, bo koszty ogrzewania są zbliżone do zapewnień instalatora.

A kto sprawdza kwalifikacje instalatora?

Liczy się tylko cena

Ale ,żeby było ciekawiej ,zatrudnienie instalatora bez kwalifikacji i uprawnień zwalnia go z odpowiedzialności .To inwestor jest odpowiedzialny za przebieg procesu budowy i kwalifikacje ludzi tam zatrudnionych.

Oczywiście zaraz podniesie się larum ,że ja się nie znam i jestem oszustem .

Ale znnam przypadek gdzie klient podał elektryka do sądu i przegrał bo facet nie miał żadnych uprawnień do tego typu prac.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co da instalatorowi ciepłomierz jezeli nie ma wykonanych profesjonalnych obliczen ozc i dobór mocy pompy jest na tzw. oko a o dokładnym wyliczeniu kosztów trzeba zapomnieć. To samo dotyczy dokładnego projektu podłogówki z obliczoną minimalną temp zasilania. Sama techniczna umiejętność podłaczenia pompy to trochę za mało, brak pofesjonalnych obliczen ozc i projektu podłogówki jest głowną przyczyną niezadowolenia klientów którzy oczekiwali całkiem innych kosztów ogrzewania.

Kłopoty zwiazane z nieterminowością, niesłownością i rozliczeniami to inna grupa problemów wystepująca we wszystkich branżach.

Instalatorzy ,są partaczami jak nie zamówią u ciebie OZC

Instalatorzy ,są partaczami jak nie zamówią u ciebie OZC

Ja nie pisałem o OZC, bo uważałem i uważam, że posiadanie takowego za oczywistą oczywistość. Jest to jeden z obowiązkowych elementów doboru PCi - każdej.

Ja nie pisałem o OZC, bo uważałem i uważam, że posiadanie takowego za oczywistą oczywistość. Jest to jeden z obowiązkowych elementów doboru PCi - każdej.

Przy "typowych" obiektach jakim jest wiekszosc domow jednorodzinnych, to bym sie sprzeczal, bo to mozna spokojnie ocenic na podstawie obiektow podobnych i pompe dobrac. Jesli obiekt jest nietypowy, to juz bawienie sie we wrozke, a to moze sie nie udac i wtedy koniecznie trzeba podeprzec sie obliczeniami. :)

Idzie ku lepszemu. Zdaje się, że Unia się wq...., znaczy, zdenerwowała się i nasi będą musieli zastosować rozwiązania realne a nie wirtualne.

ŚE nie będą fikcją, tylko opierać się będą (ponoć) na opomiarowaniu budynku (lokalu), a instalatorzy, będą musieli zdać egzamin, który upoważni ich do wykonywania instalacji cieplnych - również spowoduje ich odpowiedzialność za wykonaną pracę.

Przy "typowych" obiektach jakim jest wiekszosc domow jednorodzinnych, to bym sie sprzeczal, bo to mozna spokojnie ocenic na podstawie obiektow podobnych i pompe dobrac. Jesli obiekt jest nietypowy, to juz bawienie sie we wrozke, a to moze sie nie udac i wtedy koniecznie trzeba podeprzec sie obliczeniami. :)

NIE MOŻNA, właściwy dobór PCi to dość skomplikowany proces, a nie wyliczanie z głowy .......

Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem.

NIE MOŻNA, właściwy dobór PCi to dość skomplikowany proces, a nie wyliczanie z głowy .......

Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem.

Czy mówisz o powietrznych PC, jezeli tak to Niemczech są srednie temperatury wyższe niż u nas, COP musi być wyzszy, moze nie o 1 czesciowo tak. Dobór to raczej domena audytora i projektanta a nie instalatora.

Edytowane przez asolt

BZDURA do kwadratu.

Śmiem potwierdzić coś zupełnie innego, bo jeżeli TAM mają takie instalacje jak promuje Viessmann (w końcu niemiecki gigant) to ja na swoim podwórku pokażę Ci instalacje osiągające wyższy COP o 1 od tych "niemieckich".

Weź ciepłomierz jak nie wierzysz ;)

PS

Czy to jest ten niemiecki wzór instalacji i efektywności? http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/pompy-ciepla/wizualizacja.html

(moja wypowiedź dotyczy gruntówek, co do powietrznych asolt ma rację)

Edytowane przez wihajster

Widocznie Magnolia ma dom jednorodzinny ale nietypowy skoro nie dało się prawidłowo ocenić

Jak zapłacisz to na pewno przyjadą zrobią :no:

A ty to polski fachowiec ,czy jakiś lepszy

Ja jedna k używam głowy

Czy mówisz o powietrznych PC,...

O powietrznej i o gruntowej.

BZDURA do kwadratu.

Skrót z danych za 2010r. http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2012/08/IR_2012_08_COP_dla_pomp_ciepla.pdf , a link do całosci opracowania - kilka stron wcześniej.

Idzie ku lepszemu....ŚE nie będą fikcją, tylko opierać się będą (ponoć) na opomiarowaniu budynku (lokalu), a instalatorzy, będą musieli zdać egzamin, który upoważni ich do wykonywania instalacji cieplnych

Tak, świetnie, tylko kto za to zapłaci... Jeśli to prawda, to będzie to kolejne wyciąganie pieniędzy przez firmy certyfikujące i zamknięcie kolejnego rynku dla wybranych. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Edytowane przez rwxw

Nie rozsmieszaj mnie, bo mam zajady :D