hydraulik_ 26.01.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Bo za gówniane pieniądze jest gówniane wykonanie. Jak się cenimy, to mamy kasę na to, aby ci niezadowoleni byli jednak zadowoleni. Ale cenić się możemy tylko wtedy kiedy idzie za tym wiedza i to czego nie nauczy się na zadnym kursie (ani w szkole) - MYŚLENIE. Z drugiej strony aby MYŚLEĆ trzeba mieć podstawy znajomości tematu. A jest tak, że prym wiodą przedstawiciele, "fachowcy" różnej maści, którym wydaje się że powietrzna PCi, to taka "lodówka", wystarczy zamówić wstawić i podłączyć. Widział ktoś instalatora powietrznej PCi z ciepłomierzem, albo liczącego z temperatury zasobnika i pobory energii elektrycznej ? Inwestor płaci za przysłowiowego kota w worku i bywa, że jest z pod szczęśliwej gwiazdy, bo koszty ogrzewania są zbliżone do zapewnień instalatora. A kto sprawdza kwalifikacje instalatora? Liczy się tylko cena Ale ,żeby było ciekawiej ,zatrudnienie instalatora bez kwalifikacji i uprawnień zwalnia go z odpowiedzialności .To inwestor jest odpowiedzialny za przebieg procesu budowy i kwalifikacje ludzi tam zatrudnionych. Oczywiście zaraz podniesie się larum ,że ja się nie znam i jestem oszustem . Ale znnam przypadek gdzie klient podał elektryka do sądu i przegrał bo facet nie miał żadnych uprawnień do tego typu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.01.2013 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 A co da instalatorowi ciepłomierz jezeli nie ma wykonanych profesjonalnych obliczen ozc i dobór mocy pompy jest na tzw. oko a o dokładnym wyliczeniu kosztów trzeba zapomnieć. To samo dotyczy dokładnego projektu podłogówki z obliczoną minimalną temp zasilania. Sama techniczna umiejętność podłaczenia pompy to trochę za mało, brak pofesjonalnych obliczen ozc i projektu podłogówki jest głowną przyczyną niezadowolenia klientów którzy oczekiwali całkiem innych kosztów ogrzewania. Kłopoty zwiazane z nieterminowością, niesłownością i rozliczeniami to inna grupa problemów wystepująca we wszystkich branżach. Instalatorzy ,są partaczami jak nie zamówią u ciebie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Instalatorzy ,są partaczami jak nie zamówią u ciebie OZC Ja nie pisałem o OZC, bo uważałem i uważam, że posiadanie takowego za oczywistą oczywistość. Jest to jeden z obowiązkowych elementów doboru PCi - każdej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 To inwestor jest odpowiedzialny za przebieg procesu budowy i kwalifikacje ludzi tam zatrudnionych. Zgadzam sie z tym w 100%. Szkoda tylko, ze osoby zapewniajace rzetelny nadzor budowlany to wielka rzadkosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ja nie pisałem o OZC, bo uważałem i uważam, że posiadanie takowego za oczywistą oczywistość. Jest to jeden z obowiązkowych elementów doboru PCi - każdej. Przy "typowych" obiektach jakim jest wiekszosc domow jednorodzinnych, to bym sie sprzeczal, bo to mozna spokojnie ocenic na podstawie obiektow podobnych i pompe dobrac. Jesli obiekt jest nietypowy, to juz bawienie sie we wrozke, a to moze sie nie udac i wtedy koniecznie trzeba podeprzec sie obliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Idzie ku lepszemu. Zdaje się, że Unia się wq...., znaczy, zdenerwowała się i nasi będą musieli zastosować rozwiązania realne a nie wirtualne.ŚE nie będą fikcją, tylko opierać się będą (ponoć) na opomiarowaniu budynku (lokalu), a instalatorzy, będą musieli zdać egzamin, który upoważni ich do wykonywania instalacji cieplnych - również spowoduje ich odpowiedzialność za wykonaną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przy "typowych" obiektach jakim jest wiekszosc domow jednorodzinnych, to bym sie sprzeczal, bo to mozna spokojnie ocenic na podstawie obiektow podobnych i pompe dobrac. Jesli obiekt jest nietypowy, to juz bawienie sie we wrozke, a to moze sie nie udac i wtedy koniecznie trzeba podeprzec sie obliczeniami. NIE MOŻNA, właściwy dobór PCi to dość skomplikowany proces, a nie wyliczanie z głowy ....... Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.01.2013 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 i podniesienie ceny .Każde ograniczenie prowadzi do tego.A w Polsce instalator kupi taki certyfikat i doliczy do rachunku.Ale dyplomu nie kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) NIE MOŻNA, właściwy dobór PCi to dość skomplikowany proces, a nie wyliczanie z głowy ....... Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem. Czy mówisz o powietrznych PC, jezeli tak to Niemczech są srednie temperatury wyższe niż u nas, COP musi być wyzszy, moze nie o 1 czesciowo tak. Dobór to raczej domena audytora i projektanta a nie instalatora. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem. BZDURA do kwadratu. Śmiem potwierdzić coś zupełnie innego, bo jeżeli TAM mają takie instalacje jak promuje Viessmann (w końcu niemiecki gigant) to ja na swoim podwórku pokażę Ci instalacje osiągające wyższy COP o 1 od tych "niemieckich". Weź ciepłomierz jak nie wierzysz PS Czy to jest ten niemiecki wzór instalacji i efektywności? http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/pompy-ciepla/wizualizacja.html (moja wypowiedź dotyczy gruntówek, co do powietrznych asolt ma rację) Edytowane 26 Stycznia 2013 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przy "typowych" obiektach jakim jest wiekszosc domow jednorodzinnych, to bym sie sprzeczal, bo to mozna spokojnie ocenic na podstawie obiektow podobnych i pompe dobrac. Jesli obiekt jest nietypowy, to juz bawienie sie we wrozke, a to moze sie nie udac i wtedy koniecznie trzeba podeprzec sie obliczeniami. Widocznie Magnolia ma dom jednorodzinny ale nietypowy skoro nie dało się prawidłowo ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.01.2013 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 NIE MOŻNA, właściwy dobór PCi to dość skomplikowany proces, a nie wyliczanie z głowy ....... Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem. Jak zapłacisz to na pewno przyjadą zrobią A ty to polski fachowiec ,czy jakiś lepszy Ja jedna k używam głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Czy mówisz o powietrznych PC,... O powietrznej i o gruntowej. BZDURA do kwadratu. Skrót z danych za 2010r. http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2012/08/IR_2012_08_COP_dla_pomp_ciepla.pdf , a link do całosci opracowania - kilka stron wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Idzie ku lepszemu....ŚE nie będą fikcją, tylko opierać się będą (ponoć) na opomiarowaniu budynku (lokalu), a instalatorzy, będą musieli zdać egzamin, który upoważni ich do wykonywania instalacji cieplnych Tak, świetnie, tylko kto za to zapłaci... Jeśli to prawda, to będzie to kolejne wyciąganie pieniędzy przez firmy certyfikujące i zamknięcie kolejnego rynku dla wybranych. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 NIE MOŻNA, właściwy dobór PCi to dość skomplikowany proces, a nie wyliczanie z głowy ....... Własnie dlatego w Niemczech PCi osiągają COP wyższy o ponad 1, od COP PCi instalowanych w Polsce.!!!!!!! Bo tam zajmują się tym prawdziwi FACHOWCY i liczą przed zainstalowaniem. Nie rozsmieszaj mnie, bo mam zajady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 BZDURA do kwadratu) Siwy widze nas ochoczo karmi roznymi "faktami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 26.01.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Magnolia:lol:. Dobre, dobre:D A tak swoją drogą to ponawiam pytanie: Istnieje w Polsce instalator godny polecenia:confused: Tak, są tacy, na przykład firma która mi montowała pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 zerknijcie do wątku od PC - spotrzeżenia uwagi i poczytajcie posty z przed kilku lat.... może co poniektórzy nabiorą dystansu.... Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 ja akurat zgadzam się z ssiwym co do konieczności wykonania OZC (niekoniecznie u asolta ) nie mam jeszcze wyłączności na obliczenia, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Asolt, a co sądzisz o opracowaniach w gotowych projektach, zgadza się to jakoś w miarę dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts