klaudiusz_x 26.01.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 zapomniałem dodać - pod warunkiem że są rzetelnie wykonane(a tutaj asolt jest pewny, jak dla mnie)...ja obliczenia robiłem sam, a jakiś czas temu zacząłem grzebać w moich wynikach i znalazłem błędy....heh na szczęście dobierałem PC z małym zapasem...i jest akurat Grzejesz piwnicę? Powierzchnie ze stopki masz po podłogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Asolt, a co sądzisz o opracowaniach w gotowych projektach, zgadza się to jakoś w miarę dokładnie? I tu jest problem, w zdecydowanej wiekszości przypadków obliczenia ozc są zawyzone i to znacznie. Jakie są tego przyczyny: - zmiany w ociepleniu dokonane przez inwestora - zmiany wymiarów budynku - adaptacja projektu bez powtórnego przeliczenia ozc - niedopasowanie projektu typowego do strefy klimatycznej - błędy popełnione przez projektantów w obliczeniach ozc (stare normy, uproszczenia, itp.) Najmniej błedów spotykam w projektach indywidualnych z tego prostego powodu gdyż obliczen tych po prostu jest mało i ja je na ogół przeliczam po raz pierwszy. Najwieksze przeszacowania są w starych projektach typowych nawet i 200 do 300 %. Widocznie wczesniej biura projektowe nie przykładały do takich obliczen wiekszej wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) I tu jest problem, w zdecydowanej wiekszości przypadków obliczenia ozc są zawyzone i to znacznie. Zgodzę się. Przykład z mojego projektu: zyski bytowe to zero Edytowane 26 Stycznia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Pewnie tak samo, jak z testem chińskiej powietrznej, która miała być zamontowana w Jego domku.Wyniki porównawcze miały być opublikowane, tu, na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Właśnie asolt, otóż to.Mam teraz inwestora z projektem indywidualnym, nowoczesna bryła, dachy płaskie. Część domu zawieszona w powietrzu. Projekt indywidualny oczywiście i co dziwne jest policzone OZC. Zdawało mi się że projektant się przyłożył do roboty bo nawet przedstawił kilka wersji, sugerował że izolacja grubsza niż 15cm nie przyniesie już znaczących korzyści (tak zostało wykonane).Już od początku mi coś nie pasowało bo niektóre pomieszczenia bez ścian zewnętrznych miały większe straty niż te zewnętrzne. W dodatku w jednej sypialni wyliczono około 120W/m2. Na całość domu, nieco ponad 300m2 policzono 22kW. Prosiłem inwestora żeby podrążył temat w biurze projektowym ale twierdzili że jest OK. Proponowałem też żeby zwrócił się do Ciebie ale chyba sobie odpuścił i tak zostało, będą 2 pompy ciepła 12+10kW. Najwyżej będzie miał 99% w tanim prądzie.Jak uważasz asolt, czy w projektach tego rodzaju spotykasz takie straty pomieszczeń na poziomie 120W/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Na całość domu, nieco ponad 300m2 policzono 22kW. Prosiłem inwestora żeby podrążył temat w biurze projektowym ale twierdzili że jest OK. Proponowałem też żeby zwrócił się do Ciebie ale chyba sobie odpuścił i tak zostało, będą 2 pompy ciepła 12+10kW. Najwyżej będzie miał 99% w tanim prądzie. Jak uważasz asolt, czy w projektach tego rodzaju spotykasz takie straty pomieszczeń na poziomie 120W/m2? U mnie według OZC z projektu, obciążenie 14KW, piec 24KW. To jedynie potwierdza wcześniejsze przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Nie klaudiusz_x, nie chodzi o dobór kotła, bo on zawsze w projekcie jest przewymiarowany.Chodziło mi ogólnie o samo wyliczenie zapotrzebowania na moc grzewczą przy temp. obliczeniowych odpowiednich dla danego rejonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Właśnie asolt, otóż to. Mam teraz inwestora z projektem indywidualnym, nowoczesna bryła, dachy płaskie. Część domu zawieszona w powietrzu. Projekt indywidualny oczywiście i co dziwne jest policzone OZC. Zdawało mi się że projektant się przyłożył do roboty bo nawet przedstawił kilka wersji, sugerował że izolacja grubsza niż 15cm nie przyniesie już znaczących korzyści (tak zostało wykonane). Już od początku mi coś nie pasowało bo niektóre pomieszczenia bez ścian zewnętrznych miały większe straty niż te zewnętrzne. W dodatku w jednej sypialni wyliczono około 120W/m2. Na całość domu, nieco ponad 300m2 policzono 22kW. Prosiłem inwestora żeby podrążył temat w biurze projektowym ale twierdzili że jest OK. Proponowałem też żeby zwrócił się do Ciebie ale chyba sobie odpuścił i tak zostało, będą 2 pompy ciepła 12+10kW. Najwyżej będzie miał 99% w tanim prądzie. Jak uważasz asolt, czy w projektach tego rodzaju spotykasz takie straty pomieszczeń na poziomie 120W/m2? Gdyby połowa ścian zewnętrznych była ze szkła to może te 120 W/m2 byłoby mozliwe, ale tak normalnie z obliczeń szczegółowych w projektach podłogówki to mam wartości od 40 do 50 W/m2, pomieszczenia wewnetrzne od 0 do 10 W/m2. Odnośnie projektantów architektów to niektórzy inwestorzy wierzą w ich zapewnienia jak w jakies objawienie. Dom częściowo zawieszony czyli z ze stropami zewnętrznymi nie jest ani łatwy ani prosty do wyliczenia, i każdy błąd ma wieksze znaczenia Edytowane 26 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Nie klaudiusz_x, nie chodzi o dobór kotła, bo on zawsze w projekcie jest przewymiarowany. Chodziło mi ogólnie o samo wyliczenie zapotrzebowania na moc grzewczą przy temp. obliczeniowych odpowiednich dla danego rejonu. Proporcjonalnie do moich 200 metrów (170 grzewczej z piwnicami) 14KW. Przy 300m2, 21KW. Chyba dobrze Cie zrozumiałem Większy dom ma "więcej" metrów wewnątrz bezstratnych na ścianach wewnętrznych. To nie moja działka. Tylko głośno przemyślam. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 zapomniałem dodać - pod warunkiem że są rzetelnie wykonane(a tutaj asolt jest pewny, jak dla mnie)...ja obliczenia robiłem sam, a jakiś czas temu zacząłem grzebać w moich wynikach i znalazłem błędy....heh na szczęście dobierałem PC z małym zapasem...i jest akurat Jedna sprawa o rzetelne obliczenia, a druga to rzetelne wykonawstwo na samej budowie. Jedno i drugie generuje takie bledy, ze szacowanie na podstawie istniejacych obiektow w danym rejonie niewiele tutaj "zamiesza". Jesli sasiad ma dom 200m2 z WG i dociepleniem 10cm styro i ma pompe 8kW i jest z leciutkim zapasem , to moj 230m2 z podobnym dociepkeniem i taka sama wentylacja ile bedzie potrzebowal? 6kW, a moze 12kW lub 14kW? Wystarczy mu 9kW bez wzgledu na to, co tam wyjdzie na papierze po obliczeniach OZC. Od tego mozna zaczac dlasze rozwazania nad DZ i ew przewymiarowaniem pompy dla taniej taryfy. Ani czarow w tym nie ma , ani wiedzy tajemnej jak to Siwy sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Asolt, dziękuję za komentarz. Pozdrawiam. ...I przepraszam za ciągnięcie off-topu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 26.01.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 nie, nie będę podawać emaila, proszę informację zamieścić tutaj, tak jak było obiecane.... Co to za knucie na privie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 6kW, a moze 12kW lub 14kW? Wystarczy mu 9kW bez wzgledu na to, co tam wyjdzie na papierze po obliczeniach OZC. Od tego mozna zaczac dlasze rozwazania nad DZ i ew przewymiarowaniem pompy dla taniej taryfy. Ani czarow w tym nie ma , ani wiedzy tajemnej jak to Siwy sugeruje. No jeśli nie ma różnicy między 6 a 9kW - to oczywista prawda. Tyle, że za ta prawdę płci inwestor i to sporo, zwłaszcza przy DZ pionowym. Po drugie PCi z założenia ma być niedowymiarowana, a powietrzna nieznacznie przewymirowana (ale też nie zawsze, bo to zalezne jest od wielu czynników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 wiesz, twój sposób doboru nie podoba mi się, bo za bardzo przypomina dobór kotła weź pan większy kocioł, to na pewno nie będzie panu za zimno...a że zapłaci pan więcej? szczegół...na pewno będzie panu ciepło... jak przez przypadek wyjdzie dobrze, to się załapie pan gratisowo na grzanie tylko w taniej taryfie i już ciśnie mi się na usta - będzie pan zadowolony..... Alez zupelnie nie masz racji. Jak bym u siebie wstawil pompe 8kW, to spokojnie dala by rade, Co prawda teraz chodilaby pewnie z 15h na dobe ale bez problemu by bylo, Poprastu przy tych -20*C chodzilaby cala dobe. Tak to sie przeciez dobiera w przyblizeniu. Jak bym wstawil 6kW to musial bym miec w rezerwie grzalki. Przy 10kW wszedl bym juz teraz w droga taryfe. Nie wiem co by dla mojego domku wyszlo na papierze, ale jesli na podstawie obliczen wyszlo by inaczej niz na pompe 8kW, to znczy, ze ktos sie pomylil w liczeniu. Tylko tyle. BTW: Czy myslisz, ze obliczone obciazenie cieplne budynku ktore masz na papierze bedzie determinowalo w jakis sposob to ktore budynke bedzie mial realnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Po drugie PCi z założenia ma być niedowymiarowana, A kto Ci takie założenia sprzedał? Na pewno nie jest to uniwersalna prawda. A szkół doboru jest kilka, jest np. szwedzka i niemiecka. W PL lepiej korzystać z niemieckiej (szkoły doboru mocy pompy ciepła, nie szkoły projektowania instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 No jeśli nie ma różnicy między 6 a 9kW - to oczywista prawda. Tyle, że za ta prawdę płci inwestor i to sporo, zwłaszcza przy DZ pionowym. Po drugie PCi z założenia ma być niedowymiarowana, a powietrzna nieznacznie przewymirowana (ale też nie zawsze, bo to zalezne jest od wielu czynników). Ja pisze w swoim przypadku miedzy 8-9kW. Z doborem wychodzisz z niepoprawnego zalozenia. Niedowymiarowana zainstaluj sobie Karmisz nasz kolejna "teoria"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Z doborem wychodzisz z niepoprawnego zalozenia. Niedowymiarowana zainstaluj sobie Karmisz nasz kolejna "teoria"? Mieszkasz w tym samym regionie co ja - czyli w rejonie tej samej stacji meteo. Dom też raczej średnio izolowany, a ogrzewasz PCi o mocy tylko 12,6kW. Coś mam dodać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Mieszkasz w tym samym regionie co ja - czyli w rejonie tej samej stacji meteo. Dom też raczej średnio izolowany, a ogrzewasz PCi o mocy tylko 12,6kW. Coś mam dodać ? A co chcialbys dodac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 ciekawy artykuł na temat doboru pomp ciepła http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-dobrac-moc-pompy-ciepla/ "Przy częściowym obciążeniu, jakie mamy przez większość sezonu grzewczego, pompa o większej mocy ma dużo cykli on/off i nie pracuje stabilnie. Gdyby dostarczaną przez taką pompę moc przenieść na wykres, to otrzymamy zygzak góra/dół. Ciągłe starty sprężarki, kilkuminutowa praca i wyłączenia. W przypadku pomp typu on/off powinno się dobierać urządzenie o mniejszej mocy, w granicach 80-90% do zapotrzebowania. Tyle mówi producent i jego program doboru. Czy tak jest w praktyce? – nie mam powodów nie wierzyć." A teraz porownaj to z praca mojej pompy, bo ja mysle, ze sa powody, aby olac taki system doboru Podaje dla pazdziernika, a wiec miesiaca raczej srednio obciazajacego moja pompe. -------- Okres: 2012-10-01 do 2012-10-31 23:59:59 (31,00 [d]) --------- Czas pracy CO: 70,89 [h] (78,6%) Czas pracy CWU: 19,29 [h] (Cykli: 84) (Średnio dziennie: 2,7) Suma pracy PCi: 90,2 [h] Startów: 103 (Średnio dziennie: 3,3) Czas pracy śr CO: 2,29 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,62 [h/d] Czas pracy śr: 2,9 [h/d] Szacowane zużycie: 325 [kWh] Średnio: 10,5 [kWh/d] CWU: 95 [kWh] Średnio: 3,0 [kWh/d] CO: 230 [kWh] Średnio: 7,4 [kWh/d] CO/100m2: 3,2 [kWh/(d*100m2)] Koszt [3/97%]: 109 zł w tym CO [2/98%]: 74 zł CWU [9/91%]: 35 zł ------------------------------------------------------------------------ Gdzie tez "zygzaki" (3,3 startu dziennie)? Pompe mam on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 tak na szybko przeleciałem i jednak większośc zaleca delikatnie niedowymiarować PC....czyżby w tych wszystkich firmach pracowali sami idioci?!? Hehe... idioci nie, raczej teoretycy "mechanicznie" przepisujacy schematy dobre w innych krajach, na warunki Polskie. Sam tez pomysl a nie wierz bezkrytycznie w slowo pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts