Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Pyxis - nie bardzo wiem czy trafiłem, ale jeśli jesteś związany z firmą Strzegomską , to sprawdź ofertę z 2010r przygotowaną dla domu w Jedlinie Zdroju, około 200m2 po podłogach, wysłaną pocztą elektroniczną na nazwisko JW lub (i) ZB. Wtedy możemy na podstawie tego przykładu podyskutować na temat doboru PCi.

Oferta była na 16G z buforem. 3 inne firmy wymiarowały bardzo podobnie, rekordzista proponował 20kW. Ostatecznie zamontowano PCi (innej firmy) o mocy 10kW (kompakt z CWU). Pracuje 3 sezon grzewczy, bez dogrzewania, w czasie mrozów -25, pracowała 16 godzin. Różnica w cenie wynosiła ponad 20.000zł (tyle średnio mniej zapłacił), choć gdyby liczyć od najdrożesz oferty, tej z 20kW, to "zysk" był 40.000zł) a pompa znanej firmy.

Ps. Sam przecież masz niedowymiarowaną PCi.;)

Edytowane przez sSiwy12

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje obserwacje z tych lat z pompami ciepła gruntowymi idą bardziej w stronę większej mocy niż mniejszej.

Co z tego że Szwedzi zalecają nieraz dobór na 60% zapotrzebowania? Szwedzi to Szwedzi, mają w nosie czy grzałki "chodzą" a jak chodzą to ile godzin. Mają też skały i koszmarnie drogie odwierty.

W PL jest inaczej, a jeśli po przymiarkach uda się wprowadzenie taryf specjalnie do pomp ciepła, to użytkownikom niedowymiarowanych urządzeń pozostaną ...grzałki.

A z mojego podwórka - nie uznaję grzałek z COP=1 i ich u mnie po prostu nie ma.

Druga rzecz na korzyść przewymiarowanej (nieznacznie, nie mówię o 180% zapotrzebowania) to krótszy czas pracy sprężarki w sezonie. A żywotność jak wiadomo zależy nie od przepompowanych gigadżuli tylko od kilogodzin, oraz od ilości startów.

Ze startami radzi sobie sterowanie, i zapewniam że nie ma żadnych zygzaków, dokładnie jak zapewniał też Pyxis.

Edytowane przez wihajster

Myślę że zaszło jakieś nieporozumienie. Kto mówił o Szwedach i 60% - tam zupełnie inaczej to działa (systemowo).

I druga sprawa co rozumiecie przez dobór mocy PCi ? Do czego (od czego) liczony? Bo chyba w tym jest problem.

No wg "standardow" doboru PCi, to mam 50% wieksza niz "potrzeba" :)

Nie wiem o jakich "standardach" piszesz - najprawdopodobniej stosowanych przez "dostawców" PCi.

50% z 12,6kW, daje zapotrzebowanie na moc mniejszą niż 35kW/m2 przy - 22 stopniach, :rolleyes:

A ten dom, jak wynika z opisu w stopce, raczej ma większe zapotrzebowanie. - szacunkowo.

Edytowane przez sSiwy12

Nie wiem o jakich "standardach" piszesz - najprawdopodobniej stosowanych przez "dostawców" PCi.

50% z 12,6kW, daje zapotrzebowanie na moc mniejszą niż 30kW/m2 przy - 22 stopniach, a to oznacza praktycznie dom pasywny. :rolleyes:

A ten, jak wynika z opisu w stopce, takim nie jest.

Po raz kolejny jestes mi winien masc na zajady :D

50% z 12,6kW, daje zapotrzebowanie na moc mniejszą niż 35kW/m2 przy - 22 stopniach, :rolleyes:

A ten dom, jak wynika z opisu w stopce, raczej ma większe zapotrzebowanie. - szacunkowo.

Moc pompy ma niewiele wspólnego z zapotrzebowaniem na ciepło, ale ma i to wiele z projektowym obciążeniem cieplnym. Na podstawie zapotrzebowania na ciepło nie mozna wnioskować o jakie jest obciążenien cieplne budynku. Skoro Pyxis ma pompę przewymiarowaną o ok 50 % tzn oznacza ze jego domu obciązenie cieplne to ok 8,4 kW co wg mnie jest wartością lekko zaniżoną , szacuję ze jest to max 9 kW

Całe szczęście że w porę się obudziłem z tą pompą , jedynie przegapiłem przepusty pod chałupą , tak to teraz dymał bym do kotłowni sprawdzić ile w podajniku a ekogroszek bym chyba trzymał w kuchni pod zlewem:P

Tak sobie liczyłem że kupując pożądny piec defro wydał bym 10000 do tego zbiornik z wężownicą 4000zł kwasowy (taki mam w pompie) , + wszystkie mieszacze zawory czterodrogowe + wkład do komina 1500 i cała masa pierdół wydał bym na wszystko lekką ręką 20000pln . Więc mogę tylko się cieszyć że nie zbłądziłem.

Dać tyle pieniędzy za powietrzną to chore, moja gruntówka wyniosła

pompa danfoss dhp-h 21000

odwierty 200mb 7000

glikol 1200

podłączenie pompy i materiał 2000

suma 32200 brutto

Hunter daj namiar na firmę która robi odwierty za 35 zł brutto za metr z pełna dokumentacją zalaniem glikolem i wprowadzeniem do kotłowni. Może być na priv.

Za tyle to zrobią w okolicy - obok domu, do Wawy Ułazem nie pojadą za tą kasę, a ja zrobiłem tak

Zadzwoniłem w grudniu że mam 7kpln na odwierty (bo miałem robić poziomy, nawet rozdzielacz kupiłem z aspolu) , jeśli będą w okolicy niech podjadą i wywiercą, w marcu jechali do miasteczka obok mnie i po drodze wpadli do mnie, wiercili 2 dni w trzech i przytulili 7kpln. numer mogę podesłać na priv

Edytowane przez hunter7