Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wklej rachunek za gaz :) -zima ozywiscie :)

Za gaz rozliczam się wg tar W-2, rocznie zużywam ok 520m3 gazu, w 2010 za 607m3 zapłaciłem 1393,03zł. Nigdy nie liczę żadnego nośnika energii wg wybranych pozycji z faktury, zawsze wg wzoru zapłaciłem/zużyłem - najlepiej z faktur za cały rok.

Za gaz rozliczam się wg tar W-2, rocznie zużywam ok 520m3 gazu, w 2010 za 607m3 zapłaciłem 1393,03zł. Nigdy nie liczę żadnego nośnika energii wg wybranych pozycji z faktury, zawsze wg wzoru zapłaciłem/zużyłem - najlepiej z faktur za cały rok.

CZyli około 21 gr za kwh

Przed jak to powiedział pan zatwierdzający ,zaskakującej wielkości podwyżką

CZyli około 21 gr za kwh

Wartość opałową liczę wg danych dostawcy tj 9,97kWh/m3, koszt wypada 0,23złkWh. Przy tej cenie korzystanie z klimatyzacji wg mojej taryfy G-11 z ost faktury 0,5794zł/kWh ogranicza korzystanie do cop=2,47 - może uda mi się przejść na G-12 bo taki cop wypada dla temp > od 3stC.

wynik robi wrazenie, tyle ze w moim przypadku(190m2) byloby to ponad 2k zł

sasiad ma gaz ocieplenie podobne jak u mnie - rachunki za gaz ok. 650zł/m-c zima

jak bede u niego to sprawdze jaki ma stan licznika - wprowadził sie w tamtym roku w sierpniu

ja grzalem tez pierwszy sezon - 2,5k zł/ sezon

2012 coraz bliżej:D

Zawsze mówiłem, że jestem zwolennikiem korzystania z większej ilości nośników energii (dywersyfikacja), dlatego korzystam ze słońca, gazu, drewna, prądu w swoim systemie grzewczym. W tym roku, bardziej może z ciekawości zainstalowałem 2 tanie klimatyzatory, chociaż nie bez znaczenia jest komfort korzystania z nich, dlatego do dzisiaj nie uruchomiłem kotła gazowego, tylko energię słoneczną (jest jej co raz mniej) uzupełniam drewnem i klimą. Już dzisiaj widzę, że w br będę miał sporo niższe zużycie kWh niż w ubiegłych latach, ciekawe czy się opłaci, czy koszt również się zmniejszy? Spodziewam się dalszych oszczędności po uruchomieniu WM z reku - czas pokaże efekty.