lujski 06.11.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 no dobra a jak ciagle mi zalezy na pompie do c.o. i c.w.u to jaka wybrac ??? najlepsza do mojego przyszlego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 no dobra a jak ciagle mi zalezy na pompie do c.o. i c.w.u to jaka wybrac ??? najlepsza do mojego przyszlego domku więc wróć do mojej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 06.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 kurcze, myslalem ze te pompy sa troszke tansze - wydawalo mi sie ze kiedys widzialem na allegro w okolicach 10 tys. (takie o niskiej mocy), a tu mnie zdziwko chapło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 kurcze, myslalem ze te pompy sa troszke tansze - wydawalo mi sie ze kiedys widzialem na allegro w okolicach 10 tys. (takie o niskiej mocy), a tu mnie zdziwko chapło To jedna z tańszych ale z tych dobrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Prąd u nas w Vattenfall w II taryfie to 0,33zł/kWh ????Tylko czemu te faktury są tak wysokie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 06.11.2011 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 ????Tylko czemu te faktury są tak wysokie??? ja mam podobnie poki co w enerdze 0,325 jaki masz problem - bo dla mnie to rewelacja przy PCi wklej rachunek za gaz -zima ozywiscie a jak chodzi o f-v - zawsze beda za wyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.11.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 wklej rachunek za gaz -zima ozywiscie Za gaz rozliczam się wg tar W-2, rocznie zużywam ok 520m3 gazu, w 2010 za 607m3 zapłaciłem 1393,03zł. Nigdy nie liczę żadnego nośnika energii wg wybranych pozycji z faktury, zawsze wg wzoru zapłaciłem/zużyłem - najlepiej z faktur za cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.11.2011 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Za gaz rozliczam się wg tar W-2, rocznie zużywam ok 520m3 gazu, w 2010 za 607m3 zapłaciłem 1393,03zł. Nigdy nie liczę żadnego nośnika energii wg wybranych pozycji z faktury, zawsze wg wzoru zapłaciłem/zużyłem - najlepiej z faktur za cały rok. CZyli około 21 gr za kwh Przed jak to powiedział pan zatwierdzający ,zaskakującej wielkości podwyżką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 07.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 czy pompy za kilka tys,.(np. hewalex-a) opisywane do c.w.o moga dzialac jako ogrzewanie c.o.? - bo w sumie co za roznice która wode ogrzewa ..?? stoi cos na przeszkodzie zeby tak pompką ogrzewac dom ???ogrzana wode puscic w podłogówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.11.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 CZyli około 21 gr za kwh Wartość opałową liczę wg danych dostawcy tj 9,97kWh/m3, koszt wypada 0,23złkWh. Przy tej cenie korzystanie z klimatyzacji wg mojej taryfy G-11 z ost faktury 0,5794zł/kWh ogranicza korzystanie do cop=2,47 - może uda mi się przejść na G-12 bo taki cop wypada dla temp > od 3stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 czy pompy za kilka tys,.(np. hewalex-a) opisywane do c.w.o moga dzialac jako ogrzewanie c.o.? - bo w sumie co za roznice która wode ogrzewa ..?? stoi cos na przeszkodzie zeby tak pompką ogrzewac dom ???ogrzana wode puscic w podłogówke Zbyt piękne by to było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 07.11.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 to co stoi na przeszkodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 07.11.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 hehe no przy minusowych mocno temperaturach zawsze moge odpalic gaz ... , ale jakos sie uparłem na pompe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 07.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 no własnie o taka mi chodzi.. ale nie chcialem zbyt drogiego urzadzenia, ale widze ze z instalacja pewnie koło 20 tys. bedzie sie musiało obrócic ...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 07.11.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Za gaz rozliczam się wg tar W-2, rocznie zużywam ok 520m3 gazu, w 2010 za 607m3 zapłaciłem 1393,03zł. Nigdy nie liczę żadnego nośnika energii wg wybranych pozycji z faktury, zawsze wg wzoru zapłaciłem/zużyłem - najlepiej z faktur za cały rok. wynik robi wrazenie, tyle ze w moim przypadku(190m2) byloby to ponad 2k zł sasiad ma gaz ocieplenie podobne jak u mnie - rachunki za gaz ok. 650zł/m-c zima jak bede u niego to sprawdze jaki ma stan licznika - wprowadził sie w tamtym roku w sierpniu ja grzalem tez pierwszy sezon - 2,5k zł/ sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tyle, że kbab ma jeszcze solary i kominek z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 07.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tyle, że kbab ma jeszcze solary i kominek z płaszczem. To uzbroil sie po zeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 To uzbroil sie po zeby 2012 coraz bliżej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 2012 coraz bliżej:D Zawsze mówiłem, że jestem zwolennikiem korzystania z większej ilości nośników energii (dywersyfikacja), dlatego korzystam ze słońca, gazu, drewna, prądu w swoim systemie grzewczym. W tym roku, bardziej może z ciekawości zainstalowałem 2 tanie klimatyzatory, chociaż nie bez znaczenia jest komfort korzystania z nich, dlatego do dzisiaj nie uruchomiłem kotła gazowego, tylko energię słoneczną (jest jej co raz mniej) uzupełniam drewnem i klimą. Już dzisiaj widzę, że w br będę miał sporo niższe zużycie kWh niż w ubiegłych latach, ciekawe czy się opłaci, czy koszt również się zmniejszy? Spodziewam się dalszych oszczędności po uruchomieniu WM z reku - czas pokaże efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ty kbab zawsze taki poważny? Uśmiechnij się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts